Lukasz83, o 26 sierpień 2011 - 21:55 , powiedział:
Ja mam Q70 Oriona 26mm i w moim Columbusie f/4,3 spisuje się rewelacyjnie (70% pola bez zarzutu, dalej zaczynają się lekkie zniekształcenia i ostatnie 10% pola to przecinki).
Generalnie za 300zł mamy naprawdę dobry okular i jeśli ktoś obserwuje gwiazdy a nie wady optyczne to powinien być zadowolony.
SWANY od wujka optyka też miałem i sprzedałem ponieważ rzeczywiście kiepsko pracują z teleskopami światłosilnymi.
Myślę, że przy dużych światłosiłąch bardzo ważna jest też dokładność wykonania LG i LW ( u mnie wypadkowa to ni mniej niż 1/8L ) ale co do tego nie jestem pewien.
Pozdro
Też kiedyś miałem Q70 Oriona,i w porównaniu ze SWANen był to o wiele lepszy okular pod względem korekcji.Porównanie w F5 wypadło bardzo blado dla SWANa,Q70 26mm był o niebo lepszy,porównywalny ze Scoposem 30mm, a mniejszy i lżejszy od niego.
Ważne jest to o czym wspomniał Zbyt,czyli dokładność wykonania optyki w teleskopie.Bo obrazy w tych samych średnicach i ogniskowych będą się różniły,korekcja będzie lepsza w tym z dokładniej wykonaną optyką.
Z tego wynika że warto dołożyć do droższej optyki w teleskopie,teleskop współpracuje wtedy lepiej nawet z tańszymi okularami.Ale różnicę pomiędzy SWANem a Q70 dostrzeże się w każdym teleskopie,na korzyść Q70.
Pozdrawiam.