Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Skywatcher Dobsona N 304/1500 - czy to ten? :) - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Skywatcher Dobsona N 304/1500 - czy to ten? :) Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   budda79 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Wszystko będzie ;) co można i czego nie można też :)
Pierwszy teleskop w końcu.

Zobacz posthanysiak, o 16 grudzień 2011 - 01:26 , powiedział:

No a gdzie jest system AT, bo nie widzę...? ;)

0

Użytkownik jest niedostępny   antares1972 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postLukasz83, o 26 sierpień 2011 - 21:55 , powiedział:

Ja mam Q70 Oriona 26mm i w moim Columbusie f/4,3 spisuje się rewelacyjnie (70% pola bez zarzutu, dalej zaczynają się lekkie zniekształcenia i ostatnie 10% pola to przecinki).
Generalnie za 300zł mamy naprawdę dobry okular i jeśli ktoś obserwuje gwiazdy a nie wady optyczne to powinien być zadowolony.
SWANY od wujka optyka też miałem i sprzedałem ponieważ rzeczywiście kiepsko pracują z teleskopami światłosilnymi.

Myślę, że przy dużych światłosiłąch bardzo ważna jest też dokładność wykonania LG i LW ( u mnie wypadkowa to ni mniej niż 1/8L ) ale co do tego nie jestem pewien.
Pozdro

Też kiedyś miałem Q70 Oriona,i w porównaniu ze SWANen był to o wiele lepszy okular pod względem korekcji.Porównanie w F5 wypadło bardzo blado dla SWANa,Q70 26mm był o niebo lepszy,porównywalny ze Scoposem 30mm, a mniejszy i lżejszy od niego.

Ważne jest to o czym wspomniał Zbyt,czyli dokładność wykonania optyki w teleskopie.Bo obrazy w tych samych średnicach i ogniskowych będą się różniły,korekcja będzie lepsza w tym z dokładniej wykonaną optyką.

Z tego wynika że warto dołożyć do droższej optyki w teleskopie,teleskop współpracuje wtedy lepiej nawet z tańszymi okularami.Ale różnicę pomiędzy SWANem a Q70 dostrzeże się w każdym teleskopie,na korzyść Q70.;)

Pozdrawiam.
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych