Ustalić czy AstroTrac będzie okupował półkę w obserwatorium, czy też szybko nazbiera dziesiątek rys i otarć od permanentnego używania.
Procedura:
Okolice M11 (aby być w pobliżu równika z testem) + pół żywy operator po 14h zapierdziuchy prosto z samochodu (ja tak od paru tygodni z małą 3-dniową przerwą na szpital, więc generalnie słabuje na precyzji ruchów), który pierwszy raz (poważnie) będzie uruchamiał AstroTraca pod niebem.
Operator wyciąga bambetle, sika, skręca wszystko po ciemaku, itd, itd. Generalnie od wyjęcia do pierwszej klatki testu minęło jakieś 15-20 minut (Ustawianie polarnej - 3 minuty. Potem jeszcze parę razy wszystkim potarmosiłem trochę przy ustawianiu ostrości).
Sprzęt:
Statyw foto jakiś taki trochę lepszy niż marketowce, ale już paroletni.
Całość na rozklekotanej YH410
AstroTrac z jego lunetką na batterypacku
40D z eLką 70-200 na malutkiej Triopo KJ1
I wsio, opcja minimum (choć akurat maska Bathimowa by sie przydała)
Efekty:
Klatki nie obrabiane poza przygaszeniem LP na levelsach, resize do rozsądnego rozmiaru, w rogu crop 1:1 bez jakichkolwiek ingerencji , tak jak w RAWie z matrycy zeszło. (ISO 400... chyba)
Wnioski:
- Lunetką polarną AstroTraca spokojnie da radę ustawić Polaris w zadowalającej precyzji w kilka minut dla ogniskowych w okolicach 200mm. Nastraszyli mnie tylko, nic tu złego się nie dzieje. Wszystko widać jak trzeba, ustawianie jest proste i całkiem dokładne.
- Jeśli poświęci się na ustawianie dziesięc, a nie trzy minuty, to AstroTrac bedzie spokojnie ciągać 10cio minutowe klatki i na 400mm.
- AstroTrac dał radę pociągnąć 10cio minutowe klatki "od strzału" w zestawie mieszczącym się w małej torbie na ramie (wszystko razem ze statywem , aparatem, AstroTracem i obiektywem waży <4kg. , w wersji z teleskopem 65/420 ~ 5.5kg.)
Podsumowanie:
Jest jak trzeba , o to chodziło. Maleństwo wie co robić, jest intuicyjne w obsłudze i bezproblemowe w transporcie. Bardziej zaawansowane testy (z guide, z większą rurką itd muszą poczekać, mało sypiam ostatnio).
Zajebisty tool.
Pozdrawiam.
PS. RAWy lub przerobione na FITy klatki mogę udostępnić.
Użytkownik Hans edytował ten post 30 lipiec 2011 - 20:26
Powód edycji: literówka
Zaloguj się

Do góry