Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Astrodomek - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Astrodomek Miniobserwatorium Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   *Wojtek* 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

To i na mnie przyszła kolej, żeby się pochwalić astrodomkiem. Zbudowałem go w tym roku. Budowa trwała 2 miesiące, bez wysiłku dla przyjemności, od maja do końca czerwca. Zdjęcia nie są najlepszej jakości, ponieważ zrobione komórką, ale coś tam widać. Podstawa domku wynosi jakieś 2x3 m. Konstrukcja to 6 dużych belek nośnych (osadzonych do odpowiednich bloków betonowych znajdujących się w ziemi) oraz wiele mniejszych jako usztywnienie ścian. Domek podzielony jest na dwa pomieszczenia. Większe jest na teleskop, mniejsze na zimowe noce, kiedy potrzeba cieplejszego kąta do rejestrowania obrazów z teleskopu ;).
Podłoga to płyta wiórowa gruba na 2 cm. Zabezpieczona od strony zew. i krawędzie odpowiednim lepiszczem. W środku wyłożona wykładziną. Pod płytą (podłogą) na ziemi leżą jeszcze w odpowiednich miejscach bloczki betonowe, które eliminują uginanie się podłogi. Ściany to płyty z tworzywa wykorzystywane do krycia dachów, przybite gwoździami do belek. Od strony wewnętrznej, ściany wyłożyłem dodatkowo czarną geowłókniną a w mniejszym pomieszczeniu, dla lepszej izolacji w zimie, między płytą a geowłókniną jest styropian i na suficie też. Mniejsze pomieszczenie od większego dzieli ścianka z szybą z tworzywa oraz rozsuwane drzwi na bok. W ściance znajduje się otwór którym przechodzą odpowiednie przewody (ale to tylko w zimie) do łączności z teleskopem. Oczywiście odpowiednie oświetlenie i gniazdka z prądem też są.
Jeżeli chodzi o przesuwany dach tu jest trochę ciekawiej. Konstrukcja tego dachu to profile wykorzystywane do budowy ścianek działowych z płyt gipsowych. Wbrew pozorom ta konstrukcja jest bardzo stabilna i mocna i co ważne lekka. Do niej przy pomocy odpowiednich blachowkrętów przymocowane te same płyty z tworzywa. Cały dach spoczywa na 6 rolkach, które przemieszczają się po dużych kątownikach. Dach odsuwany jest na północ, więc całą część południowego nieba mam do dyspozycji.
Słup pod montaż to dwie rury zalane betonem. Pierwsza rura, większa, to rura betonowa, kanalizacyjna(oczywiście nowa, miałem dwie w ogrodzie jako pozostałość po remontach), mniejsza rura jest z metalu. Całość spoczywa na odpowiednim fundamencie. W słupie znajdują się gniazdka z prądem.
Drzwi do astrodomku zrobiłem sam z płyty wiórowej. Domek przeszedł już próbę silnych ulew i wiatrów, wszystko w porządku, została tylko zima.
To tyle, wypisałem tylko te najistotniejsze rzeczy, żeby każdy czytający miał jako takie pojęcie o tej konstrukcji.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 1.jpg
  • Załączona grafika: 2.jpg
  • Załączona grafika: 3.jpg
  • Załączona grafika: 4.jpg
  • Załączona grafika: 5.jpg
  • Załączona grafika: 6.jpg
  • Załączona grafika: 7.jpg
  • Załączona grafika: 8.jpg
  • Załączona grafika: 9.jpg
  • Załączona grafika: 10.jpg
  • Załączona grafika: 11.jpg
  • Załączona grafika: 12.jpg
  • Załączona grafika: 13.jpg
  • Załączona grafika: 14.jpg

+11

Użytkownik jest niedostępny   jcbo 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Wojtek, prawdziwy "Adam Słodowy " z Ciebie, jestem pod wrażeniem. Super, gratuluje pomysłów!
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postjcbo, o 13 wrzesień 2011 - 20:33 , powiedział:

Wojtek, prawdziwy "Adam Słodowy " z Ciebie, jestem pod wrażeniem. Super, gratuluje pomysłów!

Dzięki :)
0

Użytkownik jest niedostępny   Adamo 

• Astrofotograf, Komeciarz
Hej
Zrobiłeś typowa konserwę i dlatego masz problem z wodą.
Jeśli stosujesz blachę do obserwatorium to musisz dać spłacalną folie pomiędzy konstrukcje dachu a blachę oraz zapewnić tam wentylację co z drugiej strony podnosi koszt dachu.

to miało być do tematu:
http://astropolis.pl...778#entry443778

Użytkownik Adamo edytował ten post 02 styczeń 2012 - 13:54

pozdrawiam
Adamo

Moja działalność: AllSky.pl
Moja strona: http://astrofoto.astronomia.pl
Moja galeria: http://astrofoto.ast...hp?page=galeria
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postAdamo, o 02 styczeń 2012 - 13:51 , powiedział:

Hej
Zrobiłeś typowa konserwę i dlatego masz problem z wodą.
Jeśli stosujesz blachę do obserwatorium to musisz dać spłacalną folie pomiędzy konstrukcje dachu a blachę oraz zapewnić tam wentylację co z drugiej strony podnosi koszt dachu.

to miało być do tematu:
http://astropolis.pl...778#entry443778

Ta folia nie jest aż tak droga i koszty całej pracy też nie będą za wielkie. Dzięki za informacje.
0

Użytkownik jest niedostępny   astrokosmo 

• Astro-Forum.org
No w moim obserwatorium szpara szparę goni i nie mam problemu z wiekszą wilgocią , no może czasami na łożyskach montażu ale nigdy jej na zewnatrz nie widać i nie mam żadnych grzałek , oprócz tej na korektorzę płyty głównej , ale z z Arystokraka mam taśmę grzejną i tą włączam ją tylko na czas obserwacji , trudno uwierzyć ale nawet odrośnik nie jest potrzebny , no chyba że mgła 100% i nie ma wiatru , ale suszarkę też mam w obserwatorium .

Ps. żonie kupiłem drugą ;)

Użytkownik astrokosmo edytował ten post 04 styczeń 2012 - 03:05

CG-5 GT , SCT 8" , CCD DBK 21AU04.AS , Meade 7x50
0

• Astro-Forum.org
Pod dach dałem folię paroprzepuszczalną. Nie ma już problemu z kapiącą wodą i jest mniej wilgoci, oczywiście odpowiednia wentylacja też jest. Myślę, że najgorszy problem z wilgocią rozwiązany.
+1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1