Chcąc guidować mój EQ5 dokupiłem do niego napęd w dwóch osiach i wlutowałem wejście RJ12. Razem z modyfikowaną kamerką SPC900 i podłączony do niej relaybox wszystko działa jak należy. Ale zastanawia mnie jedna kwestia. Czy do takigo zestawu,mogę jakoś zaadoptować GOTO przez komputer?
Strona 1 z 1
EQ5 czy da się dodać GOTO
Napisano 14 listopad 2011 - 22:19
stonberg, o 14 listopad 2011 - 21:29 , powiedział:
Chcąc guidować mój EQ5 dokupiłem do niego napęd w dwóch osiach i wlutowałem wejście RJ12. Razem z modyfikowaną kamerką SPC900 i podłączony do niej relaybox wszystko działa jak należy. Ale zastanawia mnie jedna kwestia. Czy do takigo zestawu,mogę jakoś zaadoptować GOTO przez komputer?
Nie wiem czy będziesz wstanie dorobić goto. Jest gotowy zestaw do goto GOTO Nova http://astromarket.p...-klasy-eq5.html . Tam jest sporo elektroniki ale skoro mogli zrobić to oni to można i samemu ;-)
Pzdr
Jazz
Pozdrawiam
Jazz1972
Jazz1972
Lubisz ten post
0
0
Napisano 14 listopad 2011 - 22:23
ja miałem moduł goto/guide robiony przez Leszka Jędrzejewskiego http://lx-net.pl/ właśnie na EQ-5 i działał bez zarzutu. Trochę wolny i może archaiczny jak na te czasy ale za to dużo tańszy 
Napisz do niego pewnie coś Ci zaproponuje
Napisz do niego pewnie coś Ci zaproponuje
Użytkownik coy_coyote edytował ten post 14 listopad 2011 - 22:25
Pozdrawiam serdecznie
Dominik Ball - Częstochowa
Blog astrofotografia.czest.pl
S-APO TMB/LOMO 80/480 Triplet | HEQ-5 Syntrek | Atik 314L+ | Atik MFW LRGB+Ha 7nm
S-APO TMB/LOMO 80/480 Triplet | HEQ-5 Syntrek | Atik 314L+ | Atik MFW LRGB+Ha 7nm
Lubisz ten post
0
0
Napisano 14 listopad 2011 - 22:27
chyba standardowe zestawy silniczków do EQ5 mają za małą prędkość obracania by być użytecznym GOTO. Technicznie może i byłoby to mozliwe, ale by trwało wieki, by teleskop o kilkadziesiąt stopni się obrócił.
do GOTO to jedynie taki zestaw iOptron lub Sky Watcher (troszke tańszy), lub jak masz troszke więcej pieniędzy - Heq5 syntrek i podpięcie go pod laptopa
do GOTO to jedynie taki zestaw iOptron lub Sky Watcher (troszke tańszy), lub jak masz troszke więcej pieniędzy - Heq5 syntrek i podpięcie go pod laptopa
Użytkownik bamus edytował ten post 14 listopad 2011 - 22:28
pozdrawiam, Adam
EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
Lubisz ten post
0
0
Napisano 14 listopad 2011 - 22:45
ja miałem montaż SW EQ-5 ze standardowymi silniczkami i korzystałem z rozwiązania Leszka grubo ponad rok. Wykonałem za jego pomocą kilka fotek.
Jak pisałem wcześniej prędkość nie jest powalająca ale dokładność była na tyle dobra że 100% trafiało w zadany punkt
Jedynym i najszybszym rozwiązaniem jakie stosowałem było zaalignowanie się na obiekcie w miarę blisko docelowego i wtedy goto
Sądzę że kompletny PS Leszka w wersji 3 goto/guide wala się jeszcze u wielu osób i nie sądzę żeby był droższy niż 300-400zł
Pamiętam że JaLe też korzystał z tego systemu na EQ-5
IMHO kupowanie tego upgrade do EQ-5 się nie opłaca, sprzedaj EQ-5 z silniczkami dołóż do tego co masz wydać na upgrade i przy odrobinie szczęścia kupisz używany HEQ-5.
Do tego kabelek EQ-mod i masz goto/guide z montażem wyższej klasy
Jak pisałem wcześniej prędkość nie jest powalająca ale dokładność była na tyle dobra że 100% trafiało w zadany punkt
Jedynym i najszybszym rozwiązaniem jakie stosowałem było zaalignowanie się na obiekcie w miarę blisko docelowego i wtedy goto
Sądzę że kompletny PS Leszka w wersji 3 goto/guide wala się jeszcze u wielu osób i nie sądzę żeby był droższy niż 300-400zł
Pamiętam że JaLe też korzystał z tego systemu na EQ-5
IMHO kupowanie tego upgrade do EQ-5 się nie opłaca, sprzedaj EQ-5 z silniczkami dołóż do tego co masz wydać na upgrade i przy odrobinie szczęścia kupisz używany HEQ-5.
Do tego kabelek EQ-mod i masz goto/guide z montażem wyższej klasy
bamus, o 14 listopad 2011 - 22:27 , powiedział:
chyba standardowe zestawy silniczków do EQ5 mają za małą prędkość obracania by być użytecznym GOTO. Technicznie może i byłoby to mozliwe, ale by trwało wieki, by teleskop o kilkadziesiąt stopni się obrócił.
Pozdrawiam serdecznie
Lubisz ten post
0
0
Napisano 14 listopad 2011 - 22:52
W mojej obecnej sytuacji finansowej każdy grosz się liczy,dlatego ten minimalizm. Także póki co Eq5 jeszcze będzie mi służył jakiś czas,z GOTO lub bez niego. Jeszcze znalazłem takie coś http://www.opticstar...p=0_10_5_0_5_62 Wiem,że to do HEQ5,dlatego zapytam nieśmiało,czy to zadziała na EQ5?
---
Lubisz ten post
0
0
Napisano 14 listopad 2011 - 23:04
nie zadziała, to jest kabel eq-mod do heq-5 wpinany przez wtyk rj-45 w miejsce gdzie wpina się pilota Synscan/Syntrek
Pozdrawiam serdecznie
Lubisz ten post
0
0
Napisano 14 listopad 2011 - 23:34
stonberg, o 14 listopad 2011 - 22:52 , powiedział:
W mojej obecnej sytuacji finansowej każdy grosz się liczy,dlatego ten minimalizm. Także póki co Eq5 jeszcze będzie mi służył jakiś czas,z GOTO lub bez niego. Jeszcze znalazłem takie coś http://www.opticstar...p=0_10_5_0_5_62 Wiem,że to do HEQ5,dlatego zapytam nieśmiało,czy to zadziała na EQ5?
Masz jakieś pojęcie o elektronice ? Jak masz to bardzo prosto podłączysz EQ-5 ko kompa i będziesz miał GOTO i co tylko zechcesz. Daj znać to ci podeśle informacje jak to zrobić.
Canon 40D, WO MEGREZ 110ED, WO 2,5x Barlow APO 2'', LOSMANDY GM-8, WO kątówka 2'', 32mm ORION Q70 2'', 26mm MEADE QX 2'', 8mm UWA 1,25'', Philips SPC900NC mod, MEADE LPI, Baader UHC-S, Baader Solar Continuum, TAIR-3-PhS 4,5/300, HELIOS 2/58, JUPITER 37A, VELBON Shepra 600R, MEADE OAG, Guiding na bazie FT245R, DOBSON SEBUCHODONOZAUR 12,8''
Lubisz ten post
0
0
Napisano 16 listopad 2011 - 06:55
Dyoda, o 14 listopad 2011 - 23:34 , powiedział:
Masz jakieś pojęcie o elektronice ? Jak masz to bardzo prosto podłączysz EQ-5 ko kompa i będziesz miał GOTO i co tylko zechcesz. Daj znać to ci podeśle informacje jak to zrobić.
Wysłałem ci priva. Z chęcią bym się dowiedział jak tego dokonać.
---
Lubisz ten post
0
0
Napisano 23 listopad 2011 - 16:40
Jakby co to przesyłam maila na prywatną wiadomość.
dzięki i pozdrawiam
Lubisz ten post
0
0
Napisano 23 listopad 2011 - 22:35
dzięki i pozdrawiam
Lubisz ten post
0
0
Napisano 19 grudzień 2011 - 18:37
alfascorpius, o 23 listopad 2011 - 22:35 , powiedział:
A czy byłoby możliwe poprosić i dla mnie? A może ogólnie dałbyś tą informację na forum?
dzięki i pozdrawiam
dzięki i pozdrawiam
Również bym poprosił
HEQ-5, Celestron C8-N, Melon.....w pudełku...:)
WWW.PHOTOSTRADA.COM
WWW.PHOTOSTRADA.COM
Lubisz ten post
0
0
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Zaloguj się

Do góry