Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Przyszłość rosyjskiego programu kosmicznego - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Przyszłość rosyjskiego programu kosmicznego Debata w Centrum Nauki Kopernik Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   Karol Wójcicki 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
20 listopada w Niebie Kopernika odbędzie się debata na temat przyszłości rosyjskiego programu kosmicznego.

Specjalnymi gośćmi spotkania będą kosmonauta Jurij Baturin – uczestnik dwóch lotów kosmicznych oraz Jurij Siłajew – inżynier, uczestnik programu budowy pierwszego sztucznego satelity Ziemi Sputnika 1. W debacie weźmie udział także Mirosław Hermaszewski – pierwszy i jedyny Polak, który odbył lot w kosmos na pokładzie statku Sojuz 30.

Spotkanie odbędzie się w ramach 5. Festiwalu filmów rosyjskich Sputnik nad Polską. Na stronie Nieba Kopernika (http://niebokopernik...smisja-z-debaty) będzie można obejrzeć streaming z debaty. Start transmisji ok. 18:45.

Wszystkim bardzo serdecznie polecam!

Karol Wójcicki
Planetarium Niebo Kopernika
0

Użytkownik jest niedostępny   vmisiu 

• Astropolis.pl
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Jest się nad czym zastanawiać biorąc pod uwagę ostatnie niepowodzenia, łącznie z misją Fobos-Grunt :)
Nikon VII 12x50, SkyWatcher 102/500, AZ3, niewiele szkła, jeszcze mniej filtrów
0

Użytkownik jest niedostępny   Kot789 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
co trzeba zrobic, zeby obejrzec na zywo?

Zobacz postKarol Wójcicki, o 18 listopad 2011 - 20:39 , powiedział:

20 listopada w Niebie Kopernika odbędzie się debata na temat przyszłości rosyjskiego programu kosmicznego.

Specjalnymi gośćmi spotkania będą kosmonauta Jurij Baturin – uczestnik dwóch lotów kosmicznych oraz Jurij Siłajew – inżynier, uczestnik programu budowy pierwszego sztucznego satelity Ziemi Sputnika 1. W debacie weźmie udział także Mirosław Hermaszewski – pierwszy i jedyny Polak, który odbył lot w kosmos na pokładzie statku Sojuz 30.

Spotkanie odbędzie się w ramach 5. Festiwalu filmów rosyjskich Sputnik nad Polską. Na stronie Nieba Kopernika (http://niebokopernik...smisja-z-debaty) będzie można obejrzeć streaming z debaty. Start transmisji ok. 18:45.

Wszystkim bardzo serdecznie polecam!

Karol Wójcicki

0

Użytkownik jest dostępny   Hermes1937 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Witam,

właśnie wróciłem z tego bardzo ciekawego spotkania. Chociaż nie było dwóch wyjątkowych gości - A. Leonowa i naszego kosmonauty, gen. M. Hermaszewskiego, to informacje, jakie przekazali Baturin i Siłajew były niezwykle ciekawe (zwłaszcza dotyczące szczegółów związanych ze startami Sputnika 1 i 2 - pytałem się o to osobiście).
Tak jak Janusz Wiland, zrobiłem trochę zdjęć i nakręciłem część debaty na wideo (może coś wyjdzie...)

P.S. dołączam jedno zdjęcie - jeszcze przed właściwym spotkaniem, gdy gości otoczyły media. Nie oddaje ono atmosfery - w rzeczywistości było tak ciemno, że podczas dalszego spotkania nie mogłem robić zdjęć - bez flesza nic nie wyszło, a z fleszem nie można było robić...

Załączona grafika: DSC_0002a.jpg

Dołączam jeszcze stop-klatkę z filmu wideo:

Załączona grafika: narada.jpg

Użytkownik Hermes1937 edytował ten post 21 listopad 2011 - 03:59

0

• Astro-Forum.org
Witam,

byłem na dzisiejszym spotkaniu na Politechnice Warszawskiej z J. Baturinem i J. Siłajewem.
Zupełnie inne niż w CNK - bardziej kameralne, za to o wiele więcej informacji o rosyjskich lotach (od Sputnika 1 do Burana i do Fobos-Grunt) i pytania zadawane przez słuchaczy (tego niestety zabrakło w CNK).
W sumie trwało aż 2.5 godziny !! - skończyło się grupowymi zdjęciami po godz. 21:30.
Nakręciłem "trochę" filmu wideo i zdjęć: - tak "na gorąco" załączam trzy z nich:

Załączona grafika: DSC_0006.jpg
Goście i organizatorzy spotkania;

Załączona grafika: DSC_0020.jpg
wypełniona słuchaczami sala (kilka osób stało na korytarzu);

Załączona grafika: DSC_0027.jpg
zdjęcie grupowe studentów z Baturinem i Siłajewem.

Ja mam jeszcze jedną pamiątkę z tych spotkań - ale o tym przy okazji...
0

• Astro-Forum.org
Witam,

Wczoraj (tj. we wtorek) o godz. 18 zaczęło się kolejne spotkanie z tego cyklu, tym razem w EMPIKu (w Warszawie) przy ul. Marszałkowskiej.
Gośćmi byli Jurij Baturin i nasz kosmonauta, gen M. Hermaszewski; spotkanie prowadził Karol Wójcicki z CNK.
Oprócz spraw związanych z rosyjską kosmonautyką, było również o locie Hermaszewskiego (który przypomniał swój lot) i sporo mówiono o rakietach Sojuz, ich konstrukcji i niezawodności. Jak przypomniał Baturin, w sumie było ok. 900 startów tej rakiety (w różnych konfiguracjach) i przy tej ilości ilość niepowodzeń (związanych z rakietą, nie z "ładunkiem") była minimalna.

Dołączam trzy stop-klatki z tego spotkania:

Załączona grafika: empik-1.jpg
Widok ogólny

Załączona grafika: empik-2.jpg
Pyta Karol Wójcicki

Załączona grafika: empik-3.jpg
Odpowiada gen. M. Hermaszewski
0

• Astro-Forum.org
Moje podsumowanie tych spotkań:

Na trzech spotkaniach, na których byłem, zrobiłem w sumie kilkadziesiąt zdjęć. Z dwóch pierwszych spotkań zdjęcia dostali ode mnie obaj rosyjscy goście; gen. M. Hermaszewski dostał zdjęcia ze spotkania w Empiku podczas Jego kolejnej wizyty w Muzeum Techniki.

Głównie nastawiłem się na filmowanie tych spotkań i tak mam:
20.XI - CNK - ok. 85 minut nagrań,
21.XI - Politechnika - ponad 2 godziny,
22.XI - Empik - ok. 45 minut.
Z tego ostatniego spotkania pierwszy egzemplarz filmu otrzymał już Hermaszewski (i być może egzemplarz taki dostanie także Baturin) oraz podpisał moją kopię:
Załączona grafika: autograf.jpg
(Teoretycznie te filmy mógł bym pokazać w Oddziale PTMA w Warszawie, ale biorąc pod uwagę ich rozmiar oraz małe zainteresowanie sprawami astronautyki, jest to mało prawdopodobne.)

Przy okazji ciekawostka:

Prawdopodobnie wywiad z Hermaszewskim, nagrany w Muzeum Techniki przez jedną ze stacji TV, ukaże się na antenie 17 grudnia.
A podczas realizacji tej audycji miała miejsce ciekawa sytuacja:
Właśnie wychodziła z Planetarium grupa uczniów, która miała seans podczas tych nagrań. Hermaszewski siedzi na krześle (między Planetarium, a wyjściem z sali). Mija go jeden z uczniów - Hermaszewski pyta:
- Podobało Ci się ? (chodzi o seans)
- Tak !!
- A wiesz, kim jest ten pan ? (pyta jeden z operatorów z ekipy TV)
- Nie - odpowiada uczeń
- To nasz pierwszy kosmonauta - wyjaśnia operator
- Woooow !! - zaskoczony uczeń powiedział tylko tyle...

A niżej wspólne zdjęcie uczniów z kosmonautą (dodam, że w sali było wygaszone prawie całe oświetlenie - świeciły głównie reflektory TV, które dawały duży kontrast obrazu)
Załączona grafika: hermaszewski-tv.jpg
0

Użytkownik jest niedostępny   LechMankiewicz 

• Nowy użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderator
Zdjęcia Phobos-Grunt z Chile.

NB, dostaliśmy oficjalny komunikat o awaryjnym zakończeniu misji.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1