Zdjęcia zachodzącego słońca
Napisano 26 listopad 2011 - 00:33
Co jakiś czas pojawiają się na stronie Dalekich Obserwacji zdjęcia różnych szczytów lub obiektów na tle zachodzącego słońca (np. wieży na Pradziadzie). Ponieważ nie znalazłem na tym forum wątku poświęconego temu tematowi, chciałbym zapytać tutaj o kilka rzeczy. Przede wszystkim, czy moglibyście podać parametry, według których zostały wykonane te zdjęcia ze strony Dalekich Obserwacji?
I drugie pytanie: czy da się wykonać w miarę ostre zdjęcie zachodzącego słońca średniej klasy aparatem kompaktowym (z dostępnymi ustawieniami manualnymi w pewnym zakresie)? Dzięki ładnej pogodzie mam ostatnio możliwość wykonania zdjęć pewnych charakterystycznych obiektów na szczytach gór, pod którymi mieszkam. Ostatnio próbowałem zrobić fotkę jednego z nich i wyszła mi rozmazana, jasna plama, a obiekt na wierzchołku góry w ogóle był niewidoczny. Dodam, że obiekt ten znajdował się w odległości kilkunastu kilometrów od miejsca fotografowania, a słońce w momencie zachodu za nim i za górą było na wysokości nieco ponad 5 stopni. Słyszałem o stosowaniu w takiej sytuacji różnych filtrów, a nawet robieniu zdjęć np. przez zaciemnioną szybkę, ale nie mam pojęcia na ile w moim przypadku byłyby to rozwiązania przydatne i konieczne.
Ponieważ w dziedzinie bardziej zaawansowanej fotografii jestem raczej początkujący, w ogóle będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i chęć podzielenia się swoim doświadczeniem w tym temacie, za co z góry dziękuję.
0
Napisano 26 listopad 2011 - 01:24
Użytkownik merti edytował ten post 26 listopad 2011 - 01:24
0
Napisano 26 listopad 2011 - 20:22
Użytkownik Adam P. edytował ten post 26 listopad 2011 - 20:23
0
Napisano 26 listopad 2011 - 22:08
0
Napisano 26 listopad 2011 - 23:58
Pozostają zatem zdjęcia księżyca, które wychodzą całkiem dobrze, a który też potrafi zachodzić w ciekawych miejscach.
0
Napisano 27 listopad 2011 - 12:10
Adam P., o 26 listopad 2011 - 20:22 , powiedział:
Mój stary Canon A510 (compact jak najbardziej) i inne z tej i kolejnych linii mają w trybie Manual możliwość sterowania ostrością w całym zakresie.
Andrzej
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
0
Napisano 27 listopad 2011 - 18:52
Adam P., o 26 listopad 2011 - 00:33 , powiedział:
Co jakiś czas pojawiają się na stronie Dalekich Obserwacji zdjęcia różnych szczytów lub obiektów na tle zachodzącego słońca (np. wieży na Pradziadzie). Ponieważ nie znalazłem na tym forum wątku poświęconego temu tematowi, chciałbym zapytać tutaj o kilka rzeczy. Przede wszystkim, czy moglibyście podać parametry, według których zostały wykonane te zdjęcia ze strony Dalekich Obserwacji?
Pierwszy przykład: http://www.dalekieob...cje.eu/?p=11562
Ogniskowa 720mm, przesłona f/5,7, pierwsze foto 1/320s (widać że trochę za ciemne), drugie 1/200, trzecie 1/100, wszystkie iso 100(minimum).
Drugi przykład: http://www.dalekieob...cje.eu/?p=13609 (moje zdjęcia to te w time lapse oraz 3 i 4)
Zdjęcie 3: 720mm f/9,8 czas 1/800s, iso 100(minimum)
Zdjęcie 4: 24mm, f/6,5, czas 1/550s, iso 100(minimum)
Ostrość przy obu obserwacjach ustawiana automatycznie, ustawiałem sobie strefę AF na szczyt góry, na słońce nie chciał złapać. Widać jednak że ostrość wieży na Pradziadzie jest lepsza na zdjęciach 1 i 2, które robione były lustrzanką przez loop'a. No ale jak na kompakt to ja jestem zadowolony.
Adam P., o 26 listopad 2011 - 00:33 , powiedział:
Dziesięciokrotny zoom to trochę mało, choć jeśli masz blisko do obiektów które chcesz uchwycić na tarczy słońca to możesz próbować. Jeśli mówisz iż zdjęcia są rozmazane a słońce to biała plama to musisz zmniejszyć czas, podnieść przesłonę i zdjęcia robić na minimalnym iso. Jeśli w trybie manual nie jesteś w stanie zmniejszyć już parametrów to o ile to możliwe zaopatrz się w filtr szary.
Użytkownik vrg edytował ten post 27 listopad 2011 - 18:54
Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0
Napisano 28 listopad 2011 - 14:07
@vrg: Dzięki za rzeczową odpowiedź! Właśnie o takie informacje mi chodziło.
Z tego, co napisałeś, wynika, że jednak nie muszę się tak od razu poddawać. Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają i byłbym - jako początkujący amator - całkowicie usatysfakcjonowany taką jakością. Tak jak napisałem, parametrów już nie mogę zmniejszyć. Mimo to spróbuję jeszcze trochę poeksperymentować, być może pomyślę o filtrach (podręczny ministatyw, o wysokości ok. 10 cm, posiadam - myślę, że na razie powinien wystarczyć
I jeszcze jedna kwestia: czy w czasie robienia zdjęć zachodzącego słońca można uszkodzić matrycę aparatu? W internecie znalazłem sprzeczne opinie na ten temat. Przypomnę, że u mnie słońce podczas zachodu nad górami jest na wysokości około 5 stopni, a więc dość wysoko. Patrząc wówczas na nie gołym okiem, razi jeszcze na tyle mocno w oczy, że da się na nie patrzeć tylko krótką chwilę.
0
Napisano 29 listopad 2011 - 00:10
Adam P., o 28 listopad 2011 - 14:07 , powiedział:
Z tego, co napisałeś, wynika, że jednak nie muszę się tak od razu poddawać.
Czeladź w obiektywie - wydarzenia, ciekawe miejsca, inwestycje i dalekie obserwacje
http://picasaweb.goo...l/Virgo.Czeladz
0
Napisano 29 listopad 2011 - 11:12
0
Napisano 30 listopad 2011 - 20:22
vrg, o 29 listopad 2011 - 00:10 , powiedział:
merti, o 29 listopad 2011 - 11:12 , powiedział:
Widzę, że nawet wśród fachowców od DO opinie są zróżnicowane. Panowie, czy moglibyście uzasadnić swoje sądy?
0
Napisano 30 listopad 2011 - 21:55
Napisałeś : "zdjęcia robię kilkoma aparatami mniej więcej tej samej klasy," chciałem pomóc ale rozumiem że wśród tych co masz nie ma Canonów.
Nie jestem fanatykiem tej marki ale jak kupowałem pierwszy compact poczytałem jakie ma możliwości. W canonie 510 ostrość manualną włącza się pewnym "mykiem"
może w którymś z twoich tez tak jest a przeoczyłeś w instrukcji...
Jeżeli nie to masz pecha...
Andrzej.
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
0
Napisano 01 grudzień 2011 - 16:10
0
Napisano 01 grudzień 2011 - 21:01
merti, o 30 listopad 2011 - 20:47 , powiedział:
Matryca to płytka z krzyształu krzemu odpowiednio obrobiona. Temperatura topnienia krzemu to ok 1400st C, na matrycy mamy płytkę szklaną jako filtr IR obcinający promieniowanie IR. Szkło ma temperaturę topnienia 400st C.
Musiałaby nastąpić ekstremalna sytuacja aby małym szkłem powiększającym (obiektywem) o średnicy 3-7cm patrzącym na słońce wytworzyć temperaturę 400st C, która mogłaby zniszczyć filtr IR, o matrycy nie wspomnę.
-== Byle do inwersji ==-
0
Napisano 01 grudzień 2011 - 21:24
Rafał ZOOM, o 01 grudzień 2011 - 21:01 , powiedział:
są różne rodzaje szkła ale na ogół mają temperaturę topnienia znacznie wyższą
dość trudno ją nawet zdefiniować bo szkło ze wzrostem temperatury robi się coraz bardziej plastyczne, a nie gwałtownie topi jak kryształy
podczas wytwarzania elementów półprzewodnikowych stosuje się różne temperatury w granicach 400-700oC
po miejscowym nagrzaniu do wysokiej temperatury może nastąpić rekrystalizacja oraz redyfuzja domieszek, która spowoduje zmianę przewodnictwa, a tym samym zmianę czułości matrycy
inna sprawa czy mały obiektyw jest w stanie rozgrzać miejscowo matrycę do tak wysokiej temperatury? Raczej w to wątpię ale łatwo to sprawdzić próbując zapalić papier lub stopić kawałek foliowego worka
pozdrawiam
0
Napisano 02 grudzień 2011 - 00:59
ZbyT, o 01 grudzień 2011 - 21:24 , powiedział:
dość trudno ją nawet zdefiniować bo szkło ze wzrostem temperatury robi się coraz bardziej plastyczne, a nie gwałtownie topi jak kryształy
podczas wytwarzania elementów półprzewodnikowych stosuje się różne temperatury w granicach 400-700oC
po miejscowym nagrzaniu do wysokiej temperatury może nastąpić rekrystalizacja oraz redyfuzja domieszek, która spowoduje zmianę przewodnictwa, a tym samym zmianę czułości matrycy
inna sprawa czy mały obiektyw jest w stanie rozgrzać miejscowo matrycę do tak wysokiej temperatury? Raczej w to wątpię ale łatwo to sprawdzić próbując zapalić papier lub stopić kawałek foliowego worka
pozdrawiam
Dodam jeszcze, że matryca w aparacie ma swoją wielkość zależnie od typu.
Aby sprawdzić temperaturę jaką wytwarza słońce na matrycy przez soczewkę o średnicy obiektywu, powiedzmy 5cm, nie można zrobić wiązki w centrum ogniskowej na czujnik termometru, tylko wiązka musi mieć rozmiar matrycy np dla kompaktu 6x8mm. Nie będę robił testów ale jestem przekonany, że gdybym wytworzył wiązkę o wielkości 6x8mm przez soczewkę o średnicy 5cm, skierował na dłoń, to nawet tego nie poczuję.
Dla mnie temat spalenia matrycy przez słońce raczej wyssany z palca.
Użytkownik Rafał ZOOM edytował ten post 02 grudzień 2011 - 01:04
-== Byle do inwersji ==-
0
Napisano 02 grudzień 2011 - 01:19
Rafał ZOOM, o 02 grudzień 2011 - 00:59 , powiedział:
też tak sądzę
tysiące kamer w wideodomofonach czy instalacjach CCTV jest w pewnym momencie skierowane w stronę Słońca i nic złego im się nie dzieje, a nie wszystkie mają automatyczną przysłonę
niedawno robiłem fotki aparatem na statywie i w pewnym momencie Słońce weszło w kadr ale żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem przy 3,5/18 mm. Oczywiście obraz Słońca był prześwietlony
pozdrawiam
0
Zaloguj się

Do góry