Atnys, o 05 grudzień 2011 - 15:39 , powiedział:
1. Znam program Stellarium, korzystam z niego jednak szukam jeszcze innych przydatnych programów działających w trybie offline, które pomogą mi w obserwacji nieba. Chodzi mi np model układu słonecznego jak ten:
http://zmianynaziemi...adu-slonecznego
z tym, że może dokładniejszy i taki który działałby w trybie offline.
Ewentualnie inne przydatne programy?
Osobiście używam tylko Cartes du Ciel.
2. Zamierzam dokupic filtr księżycowy, czy to dobry pomysł? Czy lepiej kupić jakiś inny w tej cenie?
Nad filtrem księżycowy to się nie zastanawiaj tylko go kup. Bez filtra Księżyc strasznie pali po oczach.
3. Jaki okular dokupic do obserwacji mglawic, galaktyk, planet naszego układu (zewnetrznych)
Do rozdzielenia ciasnych układów podwójnych, dostrzeżenia tarczy Urana, wyłuskanie słabych gwiazdek 14mag przydatny jest okular o ogniskowej 7-6mm. W dobrych warunkach pokaże on również więcej szczegółów na planetach i na Księżycu.
4. Co jeszcze radzicie dokupić wartego swojej ceny (max do 300zl)?

Ja bym 300zł przeznaczył na jakiś przyzwoity okular 6-7mm. Sam niedawno kupiłem używaną Synte 8" i zastanawiam się czy dokupić do niej jakieś lepsze okulary i filtry, czy lepiej te pieniądze dołożyć do większego lustra, które zapewne pokaże mi więcej z kitowym zestawem niż nawet najbardziej odjechane okulary w 8". Jednak trza mieć na uwadze że dobre okulary znacznie zwiększają komfort obserwacji i warto prędzej czy później zamienić kit na hit
Synta 8" Na pochmurne dni mikroskop.