Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Jakie oprogramowanie, filtry, dodatki do mojej nowej Synty 8'' - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Jakie oprogramowanie, filtry, dodatki do mojej nowej Synty 8'' Za tydzień kupuję teleskop Oceń temat: -----

Guest_Atnys_*

• Grupa: Guests
Witajcie,
jestem początkujący jeśli chodzi o obserwację nieba. W ciągu tygodnia kupuję Synte 8'' - to pewne. To mój pierwszy teleskop. Mieszkam na obrzeżach miasta Łódź.
Mam kilka pytań:

1. Znam program Stellarium, korzystam z niego jednak szukam jeszcze innych przydatnych programów działających w trybie offline, które pomogą mi w obserwacji nieba. Chodzi mi np model układu słonecznego jak ten:
http://zmianynaziemi...adu-slonecznego
z tym, że może dokładniejszy i taki który działałby w trybie offline.

Ewentualnie inne przydatne programy?

2. Zamierzam dokupic filtr księżycowy, czy to dobry pomysł? Czy lepiej kupić jakiś inny w tej cenie?

3. Jaki okular dokupic do obserwacji mglawic, galaktyk, planet naszego układu (zewnetrznych)

4. Co jeszcze radzicie dokupić wartego swojej ceny (max do 300zl)?

:)
0

Użytkownik jest niedostępny   tor_nn 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
1. Model układu słonecznego jest ok (za wyjątkiem tego opcjonalnego modelu Tycho Brahego z Twojego linka) ale moim zdanie jego przydatność w samej obserwacji nieba jest ograniczona. Stellarium powinno wystarczyć.

2. Filtr księżycowy jest przydatny, oglądanie jasnego księżyca bez filtra dla mnie osobiście było mało komfortowe.

3. Nie dokupuj okularów. Te w zestawie są ok (na początek).

4. Książka np. taka jest warta swojej ceny.

Użytkownik tor_nn edytował ten post 05 grudzień 2011 - 18:54

Sky-Watcher (Synta) Dobson 305/1500 (12")
0

Użytkownik jest dostępny   Krzysztof Ś. 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postAtnys, o 05 grudzień 2011 - 15:39 , powiedział:

1. Znam program Stellarium, korzystam z niego jednak szukam jeszcze innych przydatnych programów działających w trybie offline, które pomogą mi w obserwacji nieba. Chodzi mi np model układu słonecznego jak ten:

Osobiście używam tylko Cartes du Ciel.

2. Zamierzam dokupic filtr księżycowy, czy to dobry pomysł? Czy lepiej kupić jakiś inny w tej cenie?

Nad filtrem księżycowy to się nie zastanawiaj tylko go kup. Bez filtra Księżyc strasznie pali po oczach.

3. Jaki okular dokupic do obserwacji mglawic, galaktyk, planet naszego układu (zewnetrznych)

Do rozdzielenia ciasnych układów podwójnych, dostrzeżenia tarczy Urana, wyłuskanie słabych gwiazdek 14mag przydatny jest okular o ogniskowej 7-6mm. W dobrych warunkach pokaże on również więcej szczegółów na planetach i na Księżycu.

Ja bym 300zł przeznaczył na jakiś przyzwoity okular 6-7mm. Sam niedawno kupiłem używaną Synte 8" i zastanawiam się czy dokupić do niej jakieś lepsze okulary i filtry, czy lepiej te pieniądze dołożyć do większego lustra, które zapewne pokaże mi więcej z kitowym zestawem niż nawet najbardziej odjechane okulary w 8". Jednak trza mieć na uwadze że dobre okulary znacznie zwiększają komfort obserwacji i warto prędzej czy później zamienić kit na hit :lol:
Synta 8" Na pochmurne dni mikroskop.
0

Użytkownik jest niedostępny   MarcinekNu2 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Witajcie,
jestem początkujący jeśli chodzi o obserwację nieba. W ciągu tygodnia kupuję Synte 8'' - to pewne. To mój pierwszy teleskop. Mieszkam na obrzeżach miasta Łódź.
Mam kilka pytań:

Nie ma jednego uniwersalnego okularu, chyba, ze kupisz naprawdę porządny okular Zoom ale to nie w cenie 300 zł. Za 350-450 zł można kupić np. Scoposa 30 mm, idealnie nadaje się do poglądowego oglądania obiektów mgławicowych, układów galaktyk, gromad otwartych itp. i przy ciemnym niebie z 8" doskonale się sprawdzi. Można tez nabyć np. 13 mm LVW i ten będzie bardzo pośredni i dobry do gromad kulistych, układów podwójnych, słabych galaktyk itd a nawet ładnie da się w tym obserwować Księżyc i planety układu. No, ale tu cena jest dużo wyższa. Można jako alternatywę kupić tak jak ja Hyperiony i też się nadadzą. Cena będzie w granicach 300-400 zł za używkę.

Użytkownik MarcinekNu2 edytował ten post 07 grudzień 2011 - 09:59

Prawdziwy amator i jego Synta 8"; Okulary: Baader Scopos 30 mm 2", Baader Hyperion 8 mm 1,25", Hyperion 13 mm 1,25", SPL 10mm, SPL 25mm, Vixen Barlow 2x, filtr UHC-S 2", zielony wskaźnik laserowy i czerwona latarka czołówka i filtr Księżycowy.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych