Myślę o spróbowaniu astrofotografii za jakiś czas (parę miesięcy) i oczywiście trochę mnie zaskoczyły koszty z tym związane ale staram się wybrać coś sensownego. Zaskoczyły mnie w sumie nie tylko koszty ale też masa i wymiary tego całego sprzętu.
Wszyscy polecali min. HEQ5 do newtona 150 a i do mniejszych rzeczy w sumie też. Cenę bym jakoś przełknął ale 25 kg żelastwa.... Czuję, że sprzęt zaczął by zalegać na półce po paru razach i pieniądze w błoto wyrzucone.
Tym bardziej ucieszyłem się jak znalazłem informację o tym cudzie ....Astrotrac
Teraz myślę, że to jest coś właśnie dla mnie. Chcę fotografować mgławice. Guiding raczej mnie nie interesuje...chyba że kiedyś zainwestuję w kamerkę. Oczywiście do tego trzeba mieć ciemne niebo więc wożenie sprzętu nieuniknione a jak zmieści się w plecaku to super. Na pewno będę go chętnie zabierał wszędzie.
Jak widać w temacie myślę też o teleskopie w stylu TSAPO65Q bo chyba nie ma nic lepszego w tej cenie a do mgławic ok?
Nurtuje mnie pare spraw:
1. Czy przy używaniu tego teleskopu z lustrzanką klasy Nikon D50/EOS 350 (raczej lekkie) trzeba kupować głowicę z przeciwwagami czy normalna kulowa wystarczy (jaki udźwig?)?
2. Czemu pod Astrotrac'a większość osób używa głowicy 3D zamiast 2D skoro i tak chodzi tylko o pan/tilt?
3. O jaki wedge firmy TeleOptic chodzi i gdzie to można znaleźć bo nie widzę? (wspomniany w innym wątku)
4. Nie chcę kupować całego sprzętu na raz. Chciałbym zacząć z samym aparatem. Czy do aparatu z obiektywem kitowym (18-55) można pod AT wykorzystać statyw o maks obciążeniu 5kg, ze zintegrowaną głowicą pan/tilt? i kupić wtedy tylko głowice kulową?
Rozumiem że dokładnośc ustawienia na polarną na takim statywie będzie raczej kiepska więc nawet nie wiem czy kupował bym od razu lunetkę...
5. To pytanie do kolegi z AstroMarketu - gdybym u Was kupował AT potem lunetkę a potem TSAPO65 mogę liczyć na jakieś rabaty? Byłoby to rozciągnięte w czasie....
Pozdrawiam
Zaloguj się

Do góry