Ponieważ na liście propozycji zebrało się dużo obiektów - łącznie 151 - a chciałbym aby głosowanie było przeprowadzone w miarę starannie postanowiłem podzielić go na 5 etapów (postów) - podział także ze względu na czytelność forum. Oczywiście jeżeli ktoś ma sporo czasu może przebrnąć przez wszystkie. Etap 1 (post nr 2 - Układ Słoneczny); etap 2 (post nr 3 - Gwiazdy zmienne, Gwiazdy wielokrotne); etap 3 (post nr 4 - Gromady otwarte gwiazd, Gromady kuliste gwiazd); etap 4 (post nr 5 - Mgławice, Galaktyki); etap 5 (post nr 6 - Układy gwiazd, Inne obiekty);
I. Układ Słoneczny - 16
II. Gwiazdy zmienne - 16
III. Gwiazdy wielokrotne - 12
IV. Gromady otwarte gwiazd - 26
V. Gromady kuliste gwiazd - 16
VI. Mgławice - 16
VII. Galaktyki - 15
VIII. Układy gwiazd - 25
IX. Inne obiekty - 9
Wybór będzie się odbywał na zasadzie przedstawiania ocen punktowych wg punktacji:
3 - obiekt bardzo ciekawy, zdecydowanie warty obejrzenia / pokazania - wg mnie musi znaleźć się na liście
2 - obiekt ciekawy, warty obejrzenia / pokazania - wg mnie powinien znaleźć się na liście
1 - obiekt w miarę ciekawy - raczej powinien znaleźć się na liście, ale z różnych względów (położenie, słaba widoczność) można go pominąć
0 - nie mam zdania / nie widziałem tego obiektu - jest mi obojętne czy znajdzie się na liście
-1 - obiekt raczej nieciekawy - mam wątpliwości czy umieścić go na liście, ale raczej nie
-2 - obiekt nieciekawy, nie przyciągający uwagi - wg mnie nie powinno być go na liście
-3 - obiekt nieciekawy, jego widok może poważnie zawieść obserwatora, szczególnie początkującego - zdecydowanie nie powinno być go na liście
Każda kategoria zawiera listę obiektów, na które głosujemy. Ale jeżeli ktoś w ostatniej chwili przypomni sobie, że jest jeszcze jakiś inny obiekt może dopisać go do swojej listy i oddać na niego głos. Ale nie więcej niż 3 obiekty do każdej kategorii (pozostałych nie będę uwzględniał).
Zastanawiałem się jak przeprowadzić głosowanie. Nie chcę anonimowej ankiety, aby ktoś komu się bardzo nudzi nie powypisywał bzdur. Głosujemy albo w wątku, albo przesyłając swoje propozycje na moją skrzynkę PW. Głosowanie potrwa co najmniej 10 dni, ale nie podaję jeszcze ostatecznego terminu. W tym czasie dopracuję "Zjawiska" i później zostaną podłączone do listy obiektów. Osobno dołączę też satelity - ISS, Iridium, które obecnie pominąłem.
Nie komentujemy głosów poprzedników. Przy obiektach wstawiamy własne punkty oraz ewentualne własne komentarze dotyczące np. widoczności obiektów przez instrumenty, co pozwoli mi uzupełnić ostateczną listę o informacje przydatne do obserwacji wybranych obiektów. Obecne informacje towarzyszące obiektom mogą być jeszcze niedopracowane, ale chcę skupić się już tylko na tych obiektach, które ostatecznie zostaną wybrane. Ile ich będzie? Jeszcze nie wiem. Maksymalnie 100. Czyli co najmniej 1/3 z tych, które zostały przedstawione musimy odrzucić.
Zapraszam do głosowania
Za chwilę zamieszczę 5 postów do głosowania. Proszę w tym czasie nie dawać odpowiedzi.
Uwagi proszę zamieszczać w pierwotnym wątku:
http://astropolis.pl...azac-na-niebie/
Tam też dokładniejsze informacje o obiektach, na które głosujemy.
Zaloguj się

Do góry