Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Dalekie widoki w centralnej Polsce - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (6 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Dalekie widoki w centralnej Polsce Lubuskie, łódzkie, wielkopolskie, mazowieckie ... Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   powazny 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy

Zobacz postPaweł W., o 20 listopad 2011 - 22:10 , powiedział:

Miałem w planach odwiedzenie Głogowa i wypatrywanie Zielonej Góry z tamtejszej wieży ratuszowej, jako że Głogów z Zielonej Góry widać znakomicie.
Kiedy wiedzieć? W naszych okolicach, w porze wiosenno-letniej, jeśli widać na mniej niż 50 km, to jest nadzwyczajnie źle. Trudno natomiast o widoczność nadzwyczajną, sięgającą Karkonoszy gołym okiem. Najlepiej jest jak mocno wieje od zachodu. Wtedy nawet zanikający deszcz nie przeszkodził mi w wypatrzeniu po raz pierwszy Śnieżki z Zielonej Góry :)

Zaskoczyłeś mnie tą Zieloną Górą. Sprawdziłem w heyu i rzeczywiście - jeśli przyjąć wysokość punktu widokowego 49 metrów (47 wieża + 2 obserwator), to i Zielona się łapie i Leszno też się łapie... Co jest w ZG takiego, co mógłbym przyjąć jako charakterystyczny punkt, którego mógłbym szukać?
Bo w Lesznie, to chyba komin na Zatorzu - najwyższa budowla w mieście, no i wiatraki dookoła miasta, bo ich tam dość sporo jest...

I kolejne pytanie - jak zrobić w heyu te czerwone punkty, pokazujące maksymalny dystans?

Co do widoczności Karkonoszy, to gdzieś w okolicach zbiornika Żelazny Most jest miejscówka, która pozwala je dojrzeć. Ponadto jadąc drogą krajową nr 3 w stronę Polkowic, to na wzniesieniu tuż przed miastem niejednokrotnie widziałem je na horyzoncie. Wtedy jednak nie wiedziałem, że to może być coś interesującego :)

A czy możecie mi powiedzieć czy można śmiało polegać na mapie w zakładce 'Widzialność' na stronie DO?
Jest tam taka mapka z kolorami. Zaglądam, czekam, kiedy zrobi się niebiesko w moich okolicach, ale coś się to nie zapowiada.
Z czego jeszcze mogę skorzystać ewentualnie?

Użytkownik powazny edytował ten post 20 listopad 2011 - 23:08

0

Użytkownik jest niedostępny   Paweł W. 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postpowazny, o 20 listopad 2011 - 23:07 , powiedział:

Zaskoczyłeś mnie tą Zieloną Górą. Sprawdziłem w heyu i rzeczywiście - jeśli przyjąć wysokość punktu widokowego 49 metrów (47 wieża + 2 obserwator), to i Zielona się łapie i Leszno też się łapie... Co jest w ZG takiego, co mógłbym przyjąć jako charakterystyczny punkt, którego mógłbym szukać?
Bo w Lesznie, to chyba komin na Zatorzu - najwyższa budowla w mieście, no i wiatraki dookoła miasta, bo ich tam dość sporo jest...

Zaraz na lewo od Zielonej Góry powinien być widoczny maszt. Przynajmniej o zachodzie słońca, bo wtedy będzie kontrast, a jest to jednak mniej okazały maszt niż np. Jemiołów. Następnie widać dwa ciągi bloków a po środku być może starą wieżę ciśnień na os. Słowackiego. Nie miałem problemu namierzyć ZG z 35 km, zza Nowego Miasteczka, więc z Głogowa pewnie też nie będzie kłopot :) Wzgórza zwieńczone miastem wyróżniają się.

I kolejne pytanie - jak zrobić w heyu te czerwone punkty, pokazujące maksymalny dystans?

Chodzi być może o "visibility cloak"?

Co do widoczności Karkonoszy, to gdzieś w okolicach zbiornika Żelazny Most jest miejscówka, która pozwala je dojrzeć. Ponadto jadąc drogą krajową nr 3 w stronę Polkowic, to na wzniesieniu tuż przed miastem niejednokrotnie widziałem je na horyzoncie. Wtedy jednak nie wiedziałem, że to może być coś interesującego :)

No i oczywiście z Gaworzyc :) z 90-100 km to już nie takie trudne, sądzę.

A czy możecie mi powiedzieć czy można śmiało polegać na mapie w zakładce 'Widzialność' na stronie DO?
Jest tam taka mapka z kolorami. Zaglądam, czekam, kiedy zrobi się niebiesko w moich okolicach, ale coś się to nie zapowiada.
Z czego jeszcze mogę skorzystać ewentualnie?

Z meteorogramów na new.meteo. Z modelu UM (pierwszy z lewej), ten który jest na DO, to model COAMPS, prawie zawsze widzi 100 km co jest bzdurą. O mapce z kolorami niech się wypowiedzą inni :)
0

Użytkownik jest niedostępny   twmichal 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Nie licząc masztu w Śremie, najdalej położonym miejscem na północ, skąd widać Karkonosze jest komin nieczynnej EC w Mosinie k. Poznania. Komin ma 150m wysokości. Skoro można zorganizować wypad np. na komin w Kawęczynie, to czemu nie tam?

Symulacja 50mm
Załączona grafika: mosina50.jpg
500mm
Załączona grafika: mosina500.jpg
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   rosim 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Poważny - wydaje mi się, że w okolicy Głogowa najlepszym punktem widokowym, zwłaszcza w stronę Sudetów, byłaby wieża szybu Św. Jakub w okolicy Jakubowa. Nie wiem tylko, czy można tam bez problemu wejść.
Poza tym, tak jak pisał Paweł W. bardzo dobrym miejscem widokowym są Gaworzyce- najlepiej z drogi nr 3 jadąc od Nowej Soli w kierunku Wrocławia skręcić na skrzyżowaniu przed Gaworzycami w lewo w kierunku Gostynia i Kurowa Wielkiego - kilkaset metrów od S3 n a polu pod lasem jest bardzo fajny punkt widokowy.
W okolicy Polkowic też są miejsca z widokiem na Sudety przy miejscowości Pieszkowice - jadąc drogą od Polkowic trzeba w miejscowości skręcić w lewo.

Użytkownik rosim edytował ten post 21 listopad 2011 - 10:08

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Śnieżka oraz gigapanorama z 10 piętra jednego z bloków przy ulicy Ptasiej. Jest to drugie najwyżej położone miejsce w mieście. Stawiłem się kilka minut za późno, ale i tak sukces, że w ogóle dostałem się w miejsce, które nie jest dostępne ogólnie. Na lewo od Karkonoszy widoczny skrawek gór Kaczawskich. Kilka innych szczytów niestety nawet na tej wysokości (około 220 m n.p.m.) zakrywa las. Kontrast podciągnięty bardzo delikatnie, żeby nie oszpecić zdjęć. Przy większym lepiej widać śnieg.
Załączona grafika: Kopia P1090544.JPG
Załączona grafika: Kopia P1090553.JPG
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Brawo Paweł!!!
A bardziej na lewo, tj. w kierunku Kaczawskich nic więcej nie wyszło?
0

Użytkownik jest niedostępny   merti 

• Astro-Forum.org
Rzeczywiście, chwilę za późno. Może jutro rano dało by się ustrzelić... (?)
Dodaj obrazek  Dodaj obrazek Dodaj obrazek 
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmerti, o 27 luty 2012 - 00:24 , powiedział:

Rzeczywiście, chwilę za późno. Może jutro rano dało by się ustrzelić... (?)

Niestety, ja z kolei byłem dziaiaj rano chyba za wcześnie, chociaż już po wschodzie słońca ok. 7.15 i nic z ZG w kierunku Sudetów nie było widać - chyba smog zrobił swoje :(
0

• Astro-Forum.org
Wiatr ustał i fajne warunki zakończyły się <_< ...

Użytkownik merti edytował ten post 27 luty 2012 - 09:08

0

Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_S 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postmerti, o 27 luty 2012 - 09:07 , powiedział:

Wiatr ustał i fajne warunki zakończyły się <_< ...

Nie wiem, jak było z nizin, ale widok z karkonoskiej Cernej hory w stronę Śnieżnika i Jesioników (niestety, widziany tylko z kamery internetowej na http://kamery.humlnet.cz) nie pozostawiał nic do życzenia. Teraz już się pomału psuje.
+1

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Rosim, na zdjęciu jest wszystko co jest widoczne bez ugięcia światła. Rano nie mogłem już być na stanowisku, natomiast mam pewną koncepcję-wieża Wilkanowska. Najwyższy punkt w regionie. Kiedyś próbowałem się tam dostać, ale nie dałem rady, podpowiedzieli mi natomiast w nadleśnictwie, że chętniej przyjmują wycieczki. No więc jest nas parę osób z okolic, weźmiemy jakieś osoby towarzyszące i będzie wycieczka :)
0

Użytkownik jest niedostępny   maras78 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postPaweł W., o 27 luty 2012 - 18:26 , powiedział:

mam pewną koncepcję-wieża Wilkanowska. Najwyższy punkt w regionie. Kiedyś próbowałem się tam dostać, ale nie dałem rady, podpowiedzieli mi natomiast w nadleśnictwie, że chętniej przyjmują wycieczki. No więc jest nas parę osób z okolic, weźmiemy jakieś osoby towarzyszące i będzie wycieczka :)

Nawet nie wiedziałem o takie wierzy, a przez Wilkanów jadę codziennie ;) Chętnie bym sie pisał na taką wycieczke. Ale chyba najgorzej to wstrzelić się z terminem na dobrą widoczność.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Z tego co wiem, to na wieży Wilkanowskiej (Bismarcka) leśnicy w porze wiosenno-letniej obesrwują, czy nie ma pożarów. Byłaby to jakoaś koncepcja, żeby tam wejść w dniu doberj widoczności, bo zawsze ktoś tam będzie dyżurował. Jest kwestia dogadania się z Nadlesnictwem.
Maras, ta wieża wyglada jak latarnia morska:

http://krodo.pl/uplo...43658463560.jpg

Można do niej dojechać rowerem od strony amfiteatru w Zielonej Górze (ok. 2-3 km) albo przed jadąc od Zielonej Góry w stronę Wilkanowa skrecić w lewo na szlak rowerowy - jest bliżej, kilkaset metrów. Samochodem raczej się nie da.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
A mógłbyś mi podać współrzędne? Bo po mapie nie mogę znaleźć.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmaras78, o 28 luty 2012 - 12:20 , powiedział:

<br />A mógłbyś mi podać współrzędne? Bo po mapie nie mogę znaleźć.<br />
<br /><br /><br /> 51° 54' 55.07&quot; N  15° 27' 33.3&quot; E
Zrobiłem symulacje w Udeuschle, ale szału z Wilkanowskiej nie ma - najdalej odległy punkt to Jested - 136 km.

Użytkownik rosim edytował ten post 28 luty 2012 - 13:46

0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Dzięki, a tak blisko byłem znalazłem BTS a wieży nie ;)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postrosim, o 28 luty 2012 - 13:26 , powiedział:

<br /><br /><br /> 51° 54' 55.07&quot; N  15° 27' 33.3&quot; E
Zrobiłem symulacje w Udeuschle, ale szału z Wilkanowskiej nie ma - najdalej odległy punkt to Jested - 136 km.

Dla mnie to właśnie szał jest, bo nawet jak ktoś wie, że z ZG widać Sudety, to raczej w kontekście Karkonoszy :) Będąc na Ptasiej właśnie o tym szczycie myślałem, niestety las go zakrył.
Poza tym z Wilkanowskiej o wiele lepiej widać Kaczawskie i Rudawy Janowickie niż z miasta.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
W sumie Paweł masz rację - z Wilkanowskiej nie o odległośc chodzi, ale o góry, których nie widać z miasta. Ja pisząc, że szału nie ma miałem na myśli to, że jednak uda się zobaczyć coś w większej odległości niż z zamej Zielonej Góry. Przy okazji - z tej wieży jest jednak widok 360 stopni, z Zielonej Góry o taki juz trudniej.
0

Użytkownik jest niedostępny   kosmitek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Też się dorzucę do widoków z Zielonej Góry (na DO nie chcecie wrzucić to tu wrzucę :)). Fota figury Jezusa ze Świebodzina zrobiona z Zielonej Góry (ul.Chmielna 38) z dnia 16.02.2012. Obiektyw MTO 1000mm

Załączone miniatury

• Załączona grafika: DSC_7088_jpg_small.jpg
  • Załączona grafika: DSC_7088_jpg_crop.jpg

Użytkownik kosmitek edytował ten post 09 marzec 2012 - 14:02

+3

Użytkownik jest niedostępny   Rymek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postkosmitek, o 09 marzec 2012 - 12:10 , powiedział:

Też się dorzucę do widoków z Zielonej Góry (na DO nie chcecie wrzucić to tu wrzucę :)). Fota figury Jezusa ze Świebodzina zrobiona z Zielonej Góry (ul.Chmielna 38) z dnia 16.02.2012. Obiektyw MTO 1000mm

Super zdjęcie. Ile to będzie km?

Jak byś jeszcze zmniejszył zdjęcie do np. 1024x768 px i/lub wykadrował figurę w podobnym obszarze to by się świetnie prezentowało. Przy full HD musiałem się nieźle nakręcić rolką, a przy mniejszej rozdzielczości monitora to potrzebny już rower ;)
0

Użytkownik jest niedostępny   kosmitek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postRymek, o 09 marzec 2012 - 13:45 , powiedział:

Super zdjęcie. Ile to będzie km?

Jak byś jeszcze zmniejszył zdjęcie do np. 1024x768 px i/lub wykadrował figurę w podobnym obszarze to by się świetnie prezentowało. Przy full HD musiałem się nieźle nakręcić rolką, a przy mniejszej rozdzielczości monitora to potrzebny już rower ;)

Już poprawiłem. Odległość to 34km.
0

Użytkownik jest niedostępny   Rymek 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postkosmitek, o 09 marzec 2012 - 14:03 , powiedział:

Już poprawiłem. Odległość to 34km.

Teraz obserwacja robi wrażenie!
0

Użytkownik jest niedostępny   karamor 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy

Zobacz posttwmichal, o 02 luty 2010 - 23:29 , powiedział:

Mnie ogromnie ciekawi wzniesienie na horyzoncie w kierunku południowym - nieco na lewo od DS Riwiera (to ten niebieski wieżowiec z reklamą Michelin na dachu)

Witam. Proszę wybaczyć mi zabawę w archeologa, ale jako że nikt nie odpowiedział to chciałem napisać że moim zdaniem jest to wysypisko Łubna.
Spore wrażenie zrobił na mnie maszt RTCN Ryki widziany z centrum Warszawy - chętnie zobaczyłbym foto zrobione w bardziej sprzyjających warunkach :)
+1

Użytkownik jest niedostępny   gkj 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witajcie

Zgodnie z obietnicą chciałbym zaprezentować kolejne fotki i obserwacje z Góry Kamieńsk, które wykonałem 11.03.2012. Wtedy to właśnie powietrze oczyścił północny wiatr i widoczność (za wyjątkiem na południe) była znakomita. Zasadniczo moje obserwacje pokrywają się z tymi które już zaprezentowałem Wam już wcześniej w poście http://astropolis.pl...post__p__420015 ale dodam do nich jeszcze trzy nowości :)
1. Pełna "panorama" Łodzi

Załączona grafika: lodz.jpg

Od lewej strony widać:
- kominy EC 3
- 3 kominy EC 2
- wieżowce z centrum z tzw. łódzkiego Manhattanu
- trochę dalej - wieżowce dzielnicy Widzew
- Instytut Stomatologii
- kominy EC 4

2. Sieradz

Załączona grafika: sieradz.jpg

3. Zamek w Olsztynie

Załączona grafika: olsztyn.jpg

4. Góra Zborów

Załączona grafika: gzborow.jpg

I teraz najciekawsze:

5. Komin EC Kielce (90 km)

Załączona grafika: eckielce.jpg

Powyższe zdjęcie na symulacji:

http://www.udeuschle...0_252_0001.html

Na zdjęciu po prawej Przedbórz

6. Wzgórze Biała (92 km) czyli tak na prawdę prawie Widnica :)

Załączona grafika: biala.jpg

Symulacja poniżej:

http://www.udeuschle...8_251_0001.html

7. Wzgórza w okolicach Smolenia wraz z wyraźnie widoczną wieżą zamkową (83 km)

Załączona grafika: smolen.jpg

Mam nadzieję, że zaspokoiłem ciekawość co niektórych Forumowiczów. Nie zamieszczam już tzw. drobnicy w postaci kominów Zduńskiej Woli, Łasku i Pabianic bo to nic ciekawego :) Piotrków Trybunalski podobnie jak i Radomsko na DO się nie kwalifikuje bo za blisko :) Częstochowa już była zamieszczana. No i wychodzi na to, że to co się da ciekawego z Góry Kamieńsk zobaczyć mamy już w komplecie. Veni, Vidi, Vici :)

Pozdrawiam

Grzesiek
+5

Użytkownik jest niedostępny   krzychb 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Kurcze patrząc na Wasze fotki mam wrażenie,że te "dalekie" obserwacje ziemskie są znacznie ciekawsze od kosmosu a lubię popatrzeć na Wasze zdjęcia nawet jak nie znam stron które pokazują. :helo: ...... A jak znam to już w ogóle super jest :yes:
0

• Astro-Forum.org
@gkj

A ja jednak poproszę Ciebie byś wrzucił to co uznałeś za drobnicę i BO (bliskie obserwacje) ;) ...
0

Użytkownik jest niedostępny   twmichal 

• Astro-Forum.org
Z tym EC Kielce to naprawdę fajnie wyszło. Jakbyś miał trochę kadrów na lewo to by się trochę Gór Świętokrzyskich złapało. Niestety, Łysogór ani wieży na Św. Krzyżu nie da się zaobserwować z Kamieńska.

A to wzniesienie nazywa się Biała Góra, Widnica to jedynie nazwa wsi leżącej blisko szczytu.
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   gkj 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postmerti, o 30 marzec 2012 - 07:55 , powiedział:

A ja jednak poproszę Ciebie byś wrzucił to co uznałeś za drobnicę i BO (bliskie obserwacje) ;) ...

Ok, to jeszcze parę kadrów przygotuję i wrzucę :)

Zobacz posttwmichal, o 30 marzec 2012 - 10:33 , powiedział:

Z tym EC Kielce to naprawdę fajnie wyszło. Jakbyś miał trochę kadrów na lewo to by się trochę Gór Świętokrzyskich złapało. Niestety, Łysogór ani wieży na Św. Krzyżu nie da się zaobserwować z Kamieńska.
A to wzniesienie nazywa się Biała Góra, Widnica to jedynie nazwa wsi leżącej blisko szczytu.

Szczerze mówiąc ten komin kielecki to już złapał się na tych zdjęciach sprzed roku, a ponieważ były one znacznie gorszej jakości więc pewnie wtedy uznałem, że albo to jakiś bliższy obiekt na horyzoncie, albo po prostu plama na zdjęciu :)
Kadrów w lewo i innych mam całkiem sporo tylko brak czasu żeby to wszystko złożyć w jakieś większe panoramy.
Tak, wiem - Widnica to wieś. Taki skrót myślowy zastosowałem, aby inni od razu wiedzieli, w którym miejscu jest ta Biała Góra (ja bym nie wiedział :))
0

Użytkownik jest niedostępny   rafal44 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Gkj

Gratuluję fajnych fotek. Niby odległości nie powalające, ale zawsze miło ujrzeć swoje okolice. Przedbórz jest w takim dołku, że nie spodziewałem się że go widać z Kamieńska. Sieradza również nie widziałem nigdy z hałdy, a w radomsku to prawie uchwyciłeś mój dawny blok :)
Również chętnie zobaczę pozostałe Twoje zdjęcia

Użytkownik rafal44 edytował ten post 30 marzec 2012 - 17:53

0

Użytkownik jest niedostępny   Eclipse9292 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Masz rację Rafał44 miło jest oglądać swoje okolice ,ja w Przedborzu u pewnego Pana prawko zdawałem :D
0

Udostępnij ten temat:

• (6 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6