Do tej pory używam sony A500 z pilotem na podczerwień i stoperem w telefonie w ręku. Jest to bardzo uciążliwe i męczące, mimo że często nie wyruszam w teren.
Ale:
Mam zamiar zakupić Canona 350d.
Jest wiele informacji w internecie, ale mało jasne i co najważniejsze porozrzucane po różnych forach internetowych.
Może uda się poświęcić ten temat na zgromadzenie faktów dotyczących tego modelu a może za pomocą ADMINA po streszczeniu materiału w tym temacie na podsumowanie także innych modeli aparatów, dedykowanych kamer CCD i innych.
Informacje mogą się przydać przyszłym forumowiczom "mobilnym"jak i dla mnie.
Podajcie proszę informacje (canonowcy i nie tylko) lub potwierdźcie uwagi dotyczące w/w aparatu do taniej astrofotografii.
1) Ostrość w aparacie bez LiveView ustawiamy przez Maskę Bahtinova -tak? Do tej pory używałem LV na jasnych gwiazdach.
2) Czy bez LV w modelu 350d mamy podgląd "LV" w komputerze? Jeśli nie, to czy jest jakiś program pomocny w tej kwestii (darmowy może być)?
3) Zaraz po zrobieniu zdjęcia możemy zrzucić bezpośrednio na komputer poprzez kabel USB.
4) Zdjęcia w formacie raw ( CR2 ) 12bit
5) Jeśli nie ma LV to jak centruje się gwiazdki podczas kalibracji montażu, cykać krótkie ekspozycje? Nie wspominam o szukaszu bo jest mało precyzyjny i dodatkowo obciąża montaż, choć to zaledwie niecałe 400g.
6) Tania modyfikacja, filtr kosztuje 265.00 zł + przerobienie, podobno od 80zł do 250zł.
7) Inne potrzebne wskazówki.
POZDRAWIAM.
Użytkownik mago83 edytował ten post 30 grudzień 2011 - 20:21
Zaloguj się

Do góry