Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Canon EOS 350d - informacje w pigułce - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Canon EOS 350d - informacje w pigułce pomoc w zakupie, stwierdzenia, fakty Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   mago83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witam.

Do tej pory używam sony A500 z pilotem na podczerwień i stoperem w telefonie w ręku. Jest to bardzo uciążliwe i męczące, mimo że często nie wyruszam w teren.
Ale:
Mam zamiar zakupić Canona 350d.
Jest wiele informacji w internecie, ale mało jasne i co najważniejsze porozrzucane po różnych forach internetowych.
Może uda się poświęcić ten temat na zgromadzenie faktów dotyczących tego modelu a może za pomocą ADMINA po streszczeniu materiału w tym temacie na podsumowanie także innych modeli aparatów, dedykowanych kamer CCD i innych.

Informacje mogą się przydać przyszłym forumowiczom "mobilnym"jak i dla mnie.
Podajcie proszę informacje (canonowcy i nie tylko) lub potwierdźcie uwagi dotyczące w/w aparatu do taniej astrofotografii.

1) Ostrość w aparacie bez LiveView ustawiamy przez Maskę Bahtinova -tak? Do tej pory używałem LV na jasnych gwiazdach.
2) Czy bez LV w modelu 350d mamy podgląd "LV" w komputerze? Jeśli nie, to czy jest jakiś program pomocny w tej kwestii (darmowy może być)?
3) Zaraz po zrobieniu zdjęcia możemy zrzucić bezpośrednio na komputer poprzez kabel USB.
4) Zdjęcia w formacie raw ( CR2 ) 12bit
5) Jeśli nie ma LV to jak centruje się gwiazdki podczas kalibracji montażu, cykać krótkie ekspozycje? Nie wspominam o szukaszu bo jest mało precyzyjny i dodatkowo obciąża montaż, choć to zaledwie niecałe 400g.
6) Tania modyfikacja, filtr kosztuje 265.00 zł + przerobienie, podobno od 80zł do 250zł.
7) Inne potrzebne wskazówki.

POZDRAWIAM.

Użytkownik mago83 edytował ten post 30 grudzień 2011 - 20:21

CG5GT, SW150/750+MPCC, TS 60/228+TouCam840, EOS1100D, BaaderUHC-S2", BaaderHyperion 21mm, Lidletka
+2

Użytkownik jest niedostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
co prawda jestem dopiero początkującym "canonowcem" ale przetestowałem już trochę różnych programów i jak na mój gust najlepiej sprawdził się APT przetłumaczony przez Bamusa
ostrzenie bardzo ułatwia narzędzie do pomiaru FWHM. Jak dla mnie jest całkowicie wystarczające
jaśniejsze obiekty namierzam tradycyjnie - przez wizjer aparatu. Ciemniejsze robiąc serię zdjęć zrzucanych na monitor komputera
live view oczywiście nie ma
fotki robię w RAW+JPG
można je zapisywać w komputerze lub na karcie pamięci (do wyboru)
do sterowania migawką w trybie BULB potrzebny jest dodatkowy kabelek, który zrobiłem sobie sam. Koszt poniżej 10 zł
czasami do 30 sekund można sterować po USB

pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   _vk_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Tez mam 350d i dodam może jeszcze, że nie wyobrażam sobie focenia przy moim eq2, bez CF "custom function" 7, czyli opcji podniesienia lustra przed zrobieniem zdjęcia. Mój montaż przynajmniej przez 2 sek dostaje wtedy drgawek, więc przynajmniej tyle trzymam go wężykiem zanim pstryknę zdjęcie.

Może bardziej zaawansowani forumowicze napiszą też, czy wykorzystują alternatywny soft CHDK. Czy oprócz ISO 3200 jest tam coś wartego zainstalowania?

Użytkownik _vk_ edytował ten post 30 grudzień 2011 - 23:13

0

Użytkownik jest niedostępny   diabel4you 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Wrzucam schematy kabelków na COM i LPT do długich czasów znalezione w sieci
Załączona grafika: serialCircuit.jpg
Załączona grafika: LongExposureCable.jpg
0

Użytkownik jest dostępny   bamus 

• Astro-Forum.org
  • Grupa: Validating
Gorąco polecam APT, jednak bez LV nie da się wykorzystać wszystkich funkcji programu. Tutaj trochę informacji na temat modeli obsługiwanych przez APT:
http://www.ideiki.com/astro/EOS.aspx
pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Rozumiem że LV jest dość mocno potrzebne np. w ustawianiu ostrości i ustawianiu kadru przy alignowaniu montażu GOTO.

A programowo w komputerze poustawiać sekwencje np. 20klatek po 300sek. w odstępach np. 5sek. ? EDIT: to byłby właśnie APT?

Użytkownik mago83 edytował ten post 30 grudzień 2011 - 22:31

CG5GT, SW150/750+MPCC, TS 60/228+TouCam840, EOS1100D, BaaderUHC-S2", BaaderHyperion 21mm, Lidletka
0

Użytkownik jest dostępny   bamus 

• Astro-Forum.org
  • Grupa: Validating

Zobacz postmago83, o 30 grudzień 2011 - 22:30 , powiedział:

to byłby właśnie APT?

tak. może EOS utility też ma support do 350tki, ale tego nie jestem pewien.

edit:

EOS Utility będzie działać i zaprogramujesz sesję: http://www.bhphotovi...t_files/130.pdf

Użytkownik bamus edytował ten post 30 grudzień 2011 - 22:44

pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
0

Użytkownik jest niedostępny   _vk_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

A programowo w komputerze poustawiać sekwencje np. 20klatek po 300sek. w odstępach np. 5sek. ? EDIT: to byłby właśnie APT?

do zrobienia w CHDK na 100% w postaci skryptu, który odpalasz bezpośrednio z menu aparatu.
0

Użytkownik jest dostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org

Rozumiem że LV jest dość mocno potrzebne np. w ustawianiu ostrości i ustawianiu kadru przy alignowaniu montażu GOTO.

LV jest super sprawą, ale w 350D takiej opcji na obecną chwile nie ma, choć też mam nadzieje, że może ktoś coś zmajstruje, jakis programik, o ile to jest tylko kwestia softwarowa :)
Ja alignuje celując z użyciem wizjera, choć przyjemne to nie jest, ale jakoś działa, tylko kręgosłup mógłbybyć z gumy i gwiazdy do alignowania jaśniejsze. ;)
Ustawianie ostrości oczywiście z maską bahtinova, czyli zdjęcie - kontrola - poprawka - zdjęcie - kontrola itd... Niestety też mało komfortowe.
Można oczywiście podpiąć aparat poprzez kabel USB do kompa i tam wszystko obserwować, no ale to dodatkowy kabel, więc nie każdy to lubi. Ja akurat nie lubie, ale głównie dlatego, że miałem czasem konflikt na hubie i wolałem nie tracić czasu na restarty kompa.
Natomiast szczerze radze zakupić sobie programowalnego pilota, który będzie działał niezależnie od kompa. Ja kupiłem taki, który działa bezprzewodowo, lub jak chcemy, przewodowo.
Duży luksus, moim zdaniem. Nie martwie się czy mi nie zaczną się gryźć poszczególne elementy układanki. Mnie to raz działało, a raz nie. Raz straciłem ponad dwie godziny, żeby zacząć focić, a na zlocie w Roztokach w 2010r wogóle nie ruszyłem i sytuacje uratował kolega z "sąsiedztwa". Problemem był kabelek do sterowania aparatem przez RS232. Gryzło się to z ASCOM-em i albo nie miałem guidingu, albo sterowania aparatem (zazwyczaj to drugie).
Teraz guiding i sterowanie montażem przez kompa a kontrola canona poprzez zewnętrzny pilot.

Pozdrawiam

P.S.
Zapomniałem o najważniejszym :)

1) Najlepiej maska bahtinowa.
2) Podgląd dopiero po zrobienu zdjęcia, po zgraniu na kompa.
3) Tak możemy.
4) Zdjęcia w formacie raw ( CR2 ) 12bit
5) Oko do wizjera i zmeniamy się w człowieka - gume :( Można jeszcze spróbować zamontować w gnieździe lampy błyskowej odpowiedno zaadaptowany szykacz projekcyjny, taki nawet najtańszy, ale przy dłuższych ogniskowych to może byc niewypałem, ze zbyt małą dokładnością.
6) Nie modyfikowałem - nie wiem.
7) Pilot programowalny do Canona, zamiast sterowania migawką poprzez kompa. Krótkie ekspozycje (do 30sec) można robic poprzez sam kabel USB i nie potrzebujemy wtedy dodatkowego kabla. Powyżej 30sec - tylko dodatkowy kabel, lub programowalny pilot (polecam).

Użytkownik Piotrek L. edytował ten post 30 grudzień 2011 - 23:13

0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Szanowni koledzy dziękuję za wskazówki, wielu osobom przyda się trochę informacji, ale jestem w rozsterce.
Bo, ... jak w temacie było "pomoc w zakupie, stwierdzenia, fakty" to właśnie myślę po przeczytaniu tego tematu, żebym sprzedał swoją alfę500 i kupił sobie EOS-a 1000D.
Rozwiązałoby mi problem "przywiązania się do LV" z soniaka, i ewentualną obsługę z komputera w tym eosie.
A według linku bambusa (dzięki) to chyba byłby trafny wybór pod kątem tego programu i pewnie wielu innych.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postPiotrek L., o 30 grudzień 2011 - 23:06 , powiedział:

5) Oko do wizjera i zmeniamy się w człowieka - gume :( Można jeszcze spróbować zamontować w gnieździe lampy błyskowej odpowiedno zaadaptowany szykacz projekcyjny, taki nawet najtańszy, ale przy dłuższych ogniskowych to może byc niewypałem, ze zbyt małą dokładnością.

Ha,ha, człowiek guma. Kurde, ja mam prawie 2m wzrostu, wyobrażasz sobie mnie przy ustawionym dość nisko telepie i gapiącego się w wizjer aparatu? :ha:
0

Użytkownik jest niedostępny   tas 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Rozpatrz wybór modelu wspieranego przez tę ekipę (na przykład 1100D):
http://magiclantern....n_Firmware_Wiki
Będzie to bardziej przyszłościowy wybór niż inne.
0

Użytkownik jest niedostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org
nie wiem czy to typowa przypadłość 1000D ale kilku kolegów posiadających ten aparat skarżyło się na zawieszanie podczas nocnych sesji w niskich temperaturach
modele 300D i 350D nie robią takich numerów

APT całkowicie wystarcza do fotografowania, co jest bardzo dużą zaletą bo nie potrzeba żadnych dodatkowych programów
jeśli będziesz guidował to też nie powinno być z tym dodatkowych kłopotów bo programy guidujące potrafią też obsłużyć lustrzanki

pozdrawiam
0

Użytkownik jest dostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org
Do astrofoto EOS 1000D jest ciekawą opcją w stosunku do 350D, bo zaczynając od LV bardzo przydatnego w astrofoto, nie mamy jeszcze aż za bardzo upakowanych pixeli (choć 350d ma pixel grubszy), mamy rozsądne szumy i nie mamy (jak to jest w 350d) dziwnego zaświetlenia w prawym dolnym rogu.
EOS 1100D ma juz moim zdaniem za drobny pixel, co może nie wpłynąć dobrze na jakość zdjęć, ale tutaj trzeba by było albo porównać w praktyce, albo oprzeć sie na testach z optyczne.pl.

Pozdro

P.S.

Szumy EOS 1100d - > LINK

Szumy EOS 1000d - > LINK

Użytkownik Piotrek L. edytował ten post 30 grudzień 2011 - 23:45

0

Użytkownik jest niedostępny   wtw 

• Astro-Forum.org
Hmmm czyżby już nikt nie korzystał ze starego poczciwego Guidemastera? Ja gdy robię zdjęcia Canonem używam właśnie tego softu, guiding i sterowanie aparatem w jednym. Oczywiście potrzebny jest kabelek którego schemat wskazał diabel4you w poście nr 4. Od siebie dodam, że ten kabelek w połączeniu z pilotem IR z Maxima Dl obsłuży przy długich czasach też Nikona D50 D70 D80 i pewnie inne modele.
Jeżeli chodzi o Canona 1000D to czy ma on wstępne podniesienie lustra? Warto chyba o tym wspomnieć. Niektórzy twierdzą, że przy krótkich ogniskowych jest to nie przydatne ale przy dłuższym sprzęcie chyba już wskazane.
"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby" Stanisław Jerzy Lec

SW ED 80/600, SW FF/FR x0,85, SW 150/1000, SW 70/500, EQ6, Atik 314L+, Canon 300D mod, SPC900NC mod
Kilka moich fotek
0

Użytkownik jest niedostępny   Kevin 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postmago83, o 30 grudzień 2011 - 23:28 , powiedział:

Ha,ha, człowiek guma. Kurde, ja mam prawie 2m wzrostu, wyobrażasz sobie mnie przy ustawionym dość nisko telepie i gapiącego się w wizjer aparatu? :ha:

Jeżeli steruje się montażem z kompa przez eq-mod, to można użyć softu do "alignowania" go-to. Ja używam darmowego programu Elbrus star locator. Działa to w taki sposób, że program rozpoznaje gwiazdy na pojedynczej klatce (robiłem 10sek ekspozycje z ISO1600) ustala współrzędne RA i DEC centrum kadru i dodaje punkt synchronizacji do eq-mod. Wystarczy dodać 3 takie punkty (tak jak 3-star alignement w montażach EQ) i montaż trafia w wybrany obiekt bez problemu.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postKevin, o 31 grudzień 2011 - 02:13 , powiedział:

Jeżeli steruje się montażem z kompa przez eq-mod, to można użyć softu do "alignowania" go-to. Ja używam darmowego programu Elbrus star locator. Działa to w taki sposób, że program rozpoznaje gwiazdy na pojedynczej klatce (robiłem 10sek ekspozycje z ISO1600) ustala współrzędne RA i DEC centrum kadru i dodaje punkt synchronizacji do eq-mod. Wystarczy dodać 3 takie punkty (tak jak 3-star alignement w montażach EQ) i montaż trafia w wybrany obiekt bez problemu.

Ja nie steruję montażem przez eq-moda tylko używam połączenia ascom do guidingu :g: , CG5GT chyba nie potrzebuje go.
Dodatkowo po przesiadce na canona chciałbym mieć obsługę aparatu z laptopa czego przy aktualnym aparacie sony tego nie mam.
0

Użytkownik jest niedostępny   Kevin 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Możesz wtedy synchronizować teleskop bezpośrednio w Cartes du Ciel i stamtąd robić goto, Elbrus ma taką opcję.
0

Użytkownik jest dostępny   _Spirit_ 

• Astro-Forum.org
a pro po Canon`a i softu zaimplementowanego na płytce
robiąc ekspozycje z długimi czasami dałem sobie spokój z tym oprogramowaniem i zabawami w pilota
Maxim załatwia wszystko - ustawiamy sesję - ilość i długość klatek, nazwy plików np m31_iso400_31_12_2011, m31_iso400_31_12_2011_dark/bias. Mamy porządek w plikach. A nie jak to z aparatu IMG_3549.cr2

Dodatkowo program ma opcję czy zrzucać pliki RAW na HDD laptopa czy zostawić na karcie pamięci aparatu. Z tym że ja mam EOS`a 550D

Użytkownik _Spirit_ edytował ten post 31 grudzień 2011 - 10:13

0

Użytkownik jest dostępny   promil 

• astroamator
Świetnym i darmowym programem do obsługi canonów z poziomu PC to DSLR Shutter.
Ustawiamy sesję z ilościami ekspozycji,czasami,przerwami ,podnoszenie lustra itp.Jedynie ISO format jpg/RAW ustawiamy manualnie.
GP/Canon 350D mod.+WO Megrez 72 FD+SW Flattener .
49°45' N 18°38' E Cieszyn
0

Użytkownik jest niedostępny   Alien7101 

• Astro-Forum.org

Zobacz postpromil, o 31 grudzień 2011 - 18:58 , powiedział:

Świetnym i darmowym programem do obsługi canonów z poziomu PC to DSLR Shutter.
Ustawiamy sesję z ilościami ekspozycji,czasami,przerwami ,podnoszenie lustra itp.Jedynie ISO format jpg/RAW ustawiamy manualnie.

Tylko brak mu funkcji zrzucania zdjęć bezpośrednio na kompa.

Dodaj obrazek 
0

Użytkownik jest niedostępny   wtw 

• Astro-Forum.org
Wydaje mi się, że sprawa zrzutu zdjęć na PC to nie kwestja braku tej opcji w DSLRShuter tylko braku softu Canona na laptopie, który to pozwala ściągać zdjęcia bezpośrednio na PC. Np w Guidemasterze w ustawieniach brak jest jakichkolwiek opcji odpowiadających za zrzut zdjęć na HDD a fotki mi się ściągają. Ważne jest aby jednocześnie z GM prcował też EOS Utility no i chyba potrzebny też jest Digital Photo Professional, ale tego ostatniego to nie jestem pewien.
"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby" Stanisław Jerzy Lec

SW ED 80/600, SW FF/FR x0,85, SW 150/1000, SW 70/500, EQ6, Atik 314L+, Canon 300D mod, SPC900NC mod
Kilka moich fotek
0

Użytkownik jest niedostępny   JaLe 

• I love ISC
Do sterowania Canonem z pozycji komputera od zawsze stosowałem bardzo prosty, przyjazny, darmowy i w dodatku polski program Delphinus:

http://tleilax.if.pw...ala/Delphinus//
0

Użytkownik jest niedostępny   astroccd 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postPiotrek L., o 30 grudzień 2011 - 23:40 , powiedział:

Do astrofoto EOS 1000D jest ciekawą opcją w stosunku do 350D, bo zaczynając od LV bardzo przydatnego w astrofoto, nie mamy jeszcze aż za bardzo upakowanych pixeli (choć 350d ma pixel grubszy), mamy rozsądne szumy i nie mamy (jak to jest w 350d) dziwnego zaświetlenia w prawym dolnym rogu.
EOS 1100D ma juz moim zdaniem za drobny pixel, co może nie wpłynąć dobrze na jakość zdjęć, ale tutaj trzeba by było albo porównać w praktyce, albo oprzeć sie na testach z optyczne.pl.

Podobno EOS 1000D ma większe szumy odczytu:

http://www.sensorgen...nEOS_1000D.html
http://www.sensorgen...nEOS_1100D.html

Nie specjalnie widać różnicę:

http://www.dpreview....100D/page18.asp

Polecam kliknąć na ciemniejszy fragment zdjęcia.

Jednak należy pamiętać że przy teście EOS 1100D użyto F9, a przy 1000D F7.

Ciekawie widać jak kompakcik Canon PowerShot G12 dogonił Olympka E-5 przy 3200 ISO RAW.
Nikon V1 dogonił EOS 550D przy 6400 ISO RAW. W końcu jest mała nisko szumna matryca, do tej pory te mniejsze systemu 4/3 strasznie szumiały, a ta jest jeszcze mniejsza 1".

Widać jak kompakt CMOS Panasonic Limix DMC-FZ150 doginił kompakta CCD Canon PowerShot G12 oraz jak bardzo szumiały wcześniejsze CMOSy w Panasonic Limix DMC-FZ100. Jest postęp w produkcji małych CMOSów może doczekamy się dobrych kamerek internetowych.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Poświęcając temat aparatom CANON chciałbym za pomocą kolegów z forum, umieścić jeszcze zdjęcia z modowanych eosów, by mieć wszystkie informacje w jednym temacie.
Także "Canonowcy" proszę (w miarę możliwości) o zdjęcia zrobione:
1. w ciągu dnia i zmierzchu, z ustawieniami automatycznymi bieli
2. i te same ujęcia z ustawieniami wybranego wzorca bieli (chyba dobrze napisałem)
Oczywiście parametry zdjęcia także będą przydatne jak i różne modele eosa.
Dobrze byłoby wstawić aktualną datę w aparacie i na zdjęciu, dla zobrazowania i zaktualizowania danych isniejących gdzieś w internecie.
Może jeszcze jakieś propozycje?
0

Użytkownik jest niedostępny   Mat 

• Astro-Forum.org

Zobacz postmago83, o 03 styczeń 2012 - 17:11 , powiedział:

Poświęcając temat aparatom CANON chciałbym za pomocą kolegów z forum, umieścić jeszcze zdjęcia z modowanych eosów, by mieć wszystkie informacje w jednym temacie.
Także "Canonowcy" proszę (w miarę możliwości) o zdjęcia zrobione:
1. w ciągu dnia i zmierzchu, z ustawieniami automatycznymi bieli
2. i te same ujęcia z ustawieniami wybranego wzorca bieli (chyba dobrze napisałem)
Oczywiście parametry zdjęcia także będą przydatne jak i różne modele eosa.
Dobrze byłoby wstawić aktualną datę w aparacie i na zdjęciu, dla zobrazowania i zaktualizowania danych isniejących gdzieś w internecie.
Może jeszcze jakieś propozycje?

oby życzliwi ludzie pomogli.. to by było super... wkoncu by było czarno na białym...., były fotki modyfikowane i nie modyfikowane, ale wiadomo wszystko w jednym miejscu jest super, a na koniec dodać do FAQ, Celestie, Czy dopiąć gdzies ten temat i będzie super. Hmm.. moze po zebraniu informacji umiescic wszystko w pierwszym poście ;) dla ułatwienia?

Użytkownik Mat edytował ten post 06 styczeń 2012 - 18:13

Synta 8" 200/1200, SW 150/750, SkyOrion EQ-5+ ,SP25mm i SP10mm, filtr księżycowy Antares, filtr Baader UHC-S, 10x50 Bresser, przystawka do kompakta, oczekiwanie na astro-foto (Kupie Canona 300D/350D z obiektywem ,prosze o ofery na PW)
0

• Astro-Forum.org
mago83 - idea całego tematu super ale nie do końca rozumiem o co Ci chodzi w ostatniej wypowiedzi
chcesz fotki z balansem bieli ale na gwiazdach i niebie czy przyrody? czy czego? :P
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz post_Spirit_, o 06 styczeń 2012 - 22:31 , powiedział:

mago83 - idea całego tematu super ale nie do końca rozumiem o co Ci chodzi w ostatniej wypowiedzi
chcesz fotki z balansem bieli ale na gwiazdach i niebie czy przyrody? czy czego? :P

Wielu forumowiczów pójdzie na kompromis kupując EOS-a (nie koniecznie 350D) do zdjęć rodzinnych i jednocześnie mieć do astrofotografii.
W tym temacie chcę pokazać wielu forumowiczom począdkującym jak i zaawansowanym, że przerobionym CANONEM możemy działać w terenie z teleskopem i na imprezie "u Cioci na imieninach".
Tutaj na sąsiednim forum prowadzony wątek z tym samym tematem.
Myślę że będziesz wiedział o co chodzi. B) post 5

Użytkownik mago83 edytował ten post 06 styczeń 2012 - 23:20

0

• Astro-Forum.org
EOS`em 350D można sterować z poziomu Maxima 5. W konfiguracji wybieramy Canon EOS II i ustawiamy złącze DSUB - niestety nie mamy kontroli nad ISO - jedynie czas i miejsce zapisu (karta, PC). Inne parametry ustawiamy z poziomu aparatu. Może wybierając rodzaj połączenia USB/Firmware można zmienić ISO i inne parametry a później wrócić do DSUB? ... Nie próbowałem.
0

Użytkownik jest niedostępny   Mat 

• Astro-Forum.org
chciałbym zasięgnąć opinii ;)
czy canony, niekoniecznie ten, ale wyższe wersje, ogólnie lustrzanki, mogą sie popsuć z zimna??, wiecie idą mrozy -15 stopni... czy to może zaszkodzić jak będziemy focić kilkugodzinna ekspozycję??, jakie ew. środki zaradcze?...
Synta 8" 200/1200, SW 150/750, SkyOrion EQ-5+ ,SP25mm i SP10mm, filtr księżycowy Antares, filtr Baader UHC-S, 10x50 Bresser, przystawka do kompakta, oczekiwanie na astro-foto (Kupie Canona 300D/350D z obiektywem ,prosze o ofery na PW)
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2