W noworoczną niedzielę przejeżdżając w okolicach Wenecji odwiedziłem firmę Marcon.
http://www.marcontel...s.com/index.php
Jest to powstała w 1948 roku firma, które produkuje dziś głownie duże Ritchey Chretieny dla profesjonalnych obserwatoriów. Chyba nigdy nie byłem w tak oldschoolowym astronomicznym miejscu. Zawiozłem tam do napylenia lustro półmetrowego Taurusa. Niestety kilka lat temu lustro to wraz z wtórnym zostało napylone we Wrocławiu byle jak. Bardzo szybko powłoka zmatowiała a dzis w wielu miejscach po prostu było widać szkło na wylot. Dodam jeszcze, że już po tygodniu wysyłałem wtórne do ponownego napylenia. Namiary na firmę Marcon dostałem od Giovanniego, własciciela Officina Stellare. Kiedyś te firmy ze sobą bardzo blisko współpracowały. Nawet mój stary RC miał napisane A@M, gdzie A to było Astrotech a M to Marcon. Jako ciekawostkę napiszę, że podczas rozmowy telefonicznej uzgadniając cenę za napylenie powiedziano mi, że będzie to kosztowało 250E. Trochę drogo. Mówię, że Giovanni powiedział, że będzie kosztowało około 100E. Gdy im to powiedziałem to usłyszałem: a no dobrze, to niech będzie 100..
Tak więc będę miał bardzo profesjonalnie napylone lustro, w firmie która chwali się tym, że robiła rzeczy dla NASA. Przynajmniej mam taką nadzieję. Dodam, że taniej niż w PL. Oglądałem w Marconie teleskop RC 60cm wysyłany właśnie do Sardynii. Jak widać maleństwo. Cała firma jest pełna różnych, często historycznych zdjęć, obrazów i maszyn. Nawet jest skóra tygrysa.
Ciekawe, że funkcjonują takie firmy bez dużego rozgłosu, kolorowych fotek w S&T itd i chwalenia się, że wszystko jest full CNC.
Teleskopik RC 60cm kosztuje około 90 tys. Euro, 50cm 48 tys. E. 30 cm 18 tys. E.
Można sobie też kupić małe montażyki o nośności około 22kg z goto FS2. Cena około 4tys Euro. Szczegółów nie znam.
Dołączam kilka fotek.
Pozdrowionka
Tiamat
Użytkownik Tiamat edytował ten post 04 styczeń 2012 - 19:35
Zaloguj się

Do góry