Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Przepraszam mam 9 lat - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Przepraszam mam 9 lat Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   marceli02 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Przepraszam ale mam 9 lat i interesuje mnie kosmos mam różne książki zbierałem bardzo długo pieniądze i chce kupić teleskop ale nie mam pojęcia jaki kupić proszę o poradę jaki kupić. Nie chce lornetki ani zabawki. mam około 700zł. Tata obiecał że dołoży 350zł.to będzie około 1000zł. chciał bym oglądać planety,mgławicę i zbiory gwiazd . Proszę o pomoc.
0

Użytkownik jest dostępny   *Wojtek* 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Nie masz za co przepraszać. W kwocie jaką podałeś widzę takie opcje:http://astromarket.pl/teleskopy/lunety-achromatyczne/refraktor-sky-watcher-90-900-eq3.html http://astromarket.p...1400-eq3-1.html http://astromarket.p...-1400-eq-2.html
0

Użytkownik jest niedostępny   Mat 

• Astro-Forum.org

Zobacz postmarceli02, o 05 styczeń 2012 - 16:36 , powiedział:

Przepraszam ale mam 9 lat i interesuje mnie kosmos mam różne książki zbierałem bardzo długo pieniądze i chce kupić teleskop ale nie mam pojęcia jaki kupić proszę o poradę jaki kupić. Nie chce lornetki ani zabawki. mam około 700zł. Tata obiecał że dołoży 350zł.to będzie około 1000zł. chciał bym oglądać planety,mgławicę i zbiory gwiazd . Proszę o pomoc.

Witam Cie, tak jak kolega.... nie masz za co przepraszać ;)

wiesz powiedz cos wiecej jakie masz warunki w nocy :), mieszkasz w miescie, na wsi.... umiesz ocenic zasieg gwiazdowy ?, aby coś ci dobrac musimy wiedziec... jakie warunki masz nad głową :)
Synta 8" 200/1200, SW 150/750, SkyOrion EQ-5+ ,SP25mm i SP10mm, filtr księżycowy Antares, filtr Baader UHC-S, 10x50 Bresser, przystawka do kompakta, oczekiwanie na astro-foto (Kupie Canona 300D/350D z obiektywem ,prosze o ofery na PW)
0

Użytkownik jest niedostępny   Hans 

• Astro-Forum.org
  • Grupa: Moderator
Daj nam też znać, czy ojciec zaakceptuje dofinansowanie zakupu używanego teleskopu z giełdy forum. To by nieco zwiększyło możliwości.

Pozdrawiam.
--
Hans

Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b

Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
0

Użytkownik jest dostępny   misiekc 

• Astro-Forum.org
Patrząc na parametry i rozmiary tych teleskopów wydaje się, że mają one wbudowaną soczewkę Barlowa w wyciąg. Kilka lat temu było to uważane za poważny mankament, ze względu na marną jakość takich soczewek a co za tym idzie obrazów dawanych przez teleskop. Być może teraz jest lepiej, ale osobiście byłbym ostrożny z doradzaniem tego typu sprzętu. Natomiast w tej cenie można dostać "nieśmiertelną" Syntę 8", która jest sprawdzonym rozwiązaniem przez bardzo wiele osób. Pytanie tylko, czy w Toim wypadku nie yłoby lepsze cos jeszcze innego. Ale tego nie wiemy, gdyż podałeś za mało informacji - Chociażby skąd będziesz obserwował (centrum miasta, wieś), jak daleko będziesz przechowywał teleskop od miejsca obserwacji, a jeśli daleko, to czy będziesz go wozić samochodem, czy raczej nosić samodzielnie, itd.

Oczywiście nie masz za co przepraszać. (Prawie) każdy z nas miał kiedyś 9 lat ;)
Pozdrawiam,
Michał
-----------------
Moje astrofotki
+1

Użytkownik jest dostępny   piotrs 

• Astro-Forum.org
Może najlepiej bedzie jak odpowiesz nam na takie pytania:

1. Czy wiesz że to co zobaczysz to nie jest to co widać na zdjęciach w forum i w TV? Obrazy z teleskopu nie będą takie kolorowe i szczegółowe.

2. Czy wiesz co chcesz obserwować? Wybór jest taki:
a ) Ksieżyc i planety (Jowisz, Saturn, Mars, Wenus, ...)
b ) Słońce (ta opcja bywa niebezpieczna!)
c ) odległe galaktyki, mgławice, gromady gwiazd (Ta opcja jest trudna!)
d ) konstelacje, satelity, meteory (wtedy zdecydowannie nie teleskop, tylko lornetka)

3. Czy obserwacje będziesz wykonywać w mieście czy poza miastem?

4. Aby użyć teleskopu musisz go wynieść z domu i rozstawić. Czy w tym celu będziesz chodzić po schodach? Czy rodzice będa Ci pomagać z jego noszeniem?

5. Jeśłi w mieście, to czy z balkonu? Jeśłi tak, to jakie są rozmiary balkonu?

6. Czy chcesz teleskop zabierać ze sobą na jakieś wyjazdy (np. w wakacje)? Czy wtedy ma się zmieścić w plecaku, czy może być większy?

Ważna uwaga nr1: aby nie zniechęcić się po pierwszej nocy koniecznie kup sobie obrotową mapkę nieba, naucz się z niej korzystać i poćwicz jeszcze bez teleskopu rozpoznawanie konstelacji. Potem taka umiejętność będzie niezbędna do wyszukiwania obiektów teleskopem lub lornetką.

Ważna uwaga nr2: nie kupuj teleskopu dużego i ciężkiego, do rozstawienia i obsługi którego potrzebni są rodzice. Teleskop dla Ciebie powinien być lekki i prosty w obsłudze. Dobry teleskop to nie ten największy, a ten najczęściej używany!

EDIT: z moich doświadczeń wynika że obserwatorzy nie bedący jeszcze nastolatkami mają kłopoty z Newtonami ponieważ spojrzenie przez okular wymaga dotarcia okiem stosunkowo wysoko i nie potrącenia przy tym teleskopu. Wydaje się wiec że lepszy jest refraktor (tzw. luneta) z okularem w dolnej czeęści teleskopu.

EDIT2: swojemu dziecku bym w budżecie ~1000zł proponował:
http://astromarket.p...etx80-goto.html
http://astromarket.p...02-500-az3.html
http://astromarket.p...90-900-eq3.html

albo to gdyby rozmiary i waga teleskopu przy przenoszeniu/przewożeniu nie były problemem:
http://astromarket.p...rex-dobson.html

albo lornetka!

Użytkownik piotrs edytował ten post 05 styczeń 2012 - 18:12

Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
+4

Użytkownik jest niedostępny   Elori 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator

Jednak bym odrzucił, montaż paralaktyczny jest dość trudny w obsłudze i ciężki. Obie te cechy sprawiają, że nie warto go kupować w tym wieku.

Za to jak najbardziej godny polecenia może być:

Użytkownik Elori edytował ten post 05 styczeń 2012 - 18:38

0

• Astro-Forum.org

Zobacz postElori, o 05 styczeń 2012 - 18:36 , powiedział:

Jednak bym odrzucił, montaż paralaktyczny jest dość trudny w obsłudze i ciężki. Obie te cechy sprawiają, że nie warto go kupować w tym wieku.

Za to jak najbardziej godny polecenia może być:

Zgadzam się z tym. Nieco się wahałem przy tym na EQ3, najbardziej trafiony jest chyba ten 102/500 na azymutalnym, ale ten z goto to też ciekawa opcja.
Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
0

Użytkownik jest niedostępny   marceli02 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Wiem jak będą wyglądały planety bo patrzyłem przez pożyczony teleskop. Najbardziej chciał bym oglądać planety.Ogólnie mieszkam w mieście ale patrzył przez teleskop będę na wsi. Tam są 3 domy i w nocy jest zupełnie ciemno więc będę miał czyste pole do patrzenia.A teleskop będzie przewożony w aucie.Dziękuję za miłe przyjęcie na forum.

Użytkownik marceli02 edytował ten post 05 styczeń 2012 - 19:33

0

Użytkownik jest niedostępny   KrzysztofZ 

• Astro-Forum.org

Zobacz postmarceli02, o 05 styczeń 2012 - 19:30 , powiedział:

Wiem jak będą wyglądały planety bo patrzyłem przez pożyczony teleskop. Najbardziej chciał bym oglądać planety.Ogólnie mieszkam w mieście ale patrzył przez teleskop będę na wsi. Tam są 3 domy i w nocy jest zupełnie ciemno więc będę miał czyste pole do patrzenia.A teleskop będzie przewożony w aucie.Dziękuję za miłe przyjęcie na forum.

Skoro masz możliwość przewozić teleskop w samochodzie na miejsce obserwacji to bardziej skłaniałbym się ku newtonowi na dobsonie (na razie chyba cenowo nikt nie pobije tej oferty).
Dlaczego dobson ? :
- skoro przewozisz w samochodzie to i tak rodzice będą go musieli stamtąd wyjąć i rozłożyć,
- akurat 8" nie jest aż takie wielkie gabarytowo,
- to tylko 2 części (podstawa i tuba), żadnych przeciwwag, prętów, głowic, statywów i innych dupereli.

Użytkownik KrzysztofZ edytował ten post 05 styczeń 2012 - 20:14

Lornetka 15x70, montaż HEQ5, TSAPO65Q, QHY8L
EOS 60D, 400/5.6L, 24-70 f/2.8L, 100 f/2.8 macro, 50/1.4, Samyang 8mm fisheye
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zainteresowania: astronomia, strzelectwo pneumatyczne, fotografia (mikro i makro)
0

Użytkownik jest niedostępny   Elori 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Warto chyba zwrócić uwagę na promocję w astromarkecie:
http://astromarket.p...00-1200-mm.html
0

Użytkownik jest niedostępny   Tomek_P 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Witaj astrokolego

Też polecałbym Ci tego GSO 8". Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia a tylko zapał to dosyć szybko opanujesz jego obsługę. Widok planet, niezapomniany na długie lata, można śmiało zaczynać od teleskopu tej wielkości. Musisz jedynie porozmawiać z tatą i poprosić aby dokładnie rozpytał się w sklepie o wagę i rozmiary tego sprzętu czy przypadkiem przewożenie i noszenie nie będzie problemem.

Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   sp3uca 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmarceli02, o 05 styczeń 2012 - 16:36 , powiedział:

.... mam 9 lat ....

Zamienimy się ? ..... :rolleyes:

Andrzej
ps. sorry... :lol:
ETX90UHTC, "LEADE 10x50" Canon 450d
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
0

Użytkownik jest niedostępny   ade 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postKrzysztofZ, o 05 styczeń 2012 - 20:01 , powiedział:

Skoro masz możliwość przewozić teleskop w samochodzie na miejsce obserwacji to bardziej skłaniałbym się ku newtonowi na dobsonie (na razie chyba cenowo nikt nie pobije tej oferty).
Dlaczego dobson ? :
- skoro przewozisz w samochodzie to i tak rodzice będą go musieli stamtąd wyjąć i rozłożyć,
- akurat 8" nie jest aż takie wielkie gabarytowo,
- to tylko 2 części (podstawa i tuba), żadnych przeciwwag, prętów, głowic, statywów i innych dupereli.

Amen
(lub standardowo uzywana synta 8")
Synta 12" składana, LVW22, LVW13, UWAN 7, Nagler 7 T6, NLV 6, Barlow Soligor 2x 2", Orion UltraBlock, Baader UHC-S, Lumicon OIII
0

Użytkownik jest dostępny   _Spirit_ 

• Astro-Forum.org
z Dobsonem 9 latek może mieć problem pod kątem znajomości nieba, mapy, materiały, odwrócony obraz ... może się zniechęcić
może jednak refraktor (lunetę) ...
0

Użytkownik jest niedostępny   orion1982 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Odwrócony czy prosty obraz w kosmosie i tak jest bez znaczenia,tylko faktycznie dla kogoś nowego to może być małe wyzwanie,wszystko odwrócone (do góry nogami).Ale powoli wszystkiego można się nauczyć.Mojemu koledze polecono tutaj fajny refraktorek http://astromarket.p...90-900-eq3.html tylko ten montaż troszkę wymagający,ale dla chcącego nic trudnego.

Użytkownik orion1982 edytował ten post 06 styczeń 2012 - 10:00

0

Użytkownik jest dostępny   wessel 

• Astro-Forum.org
Panowie,
Przecież młody adept musi najpierw przekonać się że" to własnie to". Z dobsonem raczej na pewno sobie nie poradzi sam...a zależnosć od czyjejś pomocy jest krepująca i zniechęcenie gotowe... Moim zdaniem wybor tego refraktorka SkyWatcher 90/900 jest idealny. Na tym etapie pytanie " co chcesz oglądac i pod jakim niebem" zdecydowanie jest zbyt wczesne...
Pozdrawiam
Maciek
Officina Stellare Veloce RH 200, Takahashi FSQ-106 N, STL-11000 M, Takahashi EM-200, MAK 182/2700.

Moja strona : http://www.astrofun.pl
+1

Użytkownik jest niedostępny   McArti 

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog
za 1000zł nie może być dobson 8" bo nie starczy na okulary planetarne.

może marceli02 napisz przez jaki teleskop patrzyłeś.
Orion SkyView PRO 127mm Mak, okurarki...
śiakieś zdjęcia- http://www.mcarti.prv.pl
jakby ktoś, jakimś cudem chciał coś odemnie, to prosze o kontakt na GG
nie czytam za często forum i pisuje rzadko
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postorion1982, o 06 styczeń 2012 - 09:45 , powiedział:

...Mojemu koledze polecono tutaj fajny refraktorek http://astromarket.p...90-900-eq3.html tylko ten montaż troszkę wymagający,ale dla chcącego nic trudnego.

Skoro planety, to rzeczywiście dłuższa ogniskowa się przyda. Montaż EQ3 jest na początek nad-wystarczający, ale nie musi być ustawiany wg. wszelkich reguł - można go potraktować "na skróty" i "na oko", a dopiero potem opanować wszelkie trudniejsze regulacje.

Są jeszcze dwie propozycje:
http://astromarket.p...a-sk909az3.html (wtedy montaż jest prosty w obsłudze)
http://astromarket.p...102-mm-eq2.html (zaletą jest mała waga teleskopu i małe rozmiary, ale montaż może być za słaby i obraz być może będzie latał w okularze)

Myslę że ważne jest aby do przenoszenia i ustawiania teleskopu nie była potrzebna pomoc rodziców, zwłaszcza waga jest krytyczna.
Z innego przypadku wiem że wiele obserwacji nie odbyło się ponieważ adpet astronomii nie mógł uzyskać niezbędnej pomocy w przenoszeniu teleskopu.
Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
0

Użytkownik jest niedostępny   MarcinekNu2 

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postwessel, o 06 styczeń 2012 - 10:17 , powiedział:

Panowie,
Przecież młody adept musi najpierw przekonać się że" to własnie to". Z dobsonem raczej na pewno sobie nie poradzi sam...a zależnosć od czyjejś pomocy jest krepująca i zniechęcenie gotowe... Moim zdaniem wybor tego refraktorka SkyWatcher 90/900 jest idealny. Na tym etapie pytanie " co chcesz oglądac i pod jakim niebem" zdecydowanie jest zbyt wczesne...
Pozdrawiam
Maciek

Nie zapominaj, że chłopak ma tylko 9!! lat wiec choćbyś mu dał tylko lornetkę to i tak pod blokiem w nocy sam nie będzie wystawał. Na wieś choćby nie wiem co to z żadnym ze sprzętów sam nie dotrze. Musi polegać na rodzicach lub innym dorosłym opiekunie. Więc przez następne kilka lat i tak na nich będzie skazany przy obserwacjach. Więc nawet wybór Synty 8" nie będzie zły. I tak czy siak przy każdym teleskopie będzie musiał mu ktoś pomagać.
Prawdziwy amator i jego Synta 8"; Okulary: Baader Scopos 30 mm 2", Baader Hyperion 8 mm 1,25", Hyperion 13 mm 1,25", SPL 10mm, SPL 25mm, Vixen Barlow 2x, filtr UHC-S 2", zielony wskaźnik laserowy i czerwona latarka czołówka i filtr Księżycowy.
0

Użytkownik jest niedostępny   anna_krakow 

• Nowy użytkownik
  • Pip
WOW 9 lat ! a ja mam cztery dychy na karku i pewnie wiem mniej niż on i o niebiosach i o sprzęcie ... aż wstydzę sie tu być ;)
Trzymam kciuki i powodzenia zycze z całego serca !!!!!!!!!!!!!!!
0

Użytkownik jest niedostępny   Lacky_Luck 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Żeby teleskop dawał wymierną frajdę z obrazów musi być o parametrach co najmniej Synty/GSO 8". Resztę spraw chłopak opanuje z wiekiem. Z takim tycim refraktorkiem 90/900 nie zaszaleje zbytnio a tylko kase namarnuje.

Czyli rozsądne wydaje się opcja: używana Synta + reszta na okulary
lub
Nowa Synta/GSO 8 ale za to w pewnym stanie i narazie kitowe okulary.

Okularki kitowe na początek wystarczą + dokupienie jakichś Plossli używanych i będzie OK.
Naście lat temu większość z Nas była zadowolona z Plossli, a o lantanach i ortho można było sobie pomarzyć.

Użytkownik Lacky_Luck edytował ten post 06 styczeń 2012 - 20:48

0

• Astro-Forum.org

Zobacz postLacky_Luck, o 06 styczeń 2012 - 20:47 , powiedział:

Żeby teleskop dawał wymierną frajdę z obrazów musi być o parametrach co najmniej Synty/GSO 8". Resztę spraw chłopak opanuje z wiekiem. Z takim tycim refraktorkiem 90/900 nie zaszaleje zbytnio a tylko kase namarnuje.

Czyli rozsądne wydaje się opcja: używana Synta + reszta na okulary
lub
Nowa Synta/GSO 8 ale za to w pewnym stanie i narazie kitowe okulary.

Okularki kitowe na początek wystarczą + dokupienie jakichś Plossli używanych i będzie OK.
Naście lat temu większość z Nas była zadowolona z Plossli, a o lantanach i ortho można było sobie pomarzyć.

Nie zgadzam się z tym. Jeśli będzie to 8" Dobson, to nasz 9-cio latek tego sam nie rozstawi. Co z tego że musi być tam albo tu z rodzicami (miasto/wieś), skoro będą oni musieli to wynieść i potem przynieść (na dwa razy, na balkon albo poza domek z ogródkiem). Nie sądzę żeby niezangażowany w astronomię rodzic chciał się z tym szarpać, albo nawet pakować taki duży rozmiar do samochodu i bez tego obładowanego po dach przy wyjeździe na wieś. Z dużym prawdopodobieństwem 8" Dobson będzie pomnikiem pokrytym kurzem. Zupełnie inny los czeka coś lekkiego i poręcznego.

Użytkownik piotrs edytował ten post 06 styczeń 2012 - 22:18

Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
0

Użytkownik jest dostępny   wessel 

• Astro-Forum.org
Mniej więcej to samo napisałem powyżej. Z punktu widzenia rodzica że tak powiem. Moi synowie byli w pełni samodzielni w swoich zainteresowaniach i pewnie dlatego do dzis przy nich wytrwali.

Użytkownik wessel edytował ten post 06 styczeń 2012 - 22:01

Officina Stellare Veloce RH 200, Takahashi FSQ-106 N, STL-11000 M, Takahashi EM-200, MAK 182/2700.

Moja strona : http://www.astrofun.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   Lacky_Luck 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
9-latek w ogóle nie może być samodzielny w tym wieku, zwłaszcza sam w nocy na dworze i to ze sprzętem o znacznej wartości. Ja sam jako stary, często obawiam się o swoje bezpieczeństwo, kiedy widze że wsią idą postawne "łysole" w dresach, a Ja jestem rozłożony na polu 100m obok ze sprzętem o wartości 2 tyś.

To może najlepiej mu doradźcie narazie SkyLuxa siedmiocentymetrowego i poczekanie do 18-nastki :compress: :blink: ... wiadomo do Synty trzeba mieć już wykształcone odpowiednio mięśnie, głowe i w ogóle dojrzeć do tego "wymagającego" teleskopu. <_<
0

• Astro-Forum.org
Myślę że teraz rodzice naszego adepta powinni to wszystko poczytać i zdecydować. Chyba wszystkie karty są już na stole.

EDIT: jeszcze jedna propozycja (goto (nie wiem czy 9-cio latkowi uda się go obsłużyć?), lekki, łatwy w rozkładaniu statyw, trochę mała średnica obiektywu) http://deltaoptical....m-70,d2103.html

Użytkownik piotrs edytował ten post 06 styczeń 2012 - 22:50

Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
0

• Astro-Forum.org

Zobacz postpiotrs, o 06 styczeń 2012 - 22:20 , powiedział:

Myślę że teraz rodzice naszego adepta powinni to wszystko poczytać i zdecydować. Chyba wszystkie karty są już na stole.

EDIT: jeszcze jedna propozycja (goto (nie wiem czy 9-cio latkowi uda się go obsłużyć?), lekki, łatwy w rozkładaniu statyw, trochę mała średnica obiektywu) http://deltaoptical....m-70,d2103.html

Goto bez znajomości nieba ? a skąd będzie wiedział, że trafił w obiekt ?
Goto wymaga czasami wprowadzania poprawek i obsługa tego przez 9-cio latka będzie wyglądała tak:
- kurcze powinna tutaj być M57, a jej nie ma :(
- i gdzie ja teraz jestem - hmmmmm może trochę w prawo albo w lewo, nieeeeeeeeee do góry
- i znów zgubiłem się

Najbardziej frustrujące w goto jest to, że musisz wszystko perfekt ustawić (pilot - wszystkie ustawienia, wypoziomować i znać już trochę obiektów żeby wiedzieć czy trafiłeś)

Użytkownik KrzysztofZ edytował ten post 06 styczeń 2012 - 23:38

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zainteresowania: astronomia, strzelectwo pneumatyczne, fotografia (mikro i makro)
+1

• Astro-Forum.org

Zobacz postKrzysztofZ, o 06 styczeń 2012 - 23:34 , powiedział:

Goto bez znajomości nieba ? a skąd będzie wiedział, że trafił w obiekt ?
Goto wymaga czasami wprowadzania poprawek i obsługa tego przez 9-cio latka będzie wyglądała tak:
- kurcze powinna tutaj być M57, a jej nie ma :(
- i gdzie ja teraz jestem - hmmmmm może trochę w prawo albo w lewo, nieeeeeeeeee do góry
- i znów zgubiłem się

Najbardziej frustrujące w goto jest to, że musisz wszystko perfekt ustawić (pilot - wszystkie ustawienia, wypoziomować i znać już trochę obiektów żeby wiedzieć czy trafiłeś)

W sumie może tak być ... stąd moje wątpliwości.
Pozdrawiam,
piotrs

-------------------
0

• Astro-Forum.org
Gdyby nie ta francowata kasa, to zestaw typu Porta + jasny achromacik (100/500, 120/600) byłoby ok. Ale niestety za Portę życzą sobie jak za zboże.
W sumie to jakby się uparł, można znaleźć statyw + głowica z mikroruchami i jakiś krótki jasny achromat.

Użytkownik KrzysztofZ edytował ten post 06 styczeń 2012 - 23:46

0

Użytkownik jest niedostępny   Kot789 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
marceli02:
bedziesz jezdzil zawsze w to samo miejsce np. do rodziny czy bliskich znajomych? Czy to sa wyjazdy na zasadzie wyrwac sie za miasto na weekend/ferie/wakacje? Te wyjazdy sa z noclegiem?

Bo jesli teren dookola domu jest ogrodzony (a na wsi z reguly sa) to rodzice powinni pozwolic Ci obserwowac samodzielnie - wystarczy, ze beda gdzies obok, by byli spokojni. Byc moze warto zostawic teleskop na miejscu, zamiast kazdorazowo go wozic?
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych