Witam!
Dzisiaj miałem okazję po raz trzeci w swoim zyciu ogladac niebo przez teleskop. Mam teleskop Celestron AstroMaster 114EQ i pierwsze widoki skierowałem na księzyc. Dzsiaj probowalem swoich sil w obejrzeniu Jowisza... I mam nietypowy problem... otóż zanim zacząłem patrzeć przez telekop starałem się poznań jak najlepiej niebo wiec znalezienie jowisza golym okiem oraz poslugujac sie programem stellarium nie jest dla mnie problemem. Po skierowaniu na Jowisz ujrzalem duze swiatlo przesloniete pajakiem i lusterkiem wtornym. Wygladalo to tak jakbym wpadl do srodka telekopu... Moje pytanie jest takie czy to jest normalne? Czy moze cos ja zle robie? Myslalem ze to sprawa ostrosci ale niestety nie dawalo to rezultatu a przesuwajac pokretlem rektescensji obraz przesuwal mi sie jakby w srodku teleskopu. Serdecznie prosze o pomoc.
Strona 1 z 1
Obserwacja Jowisza - pomocy!!! Teleskop zwierciadlany
Napisano 07 styczeń 2012 - 02:12
Mati2550m, o 07 styczeń 2012 - 01:58 , powiedział:
Tak Jesli chodzi o kratery to tak swietnie je widac
Czy coś zmieniłeś (ostrość, okular, ...) kiedy przestawiłeś cel z Ksieżyca na Jowisza?
Jeśli Księżyc widziałeś ostro, to nie ma powodu dla którego Jowisz czy inna planeta miała by być widoczna nieostro. Może to była lampa uliczna?
Pozdrawiam,
piotrs
-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
piotrs
-------------------
ORION UK CT8, GSO RC6, CGEM, DSI III PRO + garść filtrów, MPCC, Robofocus, MZ-5m + SkyWatcher 70/500 (guider), lornetki 12x40 i 20x60, własnoręcznie zbudowane obserwatorium oraz rosnąca ilość różnych astro-drobiazgów.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 07 styczeń 2012 - 02:25
piotrs, o 07 styczeń 2012 - 02:12 , powiedział:
Czy coś zmieniłeś (ostrość, okular, ...) kiedy przestawiłeś cel z Ksieżyca na Jowisza?
Jeśli Księżyc widziałeś ostro, to nie ma powodu dla którego Jowisz czy inna planeta miała by być widoczna nieostro. Może to była lampa uliczna?
Wydawalo mi sie to troche dziwne bo swiatlo bylo na calej srednicy zakryte pajakiem i lusterkiem wtornym. Juz raz mi sie tak zrobilo i pomyslalem ze to faktycznie mogla byc lampa ale dzisiaj znow to samo i lampa akurat w tym miejscu juz nie istniala gdzie patrzylem. No chyba ze zaklocalo mi swiatlo miejskie ale co ciekawe jak spojrzalem na inne gwiazdy to widzialem je normalnie juz bez lusterka wtornego wiec to jest strasznie dziwne
Lubisz ten post
0
0
Napisano 07 styczeń 2012 - 05:30
Mati2550m, o 07 styczeń 2012 - 01:29 , powiedział:
Witam!
Dzisiaj miałem okazję po raz trzeci w swoim zyciu ogladac niebo przez teleskop. Mam teleskop Celestron AstroMaster 114EQ i pierwsze widoki skierowałem na księzyc. Dzsiaj probowalem swoich sil w obejrzeniu Jowisza... I mam nietypowy problem... otóż zanim zacząłem patrzeć przez telekop starałem się poznań jak najlepiej niebo wiec znalezienie jowisza golym okiem oraz poslugujac sie programem stellarium nie jest dla mnie problemem. Po skierowaniu na Jowisz ujrzalem duze swiatlo przesloniete pajakiem i lusterkiem wtornym. Wygladalo to tak jakbym wpadl do srodka telekopu... Moje pytanie jest takie czy to jest normalne? Czy moze cos ja zle robie? Myslalem ze to sprawa ostrosci ale niestety nie dawalo to rezultatu a przesuwajac pokretlem rektescensji obraz przesuwal mi sie jakby w srodku teleskopu. Serdecznie prosze o pomoc.
Stawiam na nieumiejętne ustawienie ostrości.
Narysuj co widzisz i może coś doradzimy.
ps. Na czerwono zaznaczyłem błędy ortograficzne, jak nas szanujesz to pisz po polsku.
Pozdrawiam
Darek Bobak
http://galeria.astro-forum.org/search.php?...ch_user=Darek_b
fotki
astrozlot Bieszczady 2006
astrozlot Bieszczady 2007
wyprawa do chin
http://darekb.jalbum.net/Chiny2009/
Taurus 270 ,TS Optics 65/420 APO,FUJINON Polaris 7X50 FMTRC-SX, BPC20x60, Canon EOS 40D, 5D mkII
Darek Bobak
fotki
astrozlot Bieszczady 2006
astrozlot Bieszczady 2007
wyprawa do chin
http://darekb.jalbum.net/Chiny2009/
Taurus 270 ,TS Optics 65/420 APO,FUJINON Polaris 7X50 FMTRC-SX, BPC20x60, Canon EOS 40D, 5D mkII
Lubisz ten post
+1
+1
Napisano 07 styczeń 2012 - 23:55
Darek_B, o 07 styczeń 2012 - 05:30 , powiedział:
ps. Na czerwono zaznaczyłem błędy ortograficzne, jak nas szanujesz to pisz po polsku.
Zapomniałeś pokolorować: "wiec", "stellarium" - nazwa programu, więc wielką literą, w 3 linijce, "jowisz", "ujrzalem", "pajakiem" - w 4. linijce, "telekopu", "takie" (ja bym napisał "takie:") - w ostatniej linijce. Zdaje się, że powinno być też "Otóż". Ale chwali się koledze, że nie stawia spacji przed znakami interpunkcyjnymi.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 08 styczeń 2012 - 02:26
majer, o 07 styczeń 2012 - 23:55 , powiedział:
Zapomniałeś pokolorować: "wiec", "stellarium" - nazwa programu, więc wielką literą, w 3 linijce, "jowisz", "ujrzalem", "pajakiem" - w 4. linijce, "telekopu", "takie" (ja bym napisał "takie:") - w ostatniej linijce. Zdaje się, że powinno być też "Otóż". Ale chwali się koledze, że nie stawia spacji przed znakami interpunkcyjnymi.
Drodzy koledzy używałem okularu 10 mm, Za każdym razem kiedy próbowałem wyostrzyć obraz wpadał jeszcze głębiej do środka tuby optycznej. Nie jestem na tyle nieinteligentny żeby patrzeć przez teleskop bez okularu
Lubisz ten post
0
0
Napisano 08 styczeń 2012 - 10:42
Mati2550m, o 08 styczeń 2012 - 02:30 , powiedział:
Najlepiej gdybym zrobił screena, ale nie mam odpowiedniego aparatu do tego
Zrób nawet komórką, bo chodzi o to, żebyśmy widzieli co ty widzisz, a nie o jakaś super fotę.
Zamiast IE użyj np. Google Chrome i nie będziesz miał kłopotów z ortografią. C
Lubisz ten post
0
0
Napisano 08 styczeń 2012 - 15:37
Mati2550m, o 08 styczeń 2012 - 02:26 , powiedział:
kiedy próbowałem wyostrzyć obraz wpadał jeszcze głębiej do środka tuby optycznej
"...obraz wpadał..."
czy
okular wpadał ?
Obraz nie mógł "wpadać", a jeżeli ten okular 10mm "wpadał" to znaczy, że nie przykręciłeś śrubki kontrującej.
Andrzej
Użytkownik sp3uca edytował ten post 08 styczeń 2012 - 15:38
ETX90UHTC, "LEADE 10x50" Canon 450d
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
Lubisz ten post
0
0
Napisano 08 styczeń 2012 - 22:22
A ja typuję, że kolega po prostu rozogniskowywał obraz, spodziewajac się "dużej" tarczy planety w polu widzenia, coś na podobieństwo Księżyca w małym powiększeniu. Tak mi na to wskazuje wyciąg z okularem wjechany maksymalnie w strone tuby i widoczny cień lusterka wtórnego. Na gwiazdach już wie, że maja być punkciki, Księzyc to tez sprawa intuicyjna, więc "tam" robi dobrze, a "tu" niekoniecznie.
Mati, punkt ostrości [w sensie ustawienia wyciągu] powinien być ten sam co przy Księżycu i gwiazdach. Przy ustawionej ostrości każdy obiekt przyjmuje minimalne rozmiary, a tarcze planet są malutkie [gwiazdy natomiast będą punkcikami]. Rozogniskowany obraz Jowisza będzie większy, no i czarna kropa lustra wtórnego widoczna na środku. Czy to było to?
Pozdrawiam
-J.
Mati, punkt ostrości [w sensie ustawienia wyciągu] powinien być ten sam co przy Księżycu i gwiazdach. Przy ustawionej ostrości każdy obiekt przyjmuje minimalne rozmiary, a tarcze planet są malutkie [gwiazdy natomiast będą punkcikami]. Rozogniskowany obraz Jowisza będzie większy, no i czarna kropa lustra wtórnego widoczna na środku. Czy to było to?
Pozdrawiam
-J.
Lublin
TN130mm f/5 na Dobsonie "Regulus", R80/400 [traveller], Mak 127mm S-W, B10x50 Fomei, B 15x70 Sky Master [Celestron]
TN130mm f/5 na Dobsonie "Regulus", R80/400 [traveller], Mak 127mm S-W, B10x50 Fomei, B 15x70 Sky Master [Celestron]
Lubisz ten post
0
0
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Zaloguj się

Do góry