Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: TS WA Erfle 20 mm z możliwością podświetlania - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Zasady i dobre maniery działu Szybka Pomoc

Potrzebujesz szybkiej pomocy, masz z czymś problem, coś zepsułeś? Ten dział jest dla Ciebie. Społeczność Astropolis udzieli Ci odpowiedzi tak szybko, jak to tylko możliwe.

• Nie zadawaj pytań związanych z zakupem pierwszego (lub kolejnego) teleskopu. Do tego służy inny dział.
  • Staraj się pytać krótko i jednocześnie bardzo klarownie. Umieść wszystkie niezbędne informacje do rozwiązania Twojego problemu.

Jak to działa?
  • Zadajesz pytanie i opisujesz swój problem.
  • Użytkownicy Astropolis.pl zapoznają się z jego treścią, zaś specjalna grupa Pomoc otrzymuje powiadomienie email o pojawieniu się nowego problemu do rozwiązania.
  • Otrzymujesz odpowiedź (lub nie)
  • Jeżeli Twoja sprawa zostanie rozwiązana, wątek zostanie oznaczony, jako "rozwiązany" i przekazany do archiwum, aby mógł służyć kolejnym użytkownikom.
Strona 1 z 1

TS WA Erfle 20 mm z możliwością podświetlania Czy Ktoś go ma lub miał

Użytkownik jest dostępny   *Wojtek* 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Czy Ktoś może miał lub ma taki okular: http://astromarket.p...swietlania.html i może napisać kilka słów o nim.
0

• Astro-Forum.org
Nie pozostało mi nic innego jak odpowiedzieć sobie samemu ;) i oczywiście Wam :). Wcześniej miałem do czynieina tylko z jednym okularem z podświetlanym krzyżem, w konstrukcji Plossla, więc jest do czego porównać. TS WA Erfle 20 mm posiadam od tygodnia i co mnie od razu zaskoczyło po rozpakowaniu, to jakość wykonania - stoi na wysokim poziomie. Do małych okularów też nie należy. Lampka wkręca się trochę cieżko. Jezeli chodzi o ER to jest taki jak podano, pełny komfort obserwacji. Krzyż wycięty na wewnętrznej soczewce, na 2/3 jej powierzchni. Dekielki są z miękkiej gumy i dobrze chronią soczewki, nie wypadają. Trudno mi stwierdzić czy rzeczywiście pole widzenia ma 70 stopni oraz czy istnieją wady w optyce - ja takowych nie zauważyłem. Jestem bardzo zadowolony z tego okularu. Jeżeli Ktoś się zastanawia czy go kupić - bo przecież taniej można kupić w konstrukcji Plossla - warto, jest nieporównywalnie lepszy.

Załączone pliki

0

• Astro-Forum.org
Dzisiaj mogłem go przetestowac na Mgławicy Oriona i Gwiazdach, spisał się na 5. Bardzo ładnie widać oraz ostrość ma po sam brzeg. Pole jak dla mnie wystarczające, więc mogę stwierdzić, że okular (jak dla mnie) bardzo dobry.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych