Jak kupić lornetkę ? Oto jest pytanie .
Napisano 16 styczeń 2012 - 11:38
Czy zakupił ktoś lornetkę nie „spoglądając” przez nią wcześniej ? Sugerując się tylko jej parametrami , komentarzami , rzetelnością sprzedawcy itp. ?
Wiem co nakazuje rozsądek , ale czasem sytuacja "zmusza" do podjęcia różnych kroków . Czy ktoś taki właśnie KROK zrobił , jeśli tak prosiłbym o podzielenie się swoją opinią , a jeśli nie to także chciałbym poznać konkretne argumenty .
Pozdrawiam
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 12:19
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 15:06
Jeśli chcesz z nami poobserwować: link
Jeśli chcesz z nami pogadać: link
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 15:51
Co do modeli z wyżej półki to jednak należy przez nie spojrzeć. Na pewno nie wziąłbym w ciemno jakiejś lornetki np. z kątowymi okularami, albo szkłami ED, czy innymi cudami za kilka tysiaków.
EOS 60D, 400/5.6L, 24-70 f/2.8L, 100 f/2.8 macro, 50/1.4, Samyang 8mm fisheye
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zainteresowania: astronomia, strzelectwo pneumatyczne, fotografia (mikro i makro)
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 17:11
Użytkownik *Wojtek* edytował ten post 16 styczeń 2012 - 17:13
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 17:21
Napisano 16 styczeń 2012 - 18:20
KrzysztofZ, o 16 styczeń 2012 - 15:51 , powiedział:
Co do modeli z wyżej półki to jednak należy przez nie spojrzeć. Na pewno nie wziąłbym w ciemno jakiejś lornetki np. z kątowymi okularami, albo szkłami ED, czy innymi cudami za kilka tysiaków.
A ja odwrotnie. Kupując tanią lornetkę wolałbym przez nią spojrzeć właśnie ze względu na małą powtarzalność między egzemplarzami, po to właśnie, żeby wybrać dobrą sztukę. Myślę, że kupując coś bardziej markowego mniej się ryzykuje (co ma oczywiście odbicie w cenie).
Użytkownik gadam7 edytował ten post 16 styczeń 2012 - 18:21
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 18:34
gadam7, o 16 styczeń 2012 - 18:20 , powiedział:
Tak - jak masz możliwośc na miejscu w sklepie pogrzebac w lornetkach, a jak nie to nie będe zaiwaniał 200 km żeby popatrzeć przez tanią lornetkę, bo paliwo mnie więcej wyniesie niż ta lornetka warta.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zainteresowania: astronomia, strzelectwo pneumatyczne, fotografia (mikro i makro)
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 20:17
+3
Napisano 16 styczeń 2012 - 20:35
KrzysztofZ, o 16 styczeń 2012 - 18:34 , powiedział:
Dlatego też nie mając możliwości obejrzenia żadnej lornetki, zdecydowałem się na kupno nieco droższej a pewniejszej. Wg mnie rozsądniej jest dobrze wydać kilkaset zł niż "wyrzucić w błoto" 200.
0
Napisano 16 styczeń 2012 - 20:42
gadam7, o 16 styczeń 2012 - 20:35 , powiedział:
Przy droższych lornetkach rolę grają już niuanse, które przy tańszych można olać.
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 10:20
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 10:53
xinins, o 17 styczeń 2012 - 10:20 , powiedział:
A możesz ujawnić o jakiej lornetce myślisz ?
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 16:03
Gdybym miała jednak kupować sprzęt za znacznie większą kasę to raczej poszłabym do salonu przetestować zakup....
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 16:42
Alamak, o 17 styczeń 2012 - 16:03 , powiedział:
Ma duuży astygmatyzm, wystarczy spojrzeć na Jowisza i mamy "piękny" przecinek wystający z jego tarczy. Dzięki temu skutecznie coraz bardziej skłaniam się do pozbycia się jej.
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 17:42
Alice, o 17 styczeń 2012 - 16:42 , powiedział:
A obserwacje były prowadzone ze statywu, czy z ręki ?
Odnośnie tematu, uważam że należy jak najwięcej czytać, szukać opinii użytkowników, pytać........ Jednakże potem, w miarę możliwości, warto sprawdzić konkretny egzemplarz osobiście ( nie ważne czy to tania, czy droga lornetka).
Nikon Action EX 10x50
Eos 450d
BOINC@POLAND TEAM
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 18:48
Nikon Action EX 10x50
Eos 450d
BOINC@POLAND TEAM
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 19:08
EDIT, no proszę jak widać nie opłaca się przepłacać za Fujinona, bo może mieć identyczny problem jak mój Nikon: http://www.cloudynig...ll/fpart/1/vc/1
Użytkownik Alice edytował ten post 17 styczeń 2012 - 21:53
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 20:55
KrzysztofZ, o 17 styczeń 2012 - 10:53 , powiedział:
Póki co , to w moim (jakże subiektywnym) rankingu na czele wysunął się : Oberwerk Ultra 15x70 , choć biorę pod uwagę BPC25x70 , oraz Delta Optica Skyguidel 15x70 . Generalnie przymierzam się do "czegoś" , podobnego "kalibru" .
Użytkownik xinins edytował ten post 17 styczeń 2012 - 20:57
0
Napisano 17 styczeń 2012 - 21:40
Alamak, o 17 styczeń 2012 - 16:03 , powiedział:
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
Tylko że to wcale nie jest takie proste. Lornetki popularne i (w miarę) niedrogie leżą w sklepach i nie sztuka je obejrzeć, choćby się nawet potem miało kupić przez Internet. Lornetki najdroższe także leżą w sklepach, np. myśliwskich. Za kaucją można je czasem wypożyczyć i przetestować nocą. Jednak lornetek już naprawdę dobrych a jeszcze dających się kupić "normalnemu"
0
Napisano 19 styczeń 2012 - 01:57
-Wada wzroku/potrzeba noszenia okularów - choćbym nie wiem jak się starał, w przypadku mojego Fujinona 16x70 okulary są po prostu niewygodne. Polecałbym też sprawdzić lornetkę w przypadku chęci używania jej bez okularów przy dużej wadzie wzroku, aby sprawdzić, czy łapiemy ostrość na nieskończoności.
-w przypadku lornetek do ręki: dopiero obserwacja na danym powiększeniu powie nam, czy rzeczywiście utrzymamy w miarę stabilnie takie powiększenie. Przyjętym standardem jest 10x co mnie np. kompletnie nie odpowiada, wolę z ręki obserwować w powiększeniu 7x 8x
-Wygoda obserwacji - jeśli lornetka ma służyć do astronomii, czasami będziemy do niej przylepieni po kilka (i więcej) godzin w nocy. Jeśli zakupiona lornetka, ciągle będzie się rozregulowywać (luźne pokrętła ostrość/dioptrie) albo gdzieś nas uwierać albo muszle oczne co chwilę same będą się chować, może to po prostu irytować.
-w sklepie może się zdarzyć, że dany model jest w kilku egzemplarzach - daje to okazję to sprawdzenia ich oko w oko i wybrania tej która nam najbardziej odpowiada.
-W sklepie możemy sprawdzić czy lornetka nie jest rozkolimowana.
- żadna recenzja w sieci nie zastąpi subiektywnych wrażeń z nawet krótkiej obserwacji, zwłaszcza, gdy możemy porównać kilka lornetek podobnych parametrów i zobaczyć różnice. W tym co najbardziej interesujące jest tu pewien problem - Niestety z nieznanych mi do dzisiaj przyczyn sklepy ze sprzętem astronomicznym otwarte są głównie w dzień, ale czasami (np. w zimie) można znaleźć moment by zerknąć spod sklepu na Jowisza i kilka gwiazdek ewentualnie jeśli to możliwe, jak pisał Janko wypożyczyć.
0
Napisano 19 styczeń 2012 - 18:29
Yossarian, o 19 styczeń 2012 - 01:57 , powiedział:
-Wada wzroku/potrzeba noszenia okularów - choćbym nie wiem jak się starał, w przypadku mojego Fujinona 16x70 okulary są po prostu niewygodne. Polecałbym też sprawdzić lornetkę w przypadku chęci używania jej bez okularów przy dużej wadzie wzroku, aby sprawdzić, czy łapiemy ostrość na nieskończoności.
-w przypadku lornetek do ręki: dopiero obserwacja na danym powiększeniu powie nam, czy rzeczywiście utrzymamy w miarę stabilnie takie powiększenie. Przyjętym standardem jest 10x co mnie np. kompletnie nie odpowiada, wolę z ręki obserwować w powiększeniu 7x 8x
-Wygoda obserwacji - jeśli lornetka ma służyć do astronomii, czasami będziemy do niej przylepieni po kilka (i więcej) godzin w nocy. Jeśli zakupiona lornetka, ciągle będzie się rozregulowywać (luźne pokrętła ostrość/dioptrie) albo gdzieś nas uwierać albo muszle oczne co chwilę same będą się chować, może to po prostu irytować.
-w sklepie może się zdarzyć, że dany model jest w kilku egzemplarzach - daje to okazję to sprawdzenia ich oko w oko i wybrania tej która nam najbardziej odpowiada.
-W sklepie możemy sprawdzić czy lornetka nie jest rozkolimowana.
- żadna recenzja w sieci nie zastąpi subiektywnych wrażeń z nawet krótkiej obserwacji, zwłaszcza, gdy możemy porównać kilka lornetek podobnych parametrów i zobaczyć różnice. W tym co najbardziej interesujące jest tu pewien problem - Niestety z nieznanych mi do dzisiaj przyczyn sklepy ze sprzętem astronomicznym otwarte są głównie w dzień, ale czasami (np. w zimie) można znaleźć moment by zerknąć spod sklepu na Jowisza i kilka gwiazdek ewentualnie jeśli to możliwe, jak pisał Janko wypożyczyć.
Wszystko naprawdę fajnie opisałeś , ale mankamenty ,wyjdą dopiero po jakimś czasie . Janko napisał o wypożyczeniu i to wydaje się rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem , gdyby nie . No właśnie ODLEGŁOŚĆ . Wypożyczyć "trzeba by" przynajmniej na jedną noc (ale wcześniej wymodlić pogodę) , tak więc jest to naprawdę , wręcz nieosiągalne (przynajmniej dla mnie) . W sklepie
dokonamy ( bynajmniej "mówię" o sobie ) tylko pobieżnych oględzin , chyba że naprawdę WIEM CO SIĘ Z CZYM JE .
Najpewniej chyba byłoby kupić od kogoś godnego zaufania , któremu nie zależy tylko na pozbyciu się sprzętu .
0
Napisano 19 styczeń 2012 - 20:17
Co zawsze warto zrobić przed zakupem:
A „obczytać” zagadnienie (wątki lornetkowe na AF, artykuły o lornetkach na Optyczne.pl itd.);
B sprecyzować swoje możliwości, potrzeby i chęci:
- zakup ekonomiczny, czy można sobie pozwolić na coś z wyższej półki;
- lornetka do ręki (uniwersalna – niebo, przyroda i in.), większa lornetka głównie statywowa czy też naprawdę duży sprzęt wyłącznie statywowy;
- źrenica wyjściowa średnia (5 mm – uniwersalna dzienno-nocna, pod średnie niebo, dla każdego), czy raczej duża (ok. 7 mm – nocna, dla młodego człowieka pod wiejskie niebo);
- system Porro (najczęściej zalecany) czy jednak dachowy (na ogół lżejszy, mniejszy,
bardziej nowoczesny, duże okulary);
- rozpoznanie swoich ograniczeń (wady wzroku, specyficzny, wąski lub szeroki rozstaw oczu, wielkość dłoni (wielka graba lub rączka dziecinna), szczególna wrażliwość na ucisk, jakieś uczulenie na gumę itp.);
C rozpoznać teren:
- miejsca najczęstszych obserwacji (sprawdzenie jakości nocnego nieba, możliwości rozstawienia się ze statywem czy leżakiem - patrz źrenica wyjściowa i wielkość);
- sklepy z lornetkami w okolicy;
D wytypować zaufanych dostawców (sklep stacjonarny, internetowy, indywidualny sprzedawca z giełdy);
E obejrzeć wytypowany sprzęt w sklepie, na spotkaniu z kolegami, na zlocie, czy też obejrzeć sprzęt o podobnych gabarytach (średnica obiektywu, powiększenie, ciężar).
Kiedy nie kupować bez obejrzenia i przymierzenia się do lornetki:
- znaczna wada wzroku;
- specyficzna budowa twarzy lub wielkość dłoni (patrz rozstaw oczu);
- sprzęt bardzo „ekonomiczny”;
- niepewny dostawca;
- specyficzne cechy charakteru (perfekcjonizm połączony z doszukiwaniem się wszelkich niedoskonałości, rozwinięta niepewność własnych wyborów, brak zaufania do ludzi).
Kiedy warto kupić przez Internet:
- brak powyższych ograniczeń;
- znaczna odległość do sklepów z optyką;
- lornetki w ogóle niedostępne w sklepach stacjonarnych;
- szczególne okazje (resztki dostawy za „starą cenę”, promocje, indywidualne oferty sprzedaży na giełdach itp. – zawsze z zachowaniem ostrożności).
PS
No i mamy Lornetkologię Stosowaną.
Użytkownik Janko edytował ten post 25 styczeń 2012 - 22:11
+9
Napisano 20 styczeń 2012 - 18:24
xinins, o 20 styczeń 2012 - 11:05 , powiedział:
Pierwsze - nie będziesz miał sprzętów innych przed lornetką.
0
Napisano 20 styczeń 2012 - 20:41
Jak zauważył xinins w sklepie można dokonać tylko pobieżnych oględzin. Pewne defekty możemy zauważyć dopiero po kilku dniach gdy opadnie po zakupowa euforia. Tak samo kupowanie lornetki do astro i testowanie jej za dnia w sklepie przy źrenicy 3-4mm jest bez sensu.
Prawda jest taka, że kupując w stacjonarnym sklepie niestety jesteśmy na jego łasce. Przy zakupie przez net, to sklep jest na łasce kupującego i nie ma nic do gadania, za to zrobi wszystko, żeby klient zostawił swoje pieniądze.
Mówiąc w skrócie: macanie - sklep; kupowanie - net.
+1
Zaloguj się

Do góry