Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Jak kupić lornetkę ? Oto jest pytanie . - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jak kupić lornetkę ? Oto jest pytanie .

Użytkownik jest dostępny   madrax 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Janko, nie ma innych sprzętów przed lornetką................czy ktoś myśli inaczej???
Wpadłem po uszy, niedawno turystyka amierikańskiego nabyłem 8,5x32......wiem, to nie do astro.........ale wiecie, mało ustępuje 10x50.....oj mało. Gwiazdki piękne pokazuje, oj piękne. :yes: :yes:
0

Użytkownik jest niedostępny   xinins 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postMarek_N, o 20 styczeń 2012 - 20:41 , powiedział:

Ustawowe 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny to bardzo mocny argument za tym, aby dokonać zakupu poprzez Internet. Zwłaszcza w przypadku droższych instrumentów, gdy koszt wysyłki i ew. wymiany sklep bierze na własne barki.

Prawda jest taka, że kupując w stacjonarnym sklepie niestety jesteśmy na jego łasce. Przy zakupie przez net, to sklep jest na łasce kupującego i nie ma nic do gadania, za to zrobi wszystko, żeby klient zostawił swoje pieniądze.

Mówiąc w skrócie: macanie - sklep; kupowanie - net.

I to zdają się dość mocne argumenty .
Tak trochę abstrahując od tematu , to trzy lata temu zakupiłem dość drogi (jak na moje finanse) sprzęt (niestety nie astro :sorry: ) w sklepie internetowym , który wcześniej "wymacałem" w sklepie . Cała transakcja dobyła się jak najbardziej profesjonalnie , sprzęt "huśta" (nie zapeszając) , a ja jestem o KILKA stówek do przodu .
Tak więc skłaniam się powoli w stronę zakupów w pewnym sensie NIEKONTROLOWANYCH .
0

Użytkownik jest niedostępny   astrator5 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy

Zobacz postAlice, o 17 styczeń 2012 - 16:42 , powiedział:

Ma duuży astygmatyzm, wystarczy spojrzeć na Jowisza i mamy "piękny" przecinek wystający z jego tarczy. Dzięki temu skutecznie coraz bardziej skłaniam się do pozbycia się jej.

A może masz wadę wzroku - właśnie astygmatyzm. Zrób próbę- spojrzyj przez każdy okular raz jednym raz drugim okiem. jeśli będzie taki sam"przecinek " niezależnie od okularu czy oka , to astygmatyzm ma lornetka. Ale trudno mi uwierzyć żeby był on w obu obiektywach lornetki taki sam. jeśli to jest twój astygmatyzm - to na pewno w każdym oku jest inny lub jest tylko w jednym oku. Jak zrobisz te próby - sam dojdziesz do właściwych wniosków.
0

Użytkownik jest niedostępny   astrator5 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Rozdzielczość lornetki - to zupełnie co innego niż rozdzielczośc obiektywu lornetki. Przyjmuje się że rozdzielczość 1" kąta wymaga użycia obiektywu o średnicy min 120 mm ew. 140 mm. zależnie od sposobu oceny rozdzielczości. Ale taką rozdzielczość z instrumentu o srednicy 120 mm uzyskuje sie przy powiększeniu rzędu 140- 160X. Przy powiększeniu ok 70 X z takiego instrumentu rozdzieli się gwiazdy ( podobnej jasności ) oddalone na dwie sek kątowe. Tak więc lornetka z obiektywem np. 60 -70 mm pozwoli teoretycznie rozdzielić obiekty oddalone na 2" kątowe ale przy powiększeniu ok. 70X. jeśli ma ona powiększenie np. 10X - teoretycznie rozdzieli 7 " kąta.
Jeśli nie- to albo jest to badziewie albo coś nie tak z oczami. najczęstszy przypadek to astygmatyzm oczny.
I to by było na tyle
0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2