Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Ciekawe okresy, ciekawi ludzie astronomii - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ciekawe okresy, ciekawi ludzie astronomii jakieś propozycje? Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   tacita 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witajcie,

mam do napisania pracę i szukam ciekawego tematu związanego z astronomią (interesuje mnie też co nieco optyka i amatorska budowa teleskopu). Temat musi się wiązać jakoś z historią/kulturą brytyjską, amerykańską lub innego kraju anglojęzycznego.

Czytam i czytam i powoli szukam czegoś, o czym chciałabym pisać. Jako, że koledzy z forum są dużo bardziej oczytani, chciałabym się zwrócić z prośbą o jakieś wskazówki.

Wyjątkowo ciekawa osoba? Wydarzenie? Organizacja? Coś co zasługuje na szczególną uwagę? O czym przeczytaliście i uważacie za wyjątkowo ciekawe, dziwne, niezwykłe? Nie chciałabym pisać o historii astronomii czy NASA, wolałabym pisać o czymś węższym, czymś mniej "oczywistym" lub też jakby to nazwać, czymś mniej znanym może, nie wiem czy to dobre określenie, ale mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie.

Czytanie idzie mi powoli, stąd ta prośba - chętnie zagłębię się już w konkretne propozycje, pobawię się w eksploratora i zorientuję się w różnych zagadnieniach/propozycjach, może znalazłabym w nich temat dla siebie.

Nie wiem czy to odpowiedni dział na taki temat, ale nie chciałam zaśmiecać innych wątków niepotrzebnie.

- tacita
Astra non mentiuntur, sed astrologi bene mentiuntur de astris

Nikon Action EX 10x50, mapy nieba, sporo chęci :)
0

Użytkownik jest dostępny   Janko 

• Binokularnik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz posttacita, o 16 styczeń 2012 - 21:27 , powiedział:

Witajcie,

mam do napisania pracę i szukam ciekawego tematu związanego z astronomią (interesuje mnie też co nieco optyka i amatorska budowa teleskopu). Temat musi się wiązać jakoś z historią/kulturą brytyjską, amerykańską lub innego kraju anglojęzycznego....Wyjątkowo ciekawa osoba...

Patrick Moore
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
+1

Użytkownik jest dostępny   bartolini 

• Astropolis.pl
John Dobson

i ogólnie The Sidewalk Astronomers
8.8 UWA 4000, 12T4, 17T4, 26T5, paracorr_1, ATM 350mm f4.6
kom.602 118 829
+1

Użytkownik jest niedostępny   dobsonme 

• ...and the sky is the limit
Moim ulubieńcem jest Berto Monard. Pierwszy astronom amator, który wypatrzył poświatę błysku gamma. Odkrył całe mnóstwo supernowych, oraz zaliczył wiele innych sukcesów astronomicznych.
+1

Użytkownik jest niedostępny   Lampka 

• Astro-Forum.org
Zawsze mnie fascynowały stare obserwatoria i teleskopy. Z tych "anglojęzycznych" szczególne chciałem zobaczyć obserwatorium Birr Castle w Irlandii.
http://www.birrcastle.com/
Tam jest rekonstrukcja teleskopu "Leviathan of Parsonstown" o średnicy zwierciadła 183 cm, który przez większość XIX wieku (ponad 70 lat) był największym teleskopem świata.
http://www.birrcastl...birr-castle.php
http://en.wikipedia...._of_Parsonstown
To przez niego po raz pierwszy dostrzeżono strukturę spiralną galaktyk (pierwsza chyba była M51) i on też posłużył w dużym stopniu do konstrukcji katalogu NGC.
Myślę, że opisanie historii obserwacji poczynionych przez ten instrument, który na przestrzeni kilku dziesięcioleci był szczytowym osiągnięciem astronomii obserwacyjnej byłoby fajną pracą.
Piotr Lamparski
komórka: +48 664703577

Celestron 80ED, ETX-70AT, MTO-11, lornetki
+3

Użytkownik jest dostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator

Zobacz postJanko, o 16 styczeń 2012 - 21:39 , powiedział:

Bardziej globalny i kosmopolitański będzie Sagan:
http://en.wikipedia....wiki/Carl_Sagan

:szczerbaty:
Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
+1

Użytkownik jest niedostępny   DuRuS 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Może o historii badań nad libracją księżyca (ciekawe teorie)
+1

Użytkownik jest niedostępny   tacita 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Bardzo dziękuję za wszelkie propozycje. W wolnej chwili zgłębię każdą z nich - niektóre z propozycji wpadły mi w oko już teraz, ale czeka mnie mały research; jeszcze raz dziękuję. :)

Jeżeli przyjdą wam na myśl inne zagadnienia to bardzo proszę się dzielić, chętnie poszperam, jako że powoli zbliża się przerwa międzysemestralna.

Użytkownik tacita edytował ten post 17 styczeń 2012 - 16:19

Astra non mentiuntur, sed astrologi bene mentiuntur de astris

Nikon Action EX 10x50, mapy nieba, sporo chęci :)
0

Użytkownik jest niedostępny   altanka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Tochę perypetii związanych z "kanałami marsjańskimi". Był onegdaj głośny spór między astronomami. Np. niejaki Schiaparelli je widział a jego
największy oponent Antoniadi - nie. Ale ciekawostka polega na czymś innym. Otóż we współczenych czasach w USA dokonano nader ciekawego doświadczenia z psychologii. Wzięto współcześnie zrobione zdjęcia Marsa - ale nie aż takie jak z sond kosmicznych tylko takie
zrobione przez teleskopy z Ziemii. I to nie takie super największe teleskopy tylko takie nieco skromniejsze - powiedzmy takie bardziej
"rasowe" amatorskie. Pokazywano je z pewnej odległości grupie ludzi z zadaniem narysowania co widzą. I okazało się, że prawie połowa
rysowała "kanały"! Choć przecież ich nie ma. Z tym Marsem jest coś dziwnego. A może z ludzką percepcją.
Pozdrowienia.

Użytkownik altanka edytował ten post 17 styczeń 2012 - 18:32

+1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1