Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: ATM sposób na zimowy brak pogody - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (4 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ATM sposób na zimowy brak pogody lustro Oceń temat: ***** 3 głosy

Użytkownik jest dostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
zakończyłem polerowanie. W sumie wyszło 9 godzin pracy ... liczyłem na to, że pójdzie szybciej ale przecież to nie wyścigi :D
zrobiłem też nóż. Do przesuwu użyłem sanek lasera z uszkodzonego odtwarzacza DVD. Niestety wyszły dwa problemy
1. otwór w folii zrobiony najcieńszą igłą jaką znalazłem jest za duży i figury cieniowe choć widoczne to są jednak słabe, a precyzja ustawienia noża trochę za mała bo około 0,5 mm. Trzeba będzie robić dłuższe serie pomiarów
2. za długa ogniskowa obiektywu kamerki więc nie całe zwierciadło mieści się w kadrze. Mój Helios ma 58 mm wiec będę musiał kupić obiektyw 37 mm

tak gaśnie lustro w trakcie przysłaniania nożem

Załączona grafika: lustro 2012-03-16 21_32_20.jpg

będę musiał pracować w rękawiczkach :D
czas też zmatowić tył lustra bo odbicia trochę przeszkadzają
przy okazji zauważyłem, że mam nieszczelne drzwi wejściowe :szczerbaty:

pozdrawiam
+2

Użytkownik jest niedostępny   Seyv 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Ja ostatecznie zrobiłem otworek nakłuwając folię na płytce aluminiowej i rzeczywiście była najmniejsza :) a wykonałem ich trochę.
Moje lustro wysłałem do aluminizacji. Mam już gotowy pająk i tubę, Jeszcze tylko montaż dobsona i zmontować całość jak lustra i wyciąg będę miał.
0

Użytkownik jest niedostępny   tacita 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Sevy, pędzisz jak burza! Koniecznie pochwal się efektem końcowym :) Ja coś czuję, że dopiero w wakacje wezmę się za budowę montażu dobsona i tuby - nie dam rady zrobić tego w tym semestrze już.
Astra non mentiuntur, sed astrologi bene mentiuntur de astris

Nikon Action EX 10x50, mapy nieba, sporo chęci :)
0

Użytkownik jest dostępny   ZbyT 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
gratuluję ukończenia lustra
jak dokładnie udało Ci się wypolerować?
jak poszły badania?
napisz coś więcej bo mnie ciekawość zżera :szczerbaty:

pozdrawiam
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Zależy mi aby skończyć nim na dobre zacznie się wiosna bo wtedy raczej ciężko będzie mi skończyć - masa roboty... a na następną zimę planuję drugie lustro do bino lub może jakieś większe jeśli blanki dostanę.
Ostatecznie lustro powinno mieć dokładność nie mniejszą jak 1/8L. Do FigureXP wprowadzałem tylko te wyniki, które najczyściej się powtarzały wprowadzenie pozostałych powodowało, że program pokazywał jeszcze większą dokładność (co wydawało mi się mało wiarogodne). Najtrudniejsze okazuje się ustawienie noża tak by przesuwał się dokładnie wzdłuż osi optycznej (przydało by się by można było obracać nóż wokół własnej osi). Na mierzenie poświęciłem więcej czasu niż na polerowanie a polerowałem ponad 10 godzin (poźniej przestałem liczyć :D ).

Użytkownik Seyv edytował ten post 17 marzec 2012 - 22:20

0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Aby z mojej strony zakończyć wątek happy endem zamieszczam zdjęcia już poaluminizowanego zwierciadła. Widok odbijających się obrazów już mnie cieszy :yahoo:
Dodaj obrazek
Wykonałem już tubę z celą i pająkiem oraz elementy montażu. Zamówiłem lustro wtórne i wyciąg. Teraz wszystko poskładać do kupy i mam nadzieję, że będzie git. Niezmiernie zżera mnie ciekawość jak wypadnie w pojedynku z moją Syntą 8". :sterb029: Ale o tym postaram się napisać w oddzielnym wątku.
+4

Udostępnij ten temat:

• (4 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4