Przeglądając stare notatki zacząłem się zastanawiać, która z dotychczas widzianych galaktyk podobała mi się najbardziej. Sprawa nie jest prosta, każdego rodzaju galaktykę można znaleźć w wielu egzemplarzach. Czy ta jest ładniejsza, czy podobna, którą widziałem dwa lata wcześniej? Ciężko zdecydowć. Po wielu przemyśleniach chyba wreszcie mi się udało wybrać.
A czy wy macie swoją ulubioną galaktykę?
Strona 1 z 1
Ulubiona galaktyka
Napisano 18 styczeń 2012 - 04:39
Wielka Galaktyka Andromedy. 1 - bo ze wszystkich ją w życiu widziałem jako pierwszą (miałem coś 6 czy 7 lat jak pokazał mi ją przez malutki samodzielnie zrobiony teleskop mój ś.p. dziadek, który dożywotnio "zaraził" mnie astronomią). 2 - bo na współczesnych zdjęciach z wielkich teleskopów profesjonalnych wygląda tak majestatycznie - pokazując wspaniałość wszechświata. Pozdrowienia.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 18 styczeń 2012 - 14:46
Proste pytanie, trudna odpowiedź 
Zaryzykuję, że NGC 4565.
Zaryzykuję, że NGC 4565.
Astronoce.pl | polaris@astronoce.pl
Jeśli chcesz z nami poobserwować: link
Jeśli chcesz z nami pogadać: link
Jeśli chcesz z nami poobserwować: link
Jeśli chcesz z nami pogadać: link
Lubisz ten post
0
0
Napisano 18 styczeń 2012 - 15:04
Ciężka sprawa - trochę ich dużo
Ale pierwsza która przychodzi mi na myśl to NGC5907 - bardziej z sentymentu. Jako dzieciak miałem w którejś z książek jej fotkę. Jakoś mi utkwiła w pamięci jako obraz czegoś nieosiągalnego. Ciężko opisać uczucie którego doświadczyłem gdy po latach udało mi się ją zaobserwować przez teleskop. To było coś naprawdę znaczącego - choć sama galaktyka nie jest szczególnie wymagająca.
The "Herschel 400" in progress: 376/400 :)
--------------------------------
--------------------------------
Lubisz ten post
0
0
Napisano 19 styczeń 2012 - 01:19
M 31 z zlotu w Jodłowie w 2010, dokładnie to o 2 w nocy kiedy była w zenicie: miazga
Potem M 51 z początku marca zeszłego roku kiedy w Jeziorach siedziałem z Julesem, trzecie miejsce "Igła" z kwietniowego, "pierwszego światła" miejscówki w Zwoli. Oczywiście miescja i czas pojawiają sie nieprzypadkowo
LB 12", ES 11 mm, GSO ED 2x, BPC 15x50
www.astronoce.pl
www.astronoce.pl
Lubisz ten post
0
0
Napisano 19 styczeń 2012 - 10:53
A ja powiem tak - w 2011 roku największe wrażenie zrobiła na mnie galaktyka NGC 4631 w Psach Gończych, razem z sąsiednią NGC 4627. To tzw. "Whale Galaxy" i rzeczywiście wygląda jak wieloryb z małym wielorybiątkiem pod brzuszkiem (w Newtonie). Zwłaszcza w szerokim polu. Pamiętam, że zmieniałem Axiomy 10 i 15 (odpowiednio 150x i 100x) i w obu wyglądała świetnie!

Niedaleko znajduje się inna ciekawa parka NGC-ów - "The Hockey Stick Galaxy". Kij hokejowy też prezentował się pięknie w szerokim polu.

Niedaleko znajduje się inna ciekawa parka NGC-ów - "The Hockey Stick Galaxy". Kij hokejowy też prezentował się pięknie w szerokim polu.
Użytkownik Paweł Trybus edytował ten post 19 styczeń 2012 - 10:56
Lubisz ten post
0
0
Napisano 19 styczeń 2012 - 16:19
Jeszcze jak chwilę pomyślałem to bardzo lubię "Deer Lick'a", szczególnie jak się operuje na powerach rzędu 200x i większych żeby wyłuskać wszystkie 3 małe galaktyczki. NGC 7331 ze swoim pasem pyłowym i pociemnieniami przy jądrze wydaje się wtedy za jasna i przeszkadza
Kilka najjaśniejszych Hicksonów też by się załapało, oczywiście Kwintet, The Box, czy HGC 68 wraz z wspaniałą NGC 5371 którą da się bez problemu zmieścić w jednym polu w średnioogniskowych okularach a i tak pokaże ramiona spiralne w 12".
Użytkownik Ucio edytował ten post 19 styczeń 2012 - 16:27
LB 12", ES 11 mm, GSO ED 2x, BPC 15x50
www.astronoce.pl
www.astronoce.pl
Lubisz ten post
0
0
Napisano 20 styczeń 2012 - 08:58
A na mnie duże wrażenie zrobiła M57 , w zasadzie nie wiem dlaczego ale mam do "obwarzanka" sentyment. Być może dlatego ,że wielokrotnie dawniej przyglądając się jej przez lornetki widziałem tylko jakby rozmazaną gwiazdę. Natomiast pierwsze spojrzenie przez teleskop w wiekszym powiększeniu pozwoliło zobaczyć całe piękno tego obiektu . Po prostu powalił mnie ten widok i niezmiennie mnie do dziś zachwyca.
HEQ-5 PRO SYNSCAN ,MEADE 80/480 APO , CANON 300D
Lubisz ten post
0
0
Napisano 20 styczeń 2012 - 10:40
gryf188, o 20 styczeń 2012 - 08:58 , powiedział:
A na mnie duże wrażenie zrobiła M57 , w zasadzie nie wiem dlaczego ale mam do "obwarzanka" sentyment.
M57 to nie jest galaktyka tylko mgławica planetarna!
A wracając do tematu ulubionych galaktyk, to trudno mi wskazać jedną, więc napiszę o kilku
M31 - pod ciemnym niebem zachwyca już w lornetce 10x50
M81/M82 - obowiązkowa pozycja. Pod ciemnym niebem w 8" teleskopie ta para chyba nie ma sobie równych na północnym niebie
NGC4565 - chyba najlepsza galaktyka spiralna ustawiona "edge on" na północnym niebie
M51 - chyba najlepsza galaktyka spiralna ustawiona "face on" na północnym niebie
NGC253 - dość daleko na południu, ale w dobrych warunkach wygląda fantastycznie w 8" teleskopie
Pozdrawiam
Piotrek
Lubisz ten post
0
0
Napisano 20 styczeń 2012 - 11:19
Moja faworytka to M 104 "Sombrero". Ładna taka, plastyczna 
No i M 31 przez lornetkę (najlepiej ze 20x80) pod ciemnym niebem, ale ogólnie to już mi się "przejadła"
No i M 31 przez lornetkę (najlepiej ze 20x80) pod ciemnym niebem, ale ogólnie to już mi się "przejadła"
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
Lubisz ten post
0
0
Napisano 20 styczeń 2012 - 15:33
Moja faworytka to M33, bo na razie tylko wydaje mi się że ją widziałem na podmiejskim niebie.
wimmer, o 20 styczeń 2012 - 11:19 , powiedział:
Moja faworytka to M 104 "Sombrero". Ładna taka, plastyczna 
Lubisz ten post
0
0
Napisano 24 styczeń 2012 - 11:49
Ja obstawiam M101. Z tego powodu, iz jako początkujący obserwator długo z nią walczyłem, zanim udało mi się ją zobaczyć. A gdy już ją zobaczyłem w pełnej krasie, to szczęki na czworakach w krzaczorach szukałem. Do dzisiaj pamiętam ten widok. Następne takie emocje miałem dopiero po zobaczeniu Kwintetu Stephana.
Rozleniwiony porucznik Rżewski postanowił uprzyjemnić sobie zimowe obserwacje. To dziennik (lub nocnik) jego walki:
http://forum.astropo...ylazla-z-ziemi/
http://forum.astropo...ylazla-z-ziemi/
Lubisz ten post
0
0
Napisano 24 styczeń 2012 - 15:17
Moja ulubiona to NGC 4157. Galaktyka spiralna SBb w Wielkiej Niedźwiedzicy, ustawiona prawie bokiem. Jej kształt jest lekko nieregularny. Pasmo pyłowe położone trochę na uboczu, pokazuje szczegóły swojej budowy. No i to gwiazdowe jądro, Zupełnie bez porównania z tym co widać na zdjęciach.
W zasięgu mojego teleskopu jest jeszcze jakieś 40000 galaktyk, prędzej czy później znajdę coś ładniejszego.
W zasięgu mojego teleskopu jest jeszcze jakieś 40000 galaktyk, prędzej czy później znajdę coś ładniejszego.
Użytkownik dobsonme edytował ten post 24 styczeń 2012 - 15:19
Lubisz ten post
0
0
Napisano 24 styczeń 2012 - 15:34
M31 zdecydowanie - mało oryginalne, ale pamiętam jak zobaczyłem ją po raz pierwszy przez starą ruską lornetkę...
niezapomniane.
Pozdrawiam
Paweł
niezapomniane.
Pozdrawiam
Paweł
SW150/750, HEQ5, SW80/400+QHY5v(Alccd5v), Canon 40D, MPCC, GoTo by PierroAstro
http://pawel.foto-zdjecia.pl/
http://pawel.foto-zdjecia.pl/
Lubisz ten post
0
0