Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Astrotrac - pełen zestaw mobilny - ile uniesie? - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Astrotrac - pełen zestaw mobilny - ile uniesie? Mini test Optyki Zeissa i TS-a Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Pytajnik 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

Witam,

od całkiem niedawna zostałem szczęśliwym posiadaczem mobilnego zestawu Astrotraca w wersji pełnej - lub prawie pełnej. Sprzęt kupiłem po to, aby móc go zabierać na dalsze wyjazdy wakacyjno - urlopowe w miejsca, do których lecę samolotem. Opiszę cały setup jaki swobodnie udało mi się zabrać na dwutygodniowy wyjazd do południowego Egiptu. Zabrałem ze sobą Astrotraca w komplecie ze statywem, kamerę Atic 383, teleskop TS 420mm Quadruplet, koło filtrowe Aiica, autoguider Lacerta M-Gen z lunetką (szukaczem), Obiektyw Planar Zeiss F:1,4 85mm, mały szukacz i mnóstwo kabelków, zasilaczy, złączek etc...

Na zestaw Astrotraca składają się:
1. Astrotrac
2. Statyw rozkładany (służący również jako tuba do której chowa się sprzęt) z torbą podróżną.
3. Głowica Astrotraca regulowana w obu osiach
4. Przeciwwagi z wkręcanym prętem
5. Lunetka polarna podświetlana
6. Kilka innych drobiazgów (kabelki, zasilacze etc...)

Cały zestaw da się spakować w tubę statywu - z wyłączeniem ciężarków do przeciwwagi. Reszta - łącznie z dobrze opakowaną w folie z bąbelkami lunetką - mieści się do tuby. To bardzo wygodne. Całość nie waży jakoś tam mało - ale znowu nie tak wiele, żeby noszenie zestawu sprawiało jakikolwiek dyskomfort..

Mój wniosek jest taki, że zdecydowanie (!) warto było kupić i zabrać taki zestaw na samolotowy wyjazd. Opiszę poniżej jak się to wszystko sprawdziło przy urlopowej zabawie i niezbyt ortodoksyjnym foceniu. Jedno jest pewne - zabawa była bardzo dobra. A czy udało się zrobić fotkę - ocenicie sami...

Poniżej zdjęcia złożonego już setupu w dwóch wariantach - z obiektywem Zeissa i refraktorkiem TS-a

Załączona grafika: Setup1.jpg

Załączona grafika: Setup1a.jpg

Załączona grafika: Setup2.jpg

Załączona grafika: Setup2a.jpg

Jak widać sprzęt jest kompaktowy - choć zestaw z teleskopem jest już dość pokaźny jak na Astrotracka. Nie ma tu dołączonej jeszcze lunetki z guidingiem. Na szczęście kamerka do guidu jest bardzo lekka i lunetka to po prostu większy szukacz. Przyznam się szczerze, że jak to złożyłem setup w wersji z teleskopem - to miałem wątpliwości czy montaż to pociągnie. Zestaw jest na prawdę dość ciężki. Teleskop to Qadruplet - więc szkła ma w sobie sporo. Ale o tym za chwilę.
Jak to wszystko zabrać do samolotu? Okazało się to całkiem proste.
Mój bagaż stanowiła tuba z Astrotrackiem w środku, nadana jako bagaż (za radą panów z ochrony lotniska). Pewnie dało by się (po dłuższym panów z ochrony przekonywaniu) tubę ze statywem wziąć jako bagaż ręczny - tylko po co? O to, że bagaż zostanie zagubiony nie bałem się, gdyż był to lot bez żadnej przesiadki. Jakby lot był z przesiadką - upierał bym się i pewne zabrał tubę Astrotraca jako bagaż osobisty. Pomyślałem jednak, że na niektórych lotniskach może być z tym problem.

Oprócz tuby - cała reszta - łącznie z teleskopem została zapakowana w folię bąbelkową i włożona do małej czarnej walizeczki i zabrana do kabiny samolotu. Teleskop rozkręca się w prosty sposób na 3 części, kamera jest mała i lekka, koło filtrowe również.

Wniosek nasuwa się oczywisty. Pomimo, że zestaw wygląda naprawdę okazale i solidnie - to jednak wspaniale nadaje się na lotniczy wyjazd.

Po złożeniu Astrotacka w całość razem z pierem (bo to nie statyw - tylko solidny pier z zainstalowaną poziomnicą!) jest stabilna i solidna. Z pewnością na zwykłym statywie fotograficznym nie dało by się zorganizować takiego setupu. Zestaw jest ultra stabilny w wypadku podłączenia kamery wraz z obiektywem od aparatu fotograficznego. W tym wypadku zapas stabilności jest spory i pomimo, że mój obiektyw jest metalowy i ciężki to starczyło by stabilności na dwa razy większy.

W przypadku 2 wersji setupu - z teleskopem, kołem, kamerą i giudem okazało się, że po dokręceniu zestawu oraz przeciwwagi ciężar sprzętu powoduje ugięcie głowicy do której się dokręca szynę. Tak więc nie ma mowy o ustawieniu na polarną bez dołączonego już sprzętu. Różnica jest zbyt duża aby można było ja zaakceptować. Ale... ustawienie na polarną pod pełnym obciążeniem sprzętowym okazuje się banalnie proste. Małe, ale niezwykle sprawne i precyzyjne Wedge TW3100 doskonale i szybko pozwala dokonać ustawienia.

Do ustawienia polarnego potrzebna jest lunetka. Ta w komplecie astrotrackowskim jest doskonała. Słyszałem, że niekiedy ludzie na nią narzekają. Nie rozumiem dlaczego. Tak dobrej lunetki z doskonałą podziałka i podświetleniem jeszcze nie spotkałem. Dzięki bardzo dobrej podziałce z zaznaczonymi miejscami dodatkowych gwiazdek wokół Polarnej - operacja ustawiania jest banalna, niezwykle szybka i precyzyjna. To, że lunetka jest na magnes? To doskonale. Po ustawieniu na polar wyjmuje się ją bardzo łatwo i po prostu chowa w bezpieczne miejsce.

Pora na krótką recenzję pozostałych części zestawu.

Obiektyw Zeissa Planar 85 mm - kompletny i drogi jak diabli niewypał!!! Solidnie zrobiony, ciężki i metalowy, bardzo solidny, ale jak się kolorki złoży to Wali "aberą" jak diabli i gwiazdki wyglądają jak jajka. Olbrzymia jasność obiektywu (F:1,4) okazuje się wadą. Co prawda już w jednosekundowych ujęciach widać takie mgławice jak Flame, ale M42 jest już !!! przy jednej sekundzie naświetlania - przepalona !!!

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w obróbce - ale wydaje mi się, że z żalem trzeba stwierdzić, że ten obiektyw się do naszych celów nie nadaje. Poniżej kilka fotek obrazujących problem.

Czasy to w BIN1: L - 1s, 10s, 60s, 300s i w H-alpha 600s.

Obiektyw jak obiektyw - ale jasno widać, że przy tej ogniskowej na Astrotracku można ciągnąć fotkę bez większych problemów do 10 minut. Montaż sprawuje się doskonale.

Załączona grafika: M42_1sekunda.jpg

1 sek

Załączona grafika: M42_10sek.jpg

10 sek

Załączona grafika: M42_60sek.jpg

60 sek

Załączona grafika: M42_300sek.jpg

300 sek

Załączona grafika: M42_600sek_H-alpha.jpg

600 sek H

Służę oryginalnymi fitami. Może w waszej ocenie inaczej ten obiektyw wypadnie - nie wiem...

Po rozczarowaniu jakie przeżyłem stosując przez trzy nocki Obiektyw Zeissa przestawiłem setup na teleskop TS 420mm. Jak juz wspominałem ciężar spory, ugięcie - jakieś problemy z Polrną, ale w końcu udał się wszystko uruchomić. Pierwsze wrażenie doskonałe. Teleskop bardzo fajny. Kompaktowy, doskonałej jakości, gwiazdki okrąglutkie. Niestety popsuła się nieco pogoda i przyszły mgliste chmurki - więc nie dałem rady wykonać zdjęć odpowiedniej jakości. Załączam jednak dwie fotki po zgrubnej obróbce uzyskanego materiału. Połowa ujęć odpadła ponieważ nachodziła mgiełka i wokół gwiazd robił się olbrzymi glow (poświata), co przy wykonywaniu zdjęć w poszczególnych barwach ma znaczenie przy składaniu. Jak złożyłem wszystkie zielenie na przykład to obwódka gwiazdy robiła się nieznośnie zielona po złożeniu LRGB. Są pewnie na to sposoby, ale moja umiejętność obróbki materiału jest słaba. Oto co udało mi się uzyskać po trzech nockach żniw:

Wersja 1

Załączona grafika: FlameLRGB_1.jpg

Wersja 2

Załączona grafika: FlameLRGB_2.jpg

Załączam też wynik 300 sekundowego naświetlania tym zestawem przy zastosowaniu guidingu (crop ze środka kadru)

L300sek
Załączona grafika: Guid300s.jpg

Kończę może przydługi już wątek. Moje wrażenia są jednoznaczne. Astrotrack w wersji z pierem i wedge jest doskonały. Można nim robić fajne zdjęcia nawet 420 mm ogniskową. Refraktor TS i kamera Atica 383L są bardzo dobre. Przy moich słabych umiejętnościach focenia udało mi się zrobić zdjęcie na którym "coś tam widać" i jeszcze miałem z tego robienia fantastyczna frajdę. Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu i sądzę, że będę mógł trochę rozwinąć swoje umiejętności - jak pogoda pozwoli. Kamera Atik w porównaniu z moim Canonem 350D to przepaść.... Montaż Astrotracka jest estetyczny, łatwy w użyciu - po prostu sama przyjemność pobawienia się nim.

Pozdrawiam wszystkich

Sławek J.
+12

Użytkownik jest niedostępny   milosz 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Pytajnik, o 19 styczeń 2012 - 17:34 , powiedział:

Jak to wszystko zabrać do samolotu? Okazało się to całkiem proste.
Mój bagaż stanowiła tuba z Astrotrackiem w środku, nadana jako bagaż (za radą panów z ochrony lotniska). Pewnie dało by się (po dłuższym panów z ochrony przekonywaniu) tubę ze statywem wziąć jako bagaż ręczny - tylko po co? O to, że bagaż zostanie zagubiony nie bałem się, gdyż był to lot bez żadnej przesiadki. Jakby lot był z przesiadką - upierał bym się i pewne zabrał tubę Astrotraca jako bagaż osobisty. Pomyślałem jednak, że na niektórych lotniskach może być z tym problem.

Mnie się astrotraca do bagażu podręcznego zabrać nie udało. Panowie z ochrony stwierdzili, ze to niechybnie narzedzie terrorystyczne i trzeba koniecznie nadac jako bagaż rejestrowany :P

Pytajnik, o 19 styczeń 2012 - 17:34 , powiedział:

M42_1sekunda.jpg

1 sek

[...]

Służę oryginalnymi fitami. Może w waszej ocenie inaczej ten obiektyw wypadnie - nie wiem...

Mógłbys udostępnić tego fitsa? Jakoś mi się nie chce w głowie pomieścić, że 1s jest już przepalone :)

Pozdrawiam,
milosz
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Witam,

plik źródłowy można pobrać pod tym adresem:

www.sephirot.com/AutosaveImageLight.fit

Pozdrowionka

a swoją drogą to nie dziwie się, że się mocno przyglądają na lotnisku. To dziwnie wygląda ten sprzęt..
:)

SJ

milosz, o 19 styczeń 2012 - 18:03 , powiedział:

Mnie się astrotraca do bagażu podręcznego zabrać nie udało. Panowie z ochrony stwierdzili, ze to niechybnie narzedzie terrorystyczne i trzeba koniecznie nadac jako bagaż rejestrowany :P

Mógłbys udostępnić tego fitsa? Jakoś mi się nie chce w głowie pomieścić, że 1s jest już przepalone :)

Pozdrawiam,
milosz

0

Użytkownik jest niedostępny   _Spirit_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
moja wersja wyszła tak po Maximie:
1. Digital Devel.
2. auto remove gradient
3. auto flatt. BG
4. filter - kernel filter > low pass

Załączona grafika: AutosaveImageLight.jpg
0

Użytkownik jest niedostępny   maquu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
możesz wrzucić fitsa z TSa?
SW80ED; SW150/750; HEQ-5Pro; C350D mod; OSSAG, IDAS LPS; Ha35nm; OIII i takie tam:)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Umieszczę linka do spakowanych fitsów na serwerze. Może coś fajnego jednak z tego obiektywu wyniknie... :)

Dodam linka na forum jak już będą na serwerze te materiały.
Sławek
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

_Spirit_, o 19 styczeń 2012 - 20:17 , powiedział:

moja wersja wyszła tak po Maximie:
1. Digital Devel.
2. auto remove gradient
3. auto flatt. BG
4. filter - kernel filter > low pass

AutosaveImageLight.jpg

Fajnie wyszło :) Dodam więcej fitsów do zabawy. Podam link.
Co umiejętność obróbki daje :)
Sławek
0

• Astro-Forum.org

Pytajnik, o 19 styczeń 2012 - 21:24 , powiedział:

Fajnie wyszło :) Dodam więcej fitsów do zabawy. Podam link.Co umiejętność obróbki daje :) Sławek

e khe khe - nie przesadzasz? amatorszczyzna
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

_Spirit_, o 19 styczeń 2012 - 23:47 , powiedział:

e khe khe - nie przesadzasz? amatorszczyzna

Amatorszczyzna to ten materiał wyjściowy.... Dodaj obrazek

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Załączam linki do materiałów wyjściowych w Luminancji i w Ha:

www.sephirot.com/Light.rar
417 MB

www.sephirot.com/H.rar
82 MB

Miłej zabawy
Sławek
0

• Astro-Forum.org
nie mam doświadczenia w zdjęciach z kamer a tym bardziej w h-alpha
złożone klatki w maximie bez klatek kalibracyjnych - tylko light

Załączona grafika: Group1_1280.jpg

i mocniej podciągnięta
Załączona grafika: Group1_1280_2.jpg
0

Użytkownik jest niedostępny   Mitek 

• Społeczność AP
  • Grupa: społeczność AF

Zobacz post_Spirit_, o 21 styczeń 2012 - 02:41 , powiedział:

Załącznik Group1_1280.jpg

i mocniej podciągnięta
Załącznik Group1_1280_2.jpg

To coś w rodzaju GIRO? Ta głowica ma "mikroruchy"? Na Giro założyłeś głowice Astrosraka?
0

• Astro-Forum.org
Mitek - przeczytaj temat od początku.
+1

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postMitek, o 21 styczeń 2012 - 13:47 , powiedział:

To coś w rodzaju GIRO? Ta głowica ma "mikroruchy"? Na Giro założyłeś głowice Astrosraka?

Tu masz dokładnie pokazane co to za wedge i jak jest dokręcone

http://www.astrotrac...lt.aspx?p=wedge

Pozdrawiam
S
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz post_Spirit_, o 21 styczeń 2012 - 02:41 , powiedział:

Załącznik Group1_1280.jpg

i mocniej podciągnięta
Załącznik Group1_1280_2.jpg

No to da się małe co nie co z tego wyciągnąć - szczególnie 2 fotka mi się podoba. Ale gwiazdki z tego obiektywu jakieś na bokach kadru powyciągane. Ja dodałem kolor - złożyłem LRGB z pojedynczych surowych klatek i zobaczcie co się dzieje.... tragedia. Może nie umiem dobrze tego skalibrować - ale nawet biorąc pod uwagę to, że nie umiem - aberra wali jak cholera.

Załączona grafika: Autosave Image -00X-LRGB.jpg

Pozdr.
S

0

• Społeczność AP

Zobacz post_Spirit_, o 21 styczeń 2012 - 14:06 , powiedział:

Mitek - przeczytaj temat od początku.

Pytam, bo kto wie czy nie będę robił takiego czegoś.. Szczerze mówiąc to nie chce mi się czytać długich "mów"....
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org

Zobacz postMitek, o 22 styczeń 2012 - 20:55 , powiedział:

Pytam, bo kto wie czy nie będę robił takiego czegoś.. Szczerze mówiąc to nie chce mi się czytać długich "mów"....

I tylko dlatego, że tobie nie chce się czytać, to komuś musi się chcieć pisać coś dwa razy??? :blink:
Żenujące!
0

• Społeczność AP

Zobacz postPiotrek L., o 22 styczeń 2012 - 21:14 , powiedział:

I tylko dlatego, że tobie nie chce się czytać, to komuś musi się chcieć pisać coś dwa razy??? :blink:
Żenujące!

Nie.. Dostałem linka po moim pytaniu.. i o to mi chodziło. Jeśli jest ten link przed moim pytaniem to nie zauważyłem go...
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org

Zobacz postPytajnik, o 19 styczeń 2012 - 17:34 , powiedział:

...Obiektyw Zeissa Planar 85 mm - kompletny i drogi jak diabli niewypał!!! Solidnie zrobiony, ciężki i metalowy, bardzo solidny, ale jak się kolorki złoży to Wali "aberą" jak diabli i gwiazdki wyglądają jak jajka. Olbrzymia jasność obiektywu (F:1,4) okazuje się wadą. Co prawda już w jednosekundowych ujęciach widać takie mgławice jak Flame, ale M42 jest już !!! przy jednej sekundzie naświetlania - przepalona !!!

Ja bym jeszcze tego obiektywu nie przekreślał i porobił testy z przymkniętą przysłoną, o jeden skok aż do f/5.6.
Przy pełnej dziurze f/1.4 nie spodziewałbym się czegoś innego, od tego co wyszło Ci na zdjęciach, po prostu obiektywu o takiej jasności i idealnej korekcji wad pozaosiowych, po prostu nie ma.
Myśle że będziesz już zadowolony przy f/2.8 choć mogę sie mylić i wymagane będzie przymknięcie jeszcze o pół działki. Tak czy siak, będzie to nadal jasny obiektyw.
Dla przykładu mój Pentacon 1.8/50 (który oczywiście nie sięga nawet do gwintu Twojemu Zeissowi) musi być przymykany aż do f/5.6, żeby był użyteczny na APS-C.

Fajna recenzja, bardzo praktyczna :)

Pozdrawiam :Beer:

Użytkownik Piotrek L. edytował ten post 22 styczeń 2012 - 22:08

0

• Astro-Forum.org
pełna dziura = placki - nie lubimy placków

to zdjęcie robiłem Super Takumarem 135mm - przysłana przymknięta o 3 pstryknięcia

a to starym Heliosem - ładne spajki (przysłona przymknięta o 4 kliknięcia)

oba obiektywy dość jasne
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1