Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Kompletuję zestaw do DSów - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kompletuję zestaw do DSów Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   skrzypas 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Witajcie!

Przymierzam się do kupna teleskopu (astrografu) i chciałbym poprosić was o opinie. Moja sytuacja wygląda tak:

• budżet: max 7 000zł
  • przeznaczenie teleskopu: głównie astrofotografia DS. Czasem obserwacje, też głównie DSy. Teleskop jeździłby ze mną za miasto.
  • co już mam: obiektyw z kamerką do guidowania, laptop, zmodyfikowany EOS 300D, wężyk spustowy na port COM do EOSa, przejściówka EOS/M42 i w zasadzie tyle. Resztę sprzętu posprzedawałem, albo będę chciał sprzedać.

Myślę o kupnie:

Mam wątpliwości do kilku rzeczy, na przykład tuby TS 200/800. Czy nie będzie za duża pod ten montaż. Z drugiej strony miałem już teleskop z 20cm lustrem i nie byłoby mi łatwo teraz przejść na coś mniejszego. :szczerbaty:
Co myślicie o takim planie? Może coś jeszcze przeoczyłem?

Użytkownik skrzypas edytował ten post 22 styczeń 2012 - 14:34

GSO 800/200, EQ6, EOS 300D mod
0

Użytkownik jest dostępny   tas 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Powaga, nigdy bym nie kupił "stacji zasilajacej" za pół tysia.
Akumulator (i to pojemniejszy) + ładowarka to w porywach 75zł.
A jak zrezygnujesz jeszcze z tego śmiesznego pokrowca to Ci starczy na EQ6 :szczerbaty:
A mając EQ6 możesz sobie na nim wieczać co chcesz i masz pewność, że nic się nie będzie gibać i zdęć Ci psuć.

Użytkownik tas edytował ten post 22 styczeń 2012 - 14:50

0

Użytkownik jest niedostępny   sumas 

• astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
w/g mnie wybrałeś bardzo trudny sprzęt jak na początek,
jasny Newton f/4, montaż bez goto - będzie Ci ciężko to wszystko sprawnie poustawiać, będziesz nieustannie walczył z kolimacją, ugięciami i precyzyjnym kadrowaniem, tym bardziej, że jak piszesz, nie będzie on stacjonarny, tylko zestaw wypadowy
może pomyśl raczej najpierw o jakim niedużym refraktorze?
pozdrowienia
ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium AstropolisProjekt Celestia
0

Użytkownik jest dostępny   *Wojtek* 

• Astro-Forum.org
Co do teleskopu, ja wziąłbym mniejszy ale Oriona UK z dokładnością 1/10 lambda tylko, że to drożej wyjdzie. Z pokrowca a tym bardziej stacji zasilającej bym zrezygnował- kolega ją miał i nie jest zbyt dobra. Jeżeli byś wziął TS APO 65Q to masz z głowy korektor i 300 zł w kieszeni, tylko, że nic mniejszego nie chcesz od 200mm ;)

Użytkownik *Wojtek* edytował ten post 22 styczeń 2012 - 18:22

0

Użytkownik jest niedostępny   Darek_B 

• Astro-Bobak
  • Grupa: Moderator
Dokładnie kup TS APO 65Q lub nowszego brata z obiektywem 80 mm , kasa z korektora będzie na lepszy montaż.
Pozdrawiam
Darek Bobak

http://galeria.astro-forum.org/search.php?...ch_user=Darek_b
fotki
astrozlot Bieszczady 2006
astrozlot Bieszczady 2007

wyprawa do chin
http://darekb.jalbum.net/Chiny2009/

Taurus 270 ,TS Optics 65/420 APO,FUJINON Polaris 7X50 FMTRC-SX, BPC20x60, Canon EOS 40D, 5D mkII
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org
Do HEQ5 tuba 200/800 jest kiepskim pomysłem. Nie licząc głównego powodu, napisanego przez Sumasa, to jeszcze pozostaje Ci problem z guidingiem.
Do takiego newtona trzeba niestety iść w OAG-a :(

Newton 6" ale o wysokiej jakości wykonania będzie dużo lepszy, ewentualnie kup sobie dwa teleskopy:
1. Do focenia SW 130 PDS, ale mało o nim informacji, np jak jest z winietowaniem, sztywnościa tuby jakością luster, ale pewnie to będzie typowo dla SW, choć niby to astrograf...
2. Do wizuala (jeśli sprzedałes to co masz w stopce) jakies 8" na dobsonie :)

Refraktor do 500mm ogniskowej byłby super opcją, ale musiałbyś troszke przekalkulować koszty, choć jakościowo byłby to krok naprzód.
Tej stacji zasilającej też bym nie kupił, za droga i za mało pojemna. To co pisza koledzy jest całkowicie prawdą.
Brak GO-TO w montażu można zastąpić kabelkiem a'la Pierro Astro i jedziemy poprzez lapka z np CDC (ja tak używam i jest bardzo dobrze :) )

Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   Mitek 

• Społeczność AP
  • Grupa: społeczność AF

Zobacz postskrzypas, o 22 styczeń 2012 - 14:31 , powiedział:

Witajcie!

Przymierzam się do kupna teleskopu (astrografu) i chciałbym poprosić was o opinie. Moja sytuacja wygląda tak:

• budżet: max 7 000zł
  • przeznaczenie teleskopu: głównie astrofotografia DS. Czasem obserwacje, też głównie DSy. Teleskop jeździłby ze mną za miasto.
  • co już mam: obiektyw z kamerką do guidowania, laptop, zmodyfikowany EOS 300D, wężyk spustowy na port COM do EOSa, przejściówka EOS/M42 i w zasadzie tyle. Resztę sprzętu posprzedawałem, albo będę chciał sprzedać.

Myślę o kupnie:

Mam wątpliwości do kilku rzeczy, na przykład tuby TS 200/800. Czy nie będzie za duża pod ten montaż. Z drugiej strony miałem już teleskop z 20cm lustrem i nie byłoby mi łatwo teraz przejść na coś mniejszego. :szczerbaty:
Co myślicie o takim planie? Może coś jeszcze przeoczyłem?

Może EQ6 ? z Pilotem GOTO? Pilot jest dobry bo nie trzeba kombinactwa, wystarczy kabel COM który jest w komplecie. Gdybyś "uparł" się na focenie dużym Newtonem teraz albo w przyszłości to bierz Eq6. Tylko pamiętaj że, to ciężki sprzęt..
0

• Astro-Forum.org
Dzięki za odpowiedzi :rolleyes:

Zobacz posttas, o 22 styczeń 2012 - 14:40 , powiedział:

Powaga, nigdy bym nie kupił "stacji zasilajacej" za pół tysia.

Po przeczytaniu tego zdania dotarło do mnie, że faktycznie stacja zasilająca z pół tysiaka to zły pomysł. Chociaż super byłoby mieć taką fajową latarkę :Boink:

Piszecie o refraktorach typu TS APO 65Q… powiem szczerze, że jakoś nie jestem do nich przekonany. f/6.5 + Canon… nie wiem czy to byłby dobry pomysł. Oriony UK są super, ale chyba nie ma mniejszego od 8”? a 8” kosztuje 7,5kzł. Jednak trochę za dużo. OK., a jak nie TS 200/800, to co innego byście polecili do współpracy z Canonem?
0

Użytkownik jest dostępny   *Wojtek* 

• Astro-Forum.org

Zobacz postskrzypas, o 22 styczeń 2012 - 23:31 , powiedział:

Dzięki za odpowiedzi :rolleyes:

Po przeczytaniu tego zdania dotarło do mnie, że faktycznie stacja zasilająca z pół tysiaka to zły pomysł. Chociaż super byłoby mieć taką fajową latarkę :Boink:

Piszecie o refraktorach typu TS APO 65Q… powiem szczerze, że jakoś nie jestem do nich przekonany. f/6.5 + Canon… nie wiem czy to byłby dobry pomysł. Oriony UK są super, ale chyba nie ma mniejszego od 8”? a 8” kosztuje 7,5kzł. Jednak trochę za dużo. OK., a jak nie TS 200/800, to co innego byście polecili do współpracy z Canonem?

Nic bardziej mylnego, a o to dowód: http://astromarket.p...ics-uk-f-5.html ; Tu 8" i nie w takiej cenie co podałeś: http://astromarket.p...s-uk-f-4-5.html
0

• Astro-Forum.org

Zobacz post*Wojtek*, o 23 styczeń 2012 - 14:43 , powiedział:

Nic bardziej mylnego, a o to dowód: http://astromarket.p...ics-uk-f-5.html ; Tu 8" i nie w takiej cenie co podałeś: http://astromarket.p...s-uk-f-4-5.html

Mówiąc o Newtonie 8" za 7500 chodziło mi o CT8. Jest on na razie poza moimi możliwościami finansowymi. Nie wiem jak, ale nie zauważyłem wcześniej tych teleskopów VX6 i VX8 :Boink: Wyglądają ciekawie, choć niewiele znalazłem o nich w internecie. Całkiem fajny wydaje się być jeszcze CFP 200/800 Sky-Watchera za 3100. Może on byłby wyborem :g:
0

Użytkownik jest dostępny   riklaunim 

• Astro-Forum.org
Brytyjczycy Quattro polubili. Ci co przeszli z popularnych miękkich 200/800 też byli zadowoleni że nie muszą nic "ulepszać" - http://stargazerslounge.com
* Zestaw: SCT 11" * TSAPO65Q * DMK21AU618 * Atik 314L+ * itd.
* Astrofotografia planetarna... i nie tylko ;)
0

• Astro-Forum.org
Znalazłem wątek na temat tego teleskopu. 19 stron :blink: No to zabieram się za czytanie...

Użytkownik skrzypas edytował ten post 23 styczeń 2012 - 22:24

0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1