Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Flustracja Zone... - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Flustracja Zone... Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   tas 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Czemu, ja się pytam, CZEMU tak zawsze jest, że jak sobie człowiek kupi nową zabawkę 16 grudnia to od 16 grudnia do 23stycznia nie ma ani jednej jedynej nocy bezchmurnej. A jak człek leży chory allbo nie ma wartej przetestowania nowej zabawki to przez 3 tygodnie nie ma chmur!!! Bleh.
0

Użytkownik jest niedostępny   altanka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz posttas, o 23 styczeń 2012 - 18:57 , powiedział:

Czemu, ja się pytam, CZEMU tak zawsze jest, że jak sobie człowiek kupi nową zabawkę 16 grudnia to od 16 grudnia do 23stycznia nie ma ani jednej jedynej nocy bezchmurnej. A jak człek leży chory allbo nie ma wartej przetestowania nowej zabawki to przez 3 tygodnie nie ma chmur!!! Bleh.

Jakiś czas temu zrobiłem sobie prywatne badanie meteorologiczne. Miało jeden cel: poznać ile statystycznie jest u nas dni nadających się do obserwacji a ile raczej nie albo całkiem nie. Spisywałem przez rok. Wyszło, że trochę ponad 85 % nadaje się do astro b. słabo albo i w ogóle się nie nadaje. Podkreślam tu, że nie chodzi mi tu o żadne bardziej wyrafinowane rozważania typu "seeing". Chodziło mi o sprawę prostą - chmury zasłaniają niebo czy nie zasłaniają. To masz odpowiedź. Pozdrowienia.
0

Użytkownik jest niedostępny   han_34 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz posttas, o 23 styczeń 2012 - 18:57 , powiedział:

W sumie ja mam podobnie :) ale co tam dokupiłem sobie kątówke odwracającą do refraktora i robie obserwacje naziemne i powietrzne ( plane spotting) i jest ok.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1