Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Nie dla ACTA ! - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (3 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nie dla ACTA ! Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   JaLe 

• I love ISC
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postgregohr, o 26 styczeń 2012 - 16:40 , powiedział:

a konkretnie których swobód?

Brakuje słów: można domniemywać

CYT.
23 stycznia 2012 Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych oficjalnie zarekomendował niepodpisywanie traktatu uznając ACTA za niebezpieczne dla praw i wolności określonych w Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej. Uzasadnia to m.in. tym, że porozumienie ACTA daje nowe możliwości wymiany informacji między organami ścigania z różnych krajów oraz podsumowując: Można więc domniemywać, że mimo braku formalnych obowiązków wobec władz publicznych, policja zostanie de facto zobowiązana do działania na podstawie konwencji ACTA. Ponadto Inspektor zwrócił uwagę, iż niektóre z krajów, którym mogą być w ten sposób przekazane dane osobowe nie zapewniają wystarczającej ochrony tych danych

Teoretycznie nic się nie stanie. Czy gregor dasz za to gwarancje, że przeciętny obywatel nie będzie się czuł inwigilowany ? Ja nie czuję sie kompetentny do takich sądów, ale skoro Ktoś ma władzę to jest pewne (nie prawie pewne tylko pewne), że ją prędzej czy później wykorzysta :)
+1

Użytkownik jest niedostępny   gregohr 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
alepo co państwo ma nas inwigilować? do czego mu się to przyda? (poza ew.złapaniem kogoś np. na piractwie=kradzieży)
10x50, 20x70, SW200/1200 DobsGoTo, siakieś śkiełki, nasadzacz dwugałkowy CZJ

...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...
...zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy -z knajpy- gondolą...
0

Użytkownik jest niedostępny   jqb 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator

Zobacz postgregohr, o 26 styczeń 2012 - 18:37 , powiedział:

alepo co państwo ma nas inwigilować? do czego mu się to przyda? (poza ew.złapaniem kogoś np. na piractwie=kradzieży)

Osobiście wolę polegać na gwarancjach prawnych swoich swobód (do prywatności, nie kradzieży!), niż przekonaniu o tkliwych serduszkach i dobrych intencjach rządzących. Aż tak naiwny nie jestem.

Pamiętam do dziś występ Kuronia w TVP po 89 roku. Mówił jasno do społeczeństwa coby pilnować tych których wybraliśmy, bo władza DEMORALIZUJE!, KAŻDA! I mimo, że ideologicznie Kuroń pozostaje mi obcy, cenię Go i pamiętam do dziś. Resztę pokazała pani historia. Minister nie ostrzegał bezpodstawnie :(

Co do inwigilacji. Po co? "bo lubi" (obecnie nam panująca niepodzielnie tuskolandia bardzo lubi). I ze strachu przed społeczeństwem (możemy inwigilować każdego pod pozorem piractwa to możemy przy okazji zobaczyć czy czegoś nie knuje przeciw nam), i aby przypodobać się realnym promotorom. Bez złudzeń, wybory wygrywa ten kogo obstawi kapitał. Szkoda że w Polsce obstawia nie rodzimy :(

To tak na szybko:)
7x50, 10x50, maczek, garść plossli i orciaków, stare fotoanalogi + szklarnia...
0

Użytkownik jest niedostępny   sp3uca 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Tusk kazał podpisać bo honor nie pozwalał się wycofać po atakach. 75% parlamentu nie umie i nie lubi posługiwać się komputerem. Prawnicy na jednym programie TV mówią że jest mnóstwo kruczków do inwigilacji każdego, na innym że nic nie zmienia z obowiązującego prawa. Jak słucham informacji o Astro i Informatyce w mediach i widzę ich kompletną ignorancję w komentowanych tematach zaczynam się zastanawiać czy jak komentują nie znane mi wieści o polityce itp też są takie przekłamane i pełne bzdetów...

Frazesy o złodziejstwie w internecie podobne są do kwestii prawa jazdy. Prawie każdy ma. Większość nie będzie jeździła po alkoholu. Ale niektórzy jeżdżą ! Zakazać wydawania praw jazdy dla wszystkich ? Sprawdzać i notować w bazach danych kto i ile kupił butelek w sobotni wieczór ? Tak na wszelki wypadek ?

ACTA - NIE. Orwell 1984 NIE.

Inne działania przeciwko piractwu - OK.

Andrzej
ETX90UHTC, "LEADE 10x50" Canon 450d
KONIN 52.217N, 18.267E
http://www.picasaweb.google.com/sp3uca
http://www.picasaweb...om/sp3uca.astro
0

• I love ISC

Zobacz postgregohr, o 26 styczeń 2012 - 18:37 , powiedział:

Władza demoralizuje to fakt zanany przecież od zawsze. Władza absolutne demoralizuje absolutnie ;)

Odsyłam jeszcze raz do Raportu Mniejszości , a ze starszych do książki Zajdla "Limes Inferior" - Ktoś napisał, że to o komuniźmie - dla mnie wypisz wymaluj nasze czasy :D

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postJaLe, o 26 styczeń 2012 - 21:20 , powiedział:

"Limes Inferior" - Ktoś napisał, że to o komuniźmie -

Zdecydowanie nie , ale opowiadanie świetne.

Andrzej
KONIN 52.217N, 18.267E
0

Użytkownik jest niedostępny   jqb 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Jeżeli już jesteśmy przy literaturze:

"Pranie mózgu" - prof Stanisław Siek

IMO biblia i wstęp do rozumienia wielu procesów społecznych. Całkowicie apolityczna, dość krótka, od 1995r nie wznawiana. Tedy allegro lub dla znajomych chomiki :)

Użytkownik jqb edytował ten post 26 styczeń 2012 - 21:59

7x50, 10x50, maczek, garść plossli i orciaków, stare fotoanalogi + szklarnia...
0

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)

Zobacz postsp3uca, o 26 styczeń 2012 - 21:20 , powiedział:

Frazesy o złodziejstwie w internecie podobne są do kwestii prawa jazdy. Prawie każdy ma. Większość nie będzie jeździła po alkoholu. Ale niektórzy jeżdżą ! Zakazać wydawania praw jazdy dla wszystkich ? Sprawdzać i notować w bazach danych kto i ile kupił butelek w sobotni wieczór ? Tak na wszelki wypadek ?

ACTA - NIE. Orwell 1984 NIE.

Inne działania przeciwko piractwu - OK.

trzymając się analogii jazdy po pijaku, prawo do maksymalnej prywatności oznaczałoby że możesz jeździć zamaskowanym samochodem z przyciemnianymi szybami, więc jak nawet kogoś przejedziesz to mała szansa że za to odpowiesz, bo szybko wmieszasz sie w tłum identycznych zamaskowanych samochodów (oczywiście bez numerów rejestracyjnych) i już nikt cię nie zidentyfikuje. policja oczywiście nie ma prawa cię inwigilować i śledzić, może tylko czekać aż przypadkiem wjedziesz w samochód policyjny i nie będziesz w stanie jechać dalej, wtedy grożą ci poważne konsekwencje w postaci utrata prawa do zniżki w ubezpieczeniu :szczerbaty:

nie piszę tego dlatego że wiem jak pogodzić prawo do prywatności i prawo do dysponowania swoją własnością w internecie, pisze dlatego że nie wiem i że chcę zeby inni też wiedzieli że nie wiedzą :flirt:
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

• I love ISC
I tu przypomniał mi się dowcip o bacy którego oskarżali o przemyt.

Baca pyta się - dlacego ?
A no baco, bo chodzicie codziennie z workiem niedaleko granicy, czyli narzędzie macie.
No to łoskorzojcie mnie jesce o gwołt, bo instrumenta do tego tys mom - odpowiedział baca ;)
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Czy mogę dziś zrobić fotkę koniunkcji Jowisza Księżyca i Wenus ? Czy może ktoś już zrobił i muszę się obejść smakiem ?
A kogo poprosić o pozwolenie strzelenia DS-ów ? Messiera ???!!!
Chyba trzeba sprawdzić w ACTA'ch :g:

link

Chyba narobię fotek ale NIKOMU nie pokażę !!

Andrzej
Uwaga osoby uczulone, wpis zawiera dawkę ironii,
KONIN 52.217N, 18.267E
0

Użytkownik jest niedostępny   M.K. 

• Astro-Forum.org

Zobacz postsp3uca, o 27 styczeń 2012 - 21:39 , powiedział:

Czy mogę dziś zrobić fotkę koniunkcji Jowisza Księżyca i Wenus ?

Kurcze, ja zrobiłem ... i chyba pokażę ;-p Najwyżej kolejne będe robił zza krat :Boink:
Na Słoneczko: refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2 + folia Baadera
Na kometki: Newton 185/950 f/5 na dobsonie ("mgiełka") + LVW 8 i LVW13
Na meteory: kamery PAVO6 i PAVO7, czasem oko nieuzbrojone
Astrostrona MK: http://kwima.republika.pl/index.html
Przyroda "w makro": http://www.przyrodaw...a.pl/index.html
0

Udostępnij ten temat:

• (3 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3