Witam wszystkich
Do rzeczy posiadam teleskop SW 150/750 i następujące okularki do niego
SW 4mm 58 stopniowy
ES 6,7 mm 82 stopnie
LVW 22 mm 65 stopni
Chciałbym jeszcze dokupić jeden okularek i chyba coś z ES-ów bo bardzo mi się podoba dawany obraz z esa którego mam i tu moje pytanie:
który ES był by lepszy do mojego teleskopu ES 8,8 mm czy ES 11 mm a może 14 mm ??
Chciałbym zeby to był okular bardziej uniwersalny i żeby można było go wykorzystać w przyszłości z innym teleskopem
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
SW 150/750 i okulary
Napisano 25 styczeń 2012 - 22:14
Na dzień dzisiejszy 8.8 mm da Ci moje ulubione powiększenie 85x. Masz już całkiem fajny zestaw okularów i pewnie w za niedługiej przyszłości postanowisz wymienić teleskop na większy. Wtedy taki okular będzie już bardziej do planet i mniejszych obiektów.
Zadaj sobie inne pytanie, czy potrzebujesz jeszcze jednego okularu? Ja po latach szukania i wymieniania zatrzymałem się na dwóch, idealnie się dopełniających. Duży wybór nie oznacza większego komfortu obserwacji, wręcz przeciwnie. Z czasem niektóre okulary będziesz używał rzadziej, aż przestaniesz je zabierać na obserwacje.
Zadaj sobie inne pytanie, czy potrzebujesz jeszcze jednego okularu? Ja po latach szukania i wymieniania zatrzymałem się na dwóch, idealnie się dopełniających. Duży wybór nie oznacza większego komfortu obserwacji, wręcz przeciwnie. Z czasem niektóre okulary będziesz używał rzadziej, aż przestaniesz je zabierać na obserwacje.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 26 styczeń 2012 - 11:18
sam zdecyduj oglądając konkretne obiekty czy masz za jasne tło czy za ciemny obiekt.
Orion SkyView PRO 127mm Mak, okurarki...
śiakieś zdjęcia- http://www.mcarti.prv.pl
jakby ktoś, jakimś cudem chciał coś odemnie, to prosze o kontakt na GG
nie czytam za często forum i pisuje rzadko
śiakieś zdjęcia- http://www.mcarti.prv.pl
jakby ktoś, jakimś cudem chciał coś odemnie, to prosze o kontakt na GG
nie czytam za często forum i pisuje rzadko
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 08:22
Chętnie bym tak zrobił ale ja nie mam fizycznie tych dwóch okularów 8,8 mm i 11 mm jak by tak było to bym na pewno wybrał tego przez którego by mi się lepiej patrzyło.
A że zdania są podzielone więc dalej nie wiem który był by bardziej odpowiedni
A że zdania są podzielone więc dalej nie wiem który był by bardziej odpowiedni
Lubisz ten post
0
0
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Zaloguj się
Dodaj odpowiedź
Do góry