Strona 1 z 1
Guiding kamerką QHY5T GuideMaster
Napisano 26 styczeń 2012 - 16:48
Mam prośbę do Kolegów bawiących się GuideMasterem.. Jak odpalić Guiding tą kamerką..
Zainstalowałem stery do kamerki ale GM jej nie widzi:(
Co tam trzeba przestawić?
Zainstalowałem stery do kamerki ale GM jej nie widzi:(
Co tam trzeba przestawić?
Lubisz ten post
0
0
Napisano 26 styczeń 2012 - 16:54
Najnowszy sterownik + sterownik ASCOM z http://qhyccd.com/download.html
Jak nadal nie zobaczy to użyj PHD (wtedy kamerka będzie w kamerkach ASCOM).
Jak nadal nie zobaczy to użyj PHD (wtedy kamerka będzie w kamerkach ASCOM).
* Zestaw: SCT 11" * TSAPO65Q * DMK21AU618 * Atik 314L+ * itd.
* Astrofotografia planetarna... i nie tylko ;)
Lubisz ten post
0
0
Napisano 26 styczeń 2012 - 16:58
zmiana strony www - tadeoho.cba.pl
Lubisz ten post
0
0
Napisano 26 styczeń 2012 - 20:43
Nie widoczna ta kamerka. To kamerka kolegi, kupił ją za 900 zł nową bez sterowników, kabli itp. od jakiegoś typa z warszawy z oficjalnego sklepu, występują spore problemy z odpaleniem tego pod czymkolwiek. Trzeba kombinować, ściągać wtyczki itp. żenujące za taką kasę powinno to działać, więcej mam z tym kłopotów niż z pierwszą przeróbką webcama na long.
Dalej nie działa, W GM widoczna jest kamerka, "ściągnąłem" wtyczkę ze strony oficjalnej GM.ale niestety wyświetla się "cannot connect to camera"
W PHP guiding kamerki brak na liście dostępnych kamer:( Druga sprawa to połączenie ST4 i tu czuję kolejne kłopoty, co zaznaczyć aby to działało.
Dalej nie działa, W GM widoczna jest kamerka, "ściągnąłem" wtyczkę ze strony oficjalnej GM.ale niestety wyświetla się "cannot connect to camera"
W PHP guiding kamerki brak na liście dostępnych kamer:( Druga sprawa to połączenie ST4 i tu czuję kolejne kłopoty, co zaznaczyć aby to działało.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 26 styczeń 2012 - 21:02
Ale kombinujesz i chyba mocno się starasz że ci to aż tak nie działa... QHY5* nie będzie na liście kamerek. Będzie pod ASCOMem. Na samym dole masz kamery ASCOM:

Dodatkowo na tej stronie QHY możesz pobrać dla tego modelu QGVideo - aplikację dającą podgląd obrazu z kamery / opcję nagrywania. Jeżeli ona kamery nie zauważy to rzeczywiście będzie coś nie tak.

Dodatkowo na tej stronie QHY możesz pobrać dla tego modelu QGVideo - aplikację dającą podgląd obrazu z kamery / opcję nagrywania. Jeżeli ona kamery nie zauważy to rzeczywiście będzie coś nie tak.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 00:04
miałem podobnie - nawet dioda nie "paliła się" na kamerce
windows widział - plumkał że znalazł ale dalej nic
tu masz opisane jak wybrąłem z sytuacji
http://astropolis.pl...ic/36736-qhy5v/
windows widział - plumkał że znalazł ale dalej nic
tu masz opisane jak wybrąłem z sytuacji
http://astropolis.pl...ic/36736-qhy5v/
zmiana strony www - tadeoho.cba.pl
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 10:39
Witam,
mam podobny problem - wczoraj zanabyłem drogą kupna QHY5v (Alccd5v) i w PHD Guide działa bez żadnego problemu, w Maxim Dl5 również nie ma najmniejszych zgrzytów.
Problem pojawił się gdy chciałem odpalić ją w Guidemasterze - cały czas mam infomację "cannot connect to camera errorcode:-1" nie wazne jaki plugin zainstaluję.
Nalalazłem nawet dedykowany plugin do QHY5v od astrosoft.be i również zonk.... nie może połączyć się z kamerą...
wiem, że mam dwa programy do guidingu ale jakoś do guidemastera się przyzwyczaiłem i trochę mi zajmie przesiadka :-)
Pozdrawiam
Paweł
mam podobny problem - wczoraj zanabyłem drogą kupna QHY5v (Alccd5v) i w PHD Guide działa bez żadnego problemu, w Maxim Dl5 również nie ma najmniejszych zgrzytów.
Problem pojawił się gdy chciałem odpalić ją w Guidemasterze - cały czas mam infomację "cannot connect to camera errorcode:-1" nie wazne jaki plugin zainstaluję.
Nalalazłem nawet dedykowany plugin do QHY5v od astrosoft.be i również zonk.... nie może połączyć się z kamerą...
wiem, że mam dwa programy do guidingu ale jakoś do guidemastera się przyzwyczaiłem i trochę mi zajmie przesiadka :-)
Pozdrawiam
Paweł
Użytkownik Pav1007 edytował ten post 27 styczeń 2012 - 10:39
SW150/750, HEQ5, SW80/400+QHY5v(Alccd5v), Canon 40D, MPCC, GoTo by PierroAstro
http://pawel.foto-zdjecia.pl/
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 10:58
QHY to dość specyficzna firma jeżeli chodzi o software i sterowniki
niestety.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 11:03
Taaa :-)
W sumie nie wiem czemu się tak spinam na tego guidemastera :-P
Mam jakiś sentyment do niego :-D
P.
P.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 16:36
Pav1007, o 27 styczeń 2012 - 11:03 , powiedział:
Taaa :-)
P.
P.
Wszystko było by ok, kamerka działa ale przy próbie odpalenia wywala "BLUEScreena" Jest widoczna jako kamerka ASCOM w phd guiding. Program do liveView jaki podlinkowa Riki działa ale tak jak pisze na laptopie wywala blue:(
950MHZ 512 Ramu to lapek "na dwór" do guidingu.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 16:42
U mnie w ogóle nie działa QHY5v pod GM (w PHD i Maximie działa, pod softem video tez działa)
cały czas mam Cannot connect to camera errorcode:-1
próbowałem najróżniejsze pluginy i nic...
może na forum qhyccd mi pomogą, ale czekam na razie na potwierdzenie rejestracji.
Paweł
może na forum qhyccd mi pomogą, ale czekam na razie na potwierdzenie rejestracji.
Paweł
Użytkownik Pav1007 edytował ten post 27 styczeń 2012 - 16:42
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 16:48
Napisano 27 styczeń 2012 - 16:48
Pav1007, o 27 styczeń 2012 - 16:42 , powiedział:
U mnie w ogóle nie działa QHY5v pod GM (w PHD i Maximie działa, pod softem video tez działa)
Paweł
Paweł
Kamerka działa mi na dużym kompie ale na lapku nie.. Na lapku mam stare USB 1.1 może musi być koniecznie 2.0?
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 16:56
No to jest kamerka typowo USB 2.0.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 17:09
riklaunim, o 27 styczeń 2012 - 16:56 , powiedział:
No to jest kamerka typowo USB 2.0.
http://allegro.pl/pc...2071792886.html
?
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 17:30
Mitek, o 27 styczeń 2012 - 17:09 , powiedział:
Mam tego typu adapter i dodam od siebie, że podłączając do niego jakieś bardziej prądożerne urządzenia nie posiadające własnego zasilania potrzebuje on dodatkowego źródła prądu. W moim przypadku takim prądożernym urządzeniem jest kamera Orion Starshoot DSMI II. Dlatego zaopatrzyłem się dodatkowo w starą ładowarkę od Nokii 6310I.Wtyk idealnie pasuje do gniazda w adapterze, napięcie na wyjściu 5V prąd coś około 1A.
Użytkownik wtw edytował ten post 27 styczeń 2012 - 17:33
"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby" Stanisław Jerzy Lec
SW ED 80/600, SW FF/FR x0,85, SW 150/1000, SW 70/500, EQ6, Atik 314L+, Canon 300D mod, SPC900NC mod
Kilka moich fotek
SW ED 80/600, SW FF/FR x0,85, SW 150/1000, SW 70/500, EQ6, Atik 314L+, Canon 300D mod, SPC900NC mod
Kilka moich fotek
Lubisz ten post
0
0
Napisano 27 styczeń 2012 - 21:26
wtw, o 27 styczeń 2012 - 17:30 , powiedział:
Mam tego typu adapter i dodam od siebie, że podłączając do niego jakieś bardziej prądożerne urządzenia nie posiadające własnego zasilania potrzebuje on dodatkowego źródła prądu. W moim przypadku takim prądożernym urządzeniem jest kamera Orion Starshoot DSMI II. Dlatego zaopatrzyłem się dodatkowo w starą ładowarkę od Nokii 6310I.Wtyk idealnie pasuje do gniazda w adapterze, napięcie na wyjściu 5V prąd coś około 1A.
Moje zdanie jest takie:
Te kamery choć drogie to prowizory budowane przez niedoświadczonych typów. Prototypy innymi słowy. Zwykła kamera NO NAME z naklejką...
Lubisz ten post
0
0
Napisano 28 styczeń 2012 - 18:20
Niedawno poruszałem podobny temat o problemie z kamerką QHY, link. Wydaje mi się, że zamiast zacząć krzyczeć warto trochę poczytać
Faktycznie kamerka nie jest stabilna ale działa i faktycznie nie działa prawidłowo pod USB 1.1. Pozdrawiam.
Użytkownik Lukasz_K edytował ten post 28 styczeń 2012 - 18:22
A cóż piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko co piękne?...
Mikołaj Kopernik
Mikołaj Kopernik
Lubisz ten post
0
0
Napisano 28 styczeń 2012 - 18:44
Mitek, o 27 styczeń 2012 - 21:26 , powiedział:
Moje zdanie jest takie:
Te kamery choć drogie to prowizory budowane przez niedoświadczonych typów. Prototypy innymi słowy. Zwykła kamera NO NAME z naklejką...
Mitek, spokojnie. to , ze ty nie mas USB 2.0 to wina producenta?
pozdrawiam, Adam
EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
Lubisz ten post
0
0
Napisano 28 styczeń 2012 - 19:50
bamus, o 28 styczeń 2012 - 18:44 , powiedział:
Mitek, spokojnie. to , ze ty nie mas USB 2.0 to wina producenta?
Nie. Nie masz racji.. nie dlatego nazwałem tak tak tą kamerkę..Poczytaj ile ludzi ma z nią kłopot.. Mam usb 2.0 ale szkoda mi wynosić lepszy sprzęt komputerowy na warunki atmosferyczne w nocy. Dlatego sprawdzałem ją na laptopie którego kupiłem do tego celu.
Zwykła prosta kamera internetowa instaluje się bez problemu na każdym moim kompie a to jak jej podpasuje to działa, zresztą nie tylko u mnie...
Nie wiem jak w innych sklepach ale tak jak pisałem kupił ją bez kabli, sterowników czegokolwiek..
Lubisz ten post
0
0
Napisano 03 luty 2012 - 11:31
W przypadku QHY5v dostajesz sterowniki (i swoją drogą można je ściągnąć z netu), kabel ST4 i USB.
u mnie w PHD i Maximie działa bez najmniejszego zająknięcia, w GM nie udało mi się jej odpalić (pluginy nie działają z ta kamerką) - ale nie narzekam bo PHD prowadzi świetnie.
Paweł
u mnie w PHD i Maximie działa bez najmniejszego zająknięcia, w GM nie udało mi się jej odpalić (pluginy nie działają z ta kamerką) - ale nie narzekam bo PHD prowadzi świetnie.
Paweł
Lubisz ten post
0
0
Napisano 03 luty 2012 - 16:43
w przypadku PHD mam tak że po zainstalowaniu domyślnego sterownika kamera nie działa ani w PHD ani w Maximie natomiast działa w QGVideo
znalazłem sterownik identyczny ale z rozszerzeniem 1024 w nazwie - po podmianie na ten sterownik kamera działa w PHD i Maximie a nie działa z QGVideo
znalazłem sterownik identyczny ale z rozszerzeniem 1024 w nazwie - po podmianie na ten sterownik kamera działa w PHD i Maximie a nie działa z QGVideo
Lubisz ten post
0
0
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Zaloguj się

Do góry