Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Zastanawiające wyniki ostatniej sesji i QHY5v - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zastanawiające wyniki ostatniej sesji i QHY5v Oceń temat: -----

Użytkownik jest dostępny   Pav1007 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Witajcie,

Niedawno zakupiłem w astromarkecie kamerkę QHY5v i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie ma problemu ze znalezieniem gwiazdki do guidingu niezależnie w którą stronę nieba skieruję guider (nawet w LP) przy gain na poziomie ~30%-40%. Szczerze polecam wahającym się :-)

Z niedzieli na poniedziałek w ciekawych warunkach atmosferycznych (ok -15*) postanowiliśmy z przyjacielem zapełnić nieco posuchę w sesjach astrofotograficznych i wybraliśmy się w plener :-)
To był tak na prawdę pierwszy test mojej nowej kamerki (z moim setupem).

Ok 1 w nocy postanowiłem, że będę pstrykał M101. Niestety bateria w moim Canonie pozwalała na zrobienie maksymalnie 5 fotek po 540sek a druga ładowała się ok 1h więc miałem 10-15min straty na każdej godzinie. Gdy wymieniałem baterię, pauzowałem guiding i po wymianie wznawiałem. Guidowałem w PHD na parametrach następujących (o ile dobrze pamiętam - agresywność 70%, max RE - 250, max DEC - 150, RA hysteresis - 35, min.mo - 0,21).
Mój setup to: HEQ5, teleskop rejestrujący SW 150/750, guider 80/400+QHY5v, rejestrator - Canon 40D.

Zapisałem sobie logi z sesji i losowo wykopiowałem z całego logu godzinkę. w programie do analizy logów (PECprep) przy wczytywaniu loga trzeba podac parametry (m.in. wielkość piksela i ogniskową) - nie wiem dokładnie jakiego teleskopu czy guidera czy głównego więc wpisałem obydwa i otrzymałem takie wyniki (niestety nie wiem jak w tym programie "rozszerzyć" wykres, na tym odcineczku jest skumulowany wykres z ok 1h z korekcją co 1s):

Dla parametrów - wielkość pixela 5.7 i ogniskowa 750mm (canon 40D i główny telep):
Załączona grafika: PE_HEQ5__750_3001_0253.JPG

Dla parametrów - wielkość pixela 6 i ogniskowa 400mm (QHY5v i guider):
Załączona grafika: PE_HEQ5_400_3001_0253.JPG

Czy może ktoś mi pomóc w analizie tych logów? Powinny chyba być jak najmniej poszapane, jednakże PE nie jest zbyt duże jak na ten montaż.

Pozdrawiam
Paweł
SW150/750, HEQ5, SW80/400+QHY5v(Alccd5v), Canon 40D, MPCC, GoTo by PierroAstro

http://pawel.foto-zdjecia.pl/

0

Użytkownik jest niedostępny   bamus 

• Astropolis.pl
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
wyszło nieźle. do analizy logu podajesz pixel kamerki i ogniskową guidera (czyli drugi wykres). Żeby rozszerzyć wykres, musisz po prostu wyciąć krótszy okres czasu w notatniku i stworzyć nowy plik i wgrać go jeszcze raz do PECprep. możesz wrzucić cały plik tekstowy z logu PHD?
pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
Skywatcher Field Flattener
Opticron Aspheric WA ZWCF GA 8x40
APT
0

Użytkownik jest dostępny   Mitek 

• Społeczność AP
  • Grupa: społeczność AF

Zobacz postbamus, o 31 styczeń 2012 - 22:15 , powiedział:

wyszło nieźle. do analizy logu podajesz pixel kamerki i ogniskową guidera (czyli drugi wykres). Żeby rozszerzyć wykres, musisz po prostu wyciąć krótszy okres czasu w notatniku i stworzyć nowy plik i wgrać go jeszcze raz do PECprep. możesz wrzucić cały plik tekstowy z logu PHD?

Czemu na wykresie nie widac czasu jaki uplywal?
0

• Astropolis.pl

Zobacz postMitek, o 31 styczeń 2012 - 23:07 , powiedział:

Czemu na wykresie nie widac czasu jaki uplywal?

Ten program już tak ma. Pokazuje jedynie całe okresy dla danego montażu bez podziałki czasowej.
Załączona grafika: Untitledaaa.jpg
pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
APT
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Hej,
dzięki za odpowiedź, też właśnie mi się wydaje, że wyszło całkiem nieźle...
niestety aparat z korektorem leciutko mi się poluzował w wyciągu (docisk tylko na 2 śruby) i efekt jest na zdjęciach, które właśnie obrabiam.

W załączeniu log z całonocnej sesji (faktyczny to od jakieś 23 z groszem)
Załączony plik  PHD_log_29Jan12.txt (1,3MB)
Ilość pobrań: 21

oraz wycinek 500sek z logu z PEAS'a
Załączona grafika: pe120201102806.gif

0

Użytkownik jest niedostępny   Prorok78 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postPav1007, o 01 luty 2012 - 11:29 , powiedział:

Hej,
dzięki za odpowiedź, też właśnie mi się wydaje, że wyszło całkiem nieźle...
niestety aparat z korektorem leciutko mi się poluzował w wyciągu (docisk tylko na 2 śruby) i efekt jest na zdjęciach, które właśnie obrabiam.

W załączeniu log z całonocnej sesji (faktyczny to od jakieś 23 z groszem)
Załącznik PHD_log_29Jan12.txt

oraz wycinek 500sek z logu z PEAS'a
Załącznik pe120201102806.gif

Hej. Podłączę się pod wątek, ponieważ również rozpocząłem nierówną walkę z guidingiem...:) W jaki sposób wczytać log z PHD do PEAS'a??
i drugie pytanie - załączam moj log - gdzie jest problem ?? :(

Załączone pliki

• Załączony plik  G2.txt (115,61K)
    Ilość pobrań: 25

HEQ-5, Celestron C8-N, Melon.....w pudełku...:)

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Astropolis.pl

Zobacz postProrok78, o 01 luty 2012 - 14:40 , powiedział:

Hej. Podłączę się pod wątek, ponieważ również rozpocząłem nierówną walkę z guidingiem...:) W jaki sposób wczytać log z PHD do PEAS'a??
i drugie pytanie - załączam moj log - gdzie jest problem ?? :(

musisz podać wielkość pixela i ogniskową guidera
pozdrawiam, Adam

EQ5 SynScan GOTO
Megrez 72 Doublet APO
Canon 1000D
QHY5v + Hoya 135mm f2.8
APT
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postbamus, o 01 luty 2012 - 22:03 , powiedział:

musisz podać wielkość pixela i ogniskową guidera

A co powiecie na te wykresy ?? Odpowidnio bez guidingu i z guide...

Załączone miniatury

• Załączona grafika: pe120201231256.gif
  • Załączona grafika: pe120201232130.gif

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

Użytkownik jest niedostępny   algedi 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Też pozwolę się dołączyć bo nie chcę tworzyć nowego wątku.
Może bez guidingu ale proszę rzucić na to okiem i zinterpretować co można jeszcze poprawić
Montaż EQ5 bez guidingu + SW 150/750 + webcam Phiips toucam 840 + astrosnap i -13,5 stopnia celcjusza :Boink:
Załączona grafika: 27012012IIPS.JPG
Załączona grafika: 27012012PS.JPG

a tu logi z astrosnap
Załączony plik  Logi.rar (38,6K)
Ilość pobrań: 19

Z góry :notworthy:
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Prorok78
Wydaje mi się, że wykres z guidingiem jest ok. po 20sek ustabilizowało Ci się na ok 2"-3" (amplituda). Przy lepszym ustawieniu na polaris, lepszym seeingu i jak popracujesz nad ustawieniami phd to uda Ci się zejść do ok 2" i może ciuteczkę mniej.

Bez guidingu to ina bajka - gwiazda Ci dryfuje strasznie. Popracuj nad ustawieniem montażu na biegun i zobaczy czy na tym zimnie nie obluzowały Ci się sprzęgła

algedi
Zainwestuj w guiding :-) nie sądzę, byś coś mógł jeszcze zrobić bez guidingu.

Pozdrawiam
Paweł

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postPav1007, o 02 luty 2012 - 10:48 , powiedział:

Prorok78
Wydaje mi się, że wykres z guidingiem jest ok. po 20sek ustabilizowało Ci się na ok 2"-3" (amplituda). Przy lepszym ustawieniu na polaris, lepszym seeingu i jak popracujesz nad ustawieniami phd to uda Ci się zejść do ok 2" i może ciuteczkę mniej.

Bez guidingu to ina bajka - gwiazda Ci dryfuje strasznie. Popracuj nad ustawieniem montażu na biegun i zobaczy czy na tym zimnie nie obluzowały Ci się sprzęgła

algedi
Zainwestuj w guiding :-) nie sądzę, byś coś mógł jeszcze zrobić bez guidingu.

Pozdrawiam
Paweł

Nooo jak bym mial 2 sekundy w amplitudzie to wiecej nie potrzebuje :):):)
Polaris to jedna sprawa, a druga ze wlasnie do mnie dotarlo ze os DEC mialem koszmarnie niewywazona:( - caly setup leci mi do przodu ze wzglegu na sposob mocowania guidera - musze dowazyc okolice wyciagu:)

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postProrok78, o 02 luty 2012 - 11:13 , powiedział:

Nooo jak bym mial 2 sekundy w amplitudzie to wiecej nie potrzebuje :):):)

To jest przysłowiowy max dla tego montażu, chyba, że po mega tuningu wyciągniesz mniej :-)
Ja ze swoim mieszczę się w tym zakresie (ew. troszkę lepiej) (patrz. wykresy na początku).

Zobacz postProrok78, o 02 luty 2012 - 11:13 , powiedział:

Polaris to jedna sprawa, a druga ze wlasnie do mnie dotarlo ze os DEC mialem koszmarnie niewywazona:( - caly setup leci mi do przodu ze wzglegu na sposob mocowania guidera - musze dowazyc okolice wyciagu:)

noooooo, Prorok :-) założyłem, że takie coś jak poziomowanie statywu i wyważanie montażu to z defaultu jest zrobione dobrze :-D

Paweł

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postPav1007, o 02 luty 2012 - 11:39 , powiedział:

To jest przysłowiowy max dla tego montażu, chyba, że po mega tuningu wyciągniesz mniej :-)
Ja ze swoim mieszczę się w tym zakresie (ew. troszkę lepiej) (patrz. wykresy na początku).

noooooo, Prorok :-) założyłem, że takie coś jak poziomowanie statywu i wyważanie montażu to z defaultu jest zrobione dobrze :-D

Paweł

Nie no... swiadomie poszedlem na kompromis - mialem wybor - albo dlubac przy dowtailu i przestawiac guider, albo wyjsc pod niebo z tym co mialem i zacisnac zeby :)
Nastepnym razem juz przeloze i bede mial wywazony :)

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
dubel...

Użytkownik Prorok78 edytował ten post 02 luty 2012 - 13:38

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
dubel

Użytkownik Prorok78 edytował ten post 02 luty 2012 - 13:38

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Prorok78 o podwójny dubel hehe :rofl:

Pav1007 że w guiding będę musiał zainwestować to wiem dopiero wszystko przede mną chciałbym wykorzystać do guidingu szukacz + webcam ale nie wiem czy z taki szukaczoguadier da radę SW 150/750 mam nadzieję że tak.
Jeszcze żadnego astrofoto nie popełniłem oprócz avikowania planet więc chciałem najpierw sprawdzić PE mojego EQ5 i sprawdzić czy jest dobrze czy źle czy mieszczę się w przeciętnej PE dla tej klasy montażu no i oczywiście co można poprawić podobno co niektórzy potrafią z krzywej PE wyczytać gdzie leży problem czy w przekładni silnika czy w ślimaku itp.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postalgedi, o 02 luty 2012 - 16:00 , powiedział:

Pav1007 że w guiding będę musiał zainwestować to wiem dopiero wszystko przede mną chciałbym wykorzystać do guidingu szukacz + webcam ale nie wiem czy z taki szukaczoguadier da radę SW 150/750 mam nadzieję że tak.

To zależy czym będziesz rejestrował klatki na 150/750.
w przypadku np canona40d na 1px przypada 1,57" a w przypadku szukaczoguidera na 1px rzypada ok 6" czyli musiałbyś mieć wykres w PHD praktycznie płaściutki. Proponowałbym wsadziś na barana jakąś rurkę 80/400 na przykład lub coś lżejszego, żeby nie przeciążyć zestawu.

Wiem, że ludzie guidują szukaczem ale nie wiem na jakich ogniskowych głównego teleskopu.

Zobacz postalgedi, o 02 luty 2012 - 16:00 , powiedział:

Jeszcze żadnego astrofoto nie popełniłem oprócz avikowania planet więc chciałem najpierw sprawdzić PE mojego EQ5 i sprawdzić czy jest dobrze czy źle czy mieszczę się w przeciętnej PE dla tej klasy montażu no i oczywiście co można poprawić podobno co niektórzy potrafią z krzywej PE wyczytać gdzie leży problem czy w przekładni silnika czy w ślimaku itp.

PE HEQ5 bez guidingu - takie surowe to ok 20"-25", PE EQ5 to (strzelam) ok 40"-1' więc nie wygląda to tak źle (z wykresów)

Niestety nie potrafię odczytać z wykresów co jest nie tak w montażu :-) ani z oka czy ktoś jest zdrów czy nie :-)

Paweł

Użytkownik Pav1007 edytował ten post 02 luty 2012 - 16:24

0

Użytkownik jest dostępny   mattman12 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postalgedi, o 02 luty 2012 - 09:21 , powiedział:

Też pozwolę się dołączyć bo nie chcę tworzyć nowego wątku.
Może bez guidingu ale proszę rzucić na to okiem i zinterpretować co można jeszcze poprawić
Montaż EQ5 bez guidingu + SW 150/750 + webcam Phiips toucam 840 + astrosnap i -13,5 stopnia celcjusza :Boink:
Załącznik 27012012IIPS.JPG
Załącznik 27012012PS.JPG

Z góry :notworthy:

O ile główna krzywa błędu wygląda raczej standardowo, to miałbym zastrzeżenia do błędu o wysokiej częstotliwości. Montaż skacze na około 5". To bardzo dużo. Nie da rady tego wyguidować. Te skoki mogą sprawić duży problem, jeżeli to tego teleskopu założysz lustrzankę i będziesz chciał to guidować.
Sprzęt: TS APO65Q, LVW17, SPC900NC
kontakt mailowy: mzajchowski@gmail.com
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmattman12, o 02 luty 2012 - 17:09 , powiedział:

O ile główna krzywa błędu wygląda raczej standardowo, to miałbym zastrzeżenia do błędu o wysokiej częstotliwości. Montaż skacze na około 5". To bardzo dużo. Nie da rady tego wyguidować. Te skoki mogą sprawić duży problem, jeżeli to tego teleskopu założysz lustrzankę i będziesz chciał to guidować.

Wydaje mi się, że wychodzi tutaj chińskość i jakość przekładni w EQ5... główny wykres wygładzi.. ale tym pików raczej nie.

Paweł

0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
Główny wykres wygładzi, ale co z tego, jak te piki nie pozwolą na focenie z dłuższą ogniskową, bo całkiem będą ostrość rozwalały... W tym momencie trzeba wchodzić w tuning montażu. Wymiana smaru i podkładek powinna pomóc. Oryginalny smar jest do bani, zwłaszcza na dużym mrozie, bo po prostu zamarza.. Potem kasowanie luzów na ślimaku i między silnikiem, a ślimakiem i sytuacja powinna się odrobinę poprawić
A która to wersja EQ5 jest? od Celestrona, czy SW? Jeszcze jest kwestia, czy ślimaki są łożyskowane, czy nie...
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
mattman12 oryginalny smar był wymieniony na nowy, tak samo jak nylonowe podkładki na wycięte z teflonu, nie wiem jaka to jest wersja kupiłem używany na forum z wyglądu raczej obstawiam za tym że jest to wyrób SW, ślimak nie jest łożyskowany no i może powinienem może popracować nad kasowaniem luzów na ślimaku , dodam że montaż był napędzany przez GOTO Pana Leszka J muszę spróbować jeszcze z oryginalnym sterownikiem od EQ5
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Ja poki co walcze z szukaczo guiderem, ale jako teleskop obrazujacy mam SW80/400... Szukacz do 750mm to za malo bez wzgledu na to co bedzie podpiete...:( Tak jak koledzy pisza - do 750-ki co najmniej 400 mm rurka...

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postalgedi, o 02 luty 2012 - 21:27 , powiedział:

mattman12 oryginalny smar był wymieniony na nowy, tak samo jak nylonowe podkładki na wycięte z teflonu[...]ślimak nie jest łożyskowany no i może powinienem może popracować nad kasowaniem luzów na ślimaku...

Problem może tkwić w niełożyskowanych ślimakach i luzach na przekładniach, nie tylko ślimak-ślimacznica, ale także na przekładni zębatej 1:1, która przenosi napęd z silnika na ślimak.

Zobacz postProrok78, o 02 luty 2012 - 21:46 , powiedział:

Ja poki co walcze z szukaczo guiderem, ale jako teleskop obrazujacy mam SW80/400... Szukacz do 750mm to za malo bez wzgledu na to co bedzie podpiete...:( Tak jak koledzy pisza - do 750-ki co najmniej 400 mm rurka...

Szukaczo guider nie nada się do rury 750mm z jeszcze innego powodu. Gięcie się blachy przy uchwycie szukacza będzie mocno zaburzało prawidłowe prowadzenie. Dlaczego nie powiesisz tego refraktorka na SW150/750? Montaż nie powinien mieć z tym problemu.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmattman12, o 02 luty 2012 - 23:03 , powiedział:

Problem może tkwić w niełożyskowanych ślimakach i luzach na przekładniach, nie tylko ślimak-ślimacznica, ale także na przekładni zębatej 1:1, która przenosi napęd z silnika na ślimak.

Szukaczo guider nie nada się do rury 750mm z jeszcze innego powodu. Gięcie się blachy przy uchwycie szukacza będzie mocno zaburzało prawidłowe prowadzenie. Dlaczego nie powiesisz tego refraktorka na SW150/750? Montaż nie powinien mieć z tym problemu.

chwila - ja nie mam 750ki :) - Ja odpowiadalem Koledze ze wlasnie do 750ki szukaczo guider nie da rady :) Ja mam C8N do wizuala i kiedys moze do foto, a poki co mam zestaw SW 80/400+szukaczo guider :) I szukacz mam zapiety nie w klasyczne liche mocowanie, tylko mam drugi dowtail pod niego i wszystko bardzo solidnie skrecone srubami M10 tak zeby bylo mega sztywne :) A Kolega ktory pytal o 750ke chyba wlasnie nie ma refraktorka i dlatego ratuje sie szukaczem...

Moja rada - kupic refraktorek, lub przynajmniej pokombinowac z zamocowaniem szukacza na dowtailu, poza tuba teleskopu zeby poprawic sztywnosc.. Bez tego nie da rady...

WWW.PHOTOSTRADA.COM
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postProrok78, o 02 luty 2012 - 23:26 , powiedział:

chwila - ja nie mam 750ki :)
Moja rada - kupic refraktorek, lub przynajmniej pokombinowac z zamocowaniem szukacza na dowtailu, poza tuba teleskopu zeby poprawic sztywnosc.. Bez tego nie da rady...

Hehe... Sorki późno już jest :)
Rada jest jak najbardziej ok. Dodatkowo jest na giełdzie fajny refraktorek do guidingu do kupienia. Dla tuby 750mm wprost idealny.

pozdrawiam i idę spać, bo zaczynam bredzić :)
Mateusz
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmattman12, o 02 luty 2012 - 17:20 , powiedział:

Główny wykres wygładzi, ale co z tego, jak te piki nie pozwolą na focenie z dłuższą ogniskową, bo całkiem będą ostrość rozwalały...

EQ5 nie nadaje się do porządnego astrofoto długą ogniskową. Przy guidingu będziesz miał +/- 4" co daje amplitudę prawie 8" - a przykładowo Canon40D podpięty do takiej ogniskowej daje 1,57" na 1px

limit HEQ5 to 750mm dla na prawdę długoczasowych ekspozycji.

Użytkownik Pav1007 edytował ten post 03 luty 2012 - 15:21

0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postPav1007, o 03 luty 2012 - 15:20 , powiedział:

EQ5 nie nadaje się do porządnego astrofoto długą ogniskową. Przy guidingu będziesz miał +/- 4" co daje amplitudę prawie 8" - a przykładowo Canon40D podpięty do takiej ogniskowej daje 1,57" na 1px

limit HEQ5 to 750mm dla na prawdę długoczasowych ekspozycji.

Takie wnioski są trochę na wyrost, moim zdaniem. Wiele osób z powodzeniem robiło/robi zdjęcia ogniskową 750mm na EQ5, więc na pewno się da. A opłacalność, czy wygoda to zupełnie inna sprawa.
Przykład niżej. Crop z jednego z moich zdjęć - 800%. Jasne - nie jest idealnie, ale na kształt gwiazdki ma wpływ nie tylko prowadzenie, ale też kolimacja, która idealna nie była.
Z tym montażem, którego wykres PE jest kilka postów wyżej też pewnie można by coś zrobić, chociaż te niełożyskowane ślimaki nie wyglądają za dobrze...

Załączone miniatury

• Załączona grafika: gwiazdka.jpg

0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmattman12, o 03 luty 2012 - 15:44 , powiedział:

Takie wnioski są trochę na wyrost, moim zdaniem. Wiele osób z powodzeniem robiło/robi zdjęcia ogniskową 750mm na EQ5, więc na pewno się da. A opłacalność, czy wygoda to zupełnie inna sprawa.

Ależ ja nie przeczę :-) na EQ3-2 da się z tą ogniskową robić, ale zebranie materiału h-alpha w czasie powiedzmy 1000-1200sek to już jest czysta abstrakcja.

Zobacz postmattman12, o 03 luty 2012 - 15:44 , powiedział:

Przykład niżej. Crop z jednego z moich zdjęć - 800%. Jasne - nie jest idealnie, ale na kształt gwiazdki ma wpływ nie tylko prowadzenie, ale też kolimacja, która idealna nie była.

Kolimacja i miejsce skąd gwiazda była wzięta (koma).

A z ciekawości jaki czas jest tego zdjęcia? z którego był ten wycinek?

0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postPav1007, o 03 luty 2012 - 15:52 , powiedział:

Ależ ja nie przeczę :-) na EQ3-2 da się z tą ogniskową robić, ale zebranie materiału h-alpha w czasie powiedzmy 1000-1200sek to już jest czysta abstrakcja.

Z drugiej strony, ktoś, kto ma dedykowane CCD, z którego chce zbierać Ha, raczej na pewno nie ma montażu EQ3-2 :)

Kolimacja i miejsce skąd gwiazda była wzięta (koma).

A z ciekawości jaki czas jest tego zdjęcia? z którego był ten wycinek?

To był środek kadru. Czas - 300s. obiekt NGC7331
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmattman12, o 03 luty 2012 - 15:58 , powiedział:

Z drugiej strony, ktoś, kto ma dedykowane CCD, z którego chce zbierać Ha, raczej na pewno nie ma montażu EQ3-2 :)

A i owszem
jednakże ja wspomniałem o "porządnym" astrofoto :-)...

Zobacz postmattman12, o 03 luty 2012 - 15:58 , powiedział:

To był środek kadru. Czas - 300s. obiekt NGC7331

... z długimi czasami :-)))

Dobra, dość dywagacji co do czego jest, bo to sprawa mocno subiektywna, co kto oczekuje.
Jedno jest pewne, chiński sprzęt trzeba "poprawiać po fabryce" żeby dawał lepsze wyniki.

Paweł

0

Udostępnij ten temat:

• (2 Stron) +
  • 1
  • 2