Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Zlotowe szkice - Oderne - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zlotowe szkice - Oderne czyli szkicowanie przy -21* Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Lukasz83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

Hej,

Podczas ostatniego zimowego zlotu pogoda nie zachęcała do wychodzenia na zewnątrz.
Solidny mróz, powieki zlepione mrozem, metal tak zimny, że aż wydawał się gorący spowodowały, że na dworze zostali tylko prawdziwi hardcorowcy.

Tym razem również wziąłem ze sobą Columbusa, ale niestety bez górnej obręczy z lustrem wtórnym :Boink:.
Dlatego też byłem zmuszony "sępić" i obserwować przez cudzy sprzęt.

Kiedy chłopaki uciekli żeby się dogrzewać ja postanowiłem spróbować szkicowania przy -21*C.
Powiem tak, na początku jest zimno w dłonie :) potem się już nic nie czuje, a moment kiedy myślisz, że trzymasz ołówek a w rzeczywistości on już leży w śniegu oznacza, że szybko trzeba spadać do schroniska :blink: Generalnie, masakra...

Ale popełniłem dwa szkice które już długo chodziły mi po głowie. Pierwszy obiekt to Mgławica Rozeta - często fotografowana, rzadziej szkicowana a drugi to Zmienna Mgławica Hubble (NGC2261) - czyli mgławica refleksyjna w Jendorożcu wokół gwiazdy R Mon, jeden z moich ulubionych obiektów.

Załączona grafika: Rozeta AF.jpg Załączona grafika: NGC 2261 vAF.jpg

Pozdro
Łukasz
COLUMBUS 320 UL, Burgess Backpacker 65ED na LXD55 GOTO, Celestron SM 15x70, Canon EOS 350D unmod

BINO 165/650 już gotowe :)

"Spojrzeć w rozgwieżdżone niebo ze szczytów skał, po dniu pełnym wspinaczki... bezcenne..."
+21

Użytkownik jest niedostępny   piotrkusiu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Świetne szkice !

Użytkownik piotrkusiu edytował ten post 03 luty 2012 - 13:30

ATM Columbus 300/1500 + cheshire
ES 14mm, 8.8mm, 6.7mm, Baader Aspheric 31mm, Baader OIII 2"
0

Użytkownik jest niedostępny   astrokarol 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Mam do Was pytanko bo właśnie teraz mam dowód. Chodzi o to że gdy włączam szkic tzn. powiększam go to przez mniej niz pół sekundy widac piękny szkic a potem albo nic albo tylko gwiazdy widać ! W czym tkwi problem ??
0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postastrokarol, o 03 luty 2012 - 13:52 , powiedział:

Mam do Was pytanko bo właśnie teraz mam dowód. Chodzi o to że gdy włanczam szkic tzn. powiększam go to przez mniej niz pół sekundy widac piękny szkic a po tem albo nic albo tylko gwiazdy widać ! W czym tkwi problem ??

Coś masz z monitorkiem nie tak? Albo z przeglądarką. :g:

P.S: Łukasz, świetne szkice! Ale po "jakości" gwiazdek widać, że było naprawdę zimno! ;)
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postwimmer, o 03 luty 2012 - 17:56 , powiedział:

P.S: Łukasz, świetne szkice! Ale po "jakości" gwiazdek widać, że było naprawdę zimno! ;)

Oj było zimno :P

Ale te gwaizdki w Rozecie to specjalnie są pojechane aby odwzorować wady optyczne na brzegach (jasny Newton + średnich lotów okular Orion Q70 26mm). Jeśli zwrócisz uwagę to na szkicu Zmiennej Mgławicy Hubble'a gwiazdki są nieco lepsze ponieważ okular Meade UWA5000 8,8mm jest już świetnie skorygowany :)

PS: dzięki za dobre słowo ;)

Użytkownik Lukasz83 edytował ten post 03 luty 2012 - 18:01

COLUMBUS 320 UL, Burgess Backpacker 65ED na LXD55 GOTO, Celestron SM 15x70, Canon EOS 350D unmod

"Spojrzeć w rozgwieżdżone niebo ze szczytów skał, po dniu pełnym wspinaczki... bezcenne..."
0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
Oż Ty! Pełny fach! :)
Szczerze, zwróciłem uwagę, że gwiazdki są lepsze na drugim szkicu, ale pomyślałem, że wtedy było już Ci cieplej, albo przywykłeś, albo się ogrzałeś :)
A tu odwzorowane pojechane gwiazdki. Nieźle!

Użytkownik wimmer edytował ten post 03 luty 2012 - 18:12

SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

Użytkownik jest niedostępny   sawes1 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
Widziałem te szkice na zlocie. +10 do szkicowania za zimowe warunki. Wariat normalnie jesteś... :notworthy:
Rozleniwiony porucznik Rżewski postanowił uprzyjemnić sobie zimowe obserwacje. To dziennik (lub nocnik) jego walki:
http://forum.astropo...ylazla-z-ziemi/
0

Użytkownik jest niedostępny   MaciekM 

• Nowy użytkownik
  • PipPip
No pełen szacun! Miazga. :) Biorąc pod uwagę warunki w jakich szkicowałeś to należą Ci się pokłony do samej gleby. :notworthy:

Kto nie poczuł bolących palców od zimna, braku czucia w dłoniach ten nie wie co to znaczy. Do tego "sztywność ruchów" i ogólne przemarzanie. Łukasz... Pełen podziw. :lightning:
0

Użytkownik jest niedostępny   lech 

• lech
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
Łukasz, pełen szacunek :) Nie dość, że fajne obiekty, super odwzorowanie to jeszcze to -20 .... wow

Pozdrawiam

lech
C8-N, CG-5, LVW 5, 8, 13, 22 mm, Barlow Vixen 2x Deluxe, Baader Neodymium, UHC-S, OIII, Celestron Polarizing Filter

Letnie | Jesienne | Zimowe | Wiosenne Obserwacje
Ostatnio dodane M38, M34, M76, NGC1664

Celestia - Encyklopedia Astronomii Amatorskiej
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dziękuję wszystkim za pozytywne przyjęcie :)

Szkicowanie jest o tyle fajne, że można go spróbować nawet przy ekstremalnych temperaturach kiedy już cała elektronika zawodzi - tak było w moim przypadku gdy przy mrozie wylała mi się matryca od laptopa, kamerka zaczęła szwankować a smar w montażu tak zgęstniał, że bałem się żeby nie spalić silników... i z mojego astrofoto wyszły nici.

A ołówek nie zamarza ;)

Użytkownik Lukasz83 edytował ten post 05 luty 2012 - 13:14

+1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1