Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Pierwsze zdjęcie - M42 ze statywu - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pierwsze zdjęcie - M42 ze statywu Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Spiter 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Pierwszy post, pierwsze zdjęcie i po raz pierwszy witam wszystkich serdecznie :)

Szykując się powoli do zakupu docelowego sprzętu bawię się chwytaniem tego co nad nami widać przy pomocy Canona 1100d, statywu i kitowego obiektywu (Tamron LD Di II). Wiele się tym uchwycić niestety nie da, ale pobawić się można, przy okazji ucząc zarówno tej - dość nietypowej i wymagającej jednak - formy 'focenia' jak i późniejszej obróbki zdjęć. I tu miałbym do Was prośbę o uwagi, mniej lub bardziej krytyczne, dotyczące poniższego - co, gdzie i przede wszystkim jak można poprawić, ulepszyć, podrasować, zarówno na etapie samego robienia zdjęć jak i, a może raczej przede wszystkim, późniejszej obróbki (jak chociażby dostosowania kolorów, który to temat mi spokoju nie daje).

Na zdjęciu próba uchwycenia M42 wraz z fragmentem Gwiazdozbioru Oriona, Canon 1100d niemodyfikowany, ze statywu czyli wymuszona ekspozycja 2sek, ogniskowa 200mm, ISO 1600, 30 * light plus 30 razy dark.

Z góry dzięki za wszystkie uwagi, pozdrawiam

Załączona grafika: M42small.jpg
0

Użytkownik jest niedostępny   Mat 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postSpiter, o 03 luty 2012 - 22:33 , powiedział:

Pierwszy post, pierwsze zdjęcie i po raz pierwszy witam wszystkich serdecznie :)

Szykując się powoli do zakupu docelowego sprzętu bawię się chwytaniem tego co nad nami widać przy pomocy Canona 1100d, statywu i kitowego obiektywu (Tamron LD Di II). Wiele się tym uchwycić niestety nie da, ale pobawić się można, przy okazji ucząc zarówno tej - dość nietypowej i wymagającej jednak - formy 'focenia' jak i późniejszej obróbki zdjęć. I tu miałbym do Was prośbę o uwagi, mniej lub bardziej krytyczne, dotyczące poniższego - co, gdzie i przede wszystkim jak można poprawić, ulepszyć, podrasować, zarówno na etapie samego robienia zdjęć jak i, a może raczej przede wszystkim, późniejszej obróbki (jak chociażby dostosowania kolorów, który to temat mi spokoju nie daje).

Na zdjęciu próba uchwycenia M42 wraz z fragmentem Gwiazdozbioru Oriona, Canon 1100d niemodyfikowany, ze statywu czyli wymuszona ekspozycja 2sek, ogniskowa 200mm, ISO 1600, 30 * light plus 30 razy dark.

Z góry dzięki za wszystkie uwagi, pozdrawiam

Załącznik M42small.jpg

robiłeś w raw czy jpg.. ? wrzuć stacka.. ;) chętnie się pobawię ;) póki co to tyle zrobiłem:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: M42smallddd.jpg

Użytkownik Mat edytował ten post 04 luty 2012 - 14:37

Synta 8" 200/1200, SW 150/750, SkyOrion EQ-5+ ,SP25mm i SP10mm, filtr księżycowy Antares, filtr Baader UHC-S, 10x50 Bresser, przystawka do kompakta, oczekiwanie na astro-foto (Kupie Canona 300D/350D z obiektywem ,prosze o ofery na PW)
0

Użytkownik jest niedostępny   pyszczuk 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Na Twoim miejscu zmniejszył bym ogniskową, jeśli fotografujesz ze statywu - można by było wydłużyć czas, i efekt byłby lepszy ;)
Co do balansu kolorów, tu jest fajny tutorial:
http://www.forumastr...php?topic=309.0
Przejrzyj jeszcze przyklejone wątki w dziale dyskusje o astrofotografii - tu też jest co nieco.

Michał

Użytkownik pyszczuk edytował ten post 04 luty 2012 - 15:01

0

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postMat, o 04 luty 2012 - 14:11 , powiedział:

robiłeś w raw czy jpg.. ? wrzuć stacka.. ;) chętnie się pobawię ;) póki co to tyle zrobiłem:

Zdjęcia robiłem w RAW, później - już na zdjęciu zestackowanym - próbowałem pobawić się kolorami by uzyskać jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Niestety Canon pojechał za bardzo w stronę niebieskiego (z tego co słyszałem taki 'urok' niemodyfikowanego sprzętu). Co do stacka - chętnie udostępnię, tyle że TIFF waży ca 70MB, więc nie bardzo mogę tu wrzucić, a skompresowany do jpga sporo traci na jakości...

Zobacz postpyszczuk, o 04 luty 2012 - 14:59 , powiedział:

Na Twoim miejscu zmniejszył bym ogniskową, jeśli fotografujesz ze statywu - można by było wydłużyć czas, i efekt byłby lepszy ;)
Co do balansu kolorów, tu jest fajny tutorial:
http://www.forumastr...php?topic=309.0
Przejrzyj jeszcze przyklejone wątki w dziale dyskusje o astrofotografii - tu też jest co nieco.

Michał

Dzięki za radę i linka :) W/w tematy przejrzałem (tak jak i całą masę innych), jednak mam wrażenie że nieco potrwa nim na ich podstawie dojdzie się do wprawy. A w/w wątki - ku pamięci - przewałkuję raz jeszcze (a pewnie nawet nie raz i nie dwa ;) )

Pozdrawiam
Piotr
0

Użytkownik jest niedostępny   _Spirit_ 

• Astro-Forum.org
wrzuć tif`a na fileserve, rapidshare albo coś podobnego
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz post_Spirit_, o 04 luty 2012 - 18:22 , powiedział:

wrzuć tif`a na fileserve, rapidshare albo coś podobnego

Plik wrzuciłem na fileserve, stack zapisany bez modyfikacji robionych w DSS, dostępny jest tu:
File name: M42 Autosave.tif File size: 100.42 MB

Pozdrawiam
P.
0

• Astro-Forum.org
nie wiem jak innym ale ten plik nie jets rozpoznawalny przez IRISA.... wiesz.. jak Ci zrobi stack, to ręcznie zapisz plik po jakaś inna nazwą, bo u mnie zawsze pliki autosave nie działaja, nie wiem jak u innych :)
Synta 8" 200/1200, SW 150/750, SkyOrion EQ-5+ ,SP25mm i SP10mm, filtr księżycowy Antares, filtr Baader UHC-S, 10x50 Bresser, przystawka do kompakta, oczekiwanie na astro-foto (Kupie Canona 300D/350D z obiektywem ,prosze o ofery na PW)
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz postMat, o 05 luty 2012 - 13:09 , powiedział:

nie wiem jak innym ale ten plik nie jets rozpoznawalny przez IRISA.... wiesz.. jak Ci zrobi stack, to ręcznie zapisz plik po jakaś inna nazwą, bo u mnie zawsze pliki autosave nie działaja, nie wiem jak u innych :)

Może rzecz w tym, że stack był robiony w DSS?
Tu jest ten sam plik zapisany ręcznie: File name: Result1.TIF File size: 70.1 MB
0

• Astro-Forum.org
nie ma znaczenia gdzie stack, tak mi sie wydaje.. :) porostu... jakos tak jest ze pliki autosave nie za bardzo działają :)
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
Kolejne podejście do Oriona, tym razem z szerokiego kąta, w bólach zrodzone poprzez mozolne usuwanie szumów...

Ze statywu, aparat j/w, 120 klatek 2sek i 3sek, 60*ISO800, 60*ISO1600, 50mm - może trochę przekombinowane ustawienia, ale czego się nie robi z żądzy uzyskania jakiegoś sensownego efektu (oby, w końcu) :)

Załączona grafika: Orion_02s.jpg

I również j/w - uwagi mile widziane.
0

• Astro-Forum.org
wrzuć stacka jak możesz - chyba można jeszcze coś wyciągnąć
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

Zobacz post_Spirit_, o 07 luty 2012 - 01:48 , powiedział:

wrzuć stacka jak możesz - chyba można jeszcze coś wyciągnąć

Stacka wrzuciłem tutaj:
File name: Orion_001.TIF File size: 70.1 MB

Jeśli udało by się wyciągnąć z niego coś więcej niż na powyższym zdjęciu prosiłbym o krótkie 'how-to' :)
+1

• Astro-Forum.org
tak mi to wyszło
nie chciałem już bardziej rzeźbić
Załączona grafika: orion.jpg
+1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1