Zdaję sobie sprawę, że tematów dotyczący zakupu teleskopu jest mnóstwo, ja jednak wybór mam już w miarę ograniczony i chciałem zadać zapytać bardziej doświadczonych użytkowników o zdanie, żeby ostatecznie doprecyzować wybór.
Na początku o wymaganiach: Mieszkam w Poznaniu, w centrum miasta na parterze kamienicy, więc obserwacje z miejsca zamieszkania są w zasadzie niemożliwe, w związku z tym sprzęt musi być mobilny (tzn musi dać się spakować do średniej wielkości auta – np. do focusa – idealnie jeśli do bagażnika, ew. na tylnym siedzeniu).
Do tej pory obserwowałem niebo głownie przez lornetki i lidlowy teleskop bresser mars explorer, więc doświadczenie mam skromne, ale ogólne pojęcie jest. O ile z lornetek jestem bardzo zadowolony, o tyle refraktor okazał się mało satysfakcjonujący. Jedyne co mogę o nim pozytywnego powiedzieć, to że saturn prezentował się w nim całkiem fajnie. Wszystko inne w zwykłej lornetce 10x50 wyglądało prawie tak samo dobrze, a w zakupionej później 15x70 Celestrona było po prostu zdecydowanie lepiej.
Jeśli chodzi o zainteresowania, to chętnie pooglądałbym DSy, jakkolwiek nie chciałbym tym samym całkowicie rezygnować z przyzwoitego widoku planet. Astrofoto w tej chwili w ogóle mnie nie interesuje.
Budżet do wydania to 2tys zł. (2100zł może być, ale 2500 już nie – jakiejś granicy muszę się trzymać, bo to zwykle kończy się tym, że ‘za trochę więcej, można kupić trochę lepszy model i się człowiek nakręca’.
Na podstawie powyższego wyszło mi że chcę zakupić teleskop Newtona na montażu Dobsona o średnicy 8” lub 10” Synta lub GSO. Z pomiarów samochodu wyszło mi, że jeśli byłby to 10” to tylko składany a więc synta.
Wybór już dość ograniczonony i teraz potrzebowałbym tylko wskazówki, co w mojej sytuacji sprawdzi się lepiej.
Wątpliwości dotyczą następujących aspektów:
- ze względu na cenę wybrałbym zwykłą syntę
- za względu na mobilność, wybrałbym składaną syntę
- ze względu na aperturę wybrałbym 10” składaną Syntę
- ze względu na montaż oraz dodatki wybrałbym 8” GSO (z opisów i opinii wynika, że jest wygodniejsza obsługa ze względu na łożyska i zdaje się okulary trochę lepsze)
Niestety nie mam znajomych którzy by się na tym znali lub chociaż interesowali, więc nie mam się kogo poradzić, a żadnego z tych teleskopów nigdy nawet nie widziałem na żywo, o obserwacjach nie mówiąc.
No i czy ktoś pomoże mi rozstrzygnąć dylemat?
Czy okulary które znajdują się w kitach 8” GSO delux i 8”/10” składana synta - są porównywalne, czy może któreś są zdecydowanie lepsze? Biorąc pod uwagę budżet – czy lepiej kupić 8” i jakiś przyzwoity dodatkowy okular/filtr bo kitowe są ewidentnie słabe, czy może 10” bo i tak na kitowych zobaczę dużo, a lepsze okulary i dodatki w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości?
Co prawda najbardziej kusi ta 10” synta, bo duża średnica, ale z drugiej strony nie wykluczam że za jakiś czas kupię po prostu jakiś większy/bardziej zaawansowany teleskop jeśli wciąż będę miał dość zapału i odpowiedni budżet
Trochę się rozpisałem, ale chciałem w miarę dokładnie przedstawić problem z wyborem, a być może pomoże też komuś innemu w podobnej sytuacji.
Będę wdzięczny za jakąś pomoc która pomoże mi rozwiać wątpliwości
Zaloguj się

Do góry