Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Dolny i górny słup słoneczny - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Dolny i górny słup słoneczny Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Lukasz83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

Dzisiaj rano udało mi się ustrzelić bardzo wyraźnie zjawiska dolnego i górnego słupa słonecznego.
Na początku tuż po wschodzie Słońca pojawił się wyjątkowo długi i intensywny słup górny, najlepszy jaki widziałem w życiu :)

Załączona grafika: Upper Sun pillar 1 copyAF.jpg Załączona grafika: Upper Sun pillar 2 copyAF.jpg

Po kilku chwilach kiedy Słońce było już wyżej pojawił się również słup dolny, również intensywny ale już nieco krótszy. Poniżej foto z ogniskowych 55mm i 200mm.

Załączona grafika: Upper and Under Sun pillar2 copyAF.jpg Załączona grafika: Upper and Under Sun pillar 1 copyAF.jpg

Przy obecnych nisko zalegających zamgleniach, zanieczyszczeniach i chmurach warstwowych występują najlepsze warunki do obserwacji tego zjawiska.
COLUMBUS 320 UL, Burgess Backpacker 65ED na LXD55 GOTO, Celestron SM 15x70, Canon EOS 350D unmod

BINO 165/650 już gotowe :)

"Spojrzeć w rozgwieżdżone niebo ze szczytów skał, po dniu pełnym wspinaczki... bezcenne..."
+18

Użytkownik jest niedostępny   Limax7 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
Bardzo ładne!
Pozdrawiam, Adam Hurcewicz
Nikon D40x, Uniwersał 150/900, lorneta 20x80

Białystok +53°07'09.68" N, +23°08'15.25" E, Alt=164m
Blog http://limax7.blogspot.com
0

Użytkownik jest niedostępny   hp. 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator

*
Popularny

Piękny :)
Pozwolę sobie w tym wątku dodać zdjęcia z dzisiejszego rana. Mimo że kilka razy widziałam słup słoneczny o wschodzie Słońca – przeważnie górny, raz czy dwa również dolny, to po raz pierwszy widziałam go tak długo - przez godzinę, potem zaczął padać śnieg i słup zniknął.
Słup górny chwilę przed wschodem, razem ze wschodzącym Słońcem, słup górny i dolny oraz dolny - 50 minut po wschodzie Słońca.
Załączona grafika: słup1.JPG Załączona grafika: słup2.JPG Załączona grafika: słup3.JPG Załączona grafika: słup4.JPG
+10

Użytkownik jest niedostępny   Baloons 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
To i ja pozwolę sobie dorzucić zdjęcie wczorajszego słupa. Zjawisko dopadło mnie całkowicie z zaskoczenia dlatego fotka jedynie z komórki ;) .

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 2012-02-11 07.49.51maly.jpg

EQ 3-2 Synscan, TS APO 65/420, Canon 450d unmod, Nikon10x50CF, Jupiter 135mm
+5

Użytkownik jest niedostępny   Lukasz83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz posthp., o 11 luty 2012 - 17:41 , powiedział:

Pozwolę sobie w tym wątku dodać zdjęcia z dzisiejszego rana. Mimo że kilka razy widziałam słup słoneczny o wschodzie Słońca – przeważnie górny, raz czy dwa również dolny, to po raz pierwszy widziałam go tak długo - przez godzinę, potem zaczął padać śnieg i słup zniknął.
Słup górny chwilę przed wschodem, razem ze wschodzącym Słońcem, słup górny i dolny oraz dolny - 50 minut po wschodzie Słońca.

Zacne fotki :) Zwłaszcza to ujęcie słupa górnego razem ze Słońcem.
COLUMBUS 320 UL, Burgess Backpacker 65ED na LXD55 GOTO, Celestron SM 15x70, Canon EOS 350D unmod

BINO 165/650 już gotowe :)

"Spojrzeć w rozgwieżdżone niebo ze szczytów skał, po dniu pełnym wspinaczki... bezcenne..."
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1