Jak wiele razy pisałem, jednym z moich największych marzeń było zawsze stworzenie magazynu astronomicznego – takiego z prawdziwego zdarzenia. Jest to dla mnie, w pewnym sensie, naturalny proces ewolucji w astro, bo w czasie kilkunastoletniego działania zawodowego, współtworzyłem kilka projektów magazynowych (drukowane, także z sektora premium).
Jakiś czas temu zacząłem tworzyć strategię merytoryczną i projekt graficzny do takiego magazynu. Prowadziłem także rozmowy z wieloma osobami na temat potencjalnego zaangażowania - ze sporym sukcesem. Mam już nawet kilka bardzo wartościowych artykułów do pierwszego numeru. Stworzenie takiego projektu nie jest nierealne, a co więcej - bardzo oczekiwane przez środowiska astronomiczne.
Niestety, życia czasami płata nam figle - pojawiły się u mnie komplikacje zdrowotne i wygląda na to, że będę zmuszony ograniczyć moje bezpośrednie zaangażowanie w nowe projekty. Nie mniej - marzy mi się, aby to dziecko, które dzisiaj Wam pokażę (ostatnie miesiące pracy), udało się urodzić.
Piszę ten ten post po to, żeby zbadać potencjał naszej społeczności. Chciałbym dowiedzieć się, czy są na forum osoby, które byłby w stanie przejąć "pałeczkę" ode mnie i zająć się prowadzeniem takiego projektu?
Drogi dla EXO Magazynu są dwie:
1. komercyjna - pozwalająca opłacać redaktorów za artykuły, inwestować w reklamę, etc.
2. otwarta (open source) - tworzona na zasadzie "wikipedii".
Dopuszczalna jest też trzecia droga - mieszana.
Każda z nich ma swoje wady i zalety. Sądzę, że każdy zdaje sobie z nich sprawę. Pierwsza opcja pozwala uzyskać magazyn w pełni drukowany, na poziomie innych, znanych magazynów. Opcja druga oznaczałaby tylko wersję elektroniczną (pdf, ew. tablety).
Jako firma jesteśmy w stanie w jakimś zakresie sponsorować taki magazyn, więc środki na podstawowe wydatki znajdą się na pewno. Moim wkładem pozostanie kwestia projektu, zagwarantowania profesjonalnego składu, kontaktów, wsparcia merytorycznego, promocji, reklamy, etc. Ale tak, jak na początku pisałem, nie jestem w stanie prowadzić tego projektu jako 100% lider.
Poddaję ten projekt pod dyskusję publiczną. Być może środowisko jest gotowe na "projekt" otwarty? Może nie? Zobaczymy.
Wieczorem upublicznię wszystkie założenia magazynu (wraz ze strukturą merytoryczną) makietą magazynu.
http://www.exo24.com/
Pod tym linkiem możecie zobaczyć projekt layout'u magazynu oraz opis struktury merytorycznej.
http://issuu.com/ada...ocs/exo_preview
Dzięki za uwagę i ew. komentarze.
Zaloguj się

Do góry