Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Bode's galaxy - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Bode's galaxy apetyt rośnie Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   mago83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

WITAM.
Kilka dni temu ponownie zaczaiłem się na polnym skrzyżowaniu na dalsze testy nowego nabytku -eosa.
Ciekawą historię miałem, -ze strachem.
Jako że w niedalekiej okolicy podobno były kradzieże paliw z przydomowych budynków gospodarczych, zostałem potencjalnie z dalekiej odległości (po ciemku) osądzony o kr.... wiadomo o co chodzi. Ale że mój sprzęt był już częściowo rozstawiony na zmrożonym podłożu, okoliczny mieszkaniec wraz ze swoim pupilem (chyba jakiś owczarek, dość duże psisko, oj,oj) dał mi spokój i życzył długiej nocy. Przy minus 17 stopniach, jak już laptop mi padł, trwało to może jakieś hmmm, 4 godziny :szczerbaty: .
Do rzeczy:
Galaktyczki M81 i M82
15x300sek 800iso DSS+Ps
Załączona grafika: bodes galaxy fin II.jpg
Nie podoba mi się wygląd gwiazdek, jakby była zła odległość do korektora. Zobaczę przy następnej sesji czy powtórzy się taki efekt, jak coś to będę myślał co z tym fantem robić.
Opinia? Krytyka? Co kto woli.

PS.
Zakupiłem sobie dodadkowo samochodowy zasilacz do laptopa, to teraz mam nadzieję że pociągnę dłuższe sesje.
Pozostanie tylko zasób baterii z canona do końca wykorzystywać.
CG5GT, SW150/750+MPCC, TS 60/228+TouCam840, EOS1100D, BaaderUHC-S2", BaaderHyperion 21mm, Lidletka
+17

Użytkownik jest niedostępny   _Spirit_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
wygląda jakby poleciała ostrość
galaktyka super
0

Użytkownik jest niedostępny   maquu 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
wyjazdowe sesje mają to do siebie, ze wszystko trzeba połączyć, ustawić od zera. I łatwo o czymś zapomnieć i o błędy w każdym punkcie - to nie roll-off i ciepłe spanko :P . Więc tym bardziej gratulacje, bo przy mrozie, u "obcych" wyszło elegancko.
A, ze ostrość, albo kolimacja...
SW80ED; SW150/750; HEQ-5Pro; C350D mod; OSSAG, IDAS LPS; Ha35nm; OIII i takie tam:)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1