Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Koronowany krater - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Koronowany krater seleucus Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   jasiek115 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
W 13,5 dniu Księżyca, na skraju Oceanus Procellarum, można dostrzec samotny 44-kilometrowy krater Seleucus. W świetle wschodzącego Słońca pojawia się wydłużony cień o kształcie korony. Korona jest tym bardzej niesamowita bo niespodziewana - brzeg krateru wydaje się być równy - dopiero poziome światło ujawnia jego rzeczywistą naturę.
Załączona grafika: seleucus.JPG
Przypomina mi się okładka z płyty Annihilator'a:
Załączona grafika: annihilator.jpg

Użytkownik jasiek115 edytował ten post 08 luty 2012 - 13:00

Tał-1, Synta 8"+ HEQ5
+8

Użytkownik jest niedostępny   margor55 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postjasiek115, o 08 luty 2012 - 11:24 , powiedział:

W 13,5 dniu Księżyca, na skraju Oceanus Procellarum, można dostrzec samotny 44-kilometrowy krater Seleucus. W świetle wschodzącego Słońca pojawia się wydłużony cień o kształcie korony. Korona jest tym bardzej niesamowita bo niespodziewana - brzeg krateru wydaje się być równy - dopiero poziome światło ujawnia jego rzeczywistą naturę.
Załącznik seleucus.JPG

Przypomina mi się okładka z płyty Annihilator'a:

troche za pozno przeczytalem twojego posta i bede musial poczekac zeby sobie ogladnac korone. jako ze krater Seleucus jest widoczny przed pelnia i ze wzgledu na skrot perspektywiczny potrzebny bedzie do tego teleskop okolo 100-150mm i pow. okolo 100x. a moze sie myle. jezeli mozesz to napisz jakie min. sprzetowe jest potrzebne do ogladania tych ciekawych cieni rzucanych przez ten krater. pozdrawiam.
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postmargor55, o 08 luty 2012 - 13:02 , powiedział:

troche za pozno przeczytalem twojego posta i bede musial poczekac zeby sobie ogladnac korone. jako ze krater Seleucus jest widoczny przed pelnia i ze wzgledu na skrot perspektywiczny potrzebny bedzie do tego teleskop okolo 100-150mm i pow. okolo 100x. a moze sie myle. jezeli mozesz to napisz jakie min. sprzetowe jest potrzebne do ogladania tych ciekawych cieni rzucanych przez ten krater. pozdrawiam.

Ja robiłem ten szkic przy powiększeniu 110x teleskopem 8", ale wszystkie szczegóły wypatrzysz przy mniejszym. W Witual Moon piszą, że minimalny teleskop to 50mm więc chyba masz jeszcze "zapas mocy". Może wypowie się jakiś spec od kątów i rozdzielczości...

pozdrawiam
Tał-1, Synta 8"+ HEQ5
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postjasiek115, o 08 luty 2012 - 23:08 , powiedział:

Ja robiłem ten szkic przy powiększeniu 110x teleskopem 8", ale wszystkie szczegóły wypatrzysz przy mniejszym. W Witual Moon piszą, że minimalny teleskop to 50mm więc chyba masz jeszcze "zapas mocy". Może wypowie się jakiś spec od kątów i rozdzielczości...

pozdrawiam

Zapomniałem o Barlowie - szkic robiłem przy powiększeniu 220x.
Nie wspomniałem też o -18*C co było decydujące dla wyglądu szkicu :)
Tał-1, Synta 8"+ HEQ5
0

Użytkownik jest niedostępny   simarik 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Hm ... mówisz - 18*C :g: To dlatego tak mało szumów

Ale mówiąc poważnie to świetne szkice robisz - gratuluję . Chętnie je oglądam :yes:
Marcin

strona www
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Dzięki! Dodajesz mi skrzydeł!
Tał-1, Synta 8"+ HEQ5
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1