Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Obserwacje Marsa - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Obserwacje Marsa Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   ABC 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

Jako, ze zbliża się opozycja (wprawdzie słaba bo tylko 14” łuku), to postanowiłem napisać taki ogólny artykuł o obserwacjach tej planety.

Mars obiega Słońce w okresie nieco ponad 2 lat (780 dni) W przeciwieństwie do pozostałych planet zewnetrznych , które mają opozycję co roku, Mars ma opozycję co 2 lata. I w zasadzie tylko wtedy mamy sensowne warunki do jej obserwacji. Raz na jakiś czas zdążają się wielkie opozycje (w cyklach co15-17 lat) – gdy tarcza planety może osiagać nawet 25” łuku. Ostatnia taka opozycja miała miejsce w 2003 roku.

Doba na Marsie jest niewiele dłuzsza od ziemskiej, bo wynosi 24 h 36 min, więc obserwując o tyhc samych porach dzień po dniu obraz Marsa niewiele nam się zmieni. Na powierzchni planety mozemy zaobserwować ciekawe szczegóły.
Najłatwiejszymi szczególami sa czapy polarne (1 i 2) – jasne obszary składające się z zamarzniętej wody i dwutlenku wegla, zmieniają swoją wielkość z zależności od pory roku. Poza tym w obserwacjach możemy wyróżnić pokryte pyłem i tlenkami zelaza jaśniejsze obszary takie jak Arabia Terra (6), Amazonis Planitia (12) czy Elysium Planitia (5), oraz ciemniejsze obszary uważane niegdyś za morza np. Mare Erytreum (18), Terra Sirenum (1) zy Syrtis Major (3).
Na marsie znajdują się także wielkie wygasłe wulkany tarczowe oznaczone jako Tharsis montes (9), w których w skład wchodzi Ascraeus Mons, Pavonis Mons, Arsia Mons oraz Olympus Mons (8). Ten ostatni jest najwyższym szczytem w układzie Słonecznym. Wznosi się na wysokość ok. 25 km ponad średnią powierzchnię Marsa i ma średnicę ok. 600 km.
Na prawo od Wulkanów znajduje się ogromny kanion (największy w układzie słonecznym) – Vales marineris (11). Ma on długośc 5000 km, szerokość ok. 200 km i głębokość ok. 7 km.

1. Czapa polarna północna
2. Czapa polarna południowa
3. Syrtis Major
4. Utopia Planitia
5. Elysium Planitia
6. Arabia Terra
7. Acidalia Planitia
8. Olympus Mons
9. Tharsis Montes
10. Terra Meridani
11. Vales Marineris
12. Amazonis Planitia
13. Terra Sirenum (Mare Sirenium)
14. Tyrrena Terra
15. Terra Cimeria
16. Arcadia Planitia
17. Elysium Mons
18. Mare Erythraeum

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Mars otaczają 2 małe ksieżyce Phobos i Deimos. Są to nieregularne bryły skalne niewielkich rozmiarów, przez co ciężko je zaobserwować przez teleskop.
Charon_X

Synta 8", SCT 5", Achro 120/600, Tento 10x50
+16

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)
jakoś ostatnio nie mam czasu na śledzenie forum a co dopiero na pisanie, więc aż się przedwczoraj zdziwiłem że na Marsie było widać tyle szczegółów - no tak, to już opozycja!
piszę o tym w tym wątku bo znalazłem na wiki świetny obrazek, który idealnie pokazuje jak to jest z tymi opozycjami: (i widać że aktualna opozycja jest prawie najgorsza jaka może się zdarzyć...)
Załączona grafika: Mars_oppositions_2003-2018.png
...a przy okazji pokazuje też zalety systemu geocentrycznego (in your face, kopernik! :yahoo: ) oczywiście to czerwone kółko to nie jest orbita marsa :flirt: mars dzięki wielu epicyklom porusza się po torze w kształcie rozetki i raz na ponad 2 lata do nas podlatuje - tego nie pokaże widok heliocentryczny:
Załączona grafika: Marsorbitsolarsystem.gif
który może i jest bardziej przejrzysty ale do pewnych rzeczy się nie nadaje ^_^
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
+1

Użytkownik jest niedostępny   adam_k27 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Wczoraj postanowiłem się zasadzić na Marsa z moim sprzętem :astronom: . obserwowałem od godz. 21 do 22. Próbowałem różnych powiększeń z zakresu od 150x - 300x. Optymalnym stwierdziłem było powiększenie ~225x uzyskanym porzez okular 4mm plus barlow wkręcany w gwint filtrowy dający krotność około 1.5x. Niestety Mars okazał się świecącą na pomarańczowo kulką, pozbawiona praktycznie jakichkolwiek szczegółów na powierzchni. Liczyłem że zobaczę czapę polarną na jednym z biegunów, które podobno są dostrzegalne. Po ponad półgodzinnym wpatrywaniu się w ową kulkę doszedłem do wniosku że dwa obszary po przeciwległych krańcach (po skosie) wydają się momentami nieco jaśniejsze. Nie znałem obecnego ustawienia Marsa więc nie wiedziałem gdzie teoretycznie te czapy powinny się znajdować. Potem sprawdziłem w domu w Stellarium i wychodziło na to ze w jednym z tych obszarów (na północy) istotnie była czapa polarna. To wszystko oczywiście jednak co widziałem było dosłownie na granicy percepcji. Ciekawi mnie co faktycznie można zobaczyć przy takiej jak obecna opozycji (ponad 100 mln km odległości). Czy owe czapy polarne powinny być łatwo dostrzegalne? Czy ledwo co - n agranicy percepcji? Czy w ogóle są dostrzegalne bez np stosowania filtrów?

Dodam że seeing wydawał się być wczoraj niezły, bo Ksieżyc odsłaniał niesamowite widoki i nawet w powiększeniach 225x i 240x obraz był ostry i wyraźny.
Sprzęt obserwacyjny: Sky-Watcher BK 1206AZ3
Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
Barlow 2x Meade 4000 Telenegative Apo, filtr Baader Semi Apo.
Lornetka Bresser 10x50 - tzw "lidletka".
0

Użytkownik jest niedostępny   polaris 

• Redakcja AN
  • Zobacz blog
No niestety. Dość jasny achromat, powiększenie bliskie maksymalnego teoretycznego, i brak filtra to przepis na porażkę na tak małego (14") Marsa. Rekomendacje filtrowe na Marsa są różne, ale ja ostatnio byłem zaskoczony jak dobrze tu pracuje zwykły polaryzacyjny.
Astronoce.pl | polaris@astronoce.pl

Jeśli chcesz z nami poobserwować: link
Jeśli chcesz z nami pogadać: link

Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest dostępny   grzybu 

• Astro-Forum.org
Ja z takim zestawem:
achromat 102/500,
nasadka bino
powiększenie ok 120x
filtry: neodymowy+fringe killer
widziałem czapę polarną i jakieś sugestie detalu na tarczy.
Generalnie jasne achromaty to raczej do Marsa średnio się nadają.
Można byłoby się pobawić z jakimś wąskim filtrem, np. czerwonym. Wtedy spora część kolorków zostanie wyeliminowana i powinno być sporo lepiej.
--
Pozdrowienia
Grzegorz Rakoczy
0

Użytkownik jest niedostępny   Leszek Cwikla 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
cześć ! ja oglądalem marsa we wtorek mak 102/1300 oku. 8 i 12mm faktycznie czapa polarna jest troche jakby na skos i bardzo jasna, szkoda że pogoda teraz się spaskudziła no ale poczekamy

Użytkownik Leszek Cwikla edytował ten post 01 marzec 2012 - 17:01

Synta 8"
Calineczka 4"
SW 80mm
Kronos 20x60+żuraw
Tento 7x50
0

Użytkownik jest niedostępny   ABC 

• Astro-Forum.org

Zobacz postgrzybu, o 01 marzec 2012 - 12:34 , powiedział:

Ja z takim zestawem:
achromat 102/500,
nasadka bino
powiększenie ok 120x
filtry: neodymowy+fringe killer
widziałem czapę polarną i jakieś sugestie detalu na tarczy.
Generalnie jasne achromaty to raczej do Marsa średnio się nadają.
Można byłoby się pobawić z jakimś wąskim filtrem, np. czerwonym. Wtedy spora część kolorków zostanie wyeliminowana i powinno być sporo lepiej.

Dokładnie, większym achromatem (120/600) tez widziałem tylko ledwie czapę polarną. Dla porównania w SCT o tej samej aperturze widać już sporo szczegółów tarczy.
Charon_X

Synta 8", SCT 5", Achro 120/600, Tento 10x50
0

Użytkownik jest niedostępny   midimariusz 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Jak mam takie pytanko.
Jak można nazwać po polsku ciemniesze obszary powierzchni np.: "3. Syrtis Major" ? Np "morza marsjańskie" - podobnie do księżycowych?
Czy tez lepiej "lądy ..." jak na Ziemi?

Jak opowiadacie wolnemu słuchaczowi o obszarach powierzchni planety?
Domniemam, że nikt przy pokazie nie posługuje się terminologią typu: "a obok widać Tyrrena Terra".

Użytkownik midimariusz edytował ten post 01 marzec 2012 - 19:33

Synta 12", N31, ES 14, ES 6,7 UHC Lumicon 2", OIII, H-Beta, Bressner 10X50

Ponadto Lumix FZ 18, kolimator laserowy,
Uranometria 2000,

Astromist + Palm T3 + DSC

http://midimariusz.blox.pl/html
Atlasy, Książki PL, ENG, programy.
0

Użytkownik jest niedostępny   Crushnik 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Hej,

Nie chcialem juz zakładać nowego tematu, nazwa tego wydaje sie odpowiednia :)

Kolega armicheal z YT przesłał ostatnio bardzo interesujący filmik przedstawiający mars w opozycji z dnia 4.03.2012

130mm Refractor
Spoiler

Delta-Optical GSO 10" dobson :)
+2

Użytkownik jest niedostępny   oskar 

• Astro-Forum.org
Ja wczoraj obserwowałem Marsa newtonem 150mm. Przy powiększeniu 200x w okularku ortoskopowym bez problemów widziałem czapę polarną. Widoki podobne do uzyskiwanych w refraktorze 100mm apo, co mnie mocno zaskoczyło in plus.
Dzieci, żona i moja toga!
0

Użytkownik jest niedostępny   pawełschmidt 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Ja też wczoraj obserowałem Marsa Newton`em 170mm (F/5,3) w podobnych godzinach. Zdecydowanie nie jest to maszynka do planet, ale czapa polarna była widoczna cały czas. Ciemne obszary - tylko w momentach, gdy była stabilniejsza atmosfera. Obserwowałem z balkonu, z centrum miasta. Dziś, o ile pogoda pozwoli - kolejne podejście.

Miłego dnia i bezchmurnego nieba:)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1