Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: ES 82* Starsza i nowsza wersja - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Zasady i dobre maniery działu Szybka Pomoc

Potrzebujesz szybkiej pomocy, masz z czymś problem, coś zepsułeś? Ten dział jest dla Ciebie. Społeczność Astropolis udzieli Ci odpowiedzi tak szybko, jak to tylko możliwe.

• Nie zadawaj pytań związanych z zakupem pierwszego (lub kolejnego) teleskopu. Do tego służy inny dział.
  • Staraj się pytać krótko i jednocześnie bardzo klarownie. Umieść wszystkie niezbędne informacje do rozwiązania Twojego problemu.

Jak to działa?
  • Zadajesz pytanie i opisujesz swój problem.
  • Użytkownicy Astropolis.pl zapoznają się z jego treścią, zaś specjalna grupa Pomoc otrzymuje powiadomienie email o pojawieniu się nowego problemu do rozwiązania.
  • Otrzymujesz odpowiedź (lub nie)
  • Jeżeli Twoja sprawa zostanie rozwiązana, wątek zostanie oznaczony, jako "rozwiązany" i przekazany do archiwum, aby mógł służyć kolejnym użytkownikom.
Strona 1 z 1

ES 82* Starsza i nowsza wersja

Użytkownik jest niedostępny   snajper111 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Cześć! Może mi ktoś doradzić w sprawie ES-ów jak wypada nowsza wersja przy starszej? Czy są jakieś różnice w obrazie, kontraście? Wiem że na korzyść starszej serii przemawia regulowana muszla oczna natomiast nowsza seria wygląda "ładniej" ale nie przywiązuje do tego aż tak wielkiej wagi w końcu podczas obserwacji nie będę w czerwonym świetle podziwiał wyglądu okularu tylko to co pokazuje ^^. Mam zamiar do Synty 8" zakupić ES 24mm 14mm i 6,7mm i myślę nad tym czy polować na sztuki N2 czy jeśli pojawią się te z starszej serii to brać bez obaw. Za jakiś czas teleskop znajdzie zamiennika w postaci 12" bo wątpię żebym się pokusił na 16" no cóż czas pokaże. Dzięki za pomoc.

Użytkownik snajper111 edytował ten post 20 luty 2012 - 19:39

Synta 8" Kitki 25mm i 10mm; ES 24mm; Baader Ortho 5mm; Baader ND5.
0

Użytkownik jest niedostępny   Marek Gdańsk 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Masz tu :
http://astronoce.pl/recenzje.php?id=97

A poza ty jak będziesz miał kiedyś 12, to kupuj od razu ES 30 mm, a nie 24.

Użytkownik Marek Gdańsk edytował ten post 20 luty 2012 - 20:04

Bananowa Dycha, "Pół lornetki"(czyt. bino) i kilka fajnych szklaków
Bresser Cobra 10x50
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych