Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: SN 2011dh czyli wspomnienia z zeszłego roku. - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

SN 2011dh czyli wspomnienia z zeszłego roku. Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Yah 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator
Brak czasu nie pozwolił mi na pracę nad materiałem z wybuchu supernowej SN2011dh w zeszłym roku więc teraz .... czas na wspomnienia. Udało mi się zebrać 40 minut materiału z mojego normalnego setupu do obserwacji spektralnych czyli Star Analyser, Canon 300D i 80ED. Podchodzenie, do w sumie ciemnej jak na taki zestaw, gwiazdy i jeszcze pod miejskim niebem jest mocno ryzykowne. Jednak jestem zwolennikiem działania, a nie rozmyślania czy wyjdzie czy nie. Po obróbce - szału nie ma, ale coś jednak jest :)

Załączona grafika: SN 2011dh sky .jpg

Całkiem ładnie wyszły widma jąder galaktyk M51 i NGC 5195. Zwóćcie uwagę, że na pierwszym (kolorowym) zdjęciu widać różnicę w ich barwie - jądro NGC 5195 jest bardziej czerwone. Gdy popatrzymy na widma też jest to zauważalne - w widmie NGC 5195 jest więcej czerwieni. Gdy porównamy wykresy widma obydwu galaktyk też widać wyraźną różnicę .
Załączona grafika: m51 spectrum.jpg
Załączona grafika: ngc 5195 spectrum.jpg

Co do materiału SN 2011dh to ledwo co było obrabiać , ale wyszły szerokie linie absorbcyjne typowe dla supernowych typu IIB. Niestety mała dynamika Canona, zaświetlenie nieba uniemożliwiło osiągnięcie lepszych wyników. Na tym samym wykresie dla porównania wyniki Tima Hansena uzyskane przy użyciu Star Analysera, 8 calowego Newtona i kamery KAF8300.

Załączona grafika: SN 2011dh.jpg

Pod ciemnym niebem, przy użuciu większej apertury Star Analyser jest całkiem dobrym sprzętem do obserwacji widm supernowych.

Pozdrawiam
The song remains the same.....

Jak by ktoś chciał się dobrze ubrać

http://formalstyle.blogspot.com/

albo pobawić lego:

http://klockiwgarniturze.blogspot.com/

..... blogi mojego syna ......
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1