Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: 12 volt - wydajność akumulatorów - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

12 volt - wydajność akumulatorów Oceń temat: -----

Użytkownik jest niedostępny   Mateusz Malinowski 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator
Mam pytanie odnośnie akumulatorów z napięciem 12v.
Z jednej strony mamy akumulatory żelowe np. http://www.hpgbatter...ulatory-zelowe/
a z drugiej akumulatory 1,2v sztuk 10 połączone szeregowo.

Dodaj obrazek

Jeśli będzie to np. sanyo eneloop 2000mh razy 10, to otrzymujemy 12v i 20000mah, czyli 20ah.
A taki powertank 17 (do 600zł), jak nazwa wskazuje ma 17ah. Ale ma nieporównywalną cena do 10 razy sanyo eneloop. Nawet w odniesieniu do przykładowego samego akumulatora 17ah HPG (allegro 117zł).

Czy są jakieś własności prądowo-napięciowo-pojemnościowo-inne. które wskazywałyby na zły wybór rozwiązania z 10 akumulatorami 1,2 v połączonymi szeregowo?
0

Użytkownik jest niedostępny   Sputnik8 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam
Tylko jest mały problem bo w łączeniu szeregowym akumulatorów tylko napięcie jest mnożone razy ilość akumulatorów, a pojemność zostaje ta sama. Czyli jak połączysz 10 akumulatorów 1.2V 2000mah w szereg to masz ogniwo 12V 2000mah.

btw chcąc mieć ogniwo 12V 20ah musisz połączyć 100 ogniw, 10 w szeregu i do każdego 10 równolegle.
Manifestacja przeciwko ACTA w Rzeszowie, oj działo się:
www.youtube.com/watch?v=oj9lcrG-2Qc
0

Użytkownik jest niedostępny   ŁukaszRachuna 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis
Niestety tak wesoło nie jest. Jeśli połączysz 10 akumulatorków w szeregu, to pojemność sumaryczna nie wzrośnie jak piszesz, lecz pozostanie na poziomie 2000mAh. A to dla tego, że prąd w tym układzie będzie pobierany powiedzmy jednakowy z każdego ogniwa, co da łączną pojemność przy 12V 2Ah do rozładowania. Lepej kup sobie zwykły akumulator żelowy, np 12V, 7Ah, HEQ5 na takim naładowanym akumulatorze pochodzi kilka godzin w temp 0 stopni celcjusza.
Syncia 8'' dobson, Synta 6'' do foto, Synta 70/500 do guide, Synta HEQ5 Pro Syntrek, ale sie rozSyntowałem :) Do tego canon 350D mod. , SPC900 do guide. Jupiter, Tair i inne.
0

Użytkownik jest niedostępny   ŁukaszRachuna 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Kolega sputnik8 napsał, gdy ja pisałem, ale potwierdził tylko, co piszę :szczerbaty:
Syncia 8'' dobson, Synta 6'' do foto, Synta 70/500 do guide, Synta HEQ5 Pro Syntrek, ale sie rozSyntowałem :) Do tego canon 350D mod. , SPC900 do guide. Jupiter, Tair i inne.
0

Użytkownik jest niedostępny   jp2 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Unikaj też połączeń ogniw równolegle. Pamiętaj, że już przy drobnych różnicach ich parametrów popłyną prądy wyrównawcze pomiędzy ogniwami przez co będą się powoli, wzajemnie rozładowywały. Podobnie przy ładowaniu ogniw połączonych równolegle - prądy ładowania będą się na tyle równomiernie rozkładały jak jednakowe będą parametry poszczególnych ogniw. A z czasem różnice te będą się powiększały.
I druga uwaga - najsłabsze ogniwo w akumulatorze zarówno w połączeniu szeregowym jak i równoległym będzie pogarszało sprawność całego akumulatora.

Użytkownik jp2 edytował ten post 22 luty 2012 - 23:22

0

Użytkownik jest niedostępny   Adamo 

• Astrofotograf, Komeciarz
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Witam

Najlepszym rozwiązanie będzie kupno powertank'a gdyż jest on wyposażony w akumulator żelowy oraz odpowiednia ładowarkę!
Akumulatory żelowe są bardzo delikatne i muszą mieć dosyć wąski przedział ładowania 13,5V do 13,8V.
Łączenie tych akumulatorów w szereg lub równolegle może się odbywać pod warunkiem że będą z tej samej serii produkcyjnej w innym przypadku wystąpią różnice w rezystancji wewnętrznej co spowoduje szybsze zużycie akumulatorów.
pozdrawiam
Adamo

Moja działalność: AllSky.pl
Moja strona: http://astrofoto.astronomia.pl
Moja galeria: http://astrofoto.ast...hp?page=galeria
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1