Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Dlaczego zakup teleskopu na Allegro to strata pieniędzy? - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (24 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 22
  • 23
  • 24

Dlaczego zakup teleskopu na Allegro to strata pieniędzy? Oceń temat: ***** 4 głosy

Guest_ss_*

• Grupa: Guests
Moj pierwszy raz tutaj.... to co mistrzowie polecaja w rozsadnej cenie?! jak narazie duzego pojecia nie mam, ale bardzo bardzo chcialabym nabyc ta "zabawke" i spedzac piekne wieczory przy dobrej muzyce i piwku
0

Użytkownik jest niedostępny   adam_k27 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postss, o 09 listopad 2011 - 00:44 , powiedział:

Moj pierwszy raz tutaj.... to co mistrzowie polecaja w rozsadnej cenie?! jak narazie duzego pojecia nie mam, ale bardzo bardzo chcialabym nabyc ta "zabawke" i spedzac piekne wieczory przy dobrej muzyce i piwku

Żeby spędzać piękne wieczory przy muzyce i piwku nie potrzebujesz "teleskopu" z allegro. :szczerbaty:
Sprzęt obserwacyjny: Sky-Watcher BK 1206AZ3
Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
Barlow 2x Meade 4000 Telenegative Apo, filtr Baader Semi Apo.
Lornetka Bresser 10x50 - tzw "lidletka".
0

Użytkownik jest niedostępny   xinins 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
. . . a może tak naprawdę chodzi Ci o jakiś dobry przenośny odtwarzacz DVD ?
+1

Użytkownik jest niedostępny   tygryso 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
na początek lornetka i mapa nieba, zapomnij o widokach - zdjęciach mgławic, galaktyk itp z netu
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Tak , naprawdę popieram tygryso proponuję : atlas nieba wpisz Panasmaras ( to arcydzieło dla początkujących i nie tylko ) . Sam jak tylko mam sposobność korzystam z niego i mojej dwururki .
0

Użytkownik jest niedostępny   Marcin_K12 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
  • Grupa: Astroamator
A propos ofert na Allegro
http://allegro.pl/te...1942219328.html
Przyznam się; jeszcze tak głupiej oferty nie widziałem (jeśli chodzi o treść).

Pozdrawiam
Marcin_K12

Użytkownik Marcin_K12 edytował ten post 01 grudzień 2011 - 20:58

Sky-watcher 709 EQ2 70/900, lornetka 8x40, okulary SW 25mm, SP 25 i SW 10mm, soczewka Barlowa 2x, ATM Szukacz 5x40
0

Użytkownik jest niedostępny   KrzysztofZ 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
Chciałbym poznać nazwiska tych ekspertów co go tak polecają (jak Polska ma takich ekspertów to trzeba stąd uciekać).

Użytkownik KrzysztofZ edytował ten post 01 grudzień 2011 - 18:13

Lornetka 15x70, montaż HEQ5, TSAPO65Q, QHY8L
EOS 60D, 400/5.6L, 24-70 f/2.8L, 100 f/2.8 macro, 50/1.4, Samyang 8mm fisheye
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zainteresowania: astronomia, strzelectwo pneumatyczne, fotografia (mikro i makro)
0

Użytkownik jest niedostępny   Iluvatar 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Ale przynajmniej nie piszą, że dają Super Plossle.
montaż: HEQ5 SynTrek + EQDIR
teleskopy: TSAPO65Q, Soligor RT-1000, SK804A
okulary: SW 25 mm, OMNI 12 mm, 'no name' Plossl 6 mm
kamery: Philips ToUcam Pro II, Philips SPC 880NC
lornetka: DO Titanium 9x63
body: Canon EOS 400D
szkła: Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II, Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO
0

Użytkownik jest niedostępny   Dyoda 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Jak coś takiego widzę to mnie skręca. Jeśli tzw EKSPERCI to rekomendują to albo chodzą jeszcze do przedszkola albo jesteśmy jeszcze dalej za murzynami niż się mówi. A najgorsze jest to ile osób się zraziło do astronomii przez takie .... no właśnie jak to nazwać żeby psich odchodów nie obrazić. :swear:

Użytkownik Dyoda edytował ten post 02 grudzień 2011 - 00:23

Canon 40D, WO MEGREZ 110ED, WO 2,5x Barlow APO 2'', LOSMANDY GM-8, WO kątówka 2'', 32mm ORION Q70 2'', 26mm MEADE QX 2'', 8mm UWA 1,25'', Philips SPC900NC mod, MEADE LPI, Baader UHC-S, Baader Solar Continuum, TAIR-3-PhS 4,5/300, HELIOS 2/58, JUPITER 37A, VELBON Shepra 600R, MEADE OAG, Guiding na bazie FT245R, DOBSON SEBUCHODONOZAUR 12,8''
0

Użytkownik jest niedostępny   Marcin_K12 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Zgadzam się z przedmówcami. Czasami wchodzę na Allegro, tak z ciekawości i oglądam oferty pseudoteleskopów. Lecz wcześniej zalinkowany "teleskop" przechodzi sam siebie.
Przykłady:
"Udoskonalona wersja modelu Perceptor, który znalazł się na pierwszej stronie artykułu w prestiżowym magazynie LOGO (nr 10/2011)."
"Teleskopy tej serii wspaniale sprawdzają się również w obserwacjach celów naziemnych – krajobrazu, samolotów, do podglądania ptaków"
"Przy projektowaniu instrumentu pamiętano o tym co najważniejsze - prostocie obsługi oraz mocnym powiększeniu."
"Teleskop ten oferuje (...) aż o 125% mocniejsze powiększenie"
"Do produkcji teleskopów Opticon wykorzystywane są wyłącznie materiały najwyższej jakości."
"Wybierając teleskop z serii Perceptor otrzymasz wszystko co niezbędne do wkroczenia w fascynujący świat astronomii: (...) wspaniałą, bogato ilustrowaną książkę „Szlakiem gwiazd”, napisaną przez ekspertów z myślą o początkujących miłośnikach kosmosu."
"Parametry techniczne mikroskopu"
itd.

Pozdrawiam
Marcin_K12

PS. Podkreślone słowa to przykładowe bzdury w tej ofercie
Sky-watcher 709 EQ2 70/900, lornetka 8x40, okulary SW 25mm, SP 25 i SW 10mm, soczewka Barlowa 2x, ATM Szukacz 5x40
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Opis tak durny że aż zęby bolą gdy się to czyta. Nawet na allegro rzadko trafią się na taki stek bzdur w opisie. To że to sprzęt profesjonalny, polecany przez ekspertów itd to satandard. Tak samo jak cała fura nic nie wartych dodatków. Pamiętam że kiedyś w jakiejś aukcji widziąłem hasło które mnie rozwaliło : "Gwarantujemy że nikt nie daje więcej dodatków :D. Ale reszta w/w opisu wybitnie durna nawet jak na poziom "ekspertów" z allegro.

Użytkownik adam_k27 edytował ten post 02 grudzień 2011 - 19:52

Okulary: Super 10, Super 25, Celestron X-cel Lx 5mm, Vixen NLV 4mm, TS Planetary HR 3.2mm, Meade 4000 QX 26mm,
0

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postMarcin_K12, o 01 grudzień 2011 - 18:10 , powiedział:

A propos ofert na Allegro
http://allegro.pl/te...1942219328.html
Przyznam się; jeszcze tak głupiej oferty nie widziałem (jeśli chodzi o treść).

Pozdrawiam
Marcin_K12

Ciekawi mnie jak AUTORzy reklamy tego TELESKOPU zachęci(li)łby do zakupu odkurzacza piorącego . . . za 199,99pln.
0

Użytkownik jest niedostępny   Lacky_Luck 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Mnie się podoba napis w tej aukcji..... brzmiacy - "Standard Allegro" - te słowa mówią wiele. Prawda?
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Jakby ktoś z was chciałby sobie kupić DUŻY :fool: teleskop to na allegro znajdzie taki w cenie poniżej 150 PLN. :rofl:
O np tutaj jest taki: http://allegro.pl/du...1956625808.html

PS. apertura 50mm :szczerbaty:

Użytkownik adam_k27 edytował ten post 03 grudzień 2011 - 08:09

0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org
O tym jaką ciemnote wciskają klientom ci pseudo eksperci świadczy jeden z "gratisów" :D

Załączona grafika: 10 dni.jpg

A byłem pewny, że kupując przez internet moge tak zrobić zawsze :blink:
Czy UOKiK nie może zająć się brakiem kontroli na allegro???
0

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Podoba mi się jeszcze hasło: "kupując u nas dostajesz wszystko a nawet WIECEJ niż potrzebujesz do obserwacji." Np do teleskopu dodają zestaw gotowych preparatów do oglądania pod mikroskopem :rofl:
0

Użytkownik jest niedostępny   tacita 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
"Profesjonalny teleskop astronomiczny do użytku domowego..." :lol:
Astra non mentiuntur, sed astrologi bene mentiuntur de astris

Nikon Action EX 10x50, mapy nieba, sporo chęci :)
0

Użytkownik jest niedostępny   dj_peterka 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Witam,
I mi też szkoda mi tych biednych ludków kupujących prezenty na święta i komunie na A-gro.
wczoraj przeglądałem oferty różnych "specjalistów" od obrotu sprzętem astro i dreszcz minie przeleciał! Oto przykłady:

Numer 1: według sprzedającego jest to EQ5 Dodaj obrazek Oczywiście jest to EQ2. Na dodatek sprzedają to coś z refraktorem 90/1000 - czyli spore śmigło. Ale nie o dopasowanie "dźwigni" do punktu podparcia tu chodzi ale o "niewiedza klienta dźwignią handlu" - w opisie jest kolejna wtopa - 90/1000 ma wg sprzedawcy cytuję: "Dokładne powiększenie do 750x"! Na dodatek napisali, że jest to sprzęt dla osób, które są już miłośnikami astronomii Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Jak ktoś jest miłośnikiem astronomii to go chyba obrażają (?) To tak jak napisać o fabrycznym - nierasowanym samochodzie że pojedzie tyle, ile ma na końcu licznika (nie z górki) Dodaj obrazek Ja zrozumiałbym taki kit gdyby był to jakiś hip-market... taki sprzęt może w dobrych warunkach i dobrych okularkach mieć użyteczne pow. max 250x z okularem 4mm, który jest w zestawie albo i 360x z okularem 2,8mm, co ma mało sensu. Ale nawet "Mikołaj" po "karpiku w galarecie i lornecie" chyba nie wycisnąłby tyle - chodzi o to aby coś widzieć i się tym widokiem nacieszyć, a nie wnerwiać i zniechęcać dzieci do Astronomii (duże A) Dodaj obrazek Szkoda, że nie napisali " Po zastosowaniu Barlowa x3 można zaobserwować ślady życia na Marsie" :) :) :)

Dodaj obrazek

Numer 2: według sprzedającego jest to EQ1 Dodaj obrazek Tu opis jest na korzyść klienta, bo to Astro3 czyli taki trochę lepsiejszy EQ2 z zabudowanymi ślimacznicami:)

Dodaj obrazek

A tu inny sklep - zagraniczny!
Wg sprzedawcy to EQ2 - ale to EQ1

Dodaj obrazek

I co tu robić?! Komu wierzyć?! Dodaj obrazek
0

Użytkownik jest niedostępny   McArti 

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog
http://allegro.pl/te...1980858970.html

http://allegro.pl/te...2026821784.html

http://allegro.pl/te...2006703468.html

Już sobie chciałem kupić jeden z tych teleskopów z allegro ale ten wątek mnie powstrzymał!!! nie straciłem pieniędzy!!! :friends:

ps. może by dopisać do tytułu tego wątku "Dlaczego zakup TANIEGO/MARKETOWEGO teleskopu na Allegro to strata pieniędzy?"

Użytkownik McArti edytował ten post 30 grudzień 2011 - 10:55

Orion SkyView PRO 127mm Mak, okurarki...
śiakieś zdjęcia- http://www.mcarti.prv.pl
jakby ktoś, jakimś cudem chciał coś odemnie, to prosze o kontakt na GG
nie czytam za często forum i pisuje rzadko
0

Użytkownik jest niedostępny   _vk_ 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
A ja jestem zadowolony ze swojego zakupu. Nie liczyłem na zbyt wiele za 72 EUR. Kupiłem 80/900 na eq2 w świetnyn stanie (prawie nie używany) firmy Dörr. Taki jak ten tylko statyw drewniany Taurus 80. Do tego Kellery 25 WA i 10 mm, barlow 2x i pryzmat. Połączyłem to z moim canonem 350d za pomocą barlowa i pierścienia canon-m42 i mam sporo zabawy. Teraz jestem na etapie zastąpienia statywu platformą zamontowaną do balkonu i dodaniem silniczka na RA.Jeśli uzyskam satysfakcjonujące zdjęcia przy długich czasach to będę happy.
0

Użytkownik jest niedostępny   Piotrek L. 

• Astro-Forum.org

Zobacz post_vk_, o 30 grudzień 2011 - 22:46 , powiedział:

A ja jestem zadowolony ze swojego zakupu. Nie liczyłem na zbyt wiele za 72 EUR. Kupiłem 80/900 na eq2 w świetnyn stanie (prawie nie używany) firmy Dörr. Taki jak ten tylko statyw drewniany Taurus 80. Do tego Kellery 25 WA i 10 mm, barlow 2x i pryzmat. Połączyłem to z moim canonem 350d za pomocą barlowa i pierścienia canon-m42 i mam sporo zabawy. Teraz jestem na etapie zastąpienia statywu platformą zamontowaną do balkonu i dodaniem silniczka na RA.Jeśli uzyskam satysfakcjonujące zdjęcia przy długich czasach to będę happy.

A czy możesz nam podać przykłady zdjęć, które uważasz za satysfakcjonujące i jakie chciałbyś robić swoim teleskopem??

Pozdro
0

Guest_Anonim_*

• Grupa: Guests
Witam,

zastanawiam się nad kupnem teleskopu sky-watcher. Jakie są róznice między tymi dwoma ofertami, bo cena naprawdę się różni ?

http://allegro.pl/teleskop-sky-watcher-sk-1309-eq-2-kurier-gratis-i2178448706.html

a

http://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=&products_id=1501&osCsid=19edc8300aac94d3941ab3b9734b61c8

0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postAnonim, o 03 marzec 2012 - 20:50 , powiedział:

Witam,

zastanawiam się nad kupnem teleskopu sky-watcher. Jakie są róznice między tymi dwoma ofertami, bo cena naprawdę się różni ?

http://allegro.pl/teleskop-sky-watcher-sk-1309-eq-2-kurier-gratis-i2178448706.html

a

http://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=&products_id=1501&osCsid=19edc8300aac94d3941ab3b9734b61c8

Wystarczy przeczytać opisy w obu ofertach aby stwierdzić, że są to dwa różne modele. Pierwszy ma ogniskową 650mm a drugi 900mm.
pozdrawiam
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

Udostępnij ten temat:

• (24 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 22
  • 23
  • 24

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych