Witamy,
Napisz kilka słów o sobie, skąd taka pasja, skąd dowiedziałeś się o naszej społeczności? Mamy nadzieję, że spodoba Ci się u nas i pozostaniesz z nami na dłużej.
Więcej informacji o Astro-Forum.org znajdziesz tu:
INFORMACJE O ASTRO-FORUM.ORG
Pozdrawiamy,
Rada Forum
- (157 Stron)
- 1
- 2
- 3
- >
- Ostatnia »
Witamy nowych użytkowników Zapraszamy do przedstawiania się...
Napisano 07 styczeń 2005 - 02:53
Lubisz ten post
0
0
Napisano 07 styczeń 2005 - 22:08
Witam
Uff! Na każdy zebraniu jest tak, że ktoś pierwszy musi podnieść rękę (czy coś takiego
)....
No więc zamieszkuję obecnie pomiędzy Wrocławiem a Otmuchowem.
W tym roku skończyłem Wydział Mechaniczny na PWr.
Pracuję w zawodzie...
Jeśli chodzi o astronomię to od lat interesowałem się takimi klimatami, czytałem książki typu:"Błękitna kropka", "Czas Marsa", "Krótka historia
czasu", "Hiperprzestrzeń" ect...
Oprócz tego miałem chyba wszystkie numery "Świat Nauki" .
Ale na niebie to umiałem tylko znaleźć Słońce, Księżyc, Wielką Niedźwiedzicę, Oriona i Wenus (jak rano lub wieczorem była widoczna
).
Jakby to powiedzieć nie wiedziałem co z czym się je.
No i jakieś pół roku temu kupiłem sobie książkę "Niebo na weekend"
i zacząłem się bawić w astroamatora
.
Jeśli chodzi o społeczność to zacząłem szukać w goglu
i trafiłem na astro4u (witam wszystkich bywalców astro4u) gdzie występuję pod tym samym nickiem, a stamtąd na to forum, i taka to historia.
Uff! Na każdy zebraniu jest tak, że ktoś pierwszy musi podnieść rękę (czy coś takiego
No więc zamieszkuję obecnie pomiędzy Wrocławiem a Otmuchowem.
W tym roku skończyłem Wydział Mechaniczny na PWr.
Pracuję w zawodzie...
Jeśli chodzi o astronomię to od lat interesowałem się takimi klimatami, czytałem książki typu:"Błękitna kropka", "Czas Marsa", "Krótka historia
czasu", "Hiperprzestrzeń" ect...
Oprócz tego miałem chyba wszystkie numery "Świat Nauki" .
Ale na niebie to umiałem tylko znaleźć Słońce, Księżyc, Wielką Niedźwiedzicę, Oriona i Wenus (jak rano lub wieczorem była widoczna
Jakby to powiedzieć nie wiedziałem co z czym się je.
No i jakieś pół roku temu kupiłem sobie książkę "Niebo na weekend"
i zacząłem się bawić w astroamatora
Jeśli chodzi o społeczność to zacząłem szukać w goglu
i trafiłem na astro4u (witam wszystkich bywalców astro4u) gdzie występuję pod tym samym nickiem, a stamtąd na to forum, i taka to historia.
8.8 UWA 4000, 12T4, 17T4, 26T5, paracorr_1, ATM 350mm f4.6
kom.602 118 829
kom.602 118 829
Lubisz ten post
0
0
Napisano 07 styczeń 2005 - 22:15
Witamy, witamy...
Mowisz, ze pracujesz w zawodzie - na fotce wygladasz jak chirurg
Mam nadzieje, ze spodoba ci sie u nas. Jak masz jakies uwagi (swieze oko) to zapraszam do dyskusji.
Mowisz, ze pracujesz w zawodzie - na fotce wygladasz jak chirurg
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 19:43
Witam , bracia milosnicy asnronomii .
Mieszkam na Ukrainie , m. Ternopol , mniej-wiecej znam Polski jezyk,
Posiadam 230 mm M-K , 175 mm Newton , Tair 3-M , Canona 20D , kamerku Philipsa.
Czas od csasy robie zdjecia , (wczoraj lapaw Maczholca) , co Wy na-to ze by ja przyloczyw cie do Waszego grona?
Mieszkam na Ukrainie , m. Ternopol , mniej-wiecej znam Polski jezyk,
Posiadam 230 mm M-K , 175 mm Newton , Tair 3-M , Canona 20D , kamerku Philipsa.
Czas od csasy robie zdjecia , (wczoraj lapaw Maczholca) , co Wy na-to ze by ja przyloczyw cie do Waszego grona?
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 20:12
Witaj i nie przejmuj sie jezykiem. Piszesz bardziej zrozumiale niz nie jeden z nas 
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
--
Hans
Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b
Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
Hans
Złapać tranzyt extrasolarny? To proste. Też możesz.
XO-2 , XO-3b , TrES-3b , WASP-14b , HAT-P-3b , HAT-P-12b
Odkryć własną zmienną? To proste. Też możesz.
RRC - VSX J201332.0+065243
EA - VSX J095100.4+342210 , VSX J204900.6+452652 , VSX J204715.6+453754
EW - VSX J201308.0+062950 , VSX J204904.2+452223 , VSX J204843.6+451506
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 21:32
Witaj!!
Co do języka to na prawde się nie przejmuj, tak jak napisał Hans, ja np. jak się spiesze to tak napiszę że później sam musze sie zastanawiac co to było (a polskie literki raz piszę raz nie)
Co do języka to na prawde się nie przejmuj, tak jak napisał Hans, ja np. jak się spiesze to tak napiszę że później sam musze sie zastanawiac co to było (a polskie literki raz piszę raz nie)
..::Hery Sasta::..
In the world without leaders, who'd start all the wars?
Why don't the presidents fight the war?
In the world without leaders, who'd start all the wars?
Why don't the presidents fight the war?
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 21:55
PiotrZ, o Jan 10 2005, 21:55, powiedział:
Witaj Siergiej na Forum , napisz coś o sobie . Uczysz się czy pracujesz ? Czy w Twoim mieście masz kolegów którzy interesują się astronomią ?
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
O sobie - szkola , studja ( inzynier-mehanik) , wojsko(pancerniki) , praca na panstwowej fabryce (wojskowe anteny satelitarne) , po dwuch latah pracy ,nie wiem na kogo, zalozyw wlasna firme - produkcja malych talerzykow sat (w latah 90-h nawet eksportowal ich do Was) , teraz mam sklep -(pralki, loduwki, RTW i t.p.) Pracuje z zone i synem . Ostatnio mam wiecej czasy dla swego hobby i mam nadzieje ze ten czas ,z Wasze pomoce, nie zmarnuje.
Babcia i dziadek mieszkali w Polsce , matka terz tam sie urodzila.
Mam znajomych w Rzeszovie , Lancucie, Przemyszlu ...
W moim mieście nie ma kolegów którzy interesują się astronomią (i w odleglosci 120 km w kazde strone tez niema )
Na razie wystarczy , Saturn jurz pokazaw sie , do pracy...
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 22:18
Mirek Krasnowski, o Jan 10 2005, 23:07, powiedział:
W Polsce najciemniejsze miejsće jest w Bieszczadach przy granicy z Ukrainą. Ciekawi mnie jak ciemno jest u Was i gdzie najciemniej?
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
U nas wszedzie ciemno
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 22:34
Witaj Siergiej,
Jest nam bardzo milo, ze zagosciles w naszych, skromnych progach. Mam nadzieje, ze zostaniesz juz na dobre. Zawsze uwazalem, ze trzeba poszerzac horyzonty, a granice sa tylko "sztucznym" wytworem. Wszyscy jestesmy jedna rodzina, a tym bardziej my, pasjonaci astronomii, ktorzy wyjatkowo zdaja sobie sprawe, czym jest ziemia.
Mam nadzieje, ze spotkamy sie na jakims naszym/waszym zlocie. U nas jestescie zawsze mile widziani. Jezeli bedziesz wybieral sie do polski, zawsze mozesz liczyc na nasza pomoc.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do udzialu w dyskusjach. Jezykiem sie nie przejmuj, piszesz bardzo zrozumiale!!!
Jest nam bardzo milo, ze zagosciles w naszych, skromnych progach. Mam nadzieje, ze zostaniesz juz na dobre. Zawsze uwazalem, ze trzeba poszerzac horyzonty, a granice sa tylko "sztucznym" wytworem. Wszyscy jestesmy jedna rodzina, a tym bardziej my, pasjonaci astronomii, ktorzy wyjatkowo zdaja sobie sprawe, czym jest ziemia.
Mam nadzieje, ze spotkamy sie na jakims naszym/waszym zlocie. U nas jestescie zawsze mile widziani. Jezeli bedziesz wybieral sie do polski, zawsze mozesz liczyc na nasza pomoc.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do udzialu w dyskusjach. Jezykiem sie nie przejmuj, piszesz bardzo zrozumiale!!!
Lubisz ten post
0
0
Guest_cygnus_*
Napisano 10 styczeń 2005 - 23:14
Sierdiecznyj priviet!
W Krymu ja był kogda-to. Iz Sewaswtopola w Jałtu czerez Bajdarskij Pierevał jechał, wozle KrAO (Aj Petri?).
Po ukraińsku nie umiem
Z pewnością są miejsca z ciemnym niebem na Ukrainie, ale czy masz takie koło domu?
Hi hi, zastanawiały mnie "pancerniki".
Znaczit TANKI ili KRIEJSIERA?
Po polsku PANCERNIK to okręt wojenny, Drednaught... (KRIEJSIER to, zdaje się, krążownik).
Czołem!
W Krymu ja był kogda-to. Iz Sewaswtopola w Jałtu czerez Bajdarskij Pierevał jechał, wozle KrAO (Aj Petri?).
Po ukraińsku nie umiem
Z pewnością są miejsca z ciemnym niebem na Ukrainie, ale czy masz takie koło domu?
Hi hi, zastanawiały mnie "pancerniki".
Znaczit TANKI ili KRIEJSIERA?
Po polsku PANCERNIK to okręt wojenny, Drednaught... (KRIEJSIER to, zdaje się, krążownik).
Czołem!
Użytkownik cygnus edytował ten post 10 styczeń 2005 - 23:16
Lubisz ten post
0
0
Napisano 10 styczeń 2005 - 23:41
Witaj Siergiej
Witamy na naszym forum.
Twoje korzenie sa u nas w Polsce czyli jestrś w połowie Polakiem
Byłem kiedyś w tamtych stronach w Tarnopolu i we Lwowie.
Napewno się u nas zadomowisz.
Witamy na naszym forum.
Twoje korzenie sa u nas w Polsce czyli jestrś w połowie Polakiem
Byłem kiedyś w tamtych stronach w Tarnopolu i we Lwowie.
Napewno się u nas zadomowisz.
pozdrawiam
Adamo
Moja działalność: AllSky.pl
Moja strona: http://astrofoto.astronomia.pl
Moja galeria: http://astrofoto.ast...hp?page=galeria
Adamo
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 00:07
Adam_Jesion -diekuje - bedzimy poszerzac horyzonty , powiedz gdie i kidy bede kolejny zlot , mam namiar przyechac .
cygnus - przypomnil jak sie po polsku tanki - Czolgi (l z kreske) , a niebo u mnie paskudne , - miasto 250 tys , jedna z glownych ulic , za 30 m Bank z reklamami swietlnymi ( przydaw-by cie tank z kalibrem 125 mm zeby walnuc po tej reklamie)
Adamo - moje dziadkowie byli Ukraincami , mieszkali pod Lubaczowem (Rzesz. woj.)
,potem ich przemescili z cale rodzine na Ukraine . Ty masz Tair , Canon 300D ? Morze twoje zdjecia jest na www.astronomy.ru
cygnus - przypomnil jak sie po polsku tanki - Czolgi (l z kreske) , a niebo u mnie paskudne , - miasto 250 tys , jedna z glownych ulic , za 30 m Bank z reklamami swietlnymi ( przydaw-by cie tank z kalibrem 125 mm zeby walnuc po tej reklamie)
Adamo - moje dziadkowie byli Ukraincami , mieszkali pod Lubaczowem (Rzesz. woj.)
,potem ich przemescili z cale rodzine na Ukraine . Ty masz Tair , Canon 300D ? Morze twoje zdjecia jest na www.astronomy.ru
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 00:28
Razom nas bagato !
Witamy bracie !
Świetnie, że jesteś bo może ziści się mój sen o ekstremalnym zlocie na Popie Iwanie w Ukraińskich Karpatach - Gorgany - Czarnohora - tam niebo piękne a było tam niegdyś Polskie obserwatorium.
Na Ukrainie są obserwatorzy zakryć gwiazd przez asteroidy.
Mam nadzieję, że zagościsz u nas na stałe i będzie to twoje forum tak jak jest po trosze każdego z nas.
Pozdawiam i zapraszam do Łodzi.
Pozdrawiam
Paweł Maksym
Witamy bracie !
Świetnie, że jesteś bo może ziści się mój sen o ekstremalnym zlocie na Popie Iwanie w Ukraińskich Karpatach - Gorgany - Czarnohora - tam niebo piękne a było tam niegdyś Polskie obserwatorium.
Mam nadzieję, że zagościsz u nas na stałe i będzie to twoje forum tak jak jest po trosze każdego z nas.
Pozdrawiam
Paweł Maksym
Użytkownik Pawel_Maksym edytował ten post 11 styczeń 2005 - 00:28
Zapraszam do działu Zakryciowego
Cały osprzęt zakryciowy do akcji gotowy...
Cały osprzęt zakryciowy do akcji gotowy...
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 00:36
Alo Alo !! 
Tak może krótko... '85 rocznik Ostrów Wielkopolski... nadal się uczę (systemy i sieci komputerowe), ogromny optymista.
Od bardzo dawna patrzę w gwiazdy, ale tylko marząc..
do niedawna nie rozróżniałem astronomii od astrologii
i widziałem tylko ze gwiazdy świecą i że jest Duży Wóz i teraz jest ciut lepiej.. ( właściwie od tranzytu Wenus ) Z tego ze mam dość słaby wzrok rozpoznaje te "najjaśniejsze" gwiazdozbiory...
Uzbrojony w lornetkę produkcji rodzimej, zainteresowały mnie obiekty które są podobne do gwiazd ale nimi nie są ( pamiętam jak głowiłem się nad M42 " niby gwiazda, ale cos jakby rozmyta " ). Później poszło z górki : pożyczona "obrotowa mapa nieba" biblioteka przyszła na pomoc z książką "Spacer Po Niebie" ... i zaczęło się na dobre.
Obecnie zbieram pieniądze na cokolwiek lepszego od mej lornetki..
Śledzę parę grup dyskusyjnych i staram się oglądać hmmm zjawiska które są w moim zasięgu ( właśnie czekam na pogodę aby spróbować znaleźć C/2004 Q2" ) . Mam nadzieje, że nasza "współpraca" bedzie przebiegać bardzo bardzo pozytywnie
Pozdrawiam
Tak może krótko... '85 rocznik Ostrów Wielkopolski... nadal się uczę (systemy i sieci komputerowe), ogromny optymista.
Od bardzo dawna patrzę w gwiazdy, ale tylko marząc..
Śledzę parę grup dyskusyjnych i staram się oglądać hmmm zjawiska które są w moim zasięgu ( właśnie czekam na pogodę aby spróbować znaleźć C/2004 Q2" ) . Mam nadzieje, że nasza "współpraca" bedzie przebiegać bardzo bardzo pozytywnie
Pozdrawiam
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 00:39
Janusz_P., o Jan 11 2005, 01:24, powiedział:
Witaj Sergieju, następny duży zlocik szykuje się wiosną w Bieszczadach, prawdopodobnie w Roztokach koło Cisnej, mam nadzieję Cię na nim poznać osobiscie :-)
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
Super , czekajcie na wiosne.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 00:43
Pawel_Maksym, o Jan 11 2005, 01:28, powiedział:
Razom nas bagato !
Witamy bracie !
Pozdrawiam
Paweł Maksym
<{POST_SNAPBACK}>
Witamy bracie !
Pozdrawiam
Paweł Maksym
<{POST_SNAPBACK}>
Serdecznie zapraszm na Ukraine , musze lecic , zona ..... jutro pogadamy....
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 00:47
Janusz_P., o Jan 10 2005, 23:24, powiedział:
następny duży zlocik szykuje się wiosną w Bieszczadach, prawdopodobnie w Roztokach koło Cisnej, mam nadzieję Cię na nim poznać osobiscie :-)
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
Jakieś szczegóły co do tego zlotu już są?
Synta 10", Coronado PST
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 01:56
Witaj, mamy nadzieje, ze bedzie Ci tu u nas dobrze.
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 01:56
A tak przy okazji, skad sie o nas dowiedziales, jak nas znalazles?
Lubisz ten post
0
0
Guest_Janusz_P._*
Napisano 11 styczeń 2005 - 09:13
Co do zlotu w Bieszczadach to są możliwe dwa terminy albo wsześniejszy 10-13 marca(czwartek-niedziela) lub późniejszy kwietniowy gdyby się okazało że aura spłatała nam figla i było tam w marcu metr śniegu czyli kwietniowy termin od 7-10 kwietnia, tydzień po Świętach Wielkanocnych.
W oba tarminy schronisko jest wolne i są to okolice nowiu Ksieżyca.
Tutaj tylko gwoli informacji a terminy zapodam w osobnym wątku o zlotach :-)))
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 09:55
Adam_Jesion, o Jan 11 2005, 02:56, powiedział:
A tak przy okazji, skad sie o nas dowiedziales, jak nas znalazles?
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
to bylo nie trudno www.wp.pl - astrofoto i jest
Lubisz ten post
0
0
Guest_cygnus_*
Napisano 11 styczeń 2005 - 10:14
Siergiej, o Jan 11 2005, 08:55, powiedział:
Kto iszcziot... etot najdiot!
Lubisz ten post
0
0
Napisano 11 styczeń 2005 - 10:16
Janusz_P., o Jan 11 2005, 08:13, powiedział:
Co do zlotu w Bieszczadach to są możliwe dwa terminy albo wsześniejszy 10-13 marca(czwartek-niedziela) lub późniejszy kwietniowy gdyby się okazało że aura spłatała nam figla i było tam w marcu metr śniegu czyli kwietniowy termin od 7-10 kwietnia, tydzień po Świętach Wielkanocnych.
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
Januszu, zlot to raczej będzie 7-10 Kwietnia. W marcu tam jest jeszcze dużo śniegu a i temperatury są niskie..
pozdrawiam
Adamo
Adamo
Lubisz ten post
0
0