Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Top 10 błędnych opini w astronomii - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (12 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 10
  • 11
  • 12
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Top 10 błędnych opini w astronomii Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   sumas 

• astropolis.pl
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Zobacz postanum, o 31 marzec 2010 - 20:59 , powiedział:

"Świeci" chyba zawsze oznacza świecenie własnym światłem..

anum, to może z grubszej rury: nigdy nie słyszałeś, że coś się świeci jak psu jaja?
ale to nie oznacza, że pies ma w tym miejscu żarówki!
więc proszę, więcej dystansu do tego co piszesz, a przede wszystkim, do tego co czytasz
...zresztą to prośba do nas wszystkich, o więcej luzu ;)
ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium AstropolisProjekt Celestia
0

Użytkownik jest niedostępny   majer 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
OK. Macie rację. Zagalopowałem się i przepraszam. Ale na przyszłość lepiej pisać tak, żeby nie dochodziło do nieporozumień.
0

Użytkownik jest niedostępny   anum 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Zobacz blog

Zobacz postsumas, o 31 marzec 2010 - 21:41 , powiedział:

anum, to może z grubszej rury: nigdy nie słyszałeś, że coś się świeci jak psu jaja?
więc proszę, więcej dystansu do tego co piszesz, a przede wszystkim, do tego co czytasz

Oczywiście że tak. Chociaż świeci powinno być używane do określania ciał które świecą własnym światłem, dla odróżnienia od ciał które te światło odbijają. Gdyby używać słowa świeci do obydwu, to prawie wszystko by na Ziemi świeciło, bo prawie wszystko te światło w mniejszym lub większym stopniu odbija. Post był napisany chyba w zrozumiały sposób, jeśli nawet nie dopisałem 2 oczywistych słów to każdy wiedział o co chodzi. Co do luzu to ok przepraszam ja też trochę niepotrzebnie się wkurzyłem, to wina 'środy' czyli pobudki o piątek i powrotu o 16 do domu.
Kiedyś mialem...
Sky watcher R-90/900 Mak 90/1250 montaż AZ3
okulary: vixen PL 25mm, synta UWA 66° 15mm, synta UWA 58° 7mm, synta LET 5mm
filtry: księzycowy, polaryzacyjny, kilka barwnych
lornetka bresser 10x50 bak-4
0

Użytkownik jest niedostępny   meteor 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
- O, tato, ale się fajnie choinka pali.
- Ile razy ci można mówić, że choinka się nie pali, tylko świeci.
- No dobrze. O, tato, już i firanki się świecą.

I błagam, niech to już będzie ostateczne zamknięcie tematu świeci - nie świeci.
0

Użytkownik jest niedostępny   Rhobaak 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Spór o to co znaczy "świeci" wynika z tego, że w języku potocznym i języku "naukowym" to samo słowo może być inaczej rozumiane. Dla przykładu:
"Księżyc świecił zza chmur." "Wypolerował buty tak, że aż się świeciły." - te zdania są poprawne, bo słowo "świecić" ma szerokie znaczenie w języku potocznym. Natomiast gdy rozmawiają ze sobą dwaj fizycy, to świecenie będa rozumieli raczej w węższym znaczeniu - np. jako emisję fotonów na skutek rekombinacji promienistej. Czepianie się takich słówek nie ma sensu, bo zaraz będziem się spierać, że np. czas wcale nie "płynie" (no bo w czym i jakim stylem?).
0

Użytkownik jest niedostępny   wtw 

• Astro-Forum.org

Zobacz postsumas, o 31 marzec 2010 - 21:41 , powiedział:

Hehe nie czepiam się, ale zawsze mi się wydawało, ze temu psu to te jaja się błyszczą na wiosną :szczerbaty: :ha:

"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby" Stanisław Jerzy Lec

SW ED 80/600, SW FF/FR x0,85, SW 150/1000, SW 70/500, EQ6, Atik 314L+, Canon 300D mod, SPC900NC mod
Kilka moich fotek
0

Użytkownik jest niedostępny   SebaSan1981 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Zwłaszcza wiosną i podczas pełni Księżyca pieskom jaja świecą....

Dziękuję za odpowiedź co do związku ciśnienia i temperatury wrzenia wody (i teoretyczną jej możliwością występowania na Wenus). Zawsze mnie ten wątek zastanawiał i uzyskałem odpowiedź.
Nurtuje mnie też inna rzecz. Swego czasu wśród naukowców była żywa i popularna teoria jakoby nasz Księżyc "powstał" z naszej planety czego blizną byłby Ocean Spokojny. Dziś badania dowodzą że Księżyc nie jest synem Ziemi ale raczej jej bratem, bo powstawał równolegle z nią i od samego poczatku był z nią związany grawitacyjnie.
zastanawia mnie skąd wzięto pomysł że Księżyc mógł powstać z Ziemi.. przecież gdyby tak było to raczej nie mógłby osiągnąć tak regularnego kulistego kształtu... Może ktoś mi coś na ten temat powiedzieć??

Użytkownik SebaSan1981 edytował ten post 05 maj 2010 - 12:06

0

Użytkownik jest niedostępny   ekolog 

• Astro-Forum.org
  • Zobacz blog
pytasz o starą (jak widzę) teorie to ja (stary) opowiem o niej tyle co "słyszałem".

MSZ(IMHO)
Jakiaś ogromna planetoida uderzyła w młodą - mniejszą Ziemię i po tym wszystkim na orbitę poleciało wiele drobiazgu. A potem to zapewne było to samo co z planetami, które (jak sie je definiuje to wspomina - o ile dobrze pamiętam - że wyczyściły swoją orbite z większości dużych obiektów).
Dookoła największego z tych drobiazgów powstał duży obiekt i przez długi czas pozbierał wszystkie pozostałe.

Przy tak dużym (masowo) zbiorze materiału kiulisty kształt (wyrównywanie) zapewnia sama grawitacja - przyciąganie wszystkiego co luźno "wystaje" w kierunku środka ciężkości całej materii.

Ale mogę się mylić.

Użytkownik ekolog edytował ten post 05 maj 2010 - 14:35

z 1szym teleskopem kup LATARKĘ DIODOWĄ CZERWONĄ!

WSZYSTKIE WSZECHŚWIATY SĄ WIECZNE

Doświadczenie z małymi refraktorami synty i newtonikiem FirstScope IYA 76.
0

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)
komentarze pod zdjęciami Słońca z DSO (ostatnia protuberancja którą pokazywali nawet w telewizji) - czyli co typowy internauta wie o wszechświecie...

"Słońce czerpie energie z kryształu kryptozolitu, który stanowi 1/5 jego masy. Kryształ ten w wyniku modlitw i dobrych uczynków rozgrzewa się, chłonąc pozytywną energię wszechświata."

"ja sie zgadzam z Fotomontarz.LUDZIE! jeszcze nikt nie byl w kosmosie a ta satelita NASA jak by byla tak blisko to by sie stopila...takie rysuneczki to ja w paincie robie"

"Fotomonasz
Pszeciesz jeszcze nikt niebył w Kosmosie.Oszustwo"

"że niby co? że oni to z ziemi przez satelite oglondajom?Nie kumam. Mam w domu statelite,ale słońca oglondać nie umię."

"Slonce za kilka set lat bedzie planeta/ksiezycem "

"hmm slonce sie nie kreci"

"O.o nie wiedziałam że słońce jest zielone" (zapewne w dalekim ultrafiolecie)

" ja********e canis majoris największa planeta i pewnie starsza od ziemi i od wszystkich planet napewno jest wielkości jakieś mini galaktyki"

"Te kuleczki korolowe fajne sa i wogle "

źródło: post Ciszy w wątku z dowcipami http://astromaniak.p...=134469#p134469
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   Adam_Jesion 

• Astropolis.pl
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Administrator
Szuu, ale...

Pociesz się, że "te osobniki" nie tylko z "astronomiom" mają problem. Nie powinno się ludzi obrażać, więc nie napiszę nic więcej. Żałuję tylko, że ludzi mądrych jest tak mało.
Adam Jesionkiewicz

Dołącz do mnie na: Twitter oraz Astrofotografia@Facebook
0

Użytkownik jest niedostępny   MarcinK 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Zobacz blog
Jak nie wierzą to trza im pokazań w teleskopie ISS, albo zrobić rzut z teleskopu ISS
0

Użytkownik jest niedostępny   KSU13 

• Nowy użytkownik
  • Pip
Nie wiem czy ktoś już to zauważył bo wątek trochę przydługi, jestem nowy więc może się nie znam :rolleyes:
w szanownej wikipedii jako ilustrację do zaćmienia księżyca załączono jego sierp- cóż, encyklopedia niby poważna...
0

Użytkownik jest niedostępny   szuu 

• :-)

Zobacz postKSU13, o 30 maj 2010 - 13:37 , powiedział:

Nie wiem czy ktoś już to zauważył bo wątek trochę przydługi, jestem nowy więc może się nie znam :rolleyes:
w szanownej wikipedii jako ilustrację do zaćmienia księżyca załączono jego sierp- cóż, encyklopedia niby poważna...

chodzi ci o to?
Załączona grafika: zacmienie.jpg
przecież dobrze jest...
Miejsca do oglądania ciemnego nieba w Google Maps - przyłącz sie do tworzenia Mapy!
0

Użytkownik jest niedostępny   wimmer 

• szkicowy rebeliant
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Moderator

Zobacz postszuu, o 30 maj 2010 - 14:21 , powiedział:

chodzi ci o to?
Załącznik zacmienie.jpg
przecież dobrze jest...

Tak jak mówi Szuu: Dobrze jest. Sierp Księżyca jest bardziej zakrzywiony, a więc podczas jego fazy widać górny i dolny "szpic" sierpa. To na zdjęciu to zaćmienie.
SCT 5'' SLT GoTo, Sp-Wa 7.4, SWA58 9, LVW 13, SWAN 20, W70 25, Ultima 35 (rare;), barlow 2x, Baader Moon&SkyGlow, UHC-S i pełno kolorowych :)
Newton ATM 9" f/4,5 w budowie ...30%
Obserwacje miejskie | Obiekty dla małych apertur | Szkice astronomiczne | Szkicowy katalog Messiera |
www.astro-art.com.pl
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
a na innych zdjęciach reszta tarczy jest bardziej czerwona niż czarna <_< jak to jest? zależy od czasu naświetlania czy jak?
na żywo to chyba tylko raz przypadkiem widziałem, a że był dość nisko nie jestem pewien czy jego barwa nie była spowodowana przez atmosferę (był czerwony). Może mi to ktoś objaśnić?

Użytkownik KSU13 edytował ten post 30 maj 2010 - 20:54

0

Użytkownik jest niedostępny   Iluvatar 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
W trakcie zaćmienia całkowitego tarcza Księżyca jest czerwona/brunatna. Dzieje się to za sprawą refrakcji atmosferycznej, zresztą podobne zjawisko zachodzi każdego dnia podczas zachodu i wschodu Słońca i Księżyca, ponieważ, w dużym uproszczeniu, światło czerwone inaczej się załamuje w atmosferze niż światło niebieskie i fioletowe (mniejsza długość fali), które dodatkowo jest rozpraszane w atmosferze ziemskiej, i tym samym nie jest w stanie się do nas przebić przez tak grubą warstwę powietrza, zaś czerwone do nas dociera (lub w przypadku zaćmienia do Księżyca). Wtedy już "normalnie" się od niego odbija i do nas dociera, dlatego widzimy go w takich kolorach. Trochę to pokrętnie napisałem, ale mam nadzieję, że zrozumiesz o co chodzi.

Zdravim
montaż: HEQ5 SynTrek + EQDIR
teleskopy: TSAPO65Q, Soligor RT-1000, SK804A
okulary: SW 25 mm, OMNI 12 mm, 'no name' Plossl 6 mm
kamery: Philips ToUcam Pro II, Philips SPC 880NC
lornetka: DO Titanium 9x63
body: Canon EOS 400D
szkła: Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II, Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO
0

• Nowy użytkownik
  • Pip
To już rozumiem, ale dlaczego na fotce w wiki reszta tarczy była czarna? krótkie naświetlanie?
0

Użytkownik jest niedostępny   majer 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
Dokładnie tak. Podejrzewam, że czas naświetlania tego zdjęcia był krótszy niż 1/60 s. Żeby sfotografować część, która była wtedy aktualnie w cieniu Ziemi - trzeba stosować czasy rzędu kilkunastu sekund (oczywiście zależy to od światłosiły obiektywu). A wtedy część będąca jeszcze w Słońcu byłaby kompletnie prześwietlona.

Wszystko więc zależy od tego, co się chce sfotografować.
0

Użytkownik jest niedostępny   betelgeuse 

• Nowy użytkownik
  • Pip
To i ja dodam swoje 2 grosze o panujących wwsród laików "misconceptions", mianowicie:
"Żeby zobaczyć cokolwiek na niebie (poza gwiazadmi - np. galaktyki, mgławice) potrzebny jest niebylejaki teleskop - taki wielki znaczy się" - mina niedowierzania jak się powie że niektóre z tych obiektów widać gołym okiem - bezcenna
Druge błędne przekonanie to niestety to na co próbuja łowić swoje ofiary producenci "mediamarkt teleskopów" - umieszczają piękne kolorowe fotki mgławic i "planet w HD" dając do zrozumienia, że własnie coś takiego zobaczy nabywca/pociecha rodzica/czy kogokolwiek kto się tymi obrazkami zasugeruje.
0

Użytkownik jest niedostępny   SebaSan1981 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz postbetelgeuse, o 07 wrzesień 2010 - 21:06 , powiedział:

Druge błędne przekonanie to niestety to na co próbuja łowić swoje ofiary producenci "mediamarkt teleskopów" - umieszczają piękne kolorowe fotki mgławic i "planet w HD" dając do zrozumienia, że własnie coś takiego zobaczy nabywca/pociecha rodzica/czy kogokolwiek kto się tymi obrazkami zasugeruje.

..a potem się okazuje ze zamiast wspaniałych widoczków jak ze zdjęć zamiast olbrzymiego Jowisza widać ledwie małą kulkę z kilkoma mniejszymi a galaktyki w postaci małych mgiełek. W wielu reklamach stosowane sa sztuczki i przekłamania. Poza tym ktoś kto chce naprawdę solidnie podejść do obserwacji nieba, w życiu nie kupi teleskopu z MediaMarkt czy tam innych tego typu megashopów.
0

Użytkownik jest niedostępny   hadzi3 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Nie wiem czy już to widzieliście

0

Użytkownik jest niedostępny   GuMoWy 

• Astro-Forum.org
  • PipPip

Zobacz posthadzi3, o 21 listopad 2011 - 00:23 , powiedział:

Nie wiem czy już to widzieliście

heheh, dobrą ma teorię a do tego lepszego dealera :)
Next Star 4SE, SKDOB 10"
okulary, filtry

gg 4128051
0

Użytkownik jest niedostępny   WielkiAtraktor 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Nowy
Witam Koleżanki i Kolegów.

Przeczytałem cały wątek i nikt nie wspomniał o pięknym przykładzie takiej "błędnej opinii": że w pasie planetoid jest gęsto i ciała gniotą się i cisną jak żwir w betoniarce. Oczywiście to wszystko przez filmy (chyba "Imperium kontratakuje" było pierwsze?).
0

Użytkownik jest niedostępny   tygryso 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
taaaa..... i wszystkie lecą w naszym kierunku tylko dziwnym fartem nas omijają...
0

Udostępnij ten temat:

• (12 Stron) +
  • « Pierwsza
  • 10
  • 11
  • 12