Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Top 10 błędnych opini w astronomii - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

• (12 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Top 10 błędnych opini w astronomii Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Dariusz Smoląg 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

Hamster, o Mar 4 2005, 08:51, powiedział:

3. Woda uchodząc do spływu wiruje inaczej na półkuli pónocnej inaczej na południowej -  ??? tego nie jestem pewny ale tak myślałem. Może ktoś się wypowie na ten temat i rozwieje wątpliwości.

Ja słyszałem w radiu jak pewien naukowiec się z PAN'u wypowiadał na ten temat.
Wg. niego woda wiruje inaczej na półkuli pónocnej, a inaczej na południowej ale tylko wtedy gdy nie ma żadnych innych drgań, ruchów w tej wodzie i "obok" niej. Czyli np. kąpiemy się w wannie, wychodzimy z niej i spuszczamy wodę - może sie zdarzyć tak, że woda skręci w odpowiednim kierunku a może być odwrotnie. Jak byśmy chcieli żeby wirowała w tą stronę co trzeba to (teoretycznie) musimy ją zostawić na parę dni, nie chodzić koło niej, a potem korek ze spływu wyciągnąć tak żeby woda nawet nie zadrżała i nie wytworzyły się malutkie, nawet mikroskopowe wiry.

Pozdrawiam

Użytkownik Dariusz Smoląg edytował ten post 04 marzec 2005 - 10:18

"Everybody tells me that I'm crazy, but in a positive meaning of this word. :)"
0

Użytkownik jest niedostępny   Tiamat 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
"3. Woda uchodząc do spływu wiruje inaczej na półkuli pónocnej inaczej na południowej"
ja też tak uważam, że jest....Jest to wynik wzglednego w stosunku do obserwatora ruchu kuli ziemskiej wokół swojej osi. Mimo, że w przypadku północnej i południowej półkuli jest to ruch z zachodu na wschód ( w to chyba nikt nie wątpi:)) to "spóźnianie się" ściekającej w przysłowiowej wannie wody wygląda dla obserwatora inaczej na Płd i na Płn. Tak sobie to przynajmniej tłumaczę.

Co do zmian wielkości Księżyca i Słońca. Jest to spowodowane naturalnym dla naszego mózgu subiektywnym zwiększeniem ich wielkości w otoczeniu innych obiektów (powierzchnia Ziemii). Samotne obiekty na niebie wydają się mniejsze. Przeciez średnica kątowa się nie zmniejsza.... Gdyby tak było to wartoby, pomijajac intensywniejsze zakłócenia grubszych warstw atmosfery obserwować jasne obiekty tuz nad ziemią, bo "na dzień dobry" byłyby większe.

Mam rację?
Rantiga Osservatorio: IAU Observatory Code: D03 - planetoida 2012 FC30 "Basia" (?)

Solaris Observatory: IAU Observatory Code: B63

http://www.starrysite.com

-------------------------------------------------------
0

Guest_cygnus_*

• Grupa: Guests

Tiamat, o Mar 4 2005, 09:19, powiedział:

"3. Woda uchodząc do spływu wiruje inaczej na półkuli pónocnej inaczej na południowej"
ja też tak uważam, że jest....Jest to wynik wzglednego w stosunku do obserwatora ruchu kuli ziemskiej wokół swojej osi. Mimo, że w przypadku północnej i południowej półkuli jest to ruch z zachodu na wschód ( w to chyba nikt nie wątpi:)) to "spóźnianie się" ściekającej w przysłowiowej wannie wody wygląda dla obserwatora inaczej na Płd i na Płn. Tak sobie to przynajmniej tłumaczę.

Oczywiście nie trzeba czekać miesiąc z wodą w wannie, wystarczy poprostu wyciągać korek przy spokojnej wodzie i zapisywać (P-prawp. L-lewo). Sądzę że już po 10 obserwacjach zauważymy przewagę jednego kierunku.

Wbrew powierzchownej opinii NIE jest to skutek działania siły Coriolisa.
Żeby zrozumieć - wystarczy sobie wyobrazić wektor ruchu obrotowego Ziemi (czy wektor momentu pedu) i rozłożyć go na składową PROSTOPADŁĄ i RÓWNOLEGŁĄ do powierzchni Ziemi. Zaraz stanie się oczywiste że pa półkuli północnej składowa pionowa będzie skierowana KU GÓRZE a na południowej - KU DOŁOWI. Efekt asymetrii wirowania jest tym większy im większa jest szerokość geograficzna.
Można też sobie wyobrazić wannę na obu biegunach. Poprostu ZIEMIA KRĘCI WANNĄ usuwając ją spod bezwładnej wody!!!!

Tiamat, o Mar 4 2005, 09:19, powiedział:

Co do zmian wielkości Księżyca i Słońca. Jest to spowodowane naturalnym dla naszego mózgu subiektywnym zwiększeniem ich wielkości w otoczeniu innych obiektów (powierzchnia Ziemii).  Samotne obiekty na niebie wydają się mniejsze. <{POST_SNAPBACK}>

Większa postrzegana średnica
wschodzącego Słońca i Księżyca
... :banan:

Wg znanego i przekonującego mnie objaśnienia wiąże się to z interpretacją przez mózg obrazu sfery niebieskiej W DZIEŃ. Dzienny nieboskłon jest bardziej niebieski w zenicie niż przy horyzoncie - światło słoneczne przechodzi przez różnej grubości warstwę powietrza, zawierając w kierunku poziomym więcej światła rozproszonego niż w pionie. Mózg to interpretuje tak, jakby SFERA NIEBA była spłaszczona - dalej jest do horyzontu niż do zenitu. Następnie interpretuje rozmiary kątowe - ten sam wymiar kątowy a obiekt dalej czyli jest OBIEKT jest WIĘKSZY.

:Salut:
0

Guest_cygnus_*

Hamster, o Mar 4 2005, 08:51, powiedział:

Ile przez lornetkę widać bliżej gwiazdy?  - ????? - nie rozumiem.
<{POST_SNAPBACK}>

Chyba chodzi o to ILE RAZY LORNETKA ZBLIŻA. Dla "przeciętnego" potencjalnego nabywcy powiększenie kątowe jest ABRAKADABRĄ. Jak na lornetce jest napisane 10 x 50 to ZBLIŻA 10 RAZY czyli że gwiazda jest dziesięć razy bliżej :))))

A ta CIEMNA STRONA KSIĘZYCA jest bardzo popularna z racji przebojowej płyty Pink Floyd - THE DARK SIDE OF THE MOON
0

Użytkownik jest niedostępny   McArti 

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog

cygnus, o Mar 4 2005, 10:11, powiedział:

Wbrew powierzchownej opinii NIE jest to skutek działania siły Coriolisa.
Żeby zrozumieć - wystarczy sobie wyobrazić wektor ruchu obrotowego Ziemi (czy wektor momentu pedu) i rozłożyć go na składową PROSTOPADŁĄ i RÓWNOLEGŁĄ do powierzchni Ziemi.
<{POST_SNAPBACK}>

Jest to dokładnie zjawisko startujące z sił coriolisa :rolleyes: wskazuje na to człon w rozwiązaniu 3D równań pędu i momentu pędu. Następnie formujący się Vortex jest utrzymywany i rozkręcany przez siły lokalne (np. siła odśrodkowa i dośrodkowa o raz ssanie dyfuzorowe.)
Orion SkyView PRO 127mm Mak, okurarki...
śiakieś zdjęcia- http://www.mcarti.prv.pl
jakby ktoś, jakimś cudem chciał coś odemnie, to prosze o kontakt na GG
nie czytam za często forum i pisuje rzadko
0

Użytkownik jest niedostępny   sigman 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Niedawno widziałem ten eksperyment z wodą w programie Brainiac. (Zajefajny program, oglądajcie dzisiaj 21:45 VIVA niemiecka). Puścili tam wodę w umywalce jednocześnie w Anglii i Australii. Wiry kręciły się w tę samą stronę.
0

Użytkownik jest niedostępny   Piort 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Odnośnie wielkości tarczy słońca/księżyca na niebie przy zachodzie/wschodzie słońca. Jest jeden bardzo ciekawy i na pierwszy rzut oka paradoksalny fakt: mianowicie tarcze tych obiektów przy wschodzie i zachodzie są nie większe lecz minimalnie mniejsze niż w górowaniach !!!

Wynika to z ich dalszej odległości od oka obserwatora podczas przebywania w okolicach horyzontu (o jakieś 6000 km na równiku). Oczywiście jest to niezauważalne ale warto wiedzieć o takim fakcie...
C8-N (200/1000)
LV 5mm, LVW 8mm, 13mm
Meade 32mm SWA
Meade - (Lidl) 10X50

"Fajnie jest tak stać sobie samemu, na polu, o 2-giej w nocy wiedząc że kilkadziesiąt osób w Polsce robi teraz dokładnie to samo..."
0

Użytkownik jest niedostępny   Hamster 

• Astro-Forum.org

Piort, o Mar 4 2005, 14:50, powiedział:

Odnośnie wielkości tarczy słońca/księżyca na niebie przy zachodzie/wschodzie słońca. Jest jeden bardzo ciekawy i na pierwszy rzut oka paradoksalny fakt: mianowicie tarcze tych obiektów przy wschodzie i zachodzie są nie większe lecz minimalnie mniejsze niż w górowaniach !!!

Wynika to z ich dalszej odległości od oka obserwatora podczas przebywania w okolicach horyzontu (o jakieś 6000 km na równiku). Oczywiście jest to niezauważalne ale warto wiedzieć o takim fakcie...
<{POST_SNAPBACK}>

Było na bratnim forum.

Złudzenie

Dobry rysunek

Czyli tonie wpływ atmosfery ale praca naszego mózgu odpowiada za złudzenie dot. wielkości tarczy Słońca czy Księżyca w zalezności od położenia na nieboskłonie. Ale jednak są większe, przynajmniej wizualnie :-)

Użytkownik Hamster edytował ten post 04 marzec 2005 - 16:19

Kielce
Mak 127, Celestron C102AZ, Zeiss - Jenoptem 7x50W, PZO 11x40
0

Guest_cygnus_*

McArti, o Mar 4 2005, 10:32, powiedział:

Jest to dokładnie zjawisko startujące z sił coriolisa :rolleyes: wskazuje na to człon w rozwiązaniu 3D równań pędu i momentu pędu. Następnie formujący się Vortex jest utrzymywany i rozkręcany przez siły lokalne (np. siła odśrodkowa i dośrodkowa o raz ssanie dyfuzorowe.)
<{POST_SNAPBACK}>

Zabawne, najpierw napisałem o sile Coriolisa po czym z tego zupełnie zrezygnowałem. Chociaż wyprowadzenie siły Coriolisa jest dostępne na poziomie matematycznym szkoły średniej to jednak jest to mało intuicyjne dla niefizyków.
Wyjaśnienie oczywiste i poglądowe jest z lokalizacjami wanny na biegunach, nie wymaga to analizy wektorowej.

Co do MIERZALNEJ wielkości tarcz Słońca, Księżyca tuż nad horyzontem - tam odgrywa rolę optyka przejścia przez atmosferę, dokładne pomiary wykazałyby że następuje SPŁASZCZENIE obu tarcz. Atmosfera działa jak soczewka cylindryczna.
Efekt PSYCHOLOGICZNY (fizjologiczny?) rzekomego powiększenia wydaje się być o kilka rzędów wielkości większy. :)

ODLEGŁOŚĆ OD OKA Słońca czy Księżyca jest dokładnie taka sama jak przy górowaniu. DROGA OPTYCZNA przy niskim położeniu jest większa (grubsza warstwa powietrza o współczynniku załamania różnym od wsp. załamania próżni).

Użytkownik cygnus edytował ten post 04 marzec 2005 - 16:17

0

Guest_cygnus_*

sigman, o Mar 4 2005, 13:47, powiedział:

Niedawno widziałem ten eksperyment z wodą w programie Brainiac. (Zajefajny program, oglądajcie dzisiaj 21:45 VIVA niemiecka). Puścili tam wodę w umywalce jednocześnie w Anglii i Australii. Wiry kręciły się w tę samą stronę.
<{POST_SNAPBACK}>

Żartujesz?
Chyba RAZ puścili tę wodę, wynik jest wtedy PRZYPADKOWY.
Lokalne odchylenie lustra cieczy od położenia równowagi może powodować siły grawitacyjne znacznie większe niż pochodzące od obrotu Ziemi.
0

Użytkownik jest niedostępny   GrzegorzP 

• Nowy użytkownik
  • Pip
  • Grupa: Astroamator

cygnus, o Mar 4 2005, 18:14, powiedział:

Co do MIERZALNEJ wielkości tarcz Słońca, Księżyca tuż nad horyzontem - tam odgrywa rolę optyka przejścia przez atmosferę, dokładne pomiary wykazałyby że następuje SPŁASZCZENIE obu tarcz. Atmosfera działa jak soczewka cylindryczna.
Efekt PSYCHOLOGICZNY (fizjologiczny?) rzekomego powiększenia wydaje się być o kilka rzędów wielkości większy. :)

ODLEGŁOŚĆ OD OKA Słońca czy Księżyca jest dokładnie taka sama jak przy górowaniu. DROGA OPTYCZNA przy niskim położeniu jest większa (grubsza warstwa powietrza o współczynniku załamania różnym od wsp. załamania próżni).
<{POST_SNAPBACK}>

Hej. Nie pisałem jeszcze na tym forum, ale w dużej części znamy się z Astro4u.
W temacie rozmiarów Księżyca była już niejedna dyskusja po sąsiedzku. Hamster dał linka do jednej, ja dam do drugiej: http://astro4u.net/y...hp?topic=4010.0. W tym miejscu napisałem o artykule z 9/04 S&T, a kilka pozycji niżej przedstawiam wyniki własnych eksperymentów przeprowadzonych w grudniu 2004. Pozwolę sobie powtórzyć:

Dodaj obrazek

Efekt spłaszczenia jest zauważalny przy samych horyzoncie, natomiast faktem jest, że Księżyc przy wschodzie jest dalej od obserwatora i jest mniejszy (proponuję narysować to sobie i przemyśleć).
EM-200, Sky90, Canon 70-200L, EOS300D (modyfikowany), EOS400D
Meade LX200, Celestron 80ED, Everest 12x60
:: www.afterdusk.pl ::
0

Guest_cygnus_*

GrzegorzP, o Mar 4 2005, 15:36, powiedział:

Efekt spłaszczenia jest zauważalny przy samych horyzoncie, natomiast faktem jest, że Księżyc przy wschodzie jest dalej od obserwatora i jest mniejszy (proponuję narysować to sobie i przemyśleć).
<{POST_SNAPBACK}>

Policz PROCENTOWE WYDŁUŻENIE DROGI GEOMETRYCZNEJ. Wtedy dopiero zastanów się czy skala odwzrowoania może z tego powodu się zmienić w sposób zauważalny. Co innego spłaszczenie - poprostu REFRAKCJA ATMOSFERYCZNA powoduje zniekształcenie.
0

Użytkownik jest niedostępny   Piort 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
Zgadzam się całkowicie z Tobą Cygnus. To co widzimy na ziemii jest zawsze "zepsute" soczewkowym efektem atmosfery. Jednak moje rozważania na temat różnicy tarcz podczas wschodu i górowania byłyby prawdziwe - gdyby nie było atmosfery - podyskutujmy jeśli uważasz że tu się mylę...

Ciekawe porównanie GrzegorzP....

Pozdro...
C8-N (200/1000)
LV 5mm, LVW 8mm, 13mm
Meade 32mm SWA
Meade - (Lidl) 10X50

"Fajnie jest tak stać sobie samemu, na polu, o 2-giej w nocy wiedząc że kilkadziesiąt osób w Polsce robi teraz dokładnie to samo..."
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

cygnus, o Mar 4 2005, 18:42, powiedział:

Policz PROCENTOWE WYDŁUŻENIE DROGI GEOMETRYCZNEJ. Wtedy dopiero zastanów się czy skala odwzrowoania może z tego powodu się zmienić w sposób zauważalny. Co innego spłaszczenie - poprostu REFRAKCJA ATMOSFERYCZNA powoduje zniekształcenie.
<{POST_SNAPBACK}>

Policzyłem i wiem, że skala odwzorowania zmienia się (ok. 1%) na tyle, żeby można to było zauważyć na fotce (dowód powyżej). Powiem więcej w ten sposób można wyznaczyć odległość do Księżyca.

Sugerujesz, że widoczna powyżej różnica wynika ze spłaszczenia w wyniku refrakcji? To może oblicz jakiego rzędu było spłaszczenie, gdy wykonywałem fotkę (Księżyc ponad 8st. nad horyzontem).

Poczytaj S&T 8/04 str. 93.
0

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog
jeszcze jedna sprawa. między 15 a 21 księżyc zrobił trasę 3,2st po orbicie i mógł się zbliżyć lub oddalić. dodatkowy efekt do tej bajki :szczerbaty:
0

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog
Grzegorz wstukałem tą datę do CDC i mi zupełnie inna faza wychodzi :blink:
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

McArti, o Mar 4 2005, 21:21, powiedział:

Grzegorz wstukałem tą datę do CDC i mi zupełnie inna faza wychodzi  :blink:
<{POST_SNAPBACK}>

Hmm, mi wychodzi właściwa. Jesteś pewien, że zmieniłeś rok na 2004?
0

Guest_cygnus_*

GrzegorzP, o Mar 4 2005, 16:14, powiedział:

Policzyłem i wiem, że skala odwzorowania zmienia się (ok. 1%) na tyle, żeby można to było zauważyć na fotce (dowód powyżej). Powiem więcej w ten sposób można wyznaczyć odległość do Księżyca.

Sugerujesz, że widoczna powyżej różnica wynika ze spłaszczenia w wyniku refrakcji? To może oblicz jakiego rzędu było spłaszczenie, gdy wykonywałem fotkę (Księżyc ponad 8st. nad horyzontem).
<{POST_SNAPBACK}>

Jakoś... nie dysponuję taką sprawnością rachunkową żeby policzyć refrakcję atmosferyczną (profil gęstości atmosfery z wysokością, wynikający stąd współczynnik załamania na różnej wysokości i następnie z prawa Sneliusa bieg promienia).

Rocznikiem S&T nie dysponuję.

Tak, sądzę właśnie że widać spłaszczenie w wyniku refrakcji.
Zdjęcia mało się nadają do pomiarów z dokładnością do wskazanych 1% ze względu na nieostrość brzegów tarczy Księżyca na fotografii nisko nad horyzontem.
Na załączonych zdjęciach nie widać (z dokładnością do nieostrości brzegu Księżyca nisko nad horyzontem) zmniejszenia wymiaru w kierunku poziomym, widać zaś zmniejszenie wymiaru w kierunku pionowym, czyli spłaszczenie właśnie. Zrobiłem sobie WZORCOWĄ ŚREDNICĘ i pomierzyłem :)

Użytkownik cygnus edytował ten post 05 marzec 2005 - 01:00

0

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog
15:04 - 402347.9 km
21:21 - 396994.0 km

różnica 5354km co się przekłada, że był o 21:21 1,3% bliżej :)
0

Użytkownik jest niedostępny   Radek Grochowski 

• Astro-Forum.org

Piort, o Mar 4 2005, 15:50, powiedział:

Jednak moje rozważania na temat różnicy tarcz podczas wschodu i górowania byłyby prawdziwe - gdyby nie było atmosfery - podyskutujmy jeśli uważasz że tu się mylę...
<{POST_SNAPBACK}>

Wydaje mi się, że nawet gdyby nie było atmosfery mielibyśmy wrażenie, że przy horyzoncie tarcza Słońca albo Księzyca jest większa niż wysoko na niebie. Mam wrażenie, że to nie jest kwestia różnego rozpraszania światła w zenicie i koło horyzontu, ale raczej podświadomego porównywania rozmiarów obiektów niebieskich do obiektów "na ziemi". Gdy widzimy Słońce podnoszące się o poranku w tle za odległym dźwigiem albo wieżą kościelną, to mamy jakby coś w rodzaju bezpośredniego porównania rozmiarów. Skoro wiemy, że góry, wieże, domy, czy cokolwiek innego są "duże", to Słońce, znajdujące się daleko w ich tle musi być jeszcze dużo dużo większe. Natomiast kiedy widzimy Słońce wysoko na niebie, jest ono tylko malutką tarczką otoczoną bezkresem nieba, który je jakby przytłacza, więc odbieramy je mocno pomniejszone.
Taurus 410, Tał 200K, ETX-90, 80ED, EQ-6, Fujinon 16x70, Nikon HG 10x42, HG 8x20, D300, i parę gadżetów.
To say that we're in uncharted territory is an understatement. Nobody has a clue what's going to happen next.
0

• Astro-Forum.org

GrzegorzP, o Mar 4 2005, 16:14, powiedział:

<{POST_SNAPBACK}>

Refrakcja atmosferyczna dla wysokości h=8*18' wynosi 6'18", a więc nie tak mało :Salut: Spłaszczenie Księżyca w tym przypadku swobodnie można wytłumaczyć wpływem atmosfery.
Taurus 410, Tał 200K, ETX-90, 80ED, EQ-6, Fujinon 16x70, Nikon HG 10x42, HG 8x20, D300, i parę gadżetów.
To say that we're in uncharted territory is an understatement. Nobody has a clue what's going to happen next.
0

• Astro-Forum.org
Poprawka. Zagłębiłem się troszkę i doszedłem do następujących wniosków:
- spłaszczenie tarczy Księżyca dla wysokości 8*20' wynosi ok. 21",
- spłaszczenie wynikające z większej odległości do Księżyca gdy jest w zenicie niż gdy jest nisko nad horyzontem wynosi ok. 20" dla naszej szerokości geograficznej.
Czyli dla tej konkretnej wysokości oba czynniki są tak samo istotne. Jeżeli Księżyc jest wyżej niż ~10* wówczas większy wpływ na jego spłaszczenie wywiera zmiana odległości obserwatora związana z ruchem obrotowym Ziemi, jeżeli jest niżej - wtedy działa głównie refrakcja.

PS Te szacunki NIE UWZGLĘDNIAJĄ zmian odległości Ks od Ziemi wynikających z eliptyczności orbity, które mogą być istotne.

Użytkownik Radek Grochowski edytował ten post 05 marzec 2005 - 04:07

0

Guest_Janusz_P._*

Zmiana pozornej średnicy związanej z eliptycznoiscią orbity Księżyca jest bardzo istotna bo to różnica dobrych kilku minut kątowych :szczerbaty:
0

• Astro-Forum.org
Zmiany wynikające z eliptyczności orbity wynoszą kilka minut kątowych, ale gdy porównamy średnicę Księżyca w okolicach perygeum i apogeum. Natomiast na przestrzeni kilku godzin od wschodu Księżyca do górowania są oczywiście dużo mniejsze, rzędu max 1%, jak podał McArti.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

Janusz_P., o Mar 5 2005, 11:05, powiedział:

Zmiana pozornej średnicy związanej z eliptycznoiscią orbity Księżyca jest bardzo istotna bo to różnica dobrych kilku minut kątowych :szczerbaty:
<{POST_SNAPBACK}>

Janusz, ale my mówimy o zmianach w czasie sześciu godzin, a nie dwóch tygodni. <_<

No dobra, a teraz po kolei:

1. Spłaszczenie Księżyca.

Do określenia wpływu refrakcji nie jest konieczna znajomość modelu atmosfery. Można skorzystać z prostej zależności (podaję za Meeus'em):

R=1/tan(h+(7.31/h+4.4))

h to obserwowana wysokość obiektu (w stopniach), R daje poprawkę do wysokości rzeczywistej wyrażonej w minutach.

Formuła daje wyniki z pewnym błędem, który zależy od wysokości (największy błąd 0.07' dla h=12*). W naszym przypadku nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ interesuje nas różnica pomiędzy położeniem górnej i dolnej części tarczy Księżyca, więc błąd będzie porównywalny (różnica w wysokości niecałe 0.5*).

Dla 8*18':
poprawka dla dolnej części tarczy 6,5815'
poprawka dla górnej części tarczy 6,2348'

stąd spłaszczenie 0,3467'

Dla 60*17'
poprawka dla dolnej części tarczy 0,5740'
poprawka dla górnej części tarczy 0,5625'

stąd spłaszczenie 0,0115'

Różnica 0,3352 co daje ok. 20" jak już napisał Radek.

Jaki stąd wniosek? Księżyc oczywiście jest spłaszczony gdy jest niżej nad horyzontem. Ale to nie podlegało dyskusji.

2. Eliptyczność orbity.

Korzystając z danych geocentrycznych podawanych przez SkyMap:
odległość o 15:4 = 403232,2km
odległość 0 21:21 = 403734,0km

Jak widać Księżyc oddalił się od środka Ziemi o ponad 500km. Tak więc ten parametr mógł co najwyżej wpłynąć na zmniejszenie widocznej średnicy tarczy.

3. Porównanie wymiarów na zdjęciu

Zgadzam się, że porównanie wymiarów w poziomie przy pomocy zamieszczonego powyżej zdjęcia byłoby trudne, ale ja ciągle mam RAW-y i przygotowałem coś nowego. W celu zmniejszenia wymiarów pomniejszyłem fotki do 35% oryginału, zamieniłem na B/W i zredukowałem do 32 odcieni szarości. Następnie wyrównałem obrazy Księżyca na obiekt, który jest wyraźnie widoczny na jednym i drugim, czyli Aristarchus. Na koniec zrobiłem animację:

Dodaj obrazek

4. Moje wnioski

Księżyc jest mniejszy, gdy jest niżej nad horyzontem i daje się to zauważyć na zdjęciu. Efektu tego nie można tłumaczyć wyłącznie spłaszczeniem (które nie podlega dyskusji), ponieważ można zauważyć go również w poziomie. W omawianym przypadku odległość Księżyca od środka Ziemi dodatkowo zwiększa się, co powoduje pomniejszenie tarczy o 21:21, ale nie jestem małostkowy, więc nie będę się czepiał.

Jeżeli kogoś to nie przekonuje, to ja się poddaję.

Na marginesie tego wszystkiego: Cygnus, jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł ze S&T mogę podesłać skan.
0

Guest_cygnus_*

Wielkie dzięki, fakt że dla wyliczenia spłaszczenia w wyniku refrakcji wystarczyło policzyć refrakcję dla górnego i dolnego skraju tarczy. Na to nie wpadłem! :Boink:
Cieszę się że się upierałem, dzięki temu zobaczyliśmy zarówno niezłożone obliczenia jak i ładne zestawienie fotek. :)

Ale tak naprawdę to rozważamy SUBTELNOŚCI które dopiero przy NAKŁADANIU lub ZESTAWIENIU OBOK SIEBIE mogą być dostrzegalne.

Przy obserwacji wizualnej złudzenie optyczne większej tarczy Słońca czy Księżyca odgrywa DOMINUJĄCĄ ROLĘ, pomarańczowy Księżyc nisko nad horyzontem wydaje się DWA RAZY WIĘKSZY niż w górowaniu. Przy pomiarach - okazuje się być nieznacznie mniejszy i w dodatku eliptyczny :)

Będę wdzięczny za przesłanie art. :Beer:
Jestem nowicjuszem, Sky&Tele... mam od tygodnia pierwszy numer w życiu (a kto wie czy nie ostatni :( )!
:Salut:
0

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog

GrzegorzP, o Mar 5 2005, 14:37, powiedział:

Korzystając z danych geocentrycznych podawanych przez SkyMap:
odległość o 15:4  = 403232,2km
odległość 0 21:21 = 403734,0km

Jak widać Księżyc oddalił się od środka Ziemi o ponad 500km. Tak więc ten parametr mógł co najwyżej wpłynąć na zmniejszenie widocznej średnicy tarczy.
<{POST_SNAPBACK}>

OOOOO NIE, PO MOIM TRUPIE :Boink:

podałem dane za CDC między 15:04 a 21:21 jest 5300km różnicy w odległości (stąd wychodzi że) do obserwatora. co najwyraźniej wynika z promienia ziemi bliżej o 21:21 (górowanie) co daje 1,3% tarczy mniejszy księżyc.

za CDC:
15:04 - 29,7'
21:21 - 30,1'

Księżyc był mniejszy, bo i tak był mniejszy a że był jeszcze bardziej mniejszy to sprawa refrakcji.
0

• Nowy użytkownik
  • Pip

cygnus, o Mar 5 2005, 18:08, powiedział:

Ale tak naprawdę to rozważamy SUBTELNOŚCI które dopiero przy NAKŁADANIU lub ZESTAWIENIU OBOK SIEBIE mogą być dostrzegalne.

Tutaj się zgadzamy, ale ja też jestem uparty :D .

Przy obserwacji wizualnej złudzenie optyczne większej tarczy Słońca czy Księżyca odgrywa DOMINUJĄCĄ ROLĘ

Ja nie pisałem nic na temat tarczy Słońca!!!!! Tutaj procentowe różnice w odległości są zupełnie niezauważalne.

Moje rozważania są najlepszym dowodem na to, że wrażenie większej tarczy nisko nad horyzontem to WYŁĄCZNIE ZŁUDZENIE OPTYCZNE, bo w rzeczywistości jest mniejszy. Właśnie o to chodziło od samego początku.

Będę wdzięczny za przesłanie art.  :Beer:

Jak zaskanuję, to wyślę.

Użytkownik GrzegorzP edytował ten post 05 marzec 2005 - 16:48

0

• Nowy użytkownik
  • Pip

McArti, o Mar 5 2005, 18:11, powiedział:

OOOOO NIE, PO MOIM TRUPIE  :Boink:

podałem dane za CDC między 15:04 a 21:21 jest 5300km różnicy w odległości (stąd wychodzi że) do obserwatora. co najwyraźniej wynika z promienia ziemi bliżej o 21:21 (górowanie) co daje 1,3% tarczy mniejszy księżyc.

za CDC:
15:04 - 29,7'
21:21 - 30,1'

Księżyc był mniejszy, bo i tak był mniejszy a że był jeszcze bardziej mniejszy to sprawa refrakcji.
<{POST_SNAPBACK}>

McArti ja wyraźnie podkreśliłem, że podaję dane geocentryczne, czyli takie które są niezależne od położenia obserwatora na powierzchni Ziemi. Z tego punktu widzenia Księżyc oddalił się o 500km. Nie zmienia to faktu, że z punktu widzenia obserwatora na powierzchni Ziemi zbliżył się. Przecież od początku o tym pisałem i cały mój wywód opiera się właśnie na tym fakcie. Nie mam zamiaru sam sobie zaprzeczać :D.

Użytkownik GrzegorzP edytował ten post 05 marzec 2005 - 16:49

0

• SkyViewPRO 5"
  • Zobacz blog
I tak jest więksiejszy :rolleyes:

ps. sparwdziłem o 7:30 jest jeszcze mniejszy niż o 15:04. czyli cała ta doba to jego oddalanie się.
0

Udostępnij ten temat:

• (12 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »