Jump to content

bloniak91

Społeczność Astropolis
  • Content Count

    31
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bloniak91

  1. Informacyjnie: https://podatki.gazetaprawna.pl/vat/artykuly/8137966,internetowe-przesylki-z-chin-usa-wielkiej-brytanii-beda-z-vat.html Także tego.
  2. Miałem podobne zachowania. W moim przypadku problemem było to, że 1 solver odpalałem na okolicach polarnej, a gdzieś na indi forum wyczytałem, że nie powinno się tak robić, bo wszystko głupieje. Spróbuj ustawić montaż, następnie w kstars przejść na jakiś obiekt i dopiero zrobić plate solver.
  3. Nazbierało się trochę gratów i czas zrobić miejsce w szafach na nowe.1. Tuba konstrukcji newtona Sky Wachter 150P 150/750 (bez wad optyki). Używana głównie do astrofoto, lustro główne bez skaz i rys (myte raz), na lusterku wtórnym jest zamocowana na stałe grzałka wykonana z blachy miedzianej i rezystora (moc ~5W przy zasilaniu z 5V), która doskonale się sprawdza i nie doprowadza do zarosienia. Do tej grzałki jest wyprowadzony przewód z wtykiem żeńskim. Sprzedaję z obejmami i szyną. Do tuby dorzucam oprawę na filtr słoneczny, szukacz 6x30 ze stopką, który był w zestawie oraz redukcję 2" na 1,25
  4. Wczoraj znalazłem chwilę żeby pojechać na miejscówkę i skorzystać z porad. I chociaż niebo po 2h zasłoniło się chmurami, to i tak do domu wracałem szczęśliwy Ustawiłem czas naświetlania na 3s, skorzystałem z asystenta w phd, zbudowałem bibliotekę darków i moim oczom ukazał się nawet piękny wykres: Klatki wyglądają cudnie, gwiazdki są punktowe. Dodatkowo skolimowałem teleskop przed samym rozpoczęciem sesji i koma jest praktycznie niezauważalna. Wstawiam również wyniki z asystenta. Przeraża mnie ten błąd ustawienia na biegun. W lunetce wyglądało id
  5. Całkowicie zapomniałem o czasie naświetlania. Dzięki za uwagę! W każdym razie gdy 1 raz uruchamiałem to wystartowałem z 2s i było porównywalnie. Pokombinuję. Co do zwisających kabli- mam plan żeby dorobić sobie wkręcaną w pręt przeciwwagi całą "skrzyneczkę elektryczną" (20x15cm, waga <1kg), do której dochodzą wszystkie kable i do której będzie dochodził tylko jeden przewód- zasilanie 12V. Czy umiejscowienie w tym miejscu takiej skrzynki będzie dobrym rozwiązaniem? Właśnie problem w tym, że kolimowałem przed sesją teleskop. Nie wiem, być może m
  6. Dzień dobry, Dopiero rozpocząłem przygodę z gudingiem i po kilku sesjach straciłem wiarę w swój nowy sprzęt. Na EQ3-2 miałem mniej pojechane gwiazdy, no może trochę przesadziłem. Mój setup: - HEQ5 (nowy), - Newton 150/750, - Korektor komy - Canon 600D MOD - Guiding 60/240 + ASI120 MC-S - Focuser wykonany na sterowniku DRV + silnik krokowy + mocowanie od MateuszaW - Astroberry - Domowej roboty grzałki- jedna na lusterku wtórnym, druga na lunetce do guidingu. Obie po 5W - Zasilanie całości z akumulatora 12V 45Ah- podniesione napięcie
  7. Ja po prostu zaktualizowałem wszystko poprzez komendy i dociągnęło zmiany. Może paczka wyszła w nocy i @RadekK poszedł spać i nie wrzucił aktualizacji na stronę i githuba.
  8. Na fejsie było info, że jest: :) Też zaraz będę aktualizował. Być może autor nie wrzucił jeszcze zmian do repo.
  9. Zapisany. Dołączam z dwójką znajomych. Nikogo nie znamy, ale z chęcią poznamy. Będziemy pierwszy raz
  10. Rewelacja, doskonałe ujęcia i montaż. Świetna robota!
  11. W ustawieniach Kstars dla Ekos jest ustawianie Ekosa jako niezależne okno- można wtedy wyrzucić wszystko na oddzielne pulpity i mamy porządek. Po zmianie ustawienia wymagany jest restart Kstars żeby zatrybił z tym oknem. Sorry za język polski.
  12. Dzięki za pomoc. Niestety po omacku poruszam się po tym wszystkim, więc każda podpowiedź jest na wagę złota. Wykonałem sekwencję ręcznie i skrypt przeszedł.
  13. Dzięki, zmieniłem format na fits, zniknął jeden błąd, ale skrypt nadal nie rusza: 10:47:35: Ustawienie CWD (bieżący katalog roboczy) na 'C:\SIRIL\lights' 10:47:35: Running command: convertraw 10:47:35: Konwersja: przetwarzanie... 10:47:35: Running command: preprocess 10:47:35: No sequence `light_.seq' found. 10:47:35: Error in line 20: 'preprocess light_ -debayer -stretch'. 10:47:35: Exiting batch processing. 10:47:35: Script execution failed.
  14. Rozmiar jest taki sam dla każdej klatki. Wróciłem do najstarszej wersji- przynajmniej radzi sobie z konwersją i stackowaniem masterów klatek referencyjnych, ale... nie radzi sobie z formatem fits. Próbuję puścić skrypt bez biasów, darków i flatów: 10:37:02: # DSLR_preprocessing v1.5 10:37:02: ########### PREPROCESSING SCRIPT ########### 10:37:02: # No Darks 10:37:02: # 10:37:02: # Script for DSLR color camera preprocessing 10:37:02: # needs 1 sets of RAW images in the working 10:37:02: # directory, within 1 directory: 10:37:02: # lights 10:3
  15. Tak jak wspomniałem- przed aktualizacją Sirila na tych samych klatkach skrypt działał. Komunikat o błędzie widziałem, ale właśnie nie wiem jak mam go interpretować w tej sytuacji.
  16. Po długiej przerwie wracam do hobby z nowym sprzętem (przesiadka z EQ3-2 na HEQ5 z astroberry, focuserem, gudingiem itd [mega!]) Wcześniej sesje wykonywałem swoim Canonem i na nim zapisywałem pliki raw - lighty, darki, flaty, biasy. Wrzucałem to w Sirila, uruchamiałem gotowy skrypt i dostawałem stacka. Wczoraj zaktualizowałem Sirila do najnowszej wersji i chciałem zestackować nowy materiał. Obecnie sesję wykonałem przez kstart, który zapisał mi lighty w jako fits. Wrzuciłem do katalogów odpowiednio wszystkie zdjęcia referencyjne ("stare" .cr2) i lighty (.fits) Puszczam skrypt OSC
  17. Apertura 60, ognisko 240. Pomysł na zakup wziąłem z forum, kilka osób tutaj z tego korzysta: https://pl.aliexpress.com/i/4000796798981.html?spm=a2g17.12057483.0.0.662c3f591Wxlxx Dzięki za podpowiedź. Wsadziłem kamerkę do końca. Przy najbliższej pogodnej pogodzie wyruszę za miasto i sprawdzę, mam nadzieję, że to problem ostrości i wysokich szumów (a nie kamerki), który na czystym niebie zniknie ;)
  18. Być może, zmieniałem tez kabel na krótszy, ale nic nie pomogło. Martwię się, że pojadę w teren i nic z tego nie wyjdzie. Miałem taką sytuację w sierpniu, bezpośrednio jak odebrałem kamerkę pojechałem ją testować i w lunecie do guidowania miałem całe zaszumione klatki głównie i raz na jakiś czas trafiała się normalna. Poniżej zrzuty z tamtej nocki: Szumy: Dobra klatka (przynajmniej tak mi się wydaje, a może to tez są jakieś śmieci): Dodatkowo pytanie: mam taką chińską lunetkę, jak tutaj ustawiać ostrość do tej kamerki- na oko z podglądem na żywo?
  19. Gain ustawiłem na 20%, czas na 2s- mniej jest tego śniegu, ale nadal sporo i z każdą klatką się zmienia.
  20. Dzień dobry, W sierpniu dotarła do mnie zamawiana na ali kamerka T7M. Miała służyć jako kamerka do guidingu, ze względu na brak czasu leżała tak do dzisiaj. Podłączyłem ją i mam w PHD taki "śnieg"... Jak sprawdzić czy to wina kamerki czy coś po prostu źle robię? Dołączam zrzut co się dzieje i jak to wygląda. Przy czasie ekspozycji 0.1s mam padający śnieg... Robiłem darki, ale nie pomogło. Ktoś ma jakiś pomysł?
  21. Trochę chyba się pośpieszyłem z odpowiedzią. Myślałem, że jeżeli ta nakładka jest na bazie DRV8825 to wybierasz normalnie Astroberry Focuser. Rzeczywiście tego sterownika u siebie również nie widzę.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.