Skocz do zawartości

dj_peterka

Społeczność Astropolis
  • Postów

    592
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O dj_peterka

  • Urodziny 06.06.1971

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyna
  • Skąd
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Astronimia, astrotechnika, aeronautyka, elektronika, fizyka, chemia, biologia, geologia, geografia, muzyka instrumentalna i lektroniczna, obce kultury i cywilizacje, marketing, grafika komputerowa, produkcja filmowa i telewizyjna, reklama.
  • Sprzęt astronomiczny
    Główny w budowie, tymczasowo Celestron 150/750 + okulary: Super Plosle 10mm + 4mm, Kellner 25mm,

Ostatnie wizyty

4 274 wyświetleń profilu

Osiągnięcia dj_peterka

Aktualizacja statusu

Zobacz wszystkie aktualizacje dj_peterka

  1. Dlaczego planetoidy Astellaya i Ballatra są złote? Tak na prawdę to złudzenie, pokryte są siarką o konsystencji gęstego budyniu. 

    Zdjęcia z sondy Juno 

    Screenshot_20210401_110525.jpg.1646d29a055a3d46467eb33a21204e6d.jpgScreenshot_20210401_110600.jpg.eb03cd10e2ea168b68b552c75d74a1a1.jpg

    1. Pokaż poprzednie komentarze  1 więcej
    2. lkosz

      lkosz

      Siarka topi się w ponad 100 stopniach i nie ma aż takiej lepkości żeby się budyń robił. Temperatury obiektów w okolicach Jowisza i tak na to nie pozwalają. Przy takim składzie powinna być jakaś gęsta atmosfera, a nie widoczna powierzchnia. Koniec końców Juno nie wykonał zdjęć tym planetoidom, bo nie istnieją, dlatego zostało to zastąpione zdjęciem naleśników, gdzie chyba do ciasta dodano cukru :D Przypadek? Nie sądzę...

    3. dj_peterka

      dj_peterka

      Oczywiście wszystko się zgadza, taki prima aprilisowy żarcik. Fakt, do ciasta zawsze dodaję odrobinę cukru i cukru wanilinowego, lubię te mocniej przypalone :) Zawsze gdy smażę naleśniki wyobrażam sobie że to planetoidy. 

      Pozdawiam wszystkich i życzę Wesołego Alleluja :)

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.