Jump to content

oicam

Społeczność Astropolis
  • Posts

    344
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyna
  • Skąd
    Lublin
  • Sprzęt astronomiczny
    SW102 f/9.8, AR90s f/5.6, ATM AR60l f/13.3, ATM AR50s f/3.6, 10x50, AZ4, AZ Nano

Recent Profile Visitors

1302 profile views

oicam's Achievements

259

Reputation

  1. To się śpiesz bo jest pogoda, a Jowisz coraz wcześniej zachodzi, żeby Ci nie uciekł!
  2. @megrez23wspaniały Jowisz! Dawno nie byłem na obserwacjach, aż żal bierze i zazdrość, że ja tego nie widziałem.
  3. To może być fajny ATM. Trzymam kciuki i czekam na kolejne relacje z postępów. Będzie leciutki trawlerek jak się patrzy
  4. Ej doczytałem, rzeczywiście to słóży do ustawiania ostrości. Tak jak napisał @Mareg obraz w ognisku powinien się zejść z kilku w jeden. Plus do testowania kształtu zwierciadeł.
  5. Na źródłach światła nie spełniających warunków spójności, czyli planety, Księżyc itp. rzeczywiście będzie to wyglądało jak obraz zniszczony dużą dyfrakcją. Ale już dla gwiazd maska taka zadziała jak interferometr. Jeżeli będzie idealna kolimacja to wynikiem będzie interferencja konstruktywana, jeżeli choć trochę układ będzie wprowadzał różnicę w długości dróg/czasów biegu światła, to fale dotrą do ogniska z pewną różnicą faz i dostaniemy wynik sumawania nie dający kolokwialnie mówiąc ładnego obrazu interferencyjnego. Taka maska słóży raczej do kolimacji układu, a nie jak @Mareg to nazwał ogniskowania. Ale chyba oto jemu chodziło w pierwszym poście. A i jeszcze co do nierównomiernego rozmieszczenia otworów, to ten fakt dla dobrego zwierciadła nie powinien wprowadzać różnicy dróg bo tak działa zwierciadło po prostu.
  6. @Binocooler tam nic po boku nie będzie, jeżeli teleskop ma kolimację dla całego lustra to i dla fragmentu też będzie mieć. Zaraz za ogniskiem/w ognisku (zależy od odległości obserwowanego obiektu) powstanie normalny obraz tak jak z całego lustra, tylko będzie odpowiedni ciemniejszy.
  7. @Maregwszystko się zgadza, zbudowałeś interferometr o nieustalonej bazie. I w wyniku nie możesz otrzymać jednego konstruktywnego wyniku interferencji.
  8. Ej ja tu widzę na skraju przerwę Enckego! Świetna fota!
  9. Musisz wyregulować wyciąg. Nie rozkręcaj go. Tu masz instrukcję jak to zrobić, kręcisz tylko śrubami nie musisz nic zdejmować. https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://stargazerslounge.com/applications/core/interface/file/attachment.php%3Fid%3D478986&ved=2ahUKEwj1-Kf1p9jxAhXdisMKHShLC_YQFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw30SMY5j7AAkBmza-ISNdKo
  10. Myślę, że zaważył jednak obiektyw i może dodatkowo warunki. W tanich obiektywach łatwiej o wady typu odwrócony brzeg czy nieosiowość krzywizn, w dodatku dublet jest zestawiany na pałę. W Bresserach jest zawsze dziwnie duża szczelina. No może to nie być dublet Fraunhofera, ale wątpię. I po prostu, żeby zmniejszyć aberrację chromatyczną mocno przekorygowują obiektyw zwiększając aberrację sferyczną. A ta robi mydło w dużych powiększeniach. Nie wiem jak jest w tych starszych. Należałoby zrobić uczciwy test "gwiazdowy".
  11. Dzięki za sprawdzenie. A dodaj jeszcze informację jaką miałeś ogniskową obiektywu? I w ogóle jaki to obiektyw
  12. @Mareg Ciekawi mnie jakby postawić obok Twojego ED80 mój achromat 102. Co do tranzytu, u mnie były bardzo słabe warunki, nie to co przy poprzednim tranzycie sprzed tygodnia. Tydzień temu to Io widziałem normalnie bez żadnych wygibasów nawet na środku tarczy Jowisza. Widok był niesamowity. A teraz to tylko w tych ułamkach sekundy kiedy powietrze na moment się zatrzymywało, albo jak się lekko potrząsnęło teleskopem. Po prostu można było stwierdzić, że coś tam mruga dyskretnie, jakaś biała mikro iskiereczka. A obraz był bardzo słaby, wszystko widoczne jakby przez gotującą się ciecz.
  13. Wyostrzy na bank. Widać na CN czasami na zdjęciach teleskopów, że ludziska właśnie takie mają. Jeżeli nie winietuje w 102/500 to i w 120/600 i 150/750 nie będzie.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.