Jump to content

andrzej126

Społeczność Astropolis
  • Content Count

    42
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About andrzej126

  • Rank
    Alderamin

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie ustawione
  • Skąd
    Kraków

Recent Profile Visitors

544 profile views
  1. Nadal aktualne: kamera mono QHY163m, chłodzony usb3.0 - 5000 zł zestaw filtrów ZWO wąskopasmowe, 36mm Ha SII OIII 7nm - 1900 zł Filtry ZWO LRGB 36mm - 780 zł w oryginalnym zestawie kamery QHY163 nie ma zasilacza 12V, potrzebnego chyba do chłodzenia (nie jestem tego pewny, możliwe że jest to alternatywne zasilanie do chłodzenia ), taki zasilacz dokupiłem w Polsce i mogę go dołączyć do kamery (jako gratis). Przy zakupie całości 10% rabatu
  2. koło filtrowe ZWO EFW (7x36MM) - sprzedane ASI120MM mini - sprzedane Off Axid Guider ZWO OAG - sprzedane Nadal aktualne: kamera mono QHYCCD qhy163m, chłodzony usb3.0 - 5000 zł zestaw filtrów ZWO wąskopasmowe, 36mm Ha SII OIII 7nm - 1900 zł Filtry ZWO LRGB 36mm - 780 zł
  3. Dziękuję za propozycję, ale na takie pomiary musiałby się zgodzić również potencjalny nabywca. Chcę uniknąć ew. sporów, że na którymś jest jakaś ryska, a są nowe.
  4. kamerka ASI120MM mini sprzedana. Pozostałe aktualne. Co do gwarancji dla kamery QHY 163 i koła filtrowego, z tym na Ali bywa różnie. Proponuję 2 tyg. gwarancji rozruchowej. Po tym czasie, przez rok (lub dwa, nie wiem ile Ali daje gwarancji) czyli do 15 grudnia 2021 lub 2022 r. jak coś będzie nie tak będę grzecznościowo pośredniczył w próbie egzekwowania gwarancji, ale kupujący ponosi koszty przesyłki do Chin itp. Chociaż może to być przesyłka w Polsce, bo podobno Ali chce otworzyć w Polsce jakieś centrum. Andrzej
  5. Ponieważ jestem nowym użytkownikiem, przynajmniej w sensie ilości postów, to jednak czytam Forum od kilku lat, ciągle jeszcze mam nieaktywną możliwość zamieszczenie ogłoszenia w dziale Giełda. Mam nadzieję, że admin mi wybaczy, że korzystam z działu Pierwsze Kroki, sprzęt mam nowy (kupiony na Ali), rozpakowany i zmontowany zestaw potrzebny do astrofoto - począwszy od flattenera skończywszy na kamerze. Kupiłem, bo myślałem, że będę miał czas, ale było to w lockdownie i było to złudne. Czasu nie mam. Całość więc idzie na sprzedaż. Podkreślam, wszystkie elementy nowe, nie użyte ani ra
  6. Kupię adapter/przejściówkę M63x1 męski do M48x0.75 męski. Długość toru optycznego 3-4 mm taki jak ten https://www.apm-telescopes.de/en/mechan ... lterthread Andrzej
  7. Udało się !!! Dziękuję wszystkim za wskazówki i porady. W sumie, jakbym miał powiedzieć, gdzie leżał błąd, to nie wiem. Po każdym wpisie coś tam doinstalowywałem, zmieniałem jakieś ustawienia. Ostatecznie z filmiku powyżej - ustawiałem parametry w EQMOD toolbox jak na filmiku, ale nie działały. Jednak potem wprowadziłem parametry z instrukcji EQASCOM i jest. Bez problemu połączyła się też N.I.N.A. Widzi montaż jako HEQ5/6 a nie AZ/EQ6 ale to już bez znaczenia. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Andrzej
  8. wygląda to tak W okienku ASCOM Diagnostics, zakładka Tools, List Available Com Ports widoczny jest jeden port, ten do którego podłączony jest montaż (ten sam co pokazuje Menedżer urządzeń). Jak próbuję podłączyć teleskop przez Telescope Chooser (using.NET), w properties ten port już nie jest widoczny, a ręczne wpisanie portu nie zapamiętuje się.
  9. Na stronie ASCOM jest taka informacja Developing for 32- and 64-bits Running on a 64-bit Windows operating system does not mean all applications and ASCOM drivers are 64-bit. Most astronomy applications (except camera controllers for large format cameras) run under the 32-bit subsystem, and use 32-bit drivers. They are unaware that they are running on a 64-bit system. This is a technical miracle from Microsoft.
  10. No właśnie chyba nie. Wszystko co znajduję w sieci jest chyba 32bit, ale prawdę mówiąc nie wiem jak to sprawdzić.
  11. Znalazłem to wszystko do ASCOM Telescope Chooser, zainstalowałem drivery dla SkyWatcher Telescope, niestety w zakładce Properties okienko Com Port jest puste a wpisywany przeze mnie aktywny port nie zapamiętuje się. Może to ma znaczenie. W okienku ASCOM Diagnostics, zakładka Tools, na pierwszym miejscu jest Telescope Chooser (using COM). Po kliknieciu pojawia się komunikat System.Windows.Forms This component is 32bit only and cannot run on a 64bit system
  12. W Profile Explorer jest COMPortSettings, ale tam w Telescope Drivers nie ma nic tylko w Vaule (Default)
  13. Tak, montaż jest ok. Spróbuję znaleźć to co napisałeś, czyli sterownik EQMOD w ASCOM
  14. Wygląda na to, że komputer jednak coś widzi, ale dalej nie łączy. W zależności od tego czy łączę przez pilota, czy bezpośrednio kabelkiem (EQMOD) pokazuje mi w Portach (COM i LPT) albo USB serial port(COM3) albo Prolific USB-to-Serial Comm Port (COM7) oraz, że urządzenie jest poprawnie działające. Nie jestem pewien, czy nie piszę jakiejś głupoty, ale na moje rozeznanie powinno działać, a nie działa.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.