Skocz do zawartości

mirek01

Społeczność Astropolis
  • Liczba zawartości

    96
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

13 Neutral

Kontakt

  • Strona WWW
    http://

Informacje o profilu

  • Skąd
    prawie Poznań
  • Sprzęt astronomiczny
    U 150/900 "szukacz komet" już do "remontu"

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Nie wiem jak u Ciebie jest Ale np. w obiektywach z bagnetem canona EF są blaszki dystansowe pod bagnetem. Wystarczy odkręcić bagnet od obiektywu i wyjąć 1 lub dwie (mają różne grubości ale to jakieś dziesiąte części mm) i przykrecić z powrotem bagnet M.
  2. mirek01

    Astroberry Server

    ASI AIR to też malina Też kompletnie nie znam Linuxa (ta znajomość by sìe przydała) Astrobery Serwer to duży astro-kombajn ma bardzo duże możliwości tylko potrzeba czasu na ogarnięcie. (np.Instrukcja Kstars 189 stron) To prawda są różne problemy z działaniem sprzętu ale i pod Windowsem też nie wszystko działa od razu. Na razie robiłem tylko próby na sucho. Zanim pojadę pod niebo muszę wszystko opanować i przećwiczyć Myślę że jeśli jesteś uparty i zdeterminowany to da sie tym sprzętem fotografować. Mirek
  3. Samo ostrzenie jest wykonalne ale zajmie trochę więcej czasu niż z morofokuserem. Ja nawet ostrzyłem zwykłym zebatkowym wyciągiem i też szło. Zwróć tylko uwagę czy wyciąg po zablokowaniu "trzyma" bo to jest problem gdy naciskasz aparat możesz wsunać/przestawić jego pozycję. Mirek
  4. mirek01

    Astroberry Server

    Nie wiazałem tych problemów z wydajnością.... muszę to sprawdzić. Ale poprawę przynioslo ustawienie zapisu zdjec w RAW na karcie aparatu.- nie wywala Kstars. M.
  5. mirek01

    Astroberry Server

    No cóz, mistrzem elektroniki to nie jestem, z tym napięciem zasilania to duża skucha (coś mi tam dzwoniło o że RPI na 3.3v pracuje). Na szczęście inne błędy ochroniły mnie przed katastrofą Nanioslem poprawki ale nadal sterownik nie rusza Znalazłem jeszcze jednego byka podciągnołem napiecie do wejscia EN czyli uklad caly czas jest wylaczony Muszę to wejscie odłaczyć i myślę że teraz zadziała M.
  6. mirek01

    Astroberry Server

    Dziękuję za wskazówki. Rozwiązanie było bardzo banalne mimo sprawdzania 10x i tak udało mi się połoczyć TX-TX ... dzięki za oklaski GPS działa jeszcze tylko podpowiedzcie gdzie ustawic w Kstars żeby wczytywał pozycję. Jeśli chodzi o sterownik do silnika Focusa podejżewam równie banalny błąd Dołączam zdjęcie i schemat podłączenia (na zdjęciu niewiele widać) Jakiego fokusera w ekos powinienem wskazać? Robiłem z Astroberry fokus i jeszcze z kilkoma ale bez efektów.
  7. mirek01

    Astroberry Server

    Dziękuję Panowie za podpowiedzi Jutro wieczorem zrobię fotki I sprawdzę port szeregowy
  8. mirek01

    Astroberry Server

    Mam właściwe połaczenie tx z rx ale bez rezultatu Jakby GPIO nie działały, sterownik silnika krokowego też nie daje znaków życia Gps testowałem komendą cgps Żadnych błędów przy uruchomieniu nie widzę bo odpalam zdalnie z laptopa
  9. mirek01

    Astroberry Server

    Mam pytanie do użytkowników W jaki sposób mogę sprawdzić działanie wyjść GPIO ? Podłączyłem GPS (txd kolek8 rxd kołek10 odwrotnie też próbowałem ) i sterownik silnika krokowego (drv8825) Wg schematu poniżej. Teoretycznie powinno działać ale GPS-u system nie wykrywa (mimo że łapie fix -miga dioda na module) Nie wiem czy mam szukać błędu w podlaczeniu czy w oprogramowaniu. W Ekosie wskazalem fokuser na Astroberry focus ale wywala błąd ?
  10. @Mitek takie złączki dorabiał. Swego czasu było ogłoszenie na giełdzie ale teraz nie mogę znaleźć M
  11. mirek01

    Astroberry Server

    Najnowszą Kstars 3.1.0 U mnie pasek narzędzi w oknie podglądu pojawia się dopiero jak zajadę na okienko że zdjęciem. M.
  12. mirek01

    Astroberry Server

    Ale nie wiem czy to dobra droga bo ekos po 5-6 klatkach się wyłącza. Dlatego ograniczam się do pojedynczych strzałów.(z braku pogody na razie na sucho)
  13. mirek01

    Astroberry Server

    ja kombinuję tak
  14. Kolega pokazał fotkę z rozjechanymi gwiazdami ale tak naprawdę nie wiadomo ile rozjechania jest z PE a ile ze złego ustawienia na biegun. (Ustawienie za pomoca pilota?) Jeśli chce sprawdzić ile montaż mi "pociągnie" bez guidingu niech ma pewnośc ze wylkuczył zle ustawienie na biegun . Ale jeśli chce sprawdzić PE to oczywiście tak jak piszecie niech konkretnie odchyli w azymucie od bieguna i wtedy będzie miał zygzak PE
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.