Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'problem'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Questions and Answers
    • Getting Started: Equipment
    • Getting Started: Observing
    • Various questions
  • Astronomy and Cosmos
    • Obserwacje astronomiczne
    • Astronomy
    • Radioastronomia i spektroskopia
    • Space and exploration
  • Astronomical Pictures
    • Astrophotography
    • Galeria
    • Szkice obserwacyjne
  • Sprzęt i akcesoria
    • Dyskusje o sprzęcie
    • ATM, DIY, Arduino
    • Observatories and planetaries
    • Classifieds and shops
  • Others
    • Quick Post
    • Astropolis Community
    • Books and Apps
    • Planeta Ziemia
  • Pogromcy Light Pollution's Forum pogromców LP
  • Klub Lunarystów's ZAPOWIEDZI WYDARZEŃ
  • Klub Lunarystów's ZDJĘCIA KSIĘŻYCA
  • Klub Lunarystów's POMOCE
  • Klub Lunarystów's O wszystkim
  • Klub Planeciarzy's Forum
  • Klub Astro-Artystów's Znalezione w sieci
  • Celestia's Układ Słoneczny
  • Celestia's Sprzęt
  • Celestia's Katalog Messiera
  • Celestia's Sprawy techniczne

Blogs

There are no results to display.

There are no results to display.

Calendars

  • Kalendarz astronomiczny
  • Kalendarz imprez
  • Urodziny
  • Z historii astronomii
  • Kalendarz Astronomiczny Live
  • Klub Planeciarzy's Wydarzenia

Marker Groups

  • Members
  • Miejsca obserwacyjne

Categories

  • Astrophotography - Source Files
  • Instrukcje Obsługi
  • Instrukcja obsługi do Dream Focuser. Ustawienie ostrości to jedna z najważniejszych rzeczy zarówno w astrofotografii, jak i obserwacjach wizualnych. Dzięki DreamFocuserowi stanie się to bajecznie proste! Jeśli masz dość trzęsącego się od kręcenia gałką wyciągu teleskopu, wciąż nie jesteś pewien, czy dobrze wyostrzyłeś, albo pragniesz zautomatyzować cały proces, to jest to produkt dla Ciebie!   DreamFocuser przypadnie do gustu zarówno astrofotografom, jak i obserwatorom wizualnym. Można go używać zarówno w pełni autonomiczne, dzięki czerwonemu wyświetlaczowi (odpornemu na niskie temperatury) i podświetlanym klawiszom, jak i całkowicie zdalnie z poziomu komputera. Dzięki dostarczonemu sterownikowi, zgodnemu z platformą ASCOM może on współpracować z dowolnym programem astronomicznym, np. MaximDL, FocusMax, czy Astro Photography Tool, co daje możliwość w pełni automatycznego ustawiania ostrości.   Wyciąg jest napędzany wydajnym silnikiem krokowym, którego precyzja (dzięki sterowaniu mikrokrokowemu) i moment obrotowy pozwalają w większości przypadków na pominięcie wszelkich przekładni (które wprowadzają luzy). Silnik sterowany jest specjalnym algorytmem, dzięki czemu płynnie rozpędza się i hamuje, co jest szczególnie ważne przy podnoszeniu osprzętu o dużej bezwładności. Dodatkowo może on osiągać spore prędkości, dzięki czemu wykonanie nawet 40 obrotów pokrętła ostrości w teleskopie SCT nie zajmie dłużej, niż kilka sekund. Silniki posiadają elektroniczną identyfikację i przechowują spersonalizowane ustawienia. Dzięki temu można do jednego pilota podłączać na zmianę kilka silników, a stosowne parametry zostaną automatycznie wczytane.
  • Książki (ebooki)
  • Licencje do zdjęć

Product Groups

  • Oferta Astropolis
  • Teleskop Service
  • Obserwatoria AllSky
  • Dream Focuser
  • Serwis i Usługi
  • Książki
  • Kamery QHY - Akcja Grupowa (zakończona)

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Facebook / Messenger


Skype


Instagram


Skąd


Zainteresowania


Sprzęt astronomiczny

Found 18 results

  1. Cześć, Dwa dni temu kupiłem swój pierwszy teleskop - Sky-Watcher 200/1000 na HEQ5 (nowy). Złożyłem go, a gdy chciałem przeprowadzić pierwszą obserwacje księżyca napotkałem problem. Przez okular widziałem tylko wielką jasną plamę. Korzystałem z okularów dołączonych do zestawu (10mm i 25mm) oraz filtru księżycowego. Oddalanie i przybliżanie okularu nic nie pomogło. Kolimacji nie sprawdzałem, ale według sprzedawcy teleskop powinien być już zkolimowany. Liczę na szybką pomoc. Z góry dzięki.
  2. Witam Piszę, ponieważ mam problem z Deepskystacker... Chodzi mi o to że na zdjęciach czy filmikach na youtube wygląd tego programu jest inny. Po lewej stronie są opcje takie jak : dodaj zdjęcia , darki, flaty itp. a ja w ogóle tego nie mam na samej lewej stronie mam już monitor stack i stop. I nie moge wybrać tak to tych zdjęć co chcę tylko jakieś inne...
  3. Witam serdecznie Po przeczytaniu wielu wątków na forum nadal mam pewien problem z teleskopem, otóż : Jestem posiadaczem używanego teleskopu GSO 8'' na Dobsonnie i podczas moich pierwszych obserwacji obiektów za dnia nie bylo żadnych problemów (super synchronizacja szukacza z tubusem, ostrość żyleta itd.). Problem pojawił sie gdy zacząłem obserwować w nocy. Nie widać totalnie nic. Mam 4 okulary (polosl 9mm, Delta Optical 6mm, 35mm i 10mm odwracająy). Na 35mm widać wszystko super ale przez resztę nic. Myślę ze to problem z kolimacja, proszę, moglby ktos ocenić na podstawie tego zdjęcia? Sprawdzilem wiele scenariuszy z forum ale zaden nie sprawdził sie w moim przypadku :/
  4. Nie mogę zatwierdzić zmiany daty na pilocie sterujacym. Gdy wciskam ok (enter) przy sugerowanej dacie to działa jak powinno tylko że ze zła datą... jak temu zaradzić? Spotkaliscie się już może z podobnym problemem?
  5. Witam- nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy. Czy jest jakakolwiek możliwość zmuszenia kamery neximage (pierwszy model- 93712) do współpracy z nowym systemem? W moimi przypadku windows 10. Wyszukałem z brytyjskim forum że wystarczy wyłączyć wymóg podpisu cyfrowego i zainstalować bez niego, lecz to nie zdało egzaminu. Kamerka sprawna- działa na xp.
  6. Cześć Mam problem z działaniem forumowej wyszukiwarki. Mianowicie wchodzę w wyszukiwanie zaawansowane, ustawiam szukanie w tematach i treściach, wpisuję szukaną frazę jako "TMB", a wyszukiwarka pokazuje "Brak wyników...", podczas gdy na giełdzie aktualnie znajduje się temat z takim okularem (w prawdzie nie ma frazy "TMB" w tytule, jednak jest w poście). Czy to ja coś źle robię, czy jednak coś jest nie tak z wyszukiwaniem? Pozdrawiam Maciek
  7. Witam i chylę czoła prosząc o pomoc. Niedawno założyłem wątek, w którym żaliłem się problemami z kamerką, która szalała przy bliskim kontakcie z lustrzanką i ze skrytym w sobie montażem, który na nic nie odpowiadał. Byłem w zasadzie przekonany, że problemy te były spowodowane laptopem - co też w poście zaznaczyłem - a format systemu był panaceum na wszystkie problemy. Otóż nie. I o ile z kamerką sobie jestem w stanie poradzić i jej wybrykami z wyświetlaniem kurzu to problem z brakiem odpowiedzi lub reakcjami losowymi to jednak spory problem. Montaż, mimo zdaje mi się poprawnego podłączenia nie reaguje na reakcje z ręcznego guidingu z PHD. Dla pewności pobrałem najnowszą wersję (niedawno była aktualizacja ) ale nic to nie dało. Teraz tak: Pilot to montażu podpięty jest firmowym kablem, dostarczonym razem z upgrade kitem. Od pilota do komunikacji z komputerem również z początku idzie kabel firmowy z RJ12 do RS232 po czym przechodzi w kabel z RS232 do USB. Na laptopie zainstalowany jest sterownik w wyniku czego ASCOM bez problemu montaż widzi i wskazuje za każdym razem port COM3. Wstępnie montaż, kamerkę i aparat podłączałem do jednego HUBa, jego zaś - do laptopa. Efekt - nie działa. Podpinałem montaż osobno do portu obok - nadal bez żadnego skutku. Montaż do HEQ5 po ugrade kicie do SynScana. Kamerka to Philips SPC900NC, DSLR Canon 700D a szukaczo-guider taki http://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=3157&lunety=Luneta_do_guidingu__50_mm_f_=_172_mm_/_1,25%27%27_+_T2_z_opraw%B1_regulowan%B1,_dovetailem_i_mikrofocuserem Ponadto były problemy podczas poprzednich nocy z informacją, jakoby gwiazda wykonała za mały ruch w osi RA ale jak mniemam jest to konsekwencja braku konkretnej komunikacji z montażem. Choć co dziwne, nasłuchując silniki, po kliknięciu przycisku na guidingu ręcznym wydaje mi się, że słyszę jak silniki dostają sygnał i z nim walczą. Ale czy wierzyć słuchowi gdy wzrok mówi inaczej... Poniżej zamieszczam link do zrzutów i do dwóch zdjęć stosunkowo odległego ode mnie komina przed i po kliknięciu bodajże południa na ręcznym guidingu. Nie wiem czy ruch był tak subtelny, że aż niedostrzegalny z takiej odległości i powinienem jednak próbować na gwiazdach czy też żadne ruch nie nastąpił... http://imgur.com/a/Dy5B5 Słowem - POMOCY!
  8. Hej, pomocy... znowu dopadł mnie ten problem, nie potrafię dokopać się do rozwiązania. Ni z tego ni z owego Maxim nie podłącza się do HEQ5, daje komunikat: "Maxim DL failed to connect to the telescope, which returned the error:". Zrobiłem reinstall ASCOM 6 SP3, EQMod 1.24, odinstalowałem port COM3 na którym wisiał HEQ5 - nic. Windows XP. Skończyły mi się pomysły, pomocy...
  9. Witam, siostra kupiła tacie teleskop (http://archiwum.allegro.pl/oferta/teleskop-prezent-ksiazka-dvd-perceptor-ex-900-60-i5520803706.html) na Boże narodzenie. Mi i tacie wydaje się że dobrze go zmontowaliśmy itp. ale gdy chcemy obejrzeć księżyc w pełni to widać tylko jasną białą plamę. Lepiej już widać go przez lornetkę. I tu moje pytanie co jest nie tak?
  10. Hej. Po wczorajszej nocy, ręce mi uż opadają i nie wiem jak sobie poradzić i co robię źle, ale mam ciągły problem z guidingiem. Może opiszę co dokładnie mi się dzieje. A więc od początku. Montaż jaki posiadam, to Celestronowski CGE, parametry, udźwig itd. można śmiało wyszukac na necie. Mont nie ma wbudowanej lunetki biegunowej, a ustawienie na polarną robi się przy pomocy wbudowanego softu. Goto działa rewelacyjnie, po alignacji na 2 gwiazdy, kalibruje dodatkowe 4 gwiazdki i mont zawsze trafia idealnie w cel. Po tej czynności wykonuje sie też programowe ustawienie na polarną. Ok, skoro sprzęt zamontwowany, obiekt wycelowany , zaczynam ustawienie guidowania. Do guidingu używam kamerry ASI120MM mono, szukacza 60mm o ogniskowej 210mm, sterowanie montem, używam, raz przez ST-4, ale częsciej przez ASCOMA (mont mam osobno podłączony przez COMa do komputera). Uruchamiam, PHD2 i wykonuję kalibrację. Program, zaczyna przesuwać gwiazdkę np. 20 kroków, zachód, 20 kroków wschód - wykrywa luz, po czym robi 20 kroków północ i .... teraz najlepsze, komunikat wyświetla info, że mont idzie na połódniem a gwiazda na ekranie nadal przesuwa się tak jak w kierunku północnym... zrobi 7 kroków (gwiazdka wkońcu ruszy 2 razu na połódniowy kierunek), zakańcza kalibrację i startuje guiding... I tu bywa różnie... raz te błędy są mniejsze, raz skoki większe, oś RA jakoś trzyma, ale DEC ma tendencje do odjazdu.. zazwyczaj wykres leci w dół.. albo niewiarygodnie skacze w góre/dół. (czas ustawiam z reguły na 0,5 sek. 1 sek. ale próbowałem też na 4, 5 sekung i nie było poprawy... to samo z innymi ustawieniami w programie). Nie wiem już co robic , czy to przypadłość montażu, ( w tym tygodniu rozbiore mechanike na cześci pierwsze i wymienie smary), błąd ustawienia na ploarną, wyważenia ?? Może coś z elektroniki szwankuje, może kamerka nie wspołgra z montem czy co ?? Nie mam pojęcia, gdzie popełniam błąd.. i jestem juz w takiej desperacji, że jestem gotów spakować sprzęt i podjechać do kogoś na wspólne focenie, czy coś, by z kims wspolnie sprawdzić i wyszukać błędu. W załączeniu zdjęcie, z którejś z wcześniejszych sesji.. gdzie mimo wszystko focenie 10 minutowych klatek wyszło dość dobrze.
  11. Witam serdecznie, Testujac montaz i oprogramowanie do obslugi aparatu zrobilem sobie testowe zdjecie. 10x60s. Zlozylem w DSS (jako, ze sie nie znam wiec chyba wszystko na domyslnych ustawieniach). Otworzylem sobie w PS, i zobaczylem na zdjeciu cala mase takich malutkich "szlaczkow". Czy potrafi mi moze ktos podpowiedziec co to za cudaki ? Skad sie biora ? Jest ich cale mnostwo na zdjeciu, wszystkie wygladaja tak samo i po rozciagnieciu histogramu maja kolor czerwony, niebieski i zielony. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jesli ma to testowany byl Aparat canon 6d z filtrem IDAS Pozdrawiam, Marcin P.S. Przepraszam, ale wyglada na to, ze dwa razy mi sie wyslalo. Nie bardzo wiem jak poprzedni post usunac.
  12. Wczoraj wytaszczyłem zestaw pod niebo na szybkie testy i wszystko szło gładko do momentu kiedy przyszły chmurki. Guider zgubił gwiazdę i Maxim się kompletnie zawiesił Po ubiciu i paru kolejnych klatkach znowu przyszła chmurka i to samo - zwis... Kiedyś pamiętam po prostu wyskakiwał komunikat 'Star faded' i program cały czas próbował znaleźć gwiazdę. Spotkał się ktoś z takim problemem? Konfiguracja: - HEQ5 EQMOD kontrolowany z Maxima - Atik 383 jako kamera główna - QHY5 jako guider CMOS GUIDER - koło filtrowe EFW kontrolowane z Maxima - ASCOM focuser kontrolowany z Maxima - Maxim 5.24 + Win7 32bit Może wcześniej miałem innego Maxima (chyba 5.18) i tam było lepiej?
  13. Witajcie! Ręce opadają, pomóżcie. Nie potrafię zmusić Maxima do bezproblemowej komunikacji z Canonem EOS 40D. Połączenie oczywiście po kablu USB, konfiguracja jak na załączonych obrazkach - i zarówno przy trybie Single jak i autosave wywala błąd. Próby robiłem na firmware Canona 1.0.8 i na najnowszym 1.1.1. Oprogramowanie Canona (tzn Digital Photo Professional i ten do komunikacji z aparatem) zainstalowane. Po pierwszej próbie (aparat ustawiony na M) kłapie migawka (otwiera się i zamyka) wywala błąd i pojawia się małe okienko z czarnym kwadracikiem zamiast zdjęcia. Po drugiej próbie jest to samo, ale... pojawia się już obraz. No to ja bym chciał tak żeby był obraz ale bez błędu - da się?
  14. Witajcie, wczoraj od ponad 3 miesięcy zdarzyła się moja pierwsza bezchmurna bezksiężycowa możliwa do astrofotograficznego wykorzystania noc. Miałem zamiar zrobić mocne wejście dobrym zdjęciem, tymczasem wejście może i mocne, ale z problemem. Do rzeczy, problematyczny zestaw składa się z : - Newton TS 150/600mm 6" f/4 - 2" korektor komy baader zapięty w wyciąg clamping ringiem - Canon EOS 40D mod zapięty do korektora odpowiednią złączką Teleskop ustawiony w docelowej pozycji, potem skolimowany (tuż przed włożeniem aparatu - czyli korektor komy siedział już w wyciągu) kolimatorem laserowym Hotecha. Oto jakie zobaczyłem "pierwsze światło". Komentarz: - teleskop ostrzy z zaskakująco mocno wyciągniętym wyciągiem - na 5 max jednostek wysuwu (cm?) ostrzy na 4,5 - na ostatnim zdjęciu (duży krążek) wyciąg jest maksymalnie wysunięty, a pojawia się coś co "wchodzi" w krążek światła - ponawiałem kolimację żeby wyeliminować ewentualny błąd - bez zmian - przecinki na zdjęciu nr 2 to nie błąd prowadzenia - teleskop był ustawiony idealnie na GP, na kolejnych ekspozycjach były one w tym samym miejscu - zdjęcia to cropy 1:1, obraz w całym kadrze wygląda podobnie - próby przeprowadziłem również bez korektora komy, wynik identyczny - na włączonym w aparacie LiveView poluzowałem clamping ringa od korektora komy i obracałem aparatem (no i korektorem) - zniekształcenie (lekko rozostrzonej gwiazdy) nie obracało się razem z aparatem, co moim zdaniem może wykluczyć wadę aparatu (był modowany) - nie miałem jeszcze okazji spojrzeć przez teleskop z włożonym okularem - dzisiaj rano wróciłem z nieudanej sesji Proszę pomóżcie - czy da się stwierdzić gdzie tkwi przyczyna problemu?
  15. Są 2 powody, skąd się wziął tytuł - już na dwóch sesjach (na 4) FocusMax zawiesił mi się w trakcie uruchamiania, bądź w trakcie działania. I najgorsze jest to, że on się tak na amen zawiesza. Tzn, że jedynym sposobem na jego zamknięcie jest restart kompa, bo nie pomaga nawet ubijanie procesu. Możecie sobie wyobrazić, jaki jestem wkurzony, gdy muszę restartować komputer w czasie sesji . Dlatego też pierwszym programem, jaki odpalam jest właśnie FocusMax, żeby w razie konieczności restartu nie stracić całego ustawienia teleskopu i innych rzeczy. - również na dwóch sesjach (ale innych) FocusMax nie mógł za żadne skarby znaleźć gwiazdy do nastawienia na niej ostrości. Po prostu był ślepy. Gwiazd było pełno - nie przepalone, nie za ciemne, ale on nic nie widzi. Przestawiałem montaż w ciut inne miejsce - żadnej poprawy. Tu mam pytanie, czy ustawienie w zakładce setup/focus start/position powinno być takie, że na tej pozycji jest trochę nieostry obraz? To ustawienie się samo zrobiło przy pierwszym vcurve. Jak ostatnio nie mógł znaleźć gwiazdy, to postanowiłem mu pomóc i zmieniłem ten parametr na pozycję, w której jest dość dobra ostrość - również bez efektu. Mam też pytanie, czy przy naświetlaniu na "base expose" wszystkie gwiazdy muszą być nieprzepalone? Bo raz mi się zdarzyło, że miałem komunikat: star is too bright. Pomimo, że przecież "min exp" był mniejszy i przy takiej ekspozycji gwiazda niekoniecznie by się przepaliła, a co więcej przecież na zdjęciu była cała masa nie przepalonych gwiazd! Czy ten głupi program zawsze wybiera najjaśniejszą? poniżej fragment logu, gdy nie znalazł gwiazdy(kamerę podłączyłem dopiero po starcie FocusMaxa): 21:11:47 FocusMax Version 3.7.0.78 21:11:47 ASCOM Platform = 6.0 21:11:47 Regional setting: Poland (decimal = ',') 21:11:47 PinPoint not connected (LE version was found) 21:11:47 AcquireStar requires PinPoint full version 21:11:47 System is MySystem 21:11:54 MaxIm DL 5 Error 65535: Could Not Initialize Camera Module modComponents Property Let camLinkEnabled 21:11:57 Focuser: RoboFocus is connected 21:11:57 Focuser: RoboFocus is an Absolute Focuser 21:11:57 Position = 0 Temp = -999,0 21:11:57 Temp. compensation available = False 21:12:07 Telescope EQMOD ASCOM EQ5/6 is not connected 21:12:16 Telescope EQMOD ASCOM EQ5/6 is not connected 21:12:18 Telescope EQMOD ASCOM EQ5/6 is connected 21:12:20 NOVAS-COM Vector Astrometry Engine is connected 21:29:20 ASCOM Focuser: Link fail 21:29:20 ASCOM Focuser: Link fail 21:29:49 Focuser: RoboFocus is connected 21:29:49 Focuser: RoboFocus is an Absolute Focuser 21:29:49 Temp. compensation available = False 21:49:47 21:49:47 ** Beginning Focus Run ** 21:49:47 FocusMax Version: 3.7.0.78 21:49:47 System: MySystem 21:49:47 Camera: ArtemisHSC 21:49:47 LS: -0,024603 RS: 0,024659 PID: 40,48 21:49:47 Min/Max flux setting = 100/500K 21:49:47 Min/Max exp. setting = 0,30/5,00 21:49:47 Flux target = 223607 21:49:47 Using arithmetic mean 21:49:47 Move direction: In 21:49:47 No filter wheel detected 21:49:47 Current position = 16192 21:49:47 NearFocus HFD: 8 21:49:47 Focus Start: 16750 21:49:48 Find star binning = 2x2 21:49:48 Initial exposure = 5 21:49:48 Exposing Central Region = 85% of CCD width 21:49:48 Sub ExposeSubFrame FrameWidth <= 0 21:49:48 Adjsuting subframe to 100 21:49:58 No star found 21:49:59 Attempting brightest pixel method 21:49:59 No star found 21:49:59 Can not measure HFD for this image 21:49:59 Moving to previous focus position of 16243 21:51:00 Czy ktoś mi może pomóc? Zaznaczam, że kilka razy udało mi się ustawić ostrość za pomocą FM. Czy wy też macie takie problemy z zawieszaniem się tego programu? A może są jakieś alternatywne programy, które działają bardziej pewnie? EDIT: Próbowałem też opcji select (wskazanie ręcznie gwiazdy), ale również jest "no star found" EDIT2: czy dobrze rozumiem, że ustawienie "flux(1000)" oznacza maksymalną wartość jasności gwiazdy, która jest akceptowalna (po pomnożeniu przez 1000)? Może tu jest rozwiązanie, bo mam jako min wartość 100, czyli po pomnożeniu wychodzi 100000, a więc więcej, niż może być maksymalnie (65535). Tylko, że wydaje mi się, że ja tego parametru nie zmieniałem, a nieraz się focus udaje zrobić. A może to jakaś sumaryczna jasność?
  16. Witam Mam problem z ustawieniem setupu jaki opisałem w temacie. W tej konfiguracji bez filtra ostrość mam ustawioną praktycznie na niewyciągniętym wyciągu - problemy pojawiają się gdy chę dołączyć np filtr UHC-S 2". Wkrecam go pomiedzy OAG a wyciąg i ostrości już nie mogę ustawić. Nie wiem czy to nie problem z OAGiem który jest dość sporawy. Czy powinienem zastosować jakąś przedłużkę czy podobne ustrojstwo ? W załączniku zdjęcie setupu (bez filtra).
  17. Witam wszystkich Od kilku dni jestem posiadaczem Synty 10". Mam też z nią niemały problem. Po skierowaniu na dowolną gwiazdę lub planetę(Jowisz) w okularze widzę taki widok(poniżej "artystyczne" przedstawienie tego co widzę. Proszę o pomoc i za wszystkie rady serdecznie dziękuję! Inceptos
  18. Witam! Dziś chciałem sobie pooglądać plamy na słońcu, gdyż mamy do tego idealną pogodę. Celowałem więc swoim teleskopem, patrząc od dołu (tam gdzie umieszczone jest zwierciadło). Gdy tylko trafiłem centralnie na słońce, moim oczom ukazał się kosmos pełen gwiazd, a mianowicie, kilkadziesiąt świecących się kropek (prześwity), jakby rysek, odszczepów, itp. Jednak patrząc na zwierciadło od prawidłowej strony, nie zauważyłem nic podobnego. Dodam jeszcze, ze nigdy nie miałem okazji przyjżeć się mu bliżej, gdyż nigdy go nie wyjmowałem. Czy to, co opisałem jest normalne dla zwierciadeł czy zostałem oszukany przez sprzedawcę? Dodam, iż kupiłem sprzęt używany. Pozdrawiam
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.