Heniek Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Korzystając z bardzo łaskawej pogody, focę ile sił mi starcza. 19.07 Naświetlałem przez filtr H-alfa i to zaledwie 10x180s. Filtr jest świetny. Pozwala w mieście, albo przy świetle Księżyca, naświetlać mgławice emisyjne bez większych problemów. Wczoraj była wyjątkowa przejrzystość powietrza, więc ponaświetlałem przez filtry RGB, co nie zawsze jest możliwe. Miejskie LP często daje zafarb i gradienty, ale wczoraj było ekstra. BG 5x180s R 5x130s 2x2. Kamera Artemis 285, teleskop Soligor MT-800, montaż Vixen GPDx, guiding Rubinar 5,6/500 i Vesta SC3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom-cio Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 (edited) My się męczymy i niewiele nam wychodzi, a tu nagle... ... ... WIELKIE GRATULKI MISTRZU :notworthy::notworthy: Edited July 27, 2006 by Tom-cio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Grochowski Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 No i widac kto jest mistrzem w te klocki, jakby ktoś miał wątpliwości... Piękne, naprawdę piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pierzi Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Kurcze a ja myslalem ze juz fajne fotki mi sie zdarzylo ogladac...o ja glupi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lemarc Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 (edited) To już zawody na całego. Heniek pokazałeś jej wnętrzności. Co jeszcze zobaczymy? Edited July 27, 2006 by lemarc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapa Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Jak wyglada guiding w Twoim przypadku :> ? No chyba nie recznie :>? Fotka genialna! Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek80 Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 to by było na tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkamin Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Brawo PS. Chyba zrezygnuje z moich prób z astrofotografią . Mogę na ścianie powiesić Twoje zdjęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek80 Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Kiedyś na forum najpiękniejsze zdjęcia widniały na głównej stronie, szkoda ze już tak nie jest. Powyższe zdjęcie z pewnością by się zakwalifikowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkamin Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 He, a kto mówi o zdjęciu nieba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hewel Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Piękne zdjęcie...szczęka opada. Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek_B Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Kiedyś na forum najpiękniejsze zdjęcia widniały na głównej stronie, szkoda ze już tak nie jest. Powyższe zdjęcie z pewnością by się zakwalifikowało. Prorok jakiś czy co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carlos Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 O "kur- zapiał, kot-zamiałczał", to jest to !!!!!!!!! Piękne Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heniek Posted July 28, 2006 Author Share Posted July 28, 2006 Jak wyglada guiding w Twoim przypadku :> ? No chyba nie recznie :>? Oczywiście, że nie ręcznie. Przy tej skali nawet dotknięcie kabli psuje ekspozycję. W Rubinara jest wkręcona Vesta SC3, która przekazuje obraz do komputera, a Rubinar siedzi na barana na Soligorze MT-800 i patrzy mniej więcej w to samo miejsce, co teleskop. Na ekranie komputera zaznaczam gwiazdę, którą będzie śledził program (GuideDog), a tenże wylicza i generuje poprawki dla sterownika montażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 Heńku, śliczna jest ta M27 Właśnie taka widziałem przez moją nową lornetkę Muszę Ci powiedzieć z przykrością że przestałeś sie właśnie robić fotki amatorskie. To nie jest już amatorszczyzna. A tak na marginesie to bym ściągnął troszkę czerwieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitgrupa Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 No , no . Fotka doskonała. Podziwiam kunszt. Pozdrawiam Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazoman Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 Zaiste .... dzielo sztuki !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heniek Posted July 28, 2006 Author Share Posted July 28, 2006 Cieszę się, że się Wam podoba. Włożyłem niemało wysiłku w to zdjęcie. Nie każda sesja kończy się udanym materiałem. Seeing, wiatr, rosa i takie tam, róznie bywa. Muszę Ci powiedzieć z przykrością że przestałeś sie właśnie robić fotki amatorskie.To nie jest już amatorszczyzna. A tak na marginesie to bym ściągnął troszkę czerwieni. Na usprawiedliwienie ma to, że nadal jest to sprzęt amatorski. Co do czerwieni, cóż, filtr H-alfa jest bardzo czerwony i siłą rzeczy zawsze będzie nadreprezentatywność tego koloru. Wyjściem jest dołożenie luminacji z filtrem clear, ale musiałbym wyjechać za miasto, a przy tak krótkich nocach nie opłaca się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazoman Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 A czy ten H-alpha to h-alpha czy h-alpha2 ??? I pytanko z innej beczki...czy dzieki temu filtrowi da sie obserwowac slonce ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heniek Posted July 29, 2006 Author Share Posted July 29, 2006 A czy ten H-alpha to h-alpha czy h-alpha2 ???I pytanko z innej beczki...czy dzieki temu filtrowi da sie obserwowac slonce ??? Nie bardzo wiem o co chodzi z tą 2, może chodzi o rozmiar? Mój ma 1 1/4". Tutaj specyfikacja. Druga część pytania - nie. Do słońca potrzebny jest filtr o dużo wyższej tłumienności i jeszcze węższym paśmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkyWatcher Posted September 1, 2006 Share Posted September 1, 2006 Coś pięknego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heniek Posted September 4, 2006 Author Share Posted September 4, 2006 Z braku pogody (latem to niebywałe) zabrałem się za starsze materiały. Wcześniej podszkoliłem się w różnych technikach składania koloru i luminancji. Tu zastosowałem inną technikę niż Gendlerową oraz zmieniłem nieco balans kolorów. Wydaje mi się, że jest ciut lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest saywiehu Posted September 4, 2006 Share Posted September 4, 2006 Super obróbka Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ironman Posted September 4, 2006 Share Posted September 4, 2006 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raven81 Posted September 4, 2006 Share Posted September 4, 2006 Heniek świtna fota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts